mrożonego filetu z morszczuka sól pieprz olej do smażenia 2 duże cebule 2 łyżki oleju 4-5 ogórków konserwowych panierka: 150 g mąki pszennej 150 g bułki tartej 2 jajka zalewa: 2 szkl. wody 1/2 szkl. oleju 6 łyżek octu 10% 4 łyżki cukru 4 łyżki koncentratu pomidorowego 6 łyżek ketchupu 1/2 łyżeczki soli 2 liście laurowe(...)kulek ziela angielskiego Filet rozmrozić,pokroić na mniejsze kawałki,przyprawić solą i pieprzem. Mąkę zmieszać z bułką tartą,jajka roztrzepać w miseczce. Kawałki ryby obtaczać w mieszance mąki i bułki,maczać w jajku i ponownie obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obu stron. Usmażone kawałki ryby ułożyć w głębokim naczyniu. Cebulę pokroić w piórka
Kolorowa kuchnia Elkisosnowy - nazwy wymienne w zależności od regionu. Można podać z ziemniakami i np. ogórkami. Składniki 1 duża, dość zwarta kozia broda sól pieprz do smaku 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie Kozią brodę pokroiłem na plastry grubości ok. 1 cm , które dobrze opłukałem pod letnią, bieżącą wodą i osuszyłem na ręczniku papierowym, oprószyłem(...)solą i pieprzem z obu stron. Roztrzepałem w pojemniku jajko, do drugiego wsypałem bułkę tartą. Na patelni rozgrzałem olej , plastry koziej brody obtoczyłem w jajku, a następnie dokładnie w bułce tartej i przełożyłem na olej, smażyłem ok. 4 minuty z każdej strony na złotobrązowy kolor. Zdjąłem usmażone kotlety na ręcznik papierowy, aby je osączyć z tłuszczu. Podałem na gorąco
R'n'G Kitchenpalek sól i pieprz do obsypania pałek Ciasto naleśnikowe: jaja 2 szt mleko z 100 ml sól i papryka czerwona ostra do smaku mąka pszenna na oko bułka tarta( domowej roboty) Wykonie: Do miski wkładamy umyte i osuszone pałki z kurczaka obsypujemy je papryką mieloną ostrą solą i pieprzem. Odstawiamy je na jakieś 30 minut w chłodne(...)miejsce. Pałki z kurczaka obtaczamy w mące następnie w cieście naleśnikowym i w puszystej bułce tartej .Nagrzewamy olej w garnku( nie smażcie we frytkownicy bo nie będą chrupiące). Olej nie może być za gorący , smażymy jakieś 20 minut. Po włożeniu kurczaka w olej temperatura sama z siebie trochę spadnie i tak sobie kurczak będzie się smażył.Po usmażeniu wykładamy
Różowa kuchniateż przestudzić i zamrozić, przyda się np. na wigilijne pierogi. Przechowujcie go w zamrażarce nie dłużej niż 3 miesiące. Krokiety: ok. 15 naleśników (z TEGO przepisu) 1-2 szklanki bułki tartej 2 jajka rozbełtane z odrobiną wody sól i pieprz olej do smażenia Na środek każdego naleśnika wykładamy ok 2 łyżki farszu, następnie zawijamy 2 boki, a później rolujemy całość(...)jeden talerz wsypujemy bułkę tartą, którą doprawiamy solą i pieprzem. Na drugi talerz wykładamy jajka i rozkłócamy je z odrobiną wody. Każdego krokieta najpierw maczamy w jajku, a następnie w bułce tartej. Wykładamy je na talerz. Na patelnię wlewamy sporą ilość oleju, gdy będzie już gorący wykładamy po ok. 2-3 krokiety naraz. Smażymy z każdej strony
Cooking Monstersmak ryżowych kotlecików zaskakująco dobry. Polecam jako atrakcyjną alternatywę dla tradycyjnych mielonych. składniki: 100 g suchego ryżu 100 g żółtego sera 1 duża cebula 2 jajka 2 łyżki tartej bułki pęczek pietruszki sól, pieprz do smaku tarta bułka do panierowania olej do smażenia wykonanie: Ryż gotuję w bulionie w proporcji 1 miarka ryżu na 3 miarki płynu. Cebulę drobno siekam(...)lekko podsmażam. Żółty ser ścieram na tarce o grubych oczkach, pietruszkę siekam. Wszystkie składniki łączę i formuję niewielkie kotleciki. Obtaczam je w tartej bułce i smażę na oleju. Najlepiej smakują prosto z patelni
babka w formiekotletów): 1/2 kalafiora 1/4 szklanki kaszy jaglanej 1 kostka bulionowa (drobiowa) 1 mała cebula 1 jajko sól, pieprz ostra papryka - szczypta gałka muszkatołowa - szczypta olej kokosowy do smażenia bułka tarta 3 bataty tymianek oliwa z oliwek 1 łyżka posiekanego koperku Przygotowanie: Kalafiora podzielić na kilka różyczek i gotować do miękkości - ok. 20 min po wrzuceniu na wrzątek. W tym czasie(...)zalewamy bulionem - gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut (aż kasza wchłonie cały bulion). Kaszę przekładamy z garnka do miski i dodajemy kalafiora, jajko, drobno posiekaną cebulę, 1 łyżkę bułki tartej i doprawiamy przyprawami. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni - wkładamy bataty i zapiekamy ok. 20 minut (opcja grill). Teraz wszystkie składniki w misce mieszamy i formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce
Alutka-Gotujeubijamy na sztywno dodając porcjami cukier, następnie pojedynczo żółtka stale ubijając. Następnie dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Ciasto przelewamy na wysmarowaną i oprószona bułka tartą blaszkę. Wkładamy do zimnego piekarnika, pieczemy w temperaturze 170-180 stopni przez około25-30 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt rzucamy dwukrotnie z wysokości około(...)blat. Zimny biszkopt przekrawamy na pół. Masa: Czerstwe bułki namaczamy w 2 szklankach mleka, rozdrabniamy widelcem. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy rozdrobnione bułki i wiórki kokosowe, gotujemy przez 5 minut stale mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia co pewien czas mieszając. Masło ucieramy, następnie dodajemy po łyżce masy kokosowej. Jedną część biszkoptu smarujemy dżemem. Na dżem nakładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikiełbasy mortadeli . Kotlety przygotowane z karkówki smakują identycznie jak schabowe, są miękkie i soczyste. Składniki na 4 porcje: Karkówka wieprzowa ok. 70 dag 2-3 duże jajka mąka pszenna bułka tarta sól, pieprz do smaku olej do smażenia Sposób przygotowania: Karkówkę opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Karkówkę kroimy na 1 cm plastry, wykroiłam 6 dużych plastrów. Plastry(...)pieprzem, zawijamy w folię i na 30 minut wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy 3 talerze, na jednym ma być mąką, na drugim rozkłócone jajka z solą i pieprzem, na trzecim bułka tarta do panierowania. Każdy plaster mięsa obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. Jeśli lubicie grubszą panierkę, to czynność obtaczania powtarzamy pomijając etap
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętorebce, a jak mi się chciało to przygotowywałam go z mąki pszennej. Jako domowy cukiernik i piekarz, który pieczywo piecze prawie każdego dnia przygotowałam ciasto drożdżowe na chlebki i bułki. Co za wygoda z wagą zamontowaną w środku urządzenia, dokładałam tylko składniki do stalowej misy, tarując poprzednią wagę, następnie włączyłam funkcję wyrabiania ciasta i w ciągu 3 minut ciasto drożdżowe(...)codziennie, nawet jak mi się skończył gaz to ugotowałam w nim sobie wodę na kawę. Zmieliłam w nim wszystkie twarde rzeczy leżące na półkach w kuchni – orzechy, migdały, zrobiłam bułkę tartą z wyschniętych na kość bułek, o kaszach, które zamieniłam w mąkę wspomniałam na początku. Ostrze w tym urządzeniu jest samo ostrzące się, wystarczy do naczynia miksującego wrzucić kostki lodu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięminut, do momentu aż zgęstnieje. Gotowe! :) Pulpety z mozzarellą: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 rozbełtane jajko 3/4 szklanki śmietanki kremówki (30%) 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki startego sera pecorino, grana padano lub parmezanu 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka włoskich ziół (lub przyprawy do kuchni włoskiej) ok. 50 g sera mozzarella(...)można użyć więcej) sól i pieprz olej kokosowy do smażenia Do miseczki wlewamy śmietankę i wsypujemy bułkę tartą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Ser mozzarella, najlepiej w kawałku, a nie w kulce, kroimy na kawałki jednakowej wielkości. Ja akurat nie miałam go pod ręką, więc użyłam sera żółtego. Mi wystarczyło 50 g, ale możecie użyć go więcej, według uznania
Cooking Monsterkotlety mielone Drukuj przepis Porcji: ok. 8 Czas gotowania: 30 min Składniki 500 g mięsa wieprzowo-wołowego sucha kajzerka mleko do moczenia kajzerki (około 3/4 szklanki) mała cebulka jajko bułka tarta do obtaczania kotletów pieprz i sól do smaku olej rzepakowy do smażenia Przepis 1 Bułkę wkładamy do miski z odrobiną mleka, aby namiękła. Kiedy jest zbyt sucha, dolewamy jeszcze(...)całości dodajemy jajko praz cebulkę startą na tarce o małych oczkach oraz mieszamy, do dokładnego połączenia się składników. 3 Solimy i pieprzymy do smaku. 4 Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron. Porady Zróbcie do kotletów sałatkę z marchwi, jabłka i majonezu Marchew i jabłko ścieramy na grubych oczkach i mieszamy z majonezem
Kuchnia Bazyliiulubiony i wypróbowany od lat. Jednak gdyby ktoś jeszcze nie opracował przepisu idealnego, to zapraszam do skorzystania z tego poniżej. Dla mnie leniwe muszą być dodatkowo polane masłem z bułką tartą i posypane cukrem. Przepis na 3-4 osoby. 0,5 kg twarogu półtłustego ok. 1,5 szklanki mąki pszennej (+ do podsypywania przy wyrabianiu) 1,5 łyżki cukru 2 jajka(...)cukier waniliowy (16 g) Dodatkowo: szczypta soli (do wody na leniwe) masło, bułka tarta, cukier (do polania i posypania) – ilość w zależności od upodobań Twaróg przecisnąć przez praskę lub ugnieść dokładnie widelcem. Wymieszać z mąką, jajkami, cukrem i cukrem waniliowym i wyrobić ciasto (jeśli bardzo się klei, dodać trochę mąki, jednak im mniej jej dodamy, tym leniwe będą delikatniejsze
Bulliokawałków suszonych pomidorów z zalewy 1 jajko 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 100 g sera feta olej do smażenia Do obtoczenia: 2 jajka, bułka tarta Mięso umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i przekroić na pół. Kajzerkę namoczyć w ciepłej wodzie ok. 5 minut a następnie wycisnąć z nadmiaru wody. W maszynce(...)mielenia zmielić przygotowane mięso, cebulę, bułkę oraz pomidory z zalewy. Wymieszać łyżką z solą, pieprzem, oregano i jajkiem. Łyżką nabierać masę mięsną. Rozpłaszczać ją ręką i na środek nakładać małą łyżeczką kawałek fety. Ręką formować dość małe pulpety. Z podanych składników wychodzi 15 sztuk. Gotowe kulki drobiowe obtoczyć w jajku a następnie bułce tartej. Smażyć partiami w nagrzanej
Bulliobędą bardziej puszyste. Wyrośnięte ciasto zagnieść rękami i podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować owalną bułeczkę i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki można teraz wysmarować odrobiną wody i obtoczyć w sezamie. Odstawić na 30-40 minut do napuszenia. Przed pieczeniem za pomocą ostrego noża naciąć bułki wzdłuż. Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)st.C. Bułki piec przez 15-20 minut do lekkiego zarumienienia. Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego! Źródło: klik , z moimi małymi zmianami
Nastoletnie Wypiekanieprzed gotowaniem) 3 jajka 150 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki usiekanej natki pietruszki sól do smaku (około 1 łyżeczki) kopytka możemy podać z masłem i bułką tartą, sosem grzybowym lub sosem pomidorowym Link do filmu z przygotowania: Kopytka z kaszy jaglanej Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu i odstawiam do wystudzenia. Następnie wystudzoną kaszę(...)teraz będę je gotowała: Do gotującej i lekko osolonej wody wrzucam partiami kopytka i gotuję około 3 minut. W czasie gotowania w rondelku lub na patelni rozpuszczam masło, dodaję bułkę tartą i ją rumienię Następnie kopytka wyjmuję łyżką cedzakową na talerz i polewam roztopionym masłem z bułką tartą (kopytka możemy również podać z sosem pomidorowym lub grzybowym). Kopytka z kaszy
Uwaga Babcia Gotuje