bułki - 33426 przepisów (strona:426/2229)

Sałatka tortowa ze szpinakową roladką na pieczarkowym cieście 898

śmiało użyj ugotowanego z mrożonki Hortex, bo ma zdecydowanie lepszy kolor, niż ten z puszki. Składniki: Ciasto z pieczarkami: 6 jajek 7 niedużych pieczarek (około 100g) 1,5 szkl. bułki tartej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka siemienia lnianego 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1 łyżka masła do formy Ciasto szpinakowe (na blat, roladki): 5 jajek(...)niedźwiedziego sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Spód pieczarkowy: Pieczarki ścieramy na drobnych oczkach tarki. Jajka ubijamy z solą na puszystą masę, dodajemy siemię lniane, proszek do pieczenia, bułkę tartą i starte pieczarki, i całość ostrożnie mieszamy łyżką. Przelewamy do natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy (średnica 21cm), wyrównujemy wierzch i pieczemy około 30 minut w 200 stopniach

Kolorowy Przepisownik
Kotleciki jajeczne z suszonymi pomidorami i koperkiem 236

siebie :-). Z przepisu wychodzi około 10 sztuk. Miłego dnia :-) Składniki: 5 ugotowanych jajek L 1 jajko surowe koperek 8 suszonych pomidorów 1/2 łyżeczki soli pieprz kurkuma 3 łyżki bułki tartej+ 2 do panierowania garść startej mozzarelli masło klarowane 1. 5 jajek gotujemy na twardo, obieramy, kroimy na drobno. Dajemy do miski.  2. Dodajemy bułkę tartą, pokrojone suszone pomidory, sól(...)pieprz, kurkumę, startą mozzarellę, surowe jako, koperek. Całość mieszamy, nabieramy porcję i w rękach formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej. 3. Na patelni rozgrzewamy masło, kładziemy na rozgrzane kotlety i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami (pieczonymi ziemniaczkami, kaszą, sałatą). Smacznego

kruche babeczki
Kotlety z dorsza. 331

mrożonych) 3 kromki chleba 1 jabłko 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka majonezu 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżeczka soku z cytryny 1 jajko sól i pieprz bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Dorsza ugotować na parze, ostudzić i rozdrobnić widelcem. Miąższ chleba zmiksować w blenderze. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce i odcisnąć. Cebulę zetrzeć na tarce. Wymieszać(...)dokładnie w dużej misce wszystkie składniki oprócz bułki tartej. Formować kotlety i obtoczyć w bułce. Smażyć na oleju, na średnim ogniu, do zrumienienia z obu stron

zadanie-gotowanie
ROLADKI DROBIOWE Z PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW 129

niej niemal nie wyczuwalny.  Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * słoik pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem * sól, pieprz *  przyprawa do kurczaka Skworcu * jajko, mąka i bułka tarta do panierki * olej do smażenia, użyłam oleju kokosowego Wykonanie: Pierś z kurczaka rozkroić na dwie połówki. Rozbić tłuczkiem na cienki kotlet. Posypać solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Posmarować cienką(...)warstwę  pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem , zawinąć w roladkę. Do jednej miseczki wsypać mąkę, do drugiej bułkę tartą a do trzeciej jajko rozklepane. Roladki obtoczyć w mące następnie w jajku i bułce tartej. Następnie obsmażyć lekko na rozgrzanym oleju. Piekarnik nagrzać do 170'C. Podsmażone roladki przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku

Zrób to smacznie
Sałatka z pieczonymi i faszerowanymi pieczarkami 178

serów, inni zapiekają pieczarki z masłem i pietruszką, jeszcze inni z cebulą i warzywami. Opcji na farsz jest całe mnóstwo. Farsz, którego ja użyłam do wypełnienia pieczarek bazuje na bułce tartej i serze Parmezan. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 8 dużych pieczarek 1 łyżka(...)masła szczypta soli pieprz 8 plastrów sera Camembert 1 łyżka suszonych pomidorów 1/2 łyżeczki bazyli 5 łyżek bułki tartej 2 łyżki parmezanu 10 pomidorków koktajlowych mieszanka sałat 3 łyżki słodkiego sosu chili Pieczarki obieramy, wyciągamy nóżki. Wszystkie nóżki kroimy w kostkę i posmażamy na maśle. W miseczce mieszamy bułkę tartą z bazylią, parmezanem, pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami, szczyptą soli

mecooks
Pulpety w sosie pomidorowym prowansalskim 185

razy smaczniejsze. Może więc warto zrobić je już dzień wcześniej? ;-) SKŁADNIKI Na pulpety: 500 g mięsa wieprzowego z szynki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 czerstwa bułka 1 jajko sól, pieprz, majeranek mąka pszenna (np. Wrocławska) do obtoczenia klopsów olej rzepakowy do smażenia Na sos: 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 200 ml śmietanki 30% 2 ząbki czosnku(...)koncentratu pomidorowego sól, pieprz, zioła prowansalskie WYKONANIE Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebulę i czosnek obrać. Bułkę zamoczyć w wodzie. Mięso, cebulę, czosnek i dobrze odciśniętą z wody bułkę przemielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko i doprawić całość solą, pieprzem i majerankiem. Dobrze zagnieść i robić niewielkie kulki z mięsa. Każdą obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej

Passions hobbies life
Kotlety mielone z marchewką i jabłkiem 124

kwaśnym jabłkiem. Miód malina <3 Składniki 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 marchew 1 łyżeczka pasty imbirowej 1 kwaśne jabłko 50 ml bulionu warzywnego 1 jajko bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew ścieramy na drobnych oczkach, tak by powstały wiórki. Jabłko ścieramy na dużych(...)oczkach. Do mięsa dodajemy marchew, jabłko, pastę imbirową, jajko i bułkę tartą (do zagęszczenia masy). Całość dokładnie wyrabiamy z niewielką ilością bulionu warzywnego, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.   /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Klopsiki z jajek i kaszy jaglanej 107

przepada SKŁADNIKI: (4 porcje) 4 ugotowane jajka plus jedno surowe 1/3 szklanki kaszy jaglanej 3 łyżki szczypiorku 3 łyżki koperku sól pieprz kurkuma  curry 1 łyżeczka musztardy delikatesowej bułka tarta olej PRZYGOTOWANIE: Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Kaszę jaglaną kilkakrotnie płuczemy na sitku, następnie zalewamy 2/3 szkl. wody, odrobinę solimy,gotujemy bez odkrywania, przez 15 minut. Zioła drobno siekamy(...)Ugotowane jajka drobno kroimy, dodajemy, wystudzoną kaszę, zioła, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, musztardą i curry. Wbijamy surowe jajko i mieszamy. Formujemy spłaszczone klopsy. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju. DO PODANIA: u mnie z czerwonym ryżem (przepis znajdziecie Tu:: https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/czerwony-ryz.html  , oraz fasolką szparagową z masłem i bułką tartą

Kopystką po garach
Młode ziemniaki z palonym masłem i bułką tartą 126

smak. SKŁADNIKI:(2-3 porcje)\ 1/2 kg młodych, polskich ziemniaków (nie z supermarketów-tylko tych opiaszczonych, z odstająca skórką) 1/2 pęczka koperku 1 łyżka masła 2-3 łyżeczki bułki tartej 3-4 jajka Odrobina oliwy Główka sałaty 1/2 dużego jogurtu (najlepiej gęsty) 1/2 pęczka rzodkiewek sól  pieprz cukier Odrobinę śmietany PRZYGOTOWANIE: Małe, młode, polskie ziemniaki zalewamy zimną wodą(...)rzodkiewki. Kiedy ziemniaki już są miękkie, dodajemy koperek-na patelni rozgrzewamy masło-nie może się przypalić-ale musi mieć odpowiedni,, piękny zapach-wtedy zdejmujemy je z gazu i dodajemy bułkę tartą. Jajka smażymy-żółtko powinno się rozpływać a biało być ścięte.Sałatę polewamy sosem, ziemniaki polewamy masłem z bułką....Teraz wystarczy dobrze podać jajka i uczta gotowa

Kopystką po garach
Hamburger wołowy. 164

Składniki: -kilo wołowiny (wychodzi 6 sztuk) -boczek w cienkich plastrach -pomidor -sałata -bułki z sezamem -majonez -majeranek -sól -pieprz -jajko Sposób przygotowania: Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w dużą kostkę. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy przyprawy, jajko i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety wielkości bułki o grubości ok. 1,5 cm. Smażymy na patelni do grillowania(...)grillu elektrycznym. Ja użyłam  Grilla Tefal.  Boczek pieczemy w piekarniku. Na blaszce rozkładamy folie aluminiową i układamy plastry boczku. Pieczemy w 180 stopniach aż się zarumieni. Bułki podgrzewamy w piekarniku aż zaczną robić się chrupiące. Następnie przekrawamy je na pół i smarujemy majonezem z jednej i drugiej strony. Układamy sałatę, usmażony kotlet, pomidora i chrupiący becon. Smacznego

Magia jedzenia.
Arancini z pieczarkami 207

Arancini lub arancine - to smażone ryżowe kulki w panierce z bułki tartej. Jest to typowa potrawa kuchni sycylijskiej. Najpopularniejsze są arancini con ragù, składające się z ryżu, mięsa, groszku i mozarelli. Inne odmiany to: arancini con burro (z masłem), arancini con funghi (z grzybami) i arancini con melanzane (z bakłażanem), con salsiccia (z kiełbasą), con gorgonzola, con salmone (z łososiem(...)jajko Farsz: - 250 g pieczarek - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - 6 łyżek startego żółtego sera - natka pietruszki - sól, pieprz (do smaku) - oliwa/olej Do panierowania: - 2 jajka - sezam - mąka - bułka tarta (może być panko) - olej do głębokiego smażenia Ryż i farsz najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby dobrze się schłodziły. Ponieważ ja wykorzystałam pozostałość ryżu po temari sushi (bardzo dobrze się sprawdził

mojewypiekiinietylko
Bułki do kebaba 463

Szukałam idealnego przepisu na bułki do kebaba i udało się. Skorzystałam z przepisu z bloga  Szefowa w swojej kuchni . Jedynie zmieniłam drożdże na suche, ponieważ akurat takie miałam w domu(...)ciasta ściągnąć ściereczkę i piec w rozgrzanym piekarniku do ładnego zarumienienia się - u mnie to było ok.20 min.  Piekłam w piekarniku ustawionym na góra-dół. Po upieczeniu bułkę przełożyć na kratkę i zostawić do przestygnięcia. Następnie pokroić ją na cztery części i każdą bułkę przeciąć w środku i gotowe :) Smacznego

W kuchni u Moniki
Kotlety jajeczne z kaszą kuskus 172

moja propozycja na bezmięsny obiad. Do tego ulubiona surówka i obiad gotowy. Składniki: 8 jajek 1 szklanka kaszy kuskus mała cebula 3 łodygi selera naciowego 1 ząbek czosnku bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: 7 jajek ugotować na twardo, obrać, pokroi w drobną kosteczkę. Kaszę zalać szklanką wrzątku, odłożyć. Gdy napęcznieje wmieszać, wsypać do miski(...)kostkę, seler w paseczki. Na oleju zeszklić seler razem z cebulą (jak nie lubimy selera, możemy pominąć). Jajka, cebulę, jajko surowe, czosnek drobniutko posiekany oraz 3 łyżki bułki tarty, dodać do kaszy i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy formujemy kotlety, mocno ugniatając w rękach. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym

magiczna kuchnia Kasi
Indyjskie kotleciki kalafiorowe. 136

aromatów z kalafiorem. Lubię to warzywo w różnych postaciach, ale kotletów jeszcze z niego nie robiłem. Ten brak doświadczenia wyszedł przy pierwszej próbie smażenia kotlecików bez użycia jajka i bułki - formowały się ładnie, ale były zbyt delikatne i rozpadały się przy obracaniu. Drugie podejście wyszło już zupełnie gładko i bezproblemowo, a efekt bardzo mnie usatysfakcjonował! Kotleciki są świetne z różnego(...)ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 cm kawałek imbiru 1 łyżeczka garam masali 1 łyżeczka 1 łyżeczka soku z cytryny 1/4 łyżeczki chili 1 jajko 1 łyżeczka soli bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Kalafiora i ziemniaki ugotować na parze. Ostudzić i rozgnieść rękami na niezbyt gładką masę. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać czosnek i imbir

zadanie-gotowanie
Kanapka z pulled turkey, pastą bazyliową z groszku, roszponką i awokado 116

mrożonego groszku marki  Hortex garść świeżej bazylii  2 łyżki oleju z prażonych orzechów laskowych  1 łyżka soku z cytryny szczypta soli i pieprzu  Ponadto: 2 bułki, np. domowe z  tego  przepisu  1/2 awokado + odrobina soku z cytryny  roszponka  W pierwszym etapie przygotowania przepisu marynuję mięso w przyprawach i oliwie(...)widelcem na drobne włókna.  Groszek rozmrażam i miksuję z dodatkiem bazylii, oleju, soku z cytryny. Doprawiam solą i pieprzem.  Pieczywo grilluje, by stało się odpowiednio chrupie. Spód bułek smaruję pastą z groszku, Nakładam szarpanego indyka, pokrojone w plastry awokado i roszponkę. Przykrywam wierzchnią częścią bułki i podaję od razu lub zabieram do pracy,  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja