serów, inni zapiekają pieczarki z masłem i pietruszką, jeszcze inni z cebulą i warzywami. Opcji na farsz jest całe mnóstwo. Farsz, którego ja użyłam do wypełnienia pieczarek bazuje na bułce tartej i serze Parmezan. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 8 dużych pieczarek 1 łyżka(...)masła szczypta soli pieprz 8 plastrów sera Camembert 1 łyżka suszonych pomidorów 1/2 łyżeczki bazyli 5 łyżek bułki tartej 2 łyżki parmezanu 10 pomidorków koktajlowych mieszanka sałat 3 łyżki słodkiego sosu chili Pieczarki obieramy, wyciągamy nóżki. Wszystkie nóżki kroimy w kostkę i posmażamy na maśle. W miseczce mieszamy bułkę tartą z bazylią, parmezanem, pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami, szczyptą soli
mecooksrazy smaczniejsze. Może więc warto zrobić je już dzień wcześniej? ;-) SKŁADNIKI Na pulpety: 500 g mięsa wieprzowego z szynki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 czerstwa bułka 1 jajko sól, pieprz, majeranek mąka pszenna (np. Wrocławska) do obtoczenia klopsów olej rzepakowy do smażenia Na sos: 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 200 ml śmietanki 30% 2 ząbki czosnku(...)koncentratu pomidorowego sól, pieprz, zioła prowansalskie WYKONANIE Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebulę i czosnek obrać. Bułkę zamoczyć w wodzie. Mięso, cebulę, czosnek i dobrze odciśniętą z wody bułkę przemielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko i doprawić całość solą, pieprzem i majerankiem. Dobrze zagnieść i robić niewielkie kulki z mięsa. Każdą obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej
Passions hobbies lifekwaśnym jabłkiem. Miód malina <3 Składniki 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 marchew 1 łyżeczka pasty imbirowej 1 kwaśne jabłko 50 ml bulionu warzywnego 1 jajko bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew ścieramy na drobnych oczkach, tak by powstały wiórki. Jabłko ścieramy na dużych(...)oczkach. Do mięsa dodajemy marchew, jabłko, pastę imbirową, jajko i bułkę tartą (do zagęszczenia masy). Całość dokładnie wyrabiamy z niewielką ilością bulionu warzywnego, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G Kitchenprzepada SKŁADNIKI: (4 porcje) 4 ugotowane jajka plus jedno surowe 1/3 szklanki kaszy jaglanej 3 łyżki szczypiorku 3 łyżki koperku sól pieprz kurkuma curry 1 łyżeczka musztardy delikatesowej bułka tarta olej PRZYGOTOWANIE: Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Kaszę jaglaną kilkakrotnie płuczemy na sitku, następnie zalewamy 2/3 szkl. wody, odrobinę solimy,gotujemy bez odkrywania, przez 15 minut. Zioła drobno siekamy(...)Ugotowane jajka drobno kroimy, dodajemy, wystudzoną kaszę, zioła, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, musztardą i curry. Wbijamy surowe jajko i mieszamy. Formujemy spłaszczone klopsy. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju. DO PODANIA: u mnie z czerwonym ryżem (przepis znajdziecie Tu:: https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/czerwony-ryz.html , oraz fasolką szparagową z masłem i bułką tartą
Kopystką po garachsmak. SKŁADNIKI:(2-3 porcje)\ 1/2 kg młodych, polskich ziemniaków (nie z supermarketów-tylko tych opiaszczonych, z odstająca skórką) 1/2 pęczka koperku 1 łyżka masła 2-3 łyżeczki bułki tartej 3-4 jajka Odrobina oliwy Główka sałaty 1/2 dużego jogurtu (najlepiej gęsty) 1/2 pęczka rzodkiewek sól pieprz cukier Odrobinę śmietany PRZYGOTOWANIE: Małe, młode, polskie ziemniaki zalewamy zimną wodą(...)rzodkiewki. Kiedy ziemniaki już są miękkie, dodajemy koperek-na patelni rozgrzewamy masło-nie może się przypalić-ale musi mieć odpowiedni,, piękny zapach-wtedy zdejmujemy je z gazu i dodajemy bułkę tartą. Jajka smażymy-żółtko powinno się rozpływać a biało być ścięte.Sałatę polewamy sosem, ziemniaki polewamy masłem z bułką....Teraz wystarczy dobrze podać jajka i uczta gotowa
Kopystką po garachSkładniki: -kilo wołowiny (wychodzi 6 sztuk) -boczek w cienkich plastrach -pomidor -sałata -bułki z sezamem -majonez -majeranek -sól -pieprz -jajko Sposób przygotowania: Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w dużą kostkę. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy przyprawy, jajko i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety wielkości bułki o grubości ok. 1,5 cm. Smażymy na patelni do grillowania(...)grillu elektrycznym. Ja użyłam Grilla Tefal. Boczek pieczemy w piekarniku. Na blaszce rozkładamy folie aluminiową i układamy plastry boczku. Pieczemy w 180 stopniach aż się zarumieni. Bułki podgrzewamy w piekarniku aż zaczną robić się chrupiące. Następnie przekrawamy je na pół i smarujemy majonezem z jednej i drugiej strony. Układamy sałatę, usmażony kotlet, pomidora i chrupiący becon. Smacznego
Magia jedzenia.Arancini lub arancine - to smażone ryżowe kulki w panierce z bułki tartej. Jest to typowa potrawa kuchni sycylijskiej. Najpopularniejsze są arancini con ragù, składające się z ryżu, mięsa, groszku i mozarelli. Inne odmiany to: arancini con burro (z masłem), arancini con funghi (z grzybami) i arancini con melanzane (z bakłażanem), con salsiccia (z kiełbasą), con gorgonzola, con salmone (z łososiem(...)jajko Farsz: - 250 g pieczarek - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - 6 łyżek startego żółtego sera - natka pietruszki - sól, pieprz (do smaku) - oliwa/olej Do panierowania: - 2 jajka - sezam - mąka - bułka tarta (może być panko) - olej do głębokiego smażenia Ryż i farsz najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby dobrze się schłodziły. Ponieważ ja wykorzystałam pozostałość ryżu po temari sushi (bardzo dobrze się sprawdził
mojewypiekiinietylkoSzukałam idealnego przepisu na bułki do kebaba i udało się. Skorzystałam z przepisu z bloga Szefowa w swojej kuchni . Jedynie zmieniłam drożdże na suche, ponieważ akurat takie miałam w domu(...)ciasta ściągnąć ściereczkę i piec w rozgrzanym piekarniku do ładnego zarumienienia się - u mnie to było ok.20 min. Piekłam w piekarniku ustawionym na góra-dół. Po upieczeniu bułkę przełożyć na kratkę i zostawić do przestygnięcia. Następnie pokroić ją na cztery części i każdą bułkę przeciąć w środku i gotowe :) Smacznego
W kuchni u Monikimoja propozycja na bezmięsny obiad. Do tego ulubiona surówka i obiad gotowy. Składniki: 8 jajek 1 szklanka kaszy kuskus mała cebula 3 łodygi selera naciowego 1 ząbek czosnku bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: 7 jajek ugotować na twardo, obrać, pokroi w drobną kosteczkę. Kaszę zalać szklanką wrzątku, odłożyć. Gdy napęcznieje wmieszać, wsypać do miski(...)kostkę, seler w paseczki. Na oleju zeszklić seler razem z cebulą (jak nie lubimy selera, możemy pominąć). Jajka, cebulę, jajko surowe, czosnek drobniutko posiekany oraz 3 łyżki bułki tarty, dodać do kaszy i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy formujemy kotlety, mocno ugniatając w rękach. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym
magiczna kuchnia Kasiaromatów z kalafiorem. Lubię to warzywo w różnych postaciach, ale kotletów jeszcze z niego nie robiłem. Ten brak doświadczenia wyszedł przy pierwszej próbie smażenia kotlecików bez użycia jajka i bułki - formowały się ładnie, ale były zbyt delikatne i rozpadały się przy obracaniu. Drugie podejście wyszło już zupełnie gładko i bezproblemowo, a efekt bardzo mnie usatysfakcjonował! Kotleciki są świetne z różnego(...)ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 cm kawałek imbiru 1 łyżeczka garam masali 1 łyżeczka 1 łyżeczka soku z cytryny 1/4 łyżeczki chili 1 jajko 1 łyżeczka soli bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Kalafiora i ziemniaki ugotować na parze. Ostudzić i rozgnieść rękami na niezbyt gładką masę. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać czosnek i imbir
zadanie-gotowaniemrożonego groszku marki Hortex garść świeżej bazylii 2 łyżki oleju z prażonych orzechów laskowych 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli i pieprzu Ponadto: 2 bułki, np. domowe z tego przepisu 1/2 awokado + odrobina soku z cytryny roszponka W pierwszym etapie przygotowania przepisu marynuję mięso w przyprawach i oliwie(...)widelcem na drobne włókna. Groszek rozmrażam i miksuję z dodatkiem bazylii, oleju, soku z cytryny. Doprawiam solą i pieprzem. Pieczywo grilluje, by stało się odpowiednio chrupie. Spód bułek smaruję pastą z groszku, Nakładam szarpanego indyka, pokrojone w plastry awokado i roszponkę. Przykrywam wierzchnią częścią bułki i podaję od razu lub zabieram do pracy, Smacznego, Klaudia
Mango Papajainny bezmięsny obiad lub kolację. Polecam :) Składniki ( na 7-8 sztuk ) - 6 jaj ugotowanych na twardo - 1 jajko surowe - 30 dag pieczarek - pęczek szczypiorku, lub zielonej cebulki - sól - bułka tarta - olej Wykonanie Pieczarki oczyściłam i starłam na tarce na dużych oczkach, przesmażyłam na łyżce oleju, krotko tylko do odparowania wody, pod koniec smażenia lekko posoliłam. Ostudziłam. Jajka na twardo starłam(...)tarce o grubych oczkach, do jajek wbiłam surowe jajko, dodałam posiekaną zieloną cebulkę, ostudzone pieczarki, sól do smaku i około 4 łyżek bułki tartej. Wszystko dokładnie wymieszałam. Następnie uformowałam lekko spłaszczone kotleciki. Każdy kotlet opanierowałam w bułce tartej. Smażyłam na średnio rozgrzanym oleju do zrumienienia. Podałam na ciepło z pieczonymi ziemniaczkami i domową surówką colesław Smacznego :) Jeśli
Kuchnia z widokiem na ogródzrobić takie pulpety. To był strzał w dziesiątkę: Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego (np. z łopatki, z udźca indyka) 1 jajko 1 cebula 1 mała sucha kajzerka sól, pieprz bułka tarta lub mąka do obtoczenia klopsów 15 dag sera ulubionego sera żółtego 20-30 dag pieczarek solidna szczypta ziół prowansalskich Przygotowanie: Mięso mielimy i przygotowujemy tak jak na mielone kotlety(...)jajko, cebula, bułka namoczona i odsączona). Przyprawiamy solą i pieprzem. Dobrze wyrabiamy a na koniec dodajemy starty żółty ser i dokładnie mieszamy. Formujemy klopsy i obtaczamy w bułce bądź mące. Obsmażamy z każdej strony. Niestety - przez żółty ser klopsy mogą się przypalać. Obsmażone wrzucamy na wrzątek. Dodajemy zioła prowansalskie oraz wcześniej lekko podduszone na maśle pieczarki. Dusimy pod przykryciem
Kuchnia po mojemusmaczne i bardzo fajnie prezentują się na talerzu. Można podać je na ciepło ale równie smaczne są na zimno. składniki: 700 g mięsa mielonego, u mnie karkówka pół suchej bułki 2 opakowania ciasta francuskiego sól, pieprz 1 opakowanie mrożonej brukselki Hortex 2 opakowania warzyw na patelnię z przyprawą włoską Hortex czarny sezam białko do posmarowania ciasta Suchą bułkę namoczyć wcześniej(...)mleku lub wodzie. Brukselkę ugotować al'dente, osączyć i wystudzić. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać odciśniętą bułkę i dokładnie wymieszać. Do smaku masę doprawić solą i pieprzem, ja również dodałam trochę przypraw dołączonych do warzyw na patelnię. Masę dokładnie wyrobić. Następnie nabrać na rękę trochę mięsnej masy i lekko spłaszczyć. Na środku ułożyć jedną ugotowaną brukselkę (średniej wielkości
Monia miesza i gotujekapusty kiszonej (mam swoją kiszoną z marchewką i cebulką przepis w mojej kolekcji) • 1 cebula • 1 duży ząbek czosnku • 2 łyżki kaszy manny • 2 jajka • tarta bułka do panierowania • kumin • sól • pieprz • 1 łyżka domowej przyprawy uniwersalnej • olej do smażenia sos • 0,5 kg pieczarek • 2 łyżki masła • 1 szklanka śmietany 18% • 1 łyżeczka mąki • sól • pieprz Sposób przygotowania(...)mięsem mielonym, dodać startą cebulę i czosnek, dać jajka ,kasę manną i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszać, zostawić na godzinę. ( Gdyby masa była za rzadka dodać tartej bułki) 3. Z masy formować gołąbki,obtoczyć w tartej bułce,smażyć na oleju Usmażone gołąbki przełożyć do naczynia żaroodpornego zapiec w piekarniku 30 minut 200 stopni. 4. Sos Rozpuścić masło
W królestwie smaków Beaty