bułki - 33426 przepisów (strona:393/2229)

Kotlety mielone z kapustą włoską 92

kapusty, kotlety wyszły bardzo delikatne i soczyste. Składniki 500 g kapusty włoskiej 1 cebula 1 łyżka masła 100 ml bulionu warzywnego 500 g mielonej szynki wieprzowej olej do smażenia bułka tarta kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Kapustę szatkujemy. Na rozgrzanym maśle szklimy posiekaną cebulę, dodajemy kapustę, dolewamy bulion i dusimy do miękkości. Nadmiar płynu odparowujemy, kapustę studzimy, później mielimy, mieszamy(...)mięsem. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mielonym kminkiem. Z przygotowanej masy formujemy kotlety (tak, tak…bez jajka, bułki i takich tam ;) ), obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju

R'n'G Kitchen
Warzywne klopsiki 103

warto spróbować bo są pyszne!  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Warzywne klopsiki składniki 2 duże ziemniaki 1 cukinia 1 marchewka 1 mały por 1 mały bakłażan 1 jajko 1/4 szklanki bułki tartej 1 papryczka chili 3 ząbki czosnku. Warzywne klopsiki wykonanie: Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w grubszą kostkę. Białą część pora, bakłażana, cukinię kroimy w kostkę. Czosnek i chili drobno(...)doprawiamy curry, słodką i ostrą papryką, pieprzem i solą. Dusimy przez około 20 minut pod przykryciem do miękkości. Następnie warzywa studzimy i mielimy w robocie kuchennym. Dodajemy jajko i bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Wkładamy na 30 minut do zamrażarki, aby masa była gęściejsza. Formujemy kulki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Można również nieusmażone zamrozić i smażyć

Delusional Trine
Tradycyjne pszenne bajgle 126

Bajgle to rodzaj bułek z dziurką, które wymagają co prawda ciut więcej pracy niż tradyzyjne ciasto drożdżowe, ale są naprawdę tego warte. Zachowują świeżość na drugi dzień, są sycące, a ich aromat jest nie do podrobienia. Przygotowanie składa się z pięciu etapów: Przygotowanie zaczynu Przygotowanie ciasta właściwego Wyrastanie Formowanie Gotowanie Pieczenie Cały ten proces zamknie się w 5 godzinach(...)każdej uformować kulkę, następnie rozpłaszczyć ją, zrobić dziurkę w środku i powiększyć ją końcem drewnianej łyżki kręcąc bułą wokół trzonka. Zanim skończysz się bawić z formowanie bułki już dostatecznie podrosną Na ten moment możesz umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć folią spożywczą i umieścić na noc w lodówce. Rano wyłożyć blachę na blat, zdjąć folię i odczekać

greenscarf
Pasztet z królika i kurek 115

selera 1 por biała część 25 dkg kurek 1 cebula sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku natka pietruszki 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 ziarna jałowca 2 jajka 1/2 bułki 1/2 szklanki mleka olej rzepakowy  pieprz czerwony Królika przekładam do garnka, dodaję marchew, seler, por, ziele, liście laurowe, jałowiec, łyżeczkę soli, dwa litry wody i gotuję do miękkości około(...)godzinę. Mięso studzę i obieram. Cebulę kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję wątróbkę i dalej smażę. Mięso, wątróbkę, warzywa miele maszynką. do mięsa dodaję jajka, pieprz, majeranek, bułkę namoczoną w mleku i wyrabiam mięso dokładnie. Foremkę aluminiową małą smaruję, wysypuję bułką tartą i wykładam 1/3 mięsa. Kurki myję i przesmażam na oleju, doprawiam solą, pieprzem. Wykładam połowę grzybów

wesoła kuchnia
Kotleciki z czerwonej soczewicy 110

ząbki czosnku 0,25 łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala 0,5 łyżeczki mielonej kolendry* sól, pieprz olej do smażenia bułka tarta Przygotowanie:  Soczewicę ugotować w 1,5 szklanki wody. Odcedzić.  Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek wyciśnięty przez praskę.  Dodać(...)razie potrzeby doprawić do smaku przyprawami oraz solą i pieprzem. Odstawić, aby masa nieco ostygła. Masa powinna być dość gęsta, jeżeli jest zbyt rzadka dodać niewielką ilość mąki lub bułki tartej. Formować kotleciki wielkości dłoni (opcjonalnie można obtoczyć je w bułce tartej, dzięki czemu będą bardziej chrupiące), smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu do czasu aż będą rumiane.  Podawać

Codzienne Gotowanie
Orkiszowa szarlotka (fit) 167

łyżka jogurtu naturalnego 1 jajko 2-3 łyżki ksylitolu (lub więcej, zależy jak słodko lubicie) Nadzienie: 6-7 średnich jabłek 1 łyżeczka cynamonu lub więcej Opcjonalnie słodzidło 1 łyżka bułki tartej do posypania ciasta (wchłania sok z owoców, trik by uniknąć zakalca, w smaku niewyczuwalna) Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Odstawić na 1h do lodówki. Blaszkę wyłożyć papierem(...)pieczenia lub posmarować masłem i obsypać bułką tartą. 2/3 ciasta wyłożyć na spodzie blaszki. Ciasto posypać 1 łyżką bułki tartej (chłonie sok z jabłek, by uniknąć zakalca) Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać cynamon i opcjonalnie słodzidło. Wymieszać. Jabłka wyłożyć na spód ciasta. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Posypać na warstwę jabłkową

Fabryka pomysłów
Grecka pita z kurczakiem 207

W Grecji niemal na każdej ulicy znajdziemy budki serwujące jedną z najpopularniejszych przekąsem – pitę z gyrosem. Ta przekąska to specjalny grecki chlebek wypełniony marynowanym i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Burgery ziemniaczano – marchewkowe 186

też z innymi, ulubionymi dodatkami. Burgery ziemniaczano – marchewkowe przepis na 6 burgerów 3 duże ziemniaki 2 duże marchewki średnia cebula pół łyżeczki przyprawy curry szczypta kurkumy 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz oliwa Ziemniaki i marchewkę obierz, umyj, pokrój w duża kostkę i gotuj w lekko osolonej wodzie ok. 15 minut (do czasu aż warzywa będą miękkie). Cebulę obierz(...)pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy i podsmażaj na niej cebulę do czasu aż się zezłoci. Do misy malaksera przełóż ugotowane warzywa, cebulkę, bułkę tartą oraz przyprawy: sól i pieprz do smaku, curry oraz szczyptę kurkumy. Całość dokładnie zmiksuj. Z masy formuj niewielkie kotleciki, gdy będą bardzo kleić się do rąk, możesz obtoczyć je w bułce

365 dni dookoła kuchni
Kotlety mielone drobiowe z papryką 237

papryką. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Można je podać z ziemniakami i surówką. SKŁADNIKI: ½ kg mięsa mielonego drobiowego, 1 papryka czerwona, 1 cebula, 1 jajko, 1,5 szklanki bułki tartej, sól, pieprz, oregano, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Paprykę oraz cebulę kroję w małą kosteczkę. Warzywa dodaję do mięsa mielonego. Następnie do mięsa dodaję jajko, 3 łyżki bułki tartej(...)oraz sól, pieprz i oregano do smaku. Dokładnie łączę wszystkie składniki. 2. Z masy mięsnej formuję owalne kotlety. Obtaczam je w pozostałej bułce tartej. Kotlety smażę na oleju, na rumiano z każdej strony

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kanapka ze stekiem, balsamicznymi grzybami i serem żółtym / Cheesy steak sandwich with mushrooms 150

zdrowie! Scroll down for recipe in English Kanapka ze stekiem, balsamicznymi grzybami i serem żółtym (4 kanapki) Składniki: 400 g ulubionego steka wołowego sól i pieprz olej 4 wybrane bułki, przekrojone wzdłuż na pół ulubiony mix sałatowy 4 plasterki sera Hochland Maasdamer Składniki na balsamiczne grzyby: 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki 250 g pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki(...)czosnek, dopraw do smaku solą i pieprzem po czym dodaj ocet balsamiczny, chwilę jeszcze podsmaż i zdejmij z ognia. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu i rozsmaruj część na spodach bułek. Na to wyłóż sałatę, grzyby, pokrojonego w cienkie plasterki steka, na to ser i wierzch bułki, po czym polej jeszcze odrobiną sosu. Podawaj natychmiast! Smacznego! English version Cheesy steak sandwich

karmelowy
Hiszpańskie krokiety z szynką serrano / croquetas de jamón 68

mała cebula (około 100 g) 2 łyżki oliwy (ewentualnie oleju) 4 łyżki masła duża szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku olej do smażenia Panierka mąka pszenna, jajka, bułka tarta Przygotowanie   Wersja dla użytkowników Kohersen Mycook Cebulę zmiksować na wirujących nożach przez 10 s, z prędkością 5.   Dodać olej i masło, smażyć przez 4 minuty w temp(...)naczynia, wystudzić i zostawić na całą noc w lodówce.  Następnego dnia z masy formować podłużne krokieciki mniej więcej długości 3 cm, obtaczać kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na bardzo gorącym oleju do zrumienienia. Podawać jako przekąskę np. do piwa. Wersja dla tradycjonalistów Na patelni rozgrzewamy oliwę, dajemy masło i mieszamy do połączenia składników. Dodajemy mąkę

Cztery Fajery
kotlety z kalafiora 171

robi się je bardzo szybko. W zasadzie bez zbędnych przyrządów, wystarczy widelec i miska.  Składniki: ok 150 g ugotowanego kalafiora 1 jajko  ok 4-5 łyżek bułki tartej + trochę do obtoczenia sól i pieprz do smaku Przygotowanie: kalafiora rozgnieść widelcem  dodać jajko, bułkę tartą i przyprawy - dokładnie wymieszać - gdy będzie zbyt wodniste dodać jeszcze łyżkę bułki tartej

Gotowanie z pasją
kotlety z kalafiora 138

robi się je bardzo szybko. W zasadzie bez zbędnych przyrządów, wystarczy widelec i miska.  Składniki: ok 150 g ugotowanego kalafiora 1 jajko  ok 4-5 łyżek bułki tartej + trochę do obtoczenia sól i pieprz do smaku Przygotowanie: kalafiora rozgnieść widelcem  dodać jajko, bułkę tartą i przyprawy - dokładnie wymieszać - gdy będzie zbyt wodniste dodać jeszcze łyżkę bułki tartej

Gotowanie z pasją
Grzanki z jajkiem z grilla 130

grilla. Pyszne, chrupiące. Przy okazji wrzućcie na ruszt szaszłyki. Warto oprócz mięsa przypiec też trochę warzyw. W końcu nudą nie może wiać na grillu. grzanki z grilla: 3 bułki pszenne masło 6 plastrów prosciutto 6 jajek małych 1 papryka czerwona natka pietruszki szaszłyki: 3 kiełbasy śląskie 6 pomidorków koktajlowych 1/2 papryki żółtej 1 cebula czerwona 1 cukinia sól, pieprz przyprawa(...)grilla olej rzepakowy Grzanki Bułki kroje na pół, smaruje masłem, układam plastry szynki, krążki papryki, wbijam jajko. Zawijam każdą połówkę bułki w folię aluminiową i wkładam na grilla. Można pod koniec grillowania odwinąć górę jajka wtedy dojdzie jeszcze. Szaszłyki: Kiełbasę kroję na kawałki. Na przemian nabijam na patyczki od szaszłyków, pomidora, kiełbasę, kawałki papryki,krążki cebuli, cukinii

wesoła kuchnia
Kotleciki z cukinii z kaszą jaglaną, mozzarellą i pomidorem suszonym 184

kotletów cukinia - ok. 350 g marchewka - 1 szt bulion warzywny - 250 ml kasza jaglana - 1/3 szklanki czosnek - 2 ząbki cebula - 1 mala mozzarella galbani - 1 opakowanie jajko bułka tarta - 3 łyżki do farszu i do panierowania pomidory suszone - ok 100 g świeża bazylia - wg uznania sól, pieprz olej do smażenia Etap I - Cukinia Cukinie zetrzyj na tarce (ja ścieram(...)wsyp startą marchew oraz kaszę. Całość gotuj ok 10 minut na małym ogniu. Etap III  Do miski wrzuć odsączoną cukinie, dodaj drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek, 2 łyżki bułki tartej, szczyptę pieprzu, posiekaną drobno bazylię, suszone pomidory oraz mozzarellę pokrojoną w drobną kostkę,  Całość dobrze wymieszaj, odstaw do lodówki na 10 minut. Następnie dodaj cale jajko wymieszaj. * jeżeli

Wylizany Rondel