bułki - 33426 przepisów (strona:374/2229)

KROKIETY ZIEMNIACZANE Z TWAROGIEM 193

sosami, np. pieczarkowym (przepis:  UNIWERSALNY SOS PIECZARKOWY ). Składniki: 500 g ziemniaków 200 g twarogu półtłustego 1 cebula 1 duże jajko 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka + 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka majeranku sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą i gotujemy w mundurkach do momentu, aż będą miękkie. Następnie jeszcze ciepłe ziemniaki obieramy(...)wrzucamy na patelnię z małą ilością rozgrzanego oleju. Smażymy do momentu, aż cebula zrumieni się. Do ziemniaków dodajemy twaróg przeciśnięty przez praskę, smażoną cebulę, jajko oraz 1 łyżkę bułki tartej i mąki pszennej. Wyrabiamy wszystko dłońmi na gładką masę. Przyprawiamy majerankiem, solą oraz pieprzem. Z powstałej masy formujemy niewielkie krokiety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym, głębokim

Kuchnia MagdaLeny
KROKIETY ZIEMNIACZANE Z TWAROGIEM 193

sosami, np. pieczarkowym (przepis:  UNIWERSALNY SOS PIECZARKOWY ). Składniki: 500 g ziemniaków 200 g twarogu półtłustego 1 cebula 1 duże jajko 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka + 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka majeranku sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą i gotujemy w mundurkach do momentu, aż będą miękkie. Następnie jeszcze ciepłe ziemniaki obieramy(...)wrzucamy na patelnię z małą ilością rozgrzanego oleju. Smażymy do momentu, aż cebula zrumieni się. Do ziemniaków dodajemy twaróg przeciśnięty przez praskę, smażoną cebulę, jajko oraz 1 łyżkę bułki tartej i mąki pszennej. Wyrabiamy wszystko dłońmi na gładką masę. Przyprawiamy majerankiem, solą oraz pieprzem. Z powstałej masy formujemy niewielkie krokiety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym, głębokim

Kuchnia MagdaLeny
Patison al’a schabowy 111

również cukinię, boczniaki oraz kanię   Polecam też… ** Leczo z patisonem ** Tartę z cukinią ** Cukinię faszerowaną mięsem   Składniki: 1 patison (ok. 0,8-1 kg) 2 jajka bułka tarta przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy olej do smażenia   Patisona umyj i obierz ze skórki – pokrój na cienkie plastry (grubość ok. 1 cm) . Jeśli nasiona w środku(...)twarde, wykrój je. Do głębokiego talerza wbij jajka oraz przyprawy i roztrzep, a do drugiego wsyp bułkę tartą. Panieruj kawałki patisona w jajku i w bułce. Smaż z obu stron na złoty kolor.   W dojrzałych patisonach należy wykroić gniazda nasienne, ponieważ pestki są zbyt twarde, by je zjeść.   Tak przygotowanego patisona można podać do obiadu (z gotowanymi ziemniakami

Kulinarny S.O.S.
Patison al’a schabowy 111

również cukinię, boczniaki oraz kanię   Polecam też… ** Leczo z patisonem ** Tartę z cukinią ** Cukinię faszerowaną mięsem   Składniki: 1 patison (ok. 0,8-1 kg) 2 jajka bułka tarta przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy olej do smażenia   Patisona umyj i obierz ze skórki – pokrój na cienkie plastry (grubość ok. 1 cm) . Jeśli nasiona w środku(...)twarde, wykrój je. Do głębokiego talerza wbij jajka oraz przyprawy i roztrzep, a do drugiego wsyp bułkę tartą. Panieruj kawałki patisona w jajku i w bułce. Smaż z obu stron na złoty kolor.   W dojrzałych patisonach należy wykroić gniazda nasienne, ponieważ pestki są zbyt twarde, by je zjeść.   Tak przygotowanego patisona można podać do obiadu (z gotowanymi ziemniakami

Kulinarne S.O.S.
Kurczak po indyjsku w mleku 114

łyżeczki pieprzu ziarnistego 2 gwiazdki anyżu 2 kawałki cynamonu 1 gałka muszkatołowa 1 ostra papryczka chilli 2 łyżki miodu sól do smaku panierka : 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka bułki tartej 2 jajka Udka płuczemy w zimnej wodzie , osuszamy papierowym ręcznikiem , solimy i odstawiamy na dwie godziny . Po tym czasie wszystkie przyprawy z listy składniki kruszymy w młodzież lub rozbijamy(...)gorącej , wkładamy udka . Pozostawiamy je we wrzątku żeby się sparzyły około 30 minut . Po tym czasie ponownie je wyławiamy , odstawiamy do ostygnięcia . Jajka roztrzepujemy jak do schabowych . Mąkę i bułkę tartą wsypujemy do dość dużego woreczka . Następnie każde udko obtaczamy w jajku i wkładamy do woreczka z panierką , zamykamy i energicznie potrząsamy żeby mięso oblepiło się mąką i bułką tartą

Ogrodnik w podróży
Keto bajgle brokułowe (Paleo, LowCarb) 90

Zielone keto bajgle brokułowe Warzywne pieczywo Pamiętacie wczorajsze burgery w bułkach z kalafiora ? Na fali produkcji pieczywa z warzyw zgodnego z dietą ketogeniczną przygotowałam także keto bajgle, tym razem z brokułów. Z inspiracją przyszła znowu strona Oli i przepis na bułki z brokuła . Przepis jest analogiczny do bułek z kalafiora . Z drobną różnicą- zmianie uległa forma. Tutaj również używamy mąki

Modern Cave Girl
Keto burgery z łososia (Paleo, LowCarb) 168

chrupiąca skorupka, której na próżno szukać w wyrobach pozbawionych mąki czy skrobi. Keto burgery z łososia Godna oprawa to ważna sprawa Moje mini keto burgery z łososia podałam w bułkach z kalafiora, które możecie kojarzyć nie tylko z przepisu na burgery wołowe , ale przede wszystkim z tego przepisu , w którym zadebiutowały one na blogu. Można je jednak zawinąć w liście(...)majonezowo- bazyliowy 2 garści listków bazylii świeżej 1/2 szklanki majonezu 1 ząbek czosnku 1 łyżka octu jabłkowego 1/2 łyżeczki skórki z cytryny sól, pieprz do smaku Dodatki (opcjonalne) 4 bułki z kalafiora gotowe (link do przepisu w tekście) kilka zielonych szparagów Sposób przygotowania Burgery z łososia Filet z łososia podgrzewać na parze przez ok. 3 minuty. Ostudzić i rozdrobnić widelcem

Modern Cave Girl
Fasolowe Roladki 115

Fasolowe Roladki Najbardziej typowy duet to fasola z bułką tartą, ale jako nadzienie do roladek również się sprawdza. Składniki: ·        ½ kg schabu ·        Sól ·        Pieprz ·        Olej do smażenia ·        Bułka tarta do panierki(...)Zanurzamy w roztrzepanym jajku. 10.                     Panierujemy w bułce tartej 11.                     Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju

Kulinarna Chwila
Kotlety jajeczno grzybowe i recenzja książki Polowanie na grzyby- Zofii Leszczyńskiej Niziołek. 93

pieczarek lub innych grzybów leśnych 6 jajek ugotowanych na twardo garść startego żółtego sera 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula sól, pieprz do smaku 1 surowe jajko 2 łyżki bułki tartej plus do obtoczenia 2 łyżki siekanej natki pietruszki pół łyżeczki suszonego oregano olej do smażenia Przygotowanie; Pieczarki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucamy na patelnię z  łyżką rozgrzanego(...)pieprzymy do smaku. Dodajemy oregano i 2 starte ząbki czosnku. Do miski ścieramy jajka na grubych oczkach tarki. Dodajemy wystudzone grzyby, następnie wkładamy starty ser, surowe jajko i bułkę tarta. Mieszamy. Pod koniec dodajemy posiekana pietruszkę, mieszamy i formujemy kotlety. Następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano.  Można je dopiec jeszcze

Radość kipiąca uśmiechem.
Ryba z frytkami 153

filetu z białej ryby (dorsz, halibut, inna) – 6 łyżki mąki – przyprawy: 1 łyżeczka papryki ostrej, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 łyżeczka pieprzu – 1-2 jajka – 4-6 łyżek bułki tartej – sól morska – olej do smażenia – do podania: frytki, aby miały mniej tłuszczu upiecz je w piekarniku Składniki sos tatarski: – 4 łyżki majonezu – 3-4 malutkie korniszony(...)rybę. Do mąki dodaj przyprawy: pieprz, paprykę i kmin, wymieszaj dokładnie. W kolejnej misce wbij jajka i za pomocą widelca połącz białko i żółtko, a w trzeciej misce przygotuj bułkę tartą. I teraz tradycyjnie obtocz kawałki ryby w mące z przyprawami, jajku a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej, powinno go być dość dużo, rybę bowiem smaży

nietylkopasta.pl
Smażone klopsiki z fasolką szparagową 135

smaczne i sycące 😊 Zachęcam do przygotowania.  Składniki na porcję dla 4 osób: klopsiki 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1/2 cebuli 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz słodka papryka sos pomidorowy 0,5 kg pomidorów 1 szklanka wody 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz cukier dodatkowo(...)fasolki szparagowej Na samym początku przygotować klopsiki. Cebulę drobno pokroić. Do miski przełożyć mięso mielone, dodać surową cebulę, wbić jajko i wsypać przyprawy oraz bułkę tartą. Masę bardzo dokładnie wymieszać. Jeśli masa klei się zbyt mocno do rąk to wsypać kolejną łyżkę bułki tartej. Z przygotowanej masy wyrobić niewielkie kulki. Na patelni (np. typu wok) rozgrzać oliwę z oliwek

Ugotować
Drobiowe mięso mielone w andrucie s. Anastazji 171

Mimo wszystko – warto było!:) Spróbujcie:) około 450-500 g mielonego mięsa drobiowego (najlepiej i z piersi i z udek) 3 jajka 1 duża lub 2 małe cebule 1 bułka 3 suche wafle/andruty (u mnie takie cienkie) mąka pszenna pęczek koperku 1/2 szkl. mleka sól, pieprz Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła lub oleju(...)Dodajemy cebulę. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż cebula się zeszkli. Bułkę zalewamy niewielką ilością mleka, zostawiamy do namoczenia. Po tym czasie odciskamy ją z nadmiaru płynu. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy zeszkloną (przestudzoną) cebulę, odciśniętą bułkę, sól, pieprz i 1 jajko. Mieszamy dokładnie. Na blacie rozkładamy zwilżoną, czystą ściereczkę. Na niej kładziemy jeden suchy wafel. Rozprowadzamy część mięsnej

Smaki Na Talerzu
Kotlety z mięsa z rosołu i ryżu 106

mnie indyk, kurczak i kaczka) 1 marchewka, kawałek selera i pietruszki z rosołu 1 cebula 1 jajko 100 g ugotowanego ryżu masło/olej do smażenia sól i pieprz bułka tarta do panierowania Przygotowanie: Mięso z rosołu oraz warzywa zmielić. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto na maśle lub oleju. Zmielone mięso z warzywami, ugotowany ryż oraz podsmażoną cebulkę(...)wymieszać w misce, dodać jajko i doprawić do smaku solą i pieprzem. W razie gdyby masa była zbyt rzadka dodać 2-3 łyżki bułki tartej. Z masy uformować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoto z obydwu stron. Podawać wg gustu z warzywami, surówkami i ulubionymi sosami. Smacznego

Kocham..lubię..gotuję..
Pieczony kurczak faszerowany wątróbką i boczkiem 132

ząbek czosnku papryka słodka mielona majeranek Farsz: 250 g wątróbki drobiowej 250 g surowego boczku 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego garść suszonej żurawiny 1 bułka pszenna + mleko do namoczenia garść posiekanej natki pietruszki 1 jajko sól, pieprz, majeranek Dodatkowo: wykałaczki  dratwa masło klarowane pod koniec pieczenia Przygotowanie: Dzień wcześniej przed pieczeniem tuszkę kurczaka oczyścić(...)osuszyć. Natrzeć wewnątrz i na zewnątrz przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pozostałymi przyprawami. Kurczaka przełożyć do naczynia z pokrywką i schować do lodówki. W dniu pieczenia przygotować farsz - bułkę porwać na mniejsze kawałki i zalać odrobiną mleka. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać i zeszklić cebulę wraz z czosnkiem na maśle klarowanym. Wątróbkę oczyścić z błonek, boczek pokroić

Kocham..lubię..gotuję..
Szybka szarlotka z bezą 84

ciasto plackiem lub kruszonką już wedle uznania. Ja wykonuję obie wersje, dziś na zdjęciu widzicie zwykłą z plackiem. Ciasto wykonałam w dużej formie prostokątnej 37x26 cm. W składnikach znajdziecie bułkę tartą, którą użyłam do posypania placka. Ma ona za zadanie zapobiec wchłanianiu wody z jabłek w placek. Jeśli chodzi o cynamon, zachęcam zacząć stosować nieco droższy cejloński, a dlaczego(...)łyżeczki proszku do pieczenia ▸ 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ▸ 1 kg jabłek startych na tarce  ▸ pół łyżeczki cynamonu (u mnie cejloński) ▸ sok z połowy cytryny +odrobina bułki tartej Przygotowanie: 1. Żółtka zagniatamy z połową słodzika/cukru, mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i miękkim masłem. Ciasto dzielimy na 2 połowy.  2. Placki rozwałkowujemy, jednym wykładamy spód formy z papierem

zdrowo i aktywnie

Proponowane wyszukiwania