być dość twarde. Ilość porcji: 16 Czas przygotowania: 30 minut + smażenie Składniki na soczyste kotlety mielone z indyka: 1,5 kg mielonego indyka 1 jajko 5 ząbków czosnku 1 bułka pszenna 2 łyżki mąki 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka pieprzu naturalnego 1 łyżeczka kminu rzymskiego 3 łyżeczki soli Dodatkowo: mleko(...)namoczenia bułeczki bułka tarta do obtoczenia tłuszcz do smażenia Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml. Jak zrobić soczyste kotlety mielone z indyka? Do mięsa dodać jajko, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną i namoczoną w mleku lekko odciśniętą bułeczkę, mąkę i pozostałe przyprawy. Jeśli bułeczka całego mleka nie wchłonęła, to jego do mięsa nie dodawać, gdyż
Kuchcik gotujekotlety bite, tym razem drobiowe, proste danie w trochę innej formie. SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka 1 cebula mleko sól pieprz żurawina leśna firmy Moryń PANIERKA: olej jajko+mleko bułka tarta+mąka pszenna WYKONANIE: 1. Filet z kurczaka kroimy na plastry, ubijamy. Cebulę kroimy w talarki, Całość przekładamy do miski i zalewamy mlekiem tak aby mięso było zakryte. Odstawiamy(...)całą noc do lodówki. 2. Na drugi dzień ubite filety wyciągamy z zalewy, solimy, pieprzymy. Panierujemy : bułka zmieszana z mąką pszenna - jajka z mlekiem - bułka zmieszana z mąką pszenna. Smażymy na oleju na złoty kolor z obydwóch stron. Polecam podawać z dodatkiem żurawiny
Dziś Ja gotujekrokietów Składniki: 1 szklanka mleka, 1,5 szklanki wody, 2 szklanki mąki pszennej, 10 jajek szczypta cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, pęczek szczypiorku, 2 łyżki śmietany 18%, pół cebuli, bułka tarta, sól, pieprz Przygotowanie: 8 jajek ugotować na twardo. Po ostudzeniu obrać i pokroić w drobną kostkę. Mleko, wodę, mąkę, 1 jajko, proszek do pieczenia, odrobinę soli i cukru zmiksować(...)cebulą i posiekanym szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę i wymieszać. Na każdy naleśnik położyć część farszu jajecznego. Zwinąć w "kopertkę". Zwinięte naleśniki obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć ze wszystkich stron na słoty kolor. Smocze porady: Ciasto na naleśniki wykonujemy z przepisu podstawowego . https://www.bardzogrubysmok.pl/krokiety-z-jajkiem-i-szczypiorkiem/ Smażenie naleśników Składniki na pastę jajeczną ze szczypiorkiem Pasta jajeczna
Bardzo Gruby Smokwindow.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kotlety jajeczne Składniki 5-6 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 1 mała puszka kukurydzy 3 łyżki bułki tartej sól pieprz olej lub masło klarowane Instrukcje Ugotowane jajka ścieramy na tarce, dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki, bułkę tartą, kukurydzę, sól, pieprz i surowe jajko. Wszystko dokładnie mieszamy(...)formujemy kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z każdej strony. Smacznego. Artykuł Kotlety jajeczne pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamwody szczypta soli olej do smażenia Składniki na farsz: ok.30 dkg sera twarogowego półtłustego 2-3 łyżki drobnego cukru 1 żółtko Dodatkowo: 2 łyżki masła 2-3 łyżki bułki tartej Instrukcje Mąkę, jajka i mleko dokładnie mieszamy ew. miksujemy, dodajemy sól. Pamiętajmy, żeby nie dodawać od razu całej ilości wody/mleka, ciasto musi uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Naleśniki smażymy na złoty(...)oleju. Ser rozcieramy z cukrem (wg uznania) na gładką, jednolitą masę, dodajemy żółtko (opcjonalnie), dokładnie mieszamy. Smarujemy naleśniki serem, zawijamy podobnie jak krokiety. Na patelni rozpuszczamy masło i rumienimy bułkę tartą, odstawiamy z ognia i układamy na niej naleśniki, jeden obok drugiego. Delikatnie podsmażamy na małym ogniu, aby miały piękny, złoty kolor i aby ścięło się żółtko wymieszane z serem
To co lubię - gotuję i polecamprzygotowania 15 min Czas gotowania 1 godz Składniki 1 średnia cukinia, około 2 szklanek (może być dynia) 2 średnie marchewki 1 cebula 20 dag sera żółtego 1,5 szklanki bułki tartej 3-4 łyżki natki pietruszki 4 jajka 0,5 szklanki oleju rzepakowego sól pieprz Instrukcje Cukinię dokładnie myjemy i jeśli jest młoda ścieramy całą na tarce o dużych oczkach(...)pozbywamy się nasion. Marchewkę i ser ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy, aż ładnie się zrumieni. Cukinię, marchew, ser, cebulę i pietruszkę dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka, bułkę tartą, olej, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Ja użyłam keksówki o wymiarach 26×11 Wstawiamy
To co lubię - gotuję i polecamodrobiną powideł śliwkowych. Zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Knedle ze śliwkami Składniki 500 g ugotowanych ziemniaków 2 jajka 50 g mąki ziemniaczanej 250 g mąki pszennej brązowy cukier bułka tarta Instrukcje Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, gorące przeciskamy przez praskę i odstawiamy do wystygnięcia. Do ziemniaków dodajemy mąki, jajka i szybko zagniatamy ciasto, jeśli zbyt mocno się klei możemy dodać(...)jeszcze odrobinę mąki. Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek, do każdej śliwki wsypujemy szczyptę cukru, zamykamy i obtaczamy w bułce tartej. Z ciasta formujemy wałek średnicy 5 cm i kroimy na cienkie plasterki, rozpłaszczamy i na każdym umieszczamy śliwkę, zaklejamy szczelnie ciastem i formujemy zgrabne kuleczki. Jeśli kleją się do rąk możemy dłonie oprószyć mąką. Knedle wrzucamy na gorącą, osoloną wodę
To co lubię - gotuję i polecamduże marchewki 1 mała cukinia 1 cebula 1 ząbek czosnku 100 g czerwonej soczewicy 0,5 łyżeczki papryki mielonej sól pieprz 1/3 szklanki oleju 3 jajka 1 szklanka bułki tartej 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki Instrukcje Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości (około 10 minut). 100 g około ¾ szklanki soczewicy na 1,5 szklanki wody. Marchewkę obieramy i ścieramy(...)cukinię. Całość smażymy około 10 minut mieszając od czasu do czasu. Dodajemy ugotowaną soczewicę i odparowujemy nadmiar wody. Masę studzimy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką, dodajemy jajka, bułkę tartą i natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do keksówki 25 cm, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C, pieczemy godzinę. Smacznego. :) Uwagi
To co lubię - gotuję i polecampush({}); Drukuj Pasztet z pieczarkami Składniki 1 kg pieczarek (muszą być świeże i białe) 1 duża cebula 8 jajek ugotowanych na twardo 10 dag żółtego sera (ostrego) 4 łyżki bułki tartej 2 całe jajka surowe 1 duża łyżka masła 4 łyżki oleju sól pieprz łyżka posiekanej natki pietruszki łyżka posiekanego koperku Instrukcje Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy(...)kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju do miękkości. Cebulę odrobinę solimy wtedy szybciej mięknie. Ser ścieramy na tarce W misce mieszamy pokrojone jajka, przesmażone zimne pieczarki, cebulę, bułkę tartą, ser oraz surowe jajka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy zieleninę i całość dokładnie mieszamy. Formę o wymiarach 25 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, przekładamy masę
To co lubię - gotuję i polecamzimno. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kotlety z jajek i pieczarek Porcje 8 Składniki 500 g pieczarek 4 jajka ugotowane na twardo 1 jajko surowe 1 mała cebula (opcjonalnie) bułka tarta 1 łyżka masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku (opcjonalnie) olej sól pieprz Instrukcje Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pieczarki do czasu(...)podsmażoną cebulę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy natkę. Na koniec dodajemy surowe jajko i całość dokładnie mieszamy, jeśli masa okaże się rzadka dodajemy 1-2 łyżki bułki tartej. Formujemy małe kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na oleju. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego. Zapraszam również na kotlety jajeczne
To co lubię - gotuję i polecamwołowym chili? Dlaczego nie? Mięsna masa świetnie uzupełnia ciepłą kiełbasę, dodaje charakterystycznego pikantnego smaku i zmiękcza bułkę. I nic więcej nie potrzeba. Składniki (4 porcje) -4 bułki do hod dogów -4 kiełbaski typu bratwurst lub parówki -400 g mielonej wołowiny -1/2 czerwonej lub zielonej papryki -1/2 cebuli -2 ząbki czosnku -1 puszka pomidorów -1 łyżeczka chili(...)pieprzem. Poddusić kilka minut. Dodać fasolę i poddusić kolejne 5-7 minut (jeżeli fasola nie jest używana do chili, pominąć ten krok). Kiełbaski/parówki obsmażyć na patelni grillowej. Bułki rozkroić, delikatnie posmarować samym sosem. Włożyć gorące kiełbaski, na wierzch kłaść chili. Podawać na ciepło. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 525,3 kcal Tłuszcz: 22,5g Białko: 35g Węglowodany
Zielona Kuchniasamo jak mięso mielone. A więc na przykład przygotować z niej pyszne klopsiki. Przepis na klopsiki z białej kiełbasy Składniki: 500 gramów surowej białej kiełbasy, 2 cebule, 2 ząbki bułki tartej, 2 łyżki bułki tartej, 200 gramów pieczarek lub kurek (u nas pół na pół), 200 ml słodkiej śmietanki 30 proc., łyżeczka mąki pszennej, natka pietruszki, sól, pieprz, olej(...)zrobić klopsiki z mięsa mielonego? Kiełbasę wyjmij z osłonki i przełóż do miski. Dodaj drobno posiekaną 1 cebulę i bułkę tartą, dokładnie wyrób dłońmi, następnie formuj małe klopsiki – jeśli zwilżysz dłonie wodą, pójdzie ci dużo lepiej. Na patelni rozgrzej olej, przesmaż klopsiki i zdejmij. Teraz na patelnię wrzuć drugą posiekaną cebulę i posiekany czosnek, przesmaż chwilę dorzuć grzyby (pieczarki
Kulinarna Polskasubstytut . Nie są robione z ziemniaków, nie mają tłuszczu a chrupią i można je jeść z ketchupem. Uwaga!!! szybko znikają . Składniki: - 2 średniej wielkości cukinie - ok 50 g bułki tartej - ok. 50 g startego sera - 2 małe, kurze jajka - sól, pieprz, mielony czosnek, suszona natka pietruszki, ketchup - do smaku Cukinie dokładnie myję. Następnie odcinam końcówki . Kroję na mniejsze paski(...)frytki. Jajko rozkłócam z solą, pieprzem i czosnkiem w jednym naczyniu. W drugim naczyniu mieszam bułkę z serem i natką pietruszki. Najpierw obtaczam kawałek cukinii w jajku , potem w bułce z serem i kładę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blacha duża, prostokątna do ciastek. Postępuję tak samo z każdym kawałkiem aż do skończenia warzywa. Piekę w 200C ( piekarnik
Kuchnia Pełna Emocji