bułki - 33426 przepisów (strona:355/2229)

Fasolka szparagowa zapiekana z curry, bułką tartą i mozzarellą 92

Dzień dobry :-) Jeśli jesteście fanami fasolki szparagowej, to polecam Wam taką zapiekaną z przyprawą curry, bułką tartą i mozzarellą. Jest naprawdę pyszna. U mnie dwa kolory, ale jak macie tylko żółtą, albo tylko zieloną to spokojnie możecie zrobić jeden rodzaj. Można taką fasolkę potraktować jako dodatek do obiadu. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: około(...)fasolki szparagowej natka pietruszki starta mozzarella bułka tatra (ilość wedle uznania) 2 płaskie łyżeczki przyprawy curry 2 łyżki masła 1. Z fasolki obcinamy końcówki i gotujemy do miękkości. Ugotowaną odcedzamy i jeszcze gorącą przekładamy do naczynia żaroodpornego.  2. Dodajemy masło i delikatnie mieszamy z fasolką. 3. Bułkę tartą mieszamy z curry, dodajemy do fasolki i delikatnie mieszamy, żeby połączyła

kruche babeczki
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z PRAŻONYM JABŁKIEM 94

łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki  mleka 2 jaja+2 żółtka 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1/2 szkl. cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego 1 jajko (do posmarowania bułek) 1/2 słoika prażonych jabłek (do nadzienia) Wykonanie:  Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić(...)równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki  sklejeniem do dołu na  blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy bułki rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około

Walijskie Pichcenie
Zapiekany filet z kurczaka - przepis Caroline 111

Caroline z Wielkiej Brytanii. Delikatnie go zmodyfikowaliśmy, ale efekt końcowy jest chyba równie smaczny. Nam taki obiadek bardzo odpowiada.     Składniki : - filet z kurczaka - ok. 7 dkg bułki tartej - 5 dkg żółtego sera - ząbek czosnku - 5 dkg masła - natka pietruszki - sól, pieprz - przyprawa harissa Fileta kroimy w paski i przyprawiamy przyprawą harissa i solą. Dna naczynek delikatnie smarujemy masłem(...)Układamy w nich paski kurczaka. Ścieramy ser. Do bułki tartej dodajemy pieprz, ser i pokrojoną natkę pietruszki.  Mieszamy. Do roztopionego masła dodajemy pokrojony drobno czosnek. Masło z czosnkiem przelewamy do bułki i mieszamy. Powstałą kruszonką zasypujemy filety  i delikatnie dociskamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 15 minut. Smacznego! Dziękujemy Caroline za przepis

Maminek kulinarny
Kotlety z kapustą i ryżem a la gołąbki 160

jeśli gotujecie świeży starczy ugotować 80-100 g ryżu) 1 jajko sól i pieprz do smaku (około 1 łyżeczki soli i 0,5 łyżeczki pieprzu) około 2-3 łyżki bułki tartej Na sos: 2 opakowania krojonych pomidorów z oliwą i czosnkiem (2 x 390 g) około 700-750 ml bulionu 1-2 liście laurowe 2-3 ziela angielskie sól(...)szatkujemy. Ja używam do tego Multi Szatkownica Junior Tupperware Do poszatkowanej kapusty dodajemy mięso mielone, ugotowany ryż, wbijamy jajko i dodajemy przyprawy. Zaczynamy wyrabiać składniki ręką w trakcie dosypując bułki tartej. Bułki dosypujemy tyle by masa była na tyle zwarta by z niej móc swobodnie lepić kotlety, czasem starczy 1 łyżka. Z masy formujemy mniejsze kotlety i krótko obsmażamy

Słodkie okruszki
Kotlety mielone z ciecierzycą – pyszne 87

ziołami Zapiekanka ziemniaczana z kotletami mielonymi Mięso mielone a la pizza Zapiekanka meksykańska PRZEPIS NA KOTLETY MIELONE Z CIECIERZYCĄ Składniki na kotlety : 500g mięsa mielonego 1 puszka ciecierzycy 2 bułki kajzerki 1 szkl mleka 1 cebula mała 1 jajko sól pieprz 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka natki pietruszki olej kokosowy o kokosowym smaku – może to dziwne ale nadaje mięsu(...)super smak! panierka Jak zrobić kotlety mielone z ciecierzycą: Zaczynamy od przygotowania kajzerek. Bułki moczymy w mleku, a kiedy wchłoną płyn i staną się miękkie, miksujemy je razem z odsączoną ciecierzycą. Następnie do miski przekładamy mięso. Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miksujemy malakserem. Potem do mięsa dodajemy zmiksowane bułki z mlekiem i ciecierzycą, całe jajko, startą

Dorota Smakuje
KOTLETY Z JAJEK I KALAFIORA 130

dodatkiem jakiejś smacznej surówki. Składniki: 1/2 ugotowanego kalafiora 6-7 jajek ugotowanych na twardo 2 jajka surowe 1 cebula (pokrojona i podsmażona na oleju) natka lub koperek olej bułka tarta sól pieprz Wykonanie: Kalafiora dusimy widelcem na drobno, jajka ścieramy na tarce na oczkach. Mieszamy, dodajemy surowe jajka, podsmażoną na oleju drobno pokrojoną cebulkę, sól, pieprz, 1-2 łyżki bułki(...)tartej, posiekaną zieleninę. Masę wyrabiamy dokładnie. Zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie kotleciki. Obtaczamy z bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor

Walijskie Pichcenie
Pokuczaj 94

Pokuczaj to warmińskie danie regionalne. Mięso mielone formowane w kulki z różnymi dodatkami. Składniki:     750 g wieprzowiny   2 małe cebule   3 jajka   250g bułki wrocławskiej   4 łyżki smalcu   sól   pieprz  Przygotowanie: Mięso umyłem, zmieliłem, wymieszałem z posiekaną cebulą oraz z dwoma jajkami. Doprawiłem solą i pieprzem. Obrałem bułkę ze skórki(...)miąższ pokroiłem w kostkę. Z masy mięsnej uformowałem kulki, które obtoczyłem w roztrzepanym jajku i bułce. Podsmażyłem je na smalcu, a następnie zapiekłem w piekarniku 5 minut w temperaturze 160 stopni

R'n'G Kitchen
Zdrowe pulpety z cieciorki i szpinaku 113

krajach arabskich pod nazwą mujadara., na którą przepis pochodzi z bloga cookieandkate.com   Składniki: Pulpety 400 g cieciorki 2 duże garści szpinaku 3 łyżki tartego parmezanu 3 łyżki bułki tartej 1 duża łyżka musztardy francuskiej lub Dijon 1 mała cebula 1 małe ząbki czosnku lub 1 duży 1 łyżeczka oregano 3 łyżki oleju Sól Pieprz Panierka ½ szklanki drobno pokruszonych płatków(...)kukurydzianych lub bułki tartej Mujadara 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki kuminu ½ szklanki ryżu jaśminowego lub basmati ½ szklanki soczewicy czerwonej 2 cebule 2 łyżki oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Mujadara Krok 1 Wsyp do garnka pół łyżeczki kuminu, dodaj liść laurowy i 2 ząbki czosnku. Zalej 2 szklankami wody. Wstaw na kuchenkę doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, wsyp ryż i gotuj pod przykryciem

Niedzielny kucharz
Kule z piersi kurczaka z boczkiem i żółtym serem 107

danie będzie mu smakowało. 2-3 duże pojedyncze piersi kurczaka około 200 g wędzonego boczku około 150 g tartego żółtego sera sól, pieprz Dodatkowo do panierki: 2 jajka mąka bułka tarta Boczek kroimy w małą kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni. Studzimy. Umyte, osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy wzdłuż na pół i lekko rozbijamy. Oprószamy solą oraz pieprzem. Przestudzony boczek mieszamy(...)tartym serem. Doprawiamy niewielką ilością pieprzu. Na płacie mięsa umieszczamy farsz, zawijamy w kulę (lub roladkę). Panierujemy w mące, roztrzepanym jajku, bułce tartej, ponownie w jajku oraz bułce. Obsmażamy mięso ze wszystkich stron do lekkiego zezłocenia. Dopiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (przez około 25 minut). Kule drobiowe z boczkiem podałam razem z podsmażonymi plastrami marchewki i pietruszki oraz

Smaki Na Talerzu
Kotlety drobiowe z bobem 132

kurczaka ·        Jajko ·        Sól ·        Papryka ostra ·        Bułka tarta do panierki + 2 łyżki ·        10 dag bobu ·        Kulka sera mozzarella ·        Olej(...)smażenia Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy bardzo drobno, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką i dodajemy 2 łyżki bułki tartej. Dokładnie mieszamy. 2.    Bób gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu obieramy. 3.    Robimy z mięsa okrągłe kotlety w środek wkładamy po kawałku sera oraz trochę bobu. 4.    Panierujemy w bułce tartej

Kulinarna Chwila
Co by było gdybym został w wojsku dłużej, czyli wojskowy wikt 142

jedzenia, w tym wypadku trotyl, którym podobno bardzo dobrze rozpala się pod kuchnią polową - tata mówił :) Podpatrując te różne patenty, jeden zauroczył mnie specjalnie, kluski z sosem z bułki tartej. Trochę go zmodyfikowałem, ale core został ten sam. Po prostu wykorzystałem jego potencjał.  Składniki: - ziemniaki wczorajsze - mąka - mąka ziemniaczana - bułka tarta - przyprawy, bo przecież sos musi mieć jakiś smak(...)tłuczemy i dodajemy mąki ziemniaczanej i pszennej w stosunku objętościowym 8 : 1 : 1. Ugniatamy i formujemy kulki, które gotujemy w wodzie.  Na patelnię wylewamy całkiem sporo oleju, zasypujemy bułką tartą i chwilę podsmażamy. Doprawiamy. Tu myślę, że wędzona papryka będzie najlepsza.  Podajemy z dodatkiem warzywnym

Kryzysowa Książka Kucharska
Bób pod pierzynką z masłem, czosnkiem i serem. Coś wspaniałego! PRZEPIS 113

dodatkiem masła, czosnku i dojrzewającego sera jest po prostu genialny. Przepis na bób z masłem, czosnkiem i serem Składniki: pół kilograma świeżego bobu, ćwierć kostki masła, pół czerstwej bułki, duży ząbek czosnku lub dwa mniejsze, duża garść startego drobno twardego sera dojrzewającego (na przykład parmezanu), pieprz, sól. Jak zrobić bób z masłem, czosnkiem i serem? Bób przepłucz, następnie gotuj(...)zawsze jemy ze skórką, gdyż ma w sobie dużo wartości odżywczych i po prostu szkoda ją wyrzucać. Czosnek posiekaj, następnie rozetrzyj za pomocą noża z odrobiną soli na papkę. Bułkę rozdrobnij na małe okruchy – można to zrobić ręcznie lub w blenderze. Na patelni rozgrzej masło, dodaj czosnek, wymieszaj, wsyp bułkę, smaż wszystko 2 minuty, dodaj bób i smaż kolejną

Kulinarna Polska
Karafijoły smażone (kalafior zapiekany) – kuchnia galicyjska 103

Karafioły smażone (kalafior zapiekany) - kuchnia galicyjska Pod wdzięczną nazwą karafijoły smażone kryje się przepis sprzed niemal 200 lat na kalafiora zapieczonego w śmietanie i bułce tartej. Karafijoły, to jak nietrudno zgadnąć, dawna powszechna nazwa kalafiora – zresztą jedna z wielu, bo mówiono na niego również karafioł czy kaulafior*. Określenie smażone jest zaś kwestią dawnej nomenklatury. We współczesnym języku zamiast „smaż(...)Słownik etymologiczny języka polskiego, Aleksander Brückner, 1927) Karafijoły smażone (kalafior zapiekany) – kuchnia galicyjska Składniki: 1 duży kalafior 1 łyżka masła 8 łyżek kwaśnej śmietany 2-3 żółtka 2 łyżki bułki tartej sól Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Naczynie żaroodporne, lub według dawnego zwyczaju półmisek porcelanowy, smarujemy masłem i na spodzie rozsmarowujemy 2 łyżki kwaśnej śmietany. Układamy

Trzeci talerz
Kotlet de volaille nadziewany serem i szynką 170

sera żółtego mozzarella 10 dag szynki z indyka 2 łyżki masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i mielony pieprz POZOSTAŁE 2 jajka 1/3 szklanki mąki pszennej 1/2 bu bułki tartej 100 ml oleju rzepakowego DODATKOWO DO PODANIA frytki sałata lodowa pomidorki koktajlowe sos miodowy vinegret Sposób przygotowania: Każdą z piersi kurczaka przekrój na pół, na 2 duże płaty mięsa(...)przez praskę i odrobiną soli. Uformuj 4 ruloniki i wstaw do lodówki, by zastygły. Ser i szynkę pokrój w słupki. Przygotuj 3 talerzyki zawierające kolejno: mąkę, roztrzepane jajka oraz bułkę tartą. Na dłuższym brzegu kawałka mięsa ułóż pokrojony ser, szynkę oraz rulonik masła ziołowo – czosnkowego. Zawiń szczelnie i zepnij wykałaczkami lub owiń specjalną nitką. W między czasie na nieprzywierającej

ProstePesto.pl

Proponowane wyszukiwania