bułki - 33426 przepisów (strona:348/2229)

Pieczeń Rzymska 74

Cena:  przystępna SKŁADNIKI : 1kg mięsa mielonego z indyka 1 duży por 1 pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 jajka surowe i 6 ugotowanych na twardo 9 łyżek bułki tartej 2 łyżki chrzanu 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki kminu rzymskiego 2 łyżki sosu sojowego szczypta papryki słodkiej 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu 1 łyżka masła 1 łyżka oleju(...)maśle i oleju szklimy pokrojony półplasterki por oraz posiekany czosnek. W tym czasie w naczyniu mieszamy mięso z chrzanem, jajkami surowymi, bułką tarką, sosem sojowym, papryką słodką, solą i pieprzem. 2. Zawartość patelni mielimy z pęczkiem natki pietruszki na jednolitą masę. Możemy to zrobić za pomocą maszynki do mielenia mięsa lub użyć blendera. Dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy

karolgotuje
Odrywane bułeczki z pomidorami i mozzarellą 76

Drożdżowe bułki skrywające w swoim wnętrzu kulkę mozzarelli i pomidory. Pomidorowe bułeczki z ciągnącym się serem wewnątrz, tak smaczne że nie trzeba do nich już niczego więcej. Same w sobie smakują rozkosznie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Bułeczki nadziewane sosem pomidorowym i mozzarellą 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Pieczywo Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 18 bułek Przygotowanie(...)środku, uformuj okrągłą bułeczkę. Bułeczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, szczelnie obok siebie. Powinny się dotykać i lekko skleić jeszcze przed pieczeniem, gdyż chcemy uzyskać efekt odrywanych bułek. Każdą bułeczkę posmaruj silikonowym pędzelkiem zanurzonym w rozmąconym jajku, obsyp sezamem. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 30 – 40 minut. Instagram Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj

ProstePesto.pl
Naleśnikowe sajgonki z wołowiną i warzywami 79

nitki 2 centymetrowy kawałek imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego ząbek czosnku 3 łyżki sosu sojowego połówka małej papryczki chili, bez pestek lub 2 szczypty suszonego chili łyżka oleju Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia 1 jajko olej do smażenia 1/2 łyżeczki nasion czarnuszki lub czarnego sezamu – opcjonalnie sos słodko-pikantny do podania   Zaczynamy od przygotowania naleśników – do miski(...)mniej oleju zużyć, a też lepiej się pilnuje mniejszej ilości krokietów na patelni. Powoli nagrzewamy.   W międzyczasie rozkłócamy jajko z 2 łyżkami wody. Na osobnym talerzu mieszamy bułkę tartą i ziarna czarnuszki lub sezamu. Zawinięte krokiety obtaczamy w jajku, następnie dokładnie w bułce i opiekamy na rozgrzanym oleju, na złocisty kolor, z każdej strony. Upieczone odkładamy na chwilę

Smaczna Strona
Spaghetti aglio olio e peperoncino z suszonymi pomidorami i bułką tartą 74

było to akurat istotne. Składniki: 300 g spaghetti 3 ząbki czosnku 1 ostra papryczka pepperoni 4 suszone pomidory (nie w oleju!) 2 łyżki octu z białego wina 4 łyżki bułki tartej oliwa sól do smaku opcjonalnie: tarty Parmezan lub Pecorino do posypania. Wykonanie: pomidory namoczyć w ciepłej wodzie z dodatkiem 2 łyżek octu winnego na co najmniej 30 minut; namoczone(...)pomidory drobno pokroić; czosnek obrać, każdy ząbek przepołowić i usunąć ze środka kiełek; papryczkę przeciąć wzdłuż i usunąć pestki; na małej patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy i zrumienić na niej bułkę tartą, uważając by jej nie spalić; ugotować spaghetti w dobrze osolonej wodzie. Odcedzić, zachowując pół szklanki wody z gotowania; na dużej patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy, wrzucić czosnek i pepperoni

Pasta Po Polsku
Buraczane nuggetsy w chrupiącej orzechowej panierce z szałwią 76

ugotowanych buraków 100 g prażonych orzechów nerkowca kilka liście świeżej  szałwii średnia czerwona cebula sól pieprz do smaku 125 g mąki pszennej 3 jajka zbełtane 120 g bułki tartej olej do smażenia Przygotowanie: Do naczynia miksującego wsyp uprażone orzechy, liście szałwii, cebulę czerwoną obraną i przekrojoną w ćwiartki, sól i pieprz.  Wszystko zmiksuj na gładką masę. Przełóż(...)miseczki. Obrane i ugotowane buraki pokrój w plastry   o grubości 0,5 cm. Mąkę przełóż na  talerz, bułkę tartą na oddzielny talerz i jajka zbełtane do oddzielnego naczynia. Pojedynczo obtaczaj buraki najpierw w mące, następnie w mieszance orzechowej, jajku i bułce tartej.  Smaż na oleju z każdej strony, aż się zarumienią. Podawaj

Niezły Młynek
Buraczane nuggetsy w chrupiącej orzechowej panierce z szałwią 76

ugotowanych buraków 100 g prażonych orzechów nerkowca kilka liście świeżej  szałwii średnia czerwona cebula sól pieprz do smaku 125 g mąki pszennej 3 jajka zbełtane 120 g bułki tartej olej do smażenia Przygotowanie: Do naczynia miksującego wsyp uprażone orzechy, liście szałwii, cebulę czerwoną obraną i przekrojoną w ćwiartki, sól i pieprz.  Wszystko zmiksuj na gładką masę. Przełóż(...)miseczki. Obrane i ugotowane buraki pokrój w plastry   o grubości 0,5 cm. Mąkę przełóż na  talerz, bułkę tartą na oddzielny talerz i jajka zbełtane do oddzielnego naczynia. Pojedynczo obtaczaj buraki najpierw w mące, następnie w mieszance orzechowej, jajku i bułce tartej.  Smaż na oleju z każdej strony, aż się zarumienią. Podawaj

Niezły Młynek
Pyszny karp w panierce i o tym dlaczego warto jeść karpia 102

wbrew pozorom jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Dziś mam dla Was prosty przepis na karpia w panierce. Składniki: 1 płat świeżego karpia cytryna 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek bułki tartej 3 małe jajka sól i pieprz masło i olej do smażenia (pół na pół) lub masło klarowane Przygotowanie: Płat karpia przepłukujemy kilka razy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym(...)Skrapiamy je sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na około godzinę do lodówki. W jedne misce roztrzepujemy jajka doprawione solą i pieprzem. W drugiej mieszamy mąkę i bułkę tartą. Kawałki karpia maczamy w jajka, następnie w mieszance mąki i bułki. Smażmy z obu stron na mieszance oleju i masła lub na samym maśle klarowanym. Masło dodaje smaku, więc

Słodkie okruszki
Austria - Pieczone sznycle z dyni z wegańskim majonezem z olejem z pestek dyni 85

Sachera czy Linzertorte .  Składniki (4 porcje): - 1 dynia (na przykład hokkaido)  - 1 szklanka mąki z ciecierzycy  - 0.5 szklanki wody (ewentualnie kilka dodatkowych łyżeczek)  - 125 g bułki tartej - 25 g pestek dyni - sól, pieprz Wegański sos z majonezu z oleju z pestek dyni - 20 ml mleka sojowego - 1 łyżeczka musztardy - 0.5 łyżki octu winnego - 0.5 łyżeczki syropu(...)odkładamy na bok. 2) Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Przygotowujemy panierkę - mąkę z ciecierzycy dokładnie mieszamy z wodą i lekko przyprawiamy solą i pieprzem. W drugim naczyniu mieszamy bułkę tartą ze zmielonymi pestkami dyni, solą i pieprzem. Dyniowe półksiężyce obtaczamy najpierw w ciecierzycowym " jajku" , a później w bułce tartej. Gotowe przekładamy na naczynie wyłożone papierem do pieczenia i przekładamy

Roślinożerni urlopowicze
Świąteczne roladki 89

duża marchew ·        1 serek topiony z szynką ·        2 jajka ·        Bułka tarta do panierki ·        Olej do smażenia ·        Sól ·        Pieprz Sposób przygotowania: 1.    Mięso(...)marchew, dziesięć minut prużymy aż warzywa zmiękną, solimy i łączymy z serkiem topionym. 3.    Gotowym farszem smarujemy mięso i zwijamy w roladki. 4.    Panierujemy w bułce tartej, roztrzepanym jajku i ponowie w bułce tartej. 5.    Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju. 6.    Roladki gotowe. 7.    Smacznego

Kulinarna Chwila
Szarlotka krucho-drożdżowa 63

drożdżowych w dniu dzisiejszym prezentuję najlepszą szarlotkę jaką jadłam:)) Zapraszam… Składniki 2 kg jabłek lub 2 litrowe słoiki marmolady z jabłek ( taką wykorzystałam, robiłam jesienią) 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki ziemniaczanej, opcjonalnie 1/2 szklanki cukru Ciasto 4 żółtka 450 g mąki pszennej 6 łyżek cukru 30 g drożdży , świeżych 100 g śmietany 18% 250 g zimnego masła(...)ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Do mąki dodajemy drożdże, żółtka i całość wyrabiamy. Ciasto ma być elastyczne. Częścią ciasta wykładamy boki i dno blaszki 26/30, posypujemy łyżką bułki tartej( można dać więcej), wykładamy jabłka i posypujemy bułką. Wałkujemy pozostałe ciasto, na szerokość blaszki i przykrywamy jabłka. Brzegi dociskamy do dolnego ciasta a wierzch nakłuwamy widelcem. Ja wierzch dodatkowo

gotuj ze mną
Jak upiec idealne ciasto drożdżowe – poradnik 103

temperaturze ok. 36 stopni, czyli lekko ciepłe. To optymalna temperatura, dzięki której drożdże będą miały najlepsze warunki do pracy. Zbyt gorące płyny zabijają drożdże i zamiast puszystego ciasta czy bułek, może wyjść klops. 3. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej . Ostatnia rzecz, o której trzeba pamiętać, jeśli chodzi o temperaturę, to odpowiednio wczesne wyjęcie wszystkich składników z lodówki(...)białka w mące, tym lepiej . To, jakiej mąki użyjecie do wypieku, będzie miało ogromny wpływ na końcową strukturę ciasta, jak i na proces jego przygotowania. W ciastach i drożdżowych bułkach najlepiej sprawdzi się mąka, która zawiera ok. 12 g białka na 100 g mąki. Mąki te znajdziecie najczęściej pod nazwą chlebowa (typ 750) lub bułkowa (typ 650) , ale polecam też

Na-talerzu.pl
Klopsiki w sosie pietruszkowym 67

Składniki na klopsiki w sosie pietruszkowym (3-4 porcje): 500 g mięsa mielonego (dałam z indyka, wieprzowe czy wołowe też może być) 2 ząbki czosnku jajko 4 łyżki bułki tartej około 1/4 szklanki mlek a s ó l, pieprz Sos: szklanka bulionu drobiowego 200 ml ś mietan y 30% pęczek natki pietruszk i ł y ż ka mąki (pszenna(...)owsiana) sól, pieprz   Przygotowanie Bułkę tartą zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Do mięsa mielonego dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, bułkę w mleku i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie ręką, aż powstanie jednolita masa. Z masy formujemy klopsy wielkości mandarynki. Obsmażamy je na rozgrzanym oleju z obu stron przez jakieś 2 minuty. Następnie na patelnię wlewamy bulion

e-PrzepisyKulinarne
Pasztet z pstrąga 69

zastanowienia. Podałam go z sosem tatarskim. Ryby wyfiltrować, obrać ze skóry. Małe ości mogą zostać, po zmieleniu nie będą wyczuwalne. Uzyskałam z tej ilości ryb 520 g czystej ryby. Bułki połamać na mniejsze kawałki i zalać mlekiem. Przydusić i odstawić. Jeśli bułki nadal będą suche to dolać minimalnie więcej mleka. Mięso z pstrąga razem z bułkami zmielić w maszynce

Kuchnia Pokoleń
Szynka wieprzowa pieczona 84

łyżeczka olej: 2 łyżki siatka wędliniarska Oraz duża cebula: 1 szt. pół marchewki kawałek selera pół pietruszki por – biała część: ok 10 cm Glazura musztarda: 3 łyżki bułka tarta: 0,5 szklanki Szynka wieprzowa pieczona Wykonanie: 1. Zioła razem solą ucieramy w moździerzu. Dodajemy olej, aby powstała masa która pozwoli się rozprowadzić po mięsie. Jeśli jest zbyt gęsta, możemy(...)naczynia wody lub bulionu. Po 2 godzinach wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim mięso, żeby ostygło. 3. Po ostygnięciu z szynki zdejmujemy siatkę. Następnie zimne mięso smarujemy musztardą, posypujemy bułką tartą i wstawiamy na kratkę na środkowej półce do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Zapiekamy, aż bułka się ładnie zarumieni. Pilnujemy tylko, żeby nie zrobiła tego zbyt mocno . Podajemy

Kuchnia Na Wypasie

Proponowane wyszukiwania