Cena: przystępna SKŁADNIKI : 1kg mięsa mielonego z indyka 1 duży por 1 pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 jajka surowe i 6 ugotowanych na twardo 9 łyżek bułki tartej 2 łyżki chrzanu 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki kminu rzymskiego 2 łyżki sosu sojowego szczypta papryki słodkiej 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu 1 łyżka masła 1 łyżka oleju(...)maśle i oleju szklimy pokrojony półplasterki por oraz posiekany czosnek. W tym czasie w naczyniu mieszamy mięso z chrzanem, jajkami surowymi, bułką tarką, sosem sojowym, papryką słodką, solą i pieprzem. 2. Zawartość patelni mielimy z pęczkiem natki pietruszki na jednolitą masę. Możemy to zrobić za pomocą maszynki do mielenia mięsa lub użyć blendera. Dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy
karolgotujeDrożdżowe bułki skrywające w swoim wnętrzu kulkę mozzarelli i pomidory. Pomidorowe bułeczki z ciągnącym się serem wewnątrz, tak smaczne że nie trzeba do nich już niczego więcej. Same w sobie smakują rozkosznie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Bułeczki nadziewane sosem pomidorowym i mozzarellą 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Pieczywo Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 18 bułek Przygotowanie(...)środku, uformuj okrągłą bułeczkę. Bułeczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, szczelnie obok siebie. Powinny się dotykać i lekko skleić jeszcze przed pieczeniem, gdyż chcemy uzyskać efekt odrywanych bułek. Każdą bułeczkę posmaruj silikonowym pędzelkiem zanurzonym w rozmąconym jajku, obsyp sezamem. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 30 – 40 minut. Instagram Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj
ProstePesto.plnitki 2 centymetrowy kawałek imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego ząbek czosnku 3 łyżki sosu sojowego połówka małej papryczki chili, bez pestek lub 2 szczypty suszonego chili łyżka oleju Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia 1 jajko olej do smażenia 1/2 łyżeczki nasion czarnuszki lub czarnego sezamu – opcjonalnie sos słodko-pikantny do podania Zaczynamy od przygotowania naleśników – do miski(...)mniej oleju zużyć, a też lepiej się pilnuje mniejszej ilości krokietów na patelni. Powoli nagrzewamy. W międzyczasie rozkłócamy jajko z 2 łyżkami wody. Na osobnym talerzu mieszamy bułkę tartą i ziarna czarnuszki lub sezamu. Zawinięte krokiety obtaczamy w jajku, następnie dokładnie w bułce i opiekamy na rozgrzanym oleju, na złocisty kolor, z każdej strony. Upieczone odkładamy na chwilę
Smaczna Stronabyło to akurat istotne. Składniki: 300 g spaghetti 3 ząbki czosnku 1 ostra papryczka pepperoni 4 suszone pomidory (nie w oleju!) 2 łyżki octu z białego wina 4 łyżki bułki tartej oliwa sól do smaku opcjonalnie: tarty Parmezan lub Pecorino do posypania. Wykonanie: pomidory namoczyć w ciepłej wodzie z dodatkiem 2 łyżek octu winnego na co najmniej 30 minut; namoczone(...)pomidory drobno pokroić; czosnek obrać, każdy ząbek przepołowić i usunąć ze środka kiełek; papryczkę przeciąć wzdłuż i usunąć pestki; na małej patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy i zrumienić na niej bułkę tartą, uważając by jej nie spalić; ugotować spaghetti w dobrze osolonej wodzie. Odcedzić, zachowując pół szklanki wody z gotowania; na dużej patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy, wrzucić czosnek i pepperoni
Pasta Po Polskuugotowanych buraków 100 g prażonych orzechów nerkowca kilka liście świeżej szałwii średnia czerwona cebula sól pieprz do smaku 125 g mąki pszennej 3 jajka zbełtane 120 g bułki tartej olej do smażenia Przygotowanie: Do naczynia miksującego wsyp uprażone orzechy, liście szałwii, cebulę czerwoną obraną i przekrojoną w ćwiartki, sól i pieprz. Wszystko zmiksuj na gładką masę. Przełóż(...)miseczki. Obrane i ugotowane buraki pokrój w plastry o grubości 0,5 cm. Mąkę przełóż na talerz, bułkę tartą na oddzielny talerz i jajka zbełtane do oddzielnego naczynia. Pojedynczo obtaczaj buraki najpierw w mące, następnie w mieszance orzechowej, jajku i bułce tartej. Smaż na oleju z każdej strony, aż się zarumienią. Podawaj
Niezły Młynekugotowanych buraków 100 g prażonych orzechów nerkowca kilka liście świeżej szałwii średnia czerwona cebula sól pieprz do smaku 125 g mąki pszennej 3 jajka zbełtane 120 g bułki tartej olej do smażenia Przygotowanie: Do naczynia miksującego wsyp uprażone orzechy, liście szałwii, cebulę czerwoną obraną i przekrojoną w ćwiartki, sól i pieprz. Wszystko zmiksuj na gładką masę. Przełóż(...)miseczki. Obrane i ugotowane buraki pokrój w plastry o grubości 0,5 cm. Mąkę przełóż na talerz, bułkę tartą na oddzielny talerz i jajka zbełtane do oddzielnego naczynia. Pojedynczo obtaczaj buraki najpierw w mące, następnie w mieszance orzechowej, jajku i bułce tartej. Smaż na oleju z każdej strony, aż się zarumienią. Podawaj
Niezły Młynekwbrew pozorom jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Dziś mam dla Was prosty przepis na karpia w panierce. Składniki: 1 płat świeżego karpia cytryna 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek bułki tartej 3 małe jajka sól i pieprz masło i olej do smażenia (pół na pół) lub masło klarowane Przygotowanie: Płat karpia przepłukujemy kilka razy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym(...)Skrapiamy je sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na około godzinę do lodówki. W jedne misce roztrzepujemy jajka doprawione solą i pieprzem. W drugiej mieszamy mąkę i bułkę tartą. Kawałki karpia maczamy w jajka, następnie w mieszance mąki i bułki. Smażmy z obu stron na mieszance oleju i masła lub na samym maśle klarowanym. Masło dodaje smaku, więc
Słodkie okruszkiSachera czy Linzertorte . Składniki (4 porcje): - 1 dynia (na przykład hokkaido) - 1 szklanka mąki z ciecierzycy - 0.5 szklanki wody (ewentualnie kilka dodatkowych łyżeczek) - 125 g bułki tartej - 25 g pestek dyni - sól, pieprz Wegański sos z majonezu z oleju z pestek dyni - 20 ml mleka sojowego - 1 łyżeczka musztardy - 0.5 łyżki octu winnego - 0.5 łyżeczki syropu(...)odkładamy na bok. 2) Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Przygotowujemy panierkę - mąkę z ciecierzycy dokładnie mieszamy z wodą i lekko przyprawiamy solą i pieprzem. W drugim naczyniu mieszamy bułkę tartą ze zmielonymi pestkami dyni, solą i pieprzem. Dyniowe półksiężyce obtaczamy najpierw w ciecierzycowym " jajku" , a później w bułce tartej. Gotowe przekładamy na naczynie wyłożone papierem do pieczenia i przekładamy
Roślinożerni urlopowiczeduża marchew · 1 serek topiony z szynką · 2 jajka · Bułka tarta do panierki · Olej do smażenia · Sól · Pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso(...)marchew, dziesięć minut prużymy aż warzywa zmiękną, solimy i łączymy z serkiem topionym. 3. Gotowym farszem smarujemy mięso i zwijamy w roladki. 4. Panierujemy w bułce tartej, roztrzepanym jajku i ponowie w bułce tartej. 5. Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju. 6. Roladki gotowe. 7. Smacznego
Kulinarna Chwiladrożdżowych w dniu dzisiejszym prezentuję najlepszą szarlotkę jaką jadłam:)) Zapraszam… Składniki 2 kg jabłek lub 2 litrowe słoiki marmolady z jabłek ( taką wykorzystałam, robiłam jesienią) 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki ziemniaczanej, opcjonalnie 1/2 szklanki cukru Ciasto 4 żółtka 450 g mąki pszennej 6 łyżek cukru 30 g drożdży , świeżych 100 g śmietany 18% 250 g zimnego masła(...)ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Do mąki dodajemy drożdże, żółtka i całość wyrabiamy. Ciasto ma być elastyczne. Częścią ciasta wykładamy boki i dno blaszki 26/30, posypujemy łyżką bułki tartej( można dać więcej), wykładamy jabłka i posypujemy bułką. Wałkujemy pozostałe ciasto, na szerokość blaszki i przykrywamy jabłka. Brzegi dociskamy do dolnego ciasta a wierzch nakłuwamy widelcem. Ja wierzch dodatkowo
gotuj ze mnątemperaturze ok. 36 stopni, czyli lekko ciepłe. To optymalna temperatura, dzięki której drożdże będą miały najlepsze warunki do pracy. Zbyt gorące płyny zabijają drożdże i zamiast puszystego ciasta czy bułek, może wyjść klops. 3. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej . Ostatnia rzecz, o której trzeba pamiętać, jeśli chodzi o temperaturę, to odpowiednio wczesne wyjęcie wszystkich składników z lodówki(...)białka w mące, tym lepiej . To, jakiej mąki użyjecie do wypieku, będzie miało ogromny wpływ na końcową strukturę ciasta, jak i na proces jego przygotowania. W ciastach i drożdżowych bułkach najlepiej sprawdzi się mąka, która zawiera ok. 12 g białka na 100 g mąki. Mąki te znajdziecie najczęściej pod nazwą chlebowa (typ 750) lub bułkowa (typ 650) , ale polecam też
Na-talerzu.plSkładniki na klopsiki w sosie pietruszkowym (3-4 porcje): 500 g mięsa mielonego (dałam z indyka, wieprzowe czy wołowe też może być) 2 ząbki czosnku jajko 4 łyżki bułki tartej około 1/4 szklanki mlek a s ó l, pieprz Sos: szklanka bulionu drobiowego 200 ml ś mietan y 30% pęczek natki pietruszk i ł y ż ka mąki (pszenna(...)owsiana) sól, pieprz Przygotowanie Bułkę tartą zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Do mięsa mielonego dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, bułkę w mleku i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie ręką, aż powstanie jednolita masa. Z masy formujemy klopsy wielkości mandarynki. Obsmażamy je na rozgrzanym oleju z obu stron przez jakieś 2 minuty. Następnie na patelnię wlewamy bulion
e-PrzepisyKulinarnezastanowienia. Podałam go z sosem tatarskim. Ryby wyfiltrować, obrać ze skóry. Małe ości mogą zostać, po zmieleniu nie będą wyczuwalne. Uzyskałam z tej ilości ryb 520 g czystej ryby. Bułki połamać na mniejsze kawałki i zalać mlekiem. Przydusić i odstawić. Jeśli bułki nadal będą suche to dolać minimalnie więcej mleka. Mięso z pstrąga razem z bułkami zmielić w maszynce
Kuchnia Pokoleńłyżeczka olej: 2 łyżki siatka wędliniarska Oraz duża cebula: 1 szt. pół marchewki kawałek selera pół pietruszki por – biała część: ok 10 cm Glazura musztarda: 3 łyżki bułka tarta: 0,5 szklanki Szynka wieprzowa pieczona Wykonanie: 1. Zioła razem solą ucieramy w moździerzu. Dodajemy olej, aby powstała masa która pozwoli się rozprowadzić po mięsie. Jeśli jest zbyt gęsta, możemy(...)naczynia wody lub bulionu. Po 2 godzinach wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim mięso, żeby ostygło. 3. Po ostygnięciu z szynki zdejmujemy siatkę. Następnie zimne mięso smarujemy musztardą, posypujemy bułką tartą i wstawiamy na kratkę na środkowej półce do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Zapiekamy, aż bułka się ładnie zarumieni. Pilnujemy tylko, żeby nie zrobiła tego zbyt mocno . Podajemy
Kuchnia Na Wypasie