świeżych warzyw, jest lżejszy niż jego klasyczna wersja i na pewno dużo zdrowszy. Mięso ma smak typowych dla Grecji przypraw a całość swój niepowtarzalny charakter. :-) 1 bułka do hamburgera 125g mięsa mielonego 100ml sosu tzatziki 1 liść sałaty 3 plastry pomidora 3 plastry czerwonej cebuli 1 gruby plaster sera feta 6 plasterków świeżego ogórka 5 czarnych oliwek ketchup sól(...)czosnek granulowany, oregano, tymianek, chilli olej 1. Mięso mielone doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, czosnku, oregano, tymianku i chilii. Formujemy kształt kotleta i smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 2. Bułkę podgrzewamy na suchej patelni, przekrawamy na pół. Obie części smarujemy sosem tzatziki. Układamy kolejno: sałatę, kotlet, ketchup, ser feta, pomidor, ogórek, cebula, oliwki. Przykrywamy drugą częścią bułki, przebijamy patykiem
Szefowa kuchnipowiedział, że proste nie może być pyszne ;) Ciasto kruche: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 4 jaja 1 margaryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Dodatkowo: 1 łyżka bułki tartej 2 opakowania budyniu waniliowego 1 litr mleka jabłka Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, schładzamy w lodówce przez około 30 minut. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, przekładamy(...)międzyczasie gotujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ja z reguły dodaję troszkę mniej mleka żeby budyń był gęściejszy. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą (wchłonie sok z jabłek) na bułkę układamy równomiernie jabłka i polewamy całość budyniem. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i przykrywamy nim masę budyniową. Całość pieczemy ok 30 minut
Cynamonowe szczęścieśredniej wielkości dorsze bez głowy (można również wziąć filety, będzie mniej obierania)- moje rybki ważyły ok. 2,5 kg 5 dużych ziemniaków 3 duże marchewki 3 jajka pęczek pietruszki bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia 3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz Wykonanie: Ryby gotujemy, z marchewkami, listkami laurowymi i zielem. Doprawiamy solą i pieprzem. W osobnym(...)drobnym sicie. Tą czynność powtarzamy dwa razy. Doprawiamy solą i pieprzem. Do masy dorzucamy 3 jajka i całość dokładnie mieszamy. Jeżeli masa jest bardzo rzadka można dosypać odrobinę bułki tartej ( w moim przypadku nie było to konieczne). Z masy lepimy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Kotleciki smażymy na oleju na złoty kolor. Ja uwielbiam takie kotleciki jedynie ze słodkim
IMPRESJA SMAKUZachciało się nam coś całkowicie zwyczajnego :) Kotlety mielone z mizerią i młodymi ziemniakami SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego 1 cebula 3 kromki chleba z amarantusem (może być bułka kajzerka) 1 jajko sól, pieprz, bułka tarta, olej ogórki gruntowe świeży koperek jogurt naturalny sól pieprz młode ziemniaki Mój mąż czekał na te kotlety prawie 6 lat:P Chleb bez skórki(...)kosteczkę, jajko, sól i pieprz oraz odciśniętym chlebem. Wszystko dobrze wymieszać aż nie będzie przywierać do dłoni. Im dłużej wyrabiamy, tym lepsze kotlety. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i kłaść na dobrze rozgrzany olej na patelni. Smażyć do zarumienienia się z obu stron. Podać z mizerią i młodymi ziemniaczkami :) Smacznego
MarciochaKucharzyrewelacyjne! 500 g schabu wieprzowego Sól Pieprz 100 g świeżego szpinaku baby 5 łyżeczek sosu czosnkowego Folwark (klik) 50 g żółtego sera Pęczek natki pietruszki 0,5 szklanki bułki tartej 2 jajka Schab kroimy w 1 cm płaty. Każdy rozbijamy dość cienko, przyprawiamy solą i pieprzem. Każdy płat smarujemy 1 łyżeczką sosu czosnkowego. Szpinak dokładnie myjemy. Układamy sporą(...)ilość na każdym płacie mięsa. Na wierzch kładziemy plasterek sera. Całość dokładnie zwijamy w ciasny rulon. Natkę pietruszki bardzo drobno siekamy. Mieszamy z bułką tartą. Roladki panierujemy w jajku i bułce z pietruszką. Staramy się aby na roladce zostało jak najwięcej natki. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni
VioletoweKucharzeniekuchenką, a jak wiecie kotlety smaży się bardzo szybko. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka 2 jajka 3 łyżki mąki krupczatki 5 łyżek posiekanych orzechów włoskich 5 łyżek bułki tartej sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć , osuszyć i przekroić na kotlety. Orzechy wymieszać z bułką tartą. Każdego kotleta oprószyć solą i pieprzem z dwóch stron(...)następnie obtoczyć w mące , jajku i mieszance orzechów z bułką. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor z dwóch stron. kurczak w orzechowej panierce
O kuchni z uczuciemBurgery są ostatnio bardzo popularne, zwłaszcza w burgerowniach, gdzie na talerzu dostajemy ogromną bułę z ogromnym kotletem. :-) Kiedy robię je w domu, staram się również sama piec bułki, ale nie zawsze pozwala na to czas. Burgery to również tak wdzięczny temat, że dzięki kilku prostym składnikom można całkowicie zmienić jego smak. :-) Sympatycy kuchni włoskiej na pewno zwrócą uwagę na moją(...)dzisiejszą wersję, czyli burger po włosku. 1 bułka do hamburgerów 125g mięsa mielonego 1 garść mieszanki sałat 3 suszone pomidory 2 plasterki sera 3 plasterki cebuli koncentrat pomidorowy kilka listków świeżej bazylii olej sól, pieprz, zioła prowansalskie 1. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Mieszamy i formujemy kształt kotleta. Smażymy na rozgrzanym oleju. 2. Bułkę podgrzewamy na patelni
Szefowa kuchnichudego mielonego mięsa 1/2 suchej namoczonej w wodzie lub mleku kajzerki 1 cebula 1 łyżeczka masła 1 jajko 4 łyżki kaszy kuskus + 1/2 szklanki wrzątku 1 nieduża marchewka bułka tatra sól świeżo mielony pieprz 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta chilli 3 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Mięso wymieszać z odciśniętą kajzerką. 2. Cebulę(...)odstawić na kilka minut, aż wchłonie płyn. 4. Marchewkę obrać i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach. 5. Mięso wymieszać z cebulą, marchewką i kaszą. Dodać jajko, przyprawy i ewentualnie dodać bułki tartej do zagęszczenia masy. 5. Wilgotnymi dłońmi formować kotlety. Opanierować w bułce tartej. Smażyć na patelni na rumiano z obu stron. Smacznego!!! Źródło: Kuchenne szaleństwa Margarytki
Kuchnia domowa AniSpróbujcie, bo naprawdę jest bardzo smaczny. Chrupiąca skórka, a w środku lejący się serek. Pyszności! Składniki: 2 serki camembert 4 plastry ananasa z puszki 1 szklanka winogron 4 łyżki bułki tartej 2 zółtka 2 łyżeczki śmietany sól olej do smażenia Wykonanie: Serki przekroić na dwie połówki. Żółtka roztrzepać widelcem wraz ze śmietaną. Lekko posolić. Każdy plaster sera namoczyć w żółtkach(...)śmietaną , a następnie w bułce tartej, po czym jeszcze raz w żółtkach i bułce tartej. Smażyć na oleju z dwóch stron, aż będzie rumiany ser. Ułożyć na talerzu ser ,a następnie plaster ananasa i winogrona. Podawać gorące. camembert z ananasem
O kuchni z uczuciemkostkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki masła , wrzucić , pieczarki i cebulę , chwile podsmażyć. Dodać vegetę , pieprz i łyżeczkę bazylii , wymieszać i podsmażać tak długo aż pieczarki się zarumienią. Bułki pokroić na kromki . Jajka roztrzepać ze śmietaną , dodać sól i pieprz do smaku. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną. Warstwy : Kromki bułki układamy jak dachówkę , ma lekko nachodzić jedna na drugą. Następnie posypujemy(...)serem żółtym Następnie wykładamy pieczarki Na pieczarki ser żółty Plastry szynki Ser żółty Kromki bułki Wierzch zalewamy jajkami ze śmietanką Posypujemy serem żółtym Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy około 45 minut z termoobiegiem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilisłodko czasem być musi ! Tosty francuskie to klasyk. Proponuję podać je z macerowanymi w sosie balsamicznym truskawkami. Brzmi dziwnie ? Zapewniam, że smakuje wybornie. Składniki: 5-6 kromek słodkiej bułki drożdżowej ( chałka lub bułka maślana ) 2 jajka 1/3 szklanki mleka 2 łyżki syropu trzcinowego ( lub cukru ) 150 g truskawek 1 łyżka cukru pudru(...)Delikatnie wymieszać. Truskawki nakryć folią spożywczą lub aluminiową i odstawić przynajmniej na 30 minut do lodówki. Wymieszać jajka z mlekiem i syropem cukrowym/cukrem. W powstałej masie namoczyć kromki bułki drożdżowej. Na patelni rozgrzać masło. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć tosty z obu stron na rumiany kolor. Tosty podawać z macerowanymi truskawkami. Smacznego
kolorowotorcikowoburgerów. W tej chwili można kupić je wszędzie, od przydrożnych budek po eleganckie restauracje, ale i tak najlepiej smakują te domowe. Pyszny burger to nie tylko mięso, ale i bułka, o czym często się zapomina. Choćby najlepsze mięso, ale podane w pieczywie kiepskiej jakości nie będzie smakowało tak, jak powinno. Zrobienie pieczywa często kojarzy się z trudnym czasochłonnym procesem(...)czasu to czekanie aż ciasto wyrośnie. Bułeczki są przepyszne, mają chrupiącą skórkę i mięciutki puszysty środek- są idealne! Dodatek mleka w proszku sprawia, że mają strukturę niesamowicie zbliżoną do bułek, w których są serwowane burgery w "sieciówkach", ale w smaku są od nich o niebo lepsze. Świetnie smakują też podane na śniadanie z samym masłem i filiżanką ulubionej kawy. SKŁADNIKI
DefinicjaSmakutaką o to propozycję- wędzony łosoś, pasta z awokado, czosnku pomidorów i orzechów nerkowca oraz rukola i kremowy ser śmietanowy. To jest po prostu pyszne! :) SKŁADNIKI: 1 bułka z sezamem 2 plastry łososia wędzonego garść rukoli plaster sera śmietanowego z pieprzem lub innego ulubionego czerwona papryka pasta z awokado 1 dojrzałe awokado garść orzechów nerkowca ząbek czosnku(...)Awokado obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawalki. Czosnek obrać. Wszystkie składniki pasty umieścić w blenderze i zmiksować na jednolitą masę. Doprawic solą i pieprzem. 2. Bułkę przekroić na pół, posmarować pastą, ułożyć rukolę, paprykę, ser, łososia, posmarować pastą drugą połowę bułki i przykryć nia łososia. Smacznego
DefinicjaSmakuziemniakami z koperkiem i klasyczną mizerią. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram schabu bez kości, 6 jajek, 1 kg młodych ziemniaków, 100 gram mąki pszennej, 100 gram tartej bułki, 60 gram masła, 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki mielonej papryki gorzkiej, 1,2 łyżeczki suszonego majeranku, 1/2 pęczka koperku, 1/2 pęczka szczypiorku, 2 ogórków, 100 ml śmietany(...)błon i pokroiłem na 4 kotlety, które przy użyciu tłuczka rozbiłem do grubości około 5 mm. Kotlety delikatnie posoliłem z każdej strony i przyprawiłem czarnym świeżo mielonym pieprzem. Bułkę tartą wysypałem na talerz, dodałem do niej szczyptę soli, niewielką ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu, 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego i 1/2 łyżeczki suszonego majeranku. Całość wymieszałem
Wyprawy kulinarnepół szklanki cukru pół szklanki ciepłego mleka 1 jajko szczypa soli 20-30 ml oleju Nadzienie: około 1 kg truskawek, około 3-4 truskawki pokrojone w kawałki do każdej bułki do każdej bułeczki po małej szczypcie cukru Dodakowo: każdą bułkę posmarować przed pieczeniem po około1 łyżeczką letniego mleka Przygotowanie: 1. Przesiać mąkę przez sito. 2. Do mąki dodać proszek(...)których należy ułożyć pokrojone truskawki i posypać je cukrem. 7. Nasępnie placuszek należy zakleić jak pierożka i formułować z niego bułeczkę podłużną bądź okrągłą. 8. Układać na blaszce posypanej bułką tartą bądź wyłoonej papierem do pieczenia 9. Przed pieczeniem polać bułeczki chłodnym mlekiem, po około 1 łyżeczce mleka na bułeczkę Piec: 35-50 minut w temperaurze 180 stopni
KreatywnePiny