przepisem Ewy Kotlety pożarskie postanowiłam podziałać w podobny sposób, tylko że u mnie trochę modyfikacji, a więc nie są to już tradycyjne kotlety pożarskie. Moje bez tartej bułki i z dodatkiem pieczarek. Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI: 1/2 kg mięsa drobiowego z udźca indyka 1 mała pierś z kurczaka 30 dag pieczarek 1 cebula 3 jajka 2 łyżki startego(...)sera mozzarella 1 mała bułka do namoczenia sol , pieprz do smaku 1 łyżka masła klarowanego olej do smażenia WYKONANIE Mięso z udźca mielimy na gęstej siatce. Pierś płuczemy, osuszamy. Kroimy w dużą kostkę i dodajemy do mięsa mielonego. Pieczarki płuczemy obieramy, kroimy w dużą kostkę, dodajemy do mięsa, wsypujemy stary ser. Dojadamy jajka, namoczoną bułkę, oraz podsmażoną
W kuchennym oknie Ewypesto szpinakowym i chrupiącą cukinią inspiracja - przepis z książki Top with Cinnamon Składniki (na 4 porcje): 1 cukinia pokrojona na plasterki 45 g mąki 1 jajko 100 g bułki tartej 4 łyżki parmezanu sól do smaku oliwa do spryskania cukinii 300 g makaronu, np. tagliatelle na pesto szpinakowe: 100 g liści szpinaku, 1 pęczek świeżej bazylii, 30 g orzechów włoskich(...)ząbek czosnku, 30 g sera parmezan, 4 łyżki oliwy, sól do smaku Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Przygotuj 3 miseczki - do pierwszej wsyp mąkę, do drugiej bułkę tartą z parmezanem i szczyptą soli, a do trzeciej wbij jajko i wymieszaj z 3 łyżkami zimnej wody. Panieruj z obu stron plastry cukinii, najpierw w mące, potem w jajku
Chilli Czosnek i OliwaBułki, bułeczki są pyszne, chrupiące ale za szybko znikają. Zawsze mówię sobie napiekę, zamrożę a potem będę wyjmowała po dwie , trzy ale niestety niedoczekają - są zjedzone w dwa dni bo takie pyszne. Te dzisiejsze są dodatkowo pachnące żółtym serem, poezja. Zapraszam gorąco na pyszne i chrupiące bułki. Bułki z semoliny z żółtym serem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieużyłam takiego, który sama upiekłam w piekarniku, ale może być dowolny 2 kromki pieczywa mała cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 3 łyżki kaszy kus kus 2 łyżki bułki tartej łyżeczka przyprawy cytrynowej do ryb , u mnie od Rafex pół łyżeczki mielonego kuminu , u nie od Indian Bazaar pół łyżeczki soli Ponadto: bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia(...)odciskamy nadmiar płynu. Filety rybne, boczek, cebulę, czosnek i odciśnięte pieczywo mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Następnie mieszamy z resztą składników i formujemy okrągłe kotleciki. Obtaczamy kotlety w bułce tartej i układamy na rozgrzanym oleju. Smażymy z obydwu stron. Skomentuj
MamaOskarkaalbo w warzywniaku (cena 12 - 13 złotych za pęczek, co prawda świeższe, jednak to nie to samo co te świeżo zebrane z pola). Przyrządziłam je tradycyjnie z tarta bułką na masełku, takie lubię najbardziej. Składniki 2 pęczki białych szparagów bułka tarta masło sól, cukier Sposób 1. PRZYGOTOWANIE. Szparagi dokładnie obrać, od góry do dołu, zaczynając tuż(...)rozpadać. Osobiście białe szparagi gotuję 10 minut, ponieważ wolę nieco twardsze niż rozgotowane. Ugotowane szparagi wyciągamy z wody łyżką cedzakową. 3. PODANIE. Podajemy polane bułką tartą zrumienioną na maśle
Kuchenne aromatyNiema zapewne osoby, która by nie jadła kapusty przyrządzonej w ten prosty sposób, bynajmniej dla mnie wszelakie warzywa polane bułka tartą to jest to co ubóstwiam jako dodatek do obiadu, czy to marchewka, czy kalarepka czy nawet kapustka, zawsze się zachwycam tą prostotą, tym smakiem... Składniki główka młodej kapusty (równie dobrze, szczególnie zimą może być pekińska) odrobina masła bułka tarta(...)przeciąć ją na pół, a po ugotowaniu połówki ponownie poprzecinać - wtedy nie rozpadnie się podczas gotowania), gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Gotową wyciągamy na talerz, polewamy masłem z bułka tartą i odrobiną soli
Kuchenne aromatynich dziękuję Pani Chmielewskiej, Wam pozostawiam zdjęcia i przepis... Składniki 50 dag mielonego mięsa kajzerka mleko sól pieprz majeranek przyprawa do mięsa mielonego 6 jaj2 łyżki tartej bułki olej do smażenia Sposób 5 jajek ugotować na twardo, schłodzić, obrać. Do mielonego mięsa dodać pozostałe jajo, bułkę namoczona w mleku, majeranek, przyprawę, sól, pieprz. Z wyrobionej masy uformować(...)placuszków, do każdego włożyć ugotowane na twardo jajo i zawinąć. Obtoczyć w tartej bułce i usmażyć na gorącym oleju. Podawać z ziemniakami i surówką. Piosenka po której przechodzą mnie dreszcze
Kuchenne aromatyfoliowego oraz potasu, dodatkową zaletą jest jego niska kaloryczności (100 g kabaczka to 20 kcal). Kabaczek najbardziej cenię w wersji tradycyjnej sięgającej korzeniami do czasów dzieciństwa- obtoczony w bułce tartej i usmażony na patelni, nie jest to na pewno wersja dietetyczna, ale cóż;) Najlepszy jest już taki przestudzony letni, podawany z ziemniaczkami i surówką, równie dobrze spisze się(...)jako ciepła przekąska. Składniki 1 kabaczek vegeta pieprz sól mąka jajko bułka tarta olej do smażenia Sposób 1. Kabaczka myjemy, kroimy w plastry o grubości 1,5 - 2 cm. Każdy plaster obieramy ze skórki, usuwamy duże, twarde pestki, przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i vegetą, uważając jednocześnie aby nie przesolić, ponieważ wówczas warzywo po usmażeniu stanie się
Kuchenne aromatydziś tak trochę danie "na leniwca" ponieważ sposób przyrządzania nie tak do końca jest wykonany bez pomocy rynkowych fixów :) Urozmaiciłam go tylko o posypkę z bułki tartej i sezamu, naprawdę warto! Za to przepis zdecydowanie prosty a rybka wykwintnie dobra! Poniżej przepis na danie rodzinne, dla 4 osób. Składniki: Szpinak w zalewie serowo-czosnkowej: - szpinak/ 1 paczka mrożonego, może być(...)Biedronki, 6 kostek za ok. 9,98pln i tylko 5% glazury - sos winiary "pomysł na rybę w sosie śmietanowo-koperkowym" - 50 ml wody - 200 ml śmietany 12 voltowej - bułka tarta - sezam 4 rozmrożone kostki rybne wkładamy do naczynia żaroodpornego. Zawartość sosu z torebki mieszamy z 50 ml wody i 200 ml śmietany. Wymieszanym sosem zalewamy rybkę w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy
upichconamaślanki lub jogurtu, 1 łyżeczka soli morskiej, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1 łyżeczka kurkumy, 2 łyżeczki mielonej kolendry, 2 łyżeczki mielonej papryki, 200 g bułki tartej W dużej misce wymieszać maślankę / jogurt z solą, imbirem, kurkumą oraz połową ilości kolendry i papryki (po 1 łyżeczce). Włożyć do mieszanki oczyszczonego kurczaka, dokładnie obtoczyć i schować do lodówki(...)godziny. Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. W miseczce należy wymieszać bułkę tartą z resztą kolendry i papryki (po 1 łyżeczce), dodać odrobinę soli i pieprzu. Kurczaka pojedynczo obtaczać dokładnie w mieszaninie bułki tartej i przypraw, następnie układać na blaszce do pieczenia uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 45 - 60 minut, do ładnego zbrązowienia. Smacznego
Plate of Joymasła, 4 łyżki cukru Składniki na mus jabłkowy: 1,5 kg jabłek, cukier do smaku - u mnie 3 łyżki 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: 100 ml mleka, 2 łyżki bułki tartej Składniki na ciasto połączyć i zagnieść, aby było gładkie i lśniące. Podzielić na dwie części - 3/4 i 1/4 ciasta. Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm - spód należy wyłożyć papierem(...)pieczenia, boki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Większą część ciasta wyłożyć spód i boki tortownicy - do wysokości ok. 4 - 4,5 cm.Włożyć do lodówki na czas powstawania musu jabłkowego. Pozostałą część ciasta należy połączyć z mlekiem i dobrze rozdrobnić widelcem. Ciasto ma mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego - nie może mieć grudek. Odstawić. Jabłka umyć, obrać i pokroić
Plate of Joymałe ząbki czosnku, 1/2 natki pietruszki, 55 g ugotowanej kaszy jaglanej, 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego, szczypta pieprzu cayenne, 1/4 łyżeczki papryki, 1/4 łyżeczki imbiru, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej Ciecierzycę, z grubsza posiekaną cebulkę, czosnek, natkę i przyprawy umieścić w pojemniku blendera i dobrze zmiksować. Dodać roztrzepane jajko i bułkę tartą. Całość dobrze wymieszać. Uformować kotleciki i obtoczyć(...)bułce tartej. Smażyć na mniejszym - średnim ogniu do zrumienienia. Burgery podałam z kiełkami słonecznika, ogórkiem i ketchupem dyniowym. Smacznego
Plate of Joyspaghetti! Bardzo polecam :) Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowe), 2 małe ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli, 3/4 łyżeczki suszonego oregano, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej + 4 łyżki mleka, garść startego parmezanu, pieprz Bułkę tartą wsypać do miseczki, zalać 4 łyżkami mleka i ostawić na chwilę do wchłonięcia. Mięso włożyć do miski, dodać jajko, przeciśnięty przez(...)praskę czosnek, oregano, sól, pieprz i parmezan. Następnie dołożyć wcześniej nasączoną mlekiem bułką tartą, całość dokładnie wyrobić przy pomocy rąb, bądź wymieszać widelcem. Wymieszane mięso nabierać łyżeczką i formować małe kuleczki, wielkości orzecha włoskiego. Obsmażyć do zrumienienia na rozgrzanej patelni, na oliwie z oliwek, następnie ściągnąć na talerz. 2 puszki krojonych pomidorów (po 400 g), 200 ml bulionu warzywnego
Plate of Joyprzepadają ... Składniki: ugotowana ryba (u mnie mięso z karpia, ale tutaj dobrze sprawdza się każda inna gotowana ryba) 1 jajko sól pieprz cytrynowy majeranek szczypta słodkiej papryki 1 cebula bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Ugotowaną wcześniej w bulionie warzywnym rybę obieramy z ew. ości, mielimy lub blendujemy. Cebulę drobno kroimy podsmażamy na maśle na złoty kolor, studzimy i przekładamy(...)ryby. Dodajemy jajko, sól, pieprz cytrynowy, majeranek, paprykę oraz trochę bułki tartej (tyle, aby masa zrobiła się dość zwarta). Mokrymi dłońmi formujemy podłużne krokiety, obtaczamy w bułce tartej i odstawiamy do schłodzenia do lodówki na ok 20 minut. Po tym czasie smażymy na dość mocno rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor
Walijskie PichcenieSkładniki : 50 dag mięsa mielonego 1 cebula 3-4 łyżki bułki tartej, a jeśli nie mamy bułki może być kasza manna 2 małe lub 1 duże jajko sól, pieprz, kilka kropli magii, liść laurowy Przygotowanie : Do mięsa dodajemy pokrojoną przesmażoną (przestudzoną ) cebulę, przyprawy oraz jajka i bułkę tartą Dokładnie wyrabiamy wpierw widelcem, a potem najlepiej mokrymi rękoma Do garnuszka
Proste Potrawy