łyżeczki curry 1/3 łyżeczki chilli w proszku (można pominąć) 1/3 łyżeczki kurkumy 1,5 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/3-1/2 łyżeczki soli (wg.uznania) 1 łyżka bułki tartej 4 łyżki masła pieprz kolorowy do smaku 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej kolendry (opcjonalnie) Przygotowanie: Soczewicę dokładnie przepłukać na sitku pod bieżącą zimną wodą. Odsączyć(...)krótko cebulę i startą marchewkę. Dodać dwie łyżki wody i przyprawy: curry, paprykę, chilli, kurkumę, imbir, sól, pieprz. Wymieszać. Do rozdrobnionej soczewicy dodać zawartość patelni razem z masłem, łyżkę bułki tartej, posiekaną pietruszkę i ewentualnie kolendrę i dobrze wymieszać. Spróbować czy smak masy nam odpowiada, jeśli nie można ją więcej doprawić. Na koniec dodać dwa surowe jajka i ponownie dobrze
Ze smakiem i z pasjąigiełki od gałązek, drobno posiekaj 2 - 3 plastry szynki serrano lub podobnej, np. parmeńskiej parę plasterków zimnego masła, potnij w malutką kostkę (patrz zdjęcia poniżej) bułka tarta do obtaczania kotletów, przesiej przez sitko sól, czarny pieprz sok z cytryny oliwa i masło do smażenia ok. 500 ml zimnej wody Przygotowanie filety, szynkę, rozmaryn, sól, pieprz(...)powstałej masy uformuj jeden kotlecik i usmaż, skosztuj i w razie potrzeby dopraw resztę masy przygotuj: blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, miseczkę z zimną wodą, bułkę tartą w miseczce, utarty parmezan i kosteczki masła gotową masę nabieraj dłonią zwilżoną w zimnej wodzie (w ten sposób masa nie będzie kleić się do dłoni), rozpłaszczaj na dłoni
Szybko Szybkowarwyobrażają sobie kanapki bez kawałka mięska... Pasztet z cukiniiSkładniki:3 szklanki cukinii (średniej wielkości cukinia)20 dag sera żółtego3 cebule1/2 szklanki oleju z pestek winogron3 jajka1 1/2 szklanki bułki tartejnatka pietruszkigarść vegety1 łyżeczka słodkiej paprykiPrzygotowanie:Cukinię obieramy i usuwamy nasiona ze środka. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, a ser żółty ścieramy na tarce(...)małych oczkach. Wsypujemy to do dużej miski, dodajemy żółtka, olej, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy - wszystko razem mieszamy.Z białek ubijamy pianę, przekładamy ją do pozostałych składników i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.Całość przekładamy do mocno natłuszczonej formy, posypanej bułką tartą i pieczemy około 1 godziny w 160-170 stopniach
Lawendowe Niebociągnący się chlebek z cebulą",do własnej wersji którego dodałam czosnek i masło :)Jak widać na zdjęciach - testowałam dwukrotnie :)Raz z chlebem pszenno-razowym, a drugi raz z bułkami i muszę przyznać, że do bułek pszennych/zwłaszcza własnego wypieku ;)/zestaw: "ser, czosnek, szczypiorek" pasuje o wiele bardziej.Chleb był dodatkiem do sałatki,a bułki zjedliśmy razem z żurkiem
bistro mamaosób (10 kotletów) Koszt przygotowania: 19,00 zł SKŁADNIKI na kotlety: 500 g mięsa mielonego z indyka 1/2 cukinii 1/2 czerwonej papryki 1 czerwona cebula 1,5 szklanki bułki tartej 1 jajko 1/3 szklanki mleka świeży koperek czerwona papryka w proszku pieprz biały mielony sól olej do smażenia (rzepakowy) SKŁADNIKI na surówkę z rzodkiewki: 1 biała rzodkiew 8 rzodkiewek czerwonych(...)kostkę cebulę. Następnie dodajemy drobno pokrojoną paprykę i cukinię. Smażymy na w półmiękkie i odstawiamy. Do miski przekładamy mielone mięso z indyka. Dodajemy jajko, usmażone warzywa, 1/2 szklanki bułki tartej i 1/3 szklanki mleka oraz posiekany koperek. Doprawiamy solą, papryką w proszku i białym pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Formujemy z masy niewielkie kulki, spłaszczamy i obtaczamy
kulinarnyJaprzygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI na ciasto: 250 g mąki pszennej 250 g cukru 250 g margaryny 4 jajka 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cytryna bułka tarta SKŁADNIKI na lukier 1 szklanka cukru pudru 1 cytryna posypka dekoracyjna PRZYGOTOWANIE ciasta: Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem i margaryną na jednolitą masę. Dodajemy startą skórkę(...)pomocą miksera na niskich obrotach. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy łyżką. Foremkę z kominem na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Nadmiar bułki tartej odsypujemy. Masę przekładamy równomiernie do foremki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180' C na 50-55 min. Upieczoną babkę odstawiamy w foremce do lekkiego ostygnięcia
kulinarnyJaPieczarki faszerowane Składniki: 300 g pieczarek (zamkniętych) 125 g kremowego serka 1-2 ząbki czosnku pieprz 1-2 łyżki koperku (świeżego lub mrożonego) 1 jajko + 2 łyżki mleka mąka, bułka tarta tłuszcz do smażenia 1. Pieczarki opłukać, osuszyć i ewentualnie obrać. Delikatnie usunąć korzenie. 2. Do miseczki przełożyć serek, wcisnąć czosnek, dodać posiekany koperek (u mnie mrożony) i doprawić mielonym(...)usuniętym korzeniu. Nakładać tyle, aby po wyrównaniu była równa z powierzchnią pieczarki. 4. Do jednej miseczki wsypać kilka łyżek mąki. Do drugiej jajko roztrzepane widelcem z mlekiem. Do trzeciej bułkę tartą. Najpierw każdą pieczarkę obtoczyć w mące, zwracając największą uwagę, żeby był przykryty mąką serek. Następnie przenieść pieczarkę -dłońmi lub widelcem- do drugiej miseczki z roztrzepanym jajkiem. Obtoczyć dokładnie pieczarkę
UgotujmyTo.plPolecam. Filet z soli w glazurze pomarańczowej Składniki: 3 filety z soli lub innej ulubionej ryby 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku sól, pieprz 3/4 szklanki bułki tartej 1 jajko 4-5 łyżek oleju rzepakowego Glazura pomarańczowa: 1 łyżka oleju 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne (lub mniej jeśli nie lubicie za ostrych potraw(...)się zredukował i zagęścił. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który dokładnie smarujemy warstwą oleju. W miseczce rozbijamy jajko i roztrzepujemy. W drugiej miseczce wysypujemy bułkę tartą. Rybę panierujemy najpierw w jajku, potem w bułce. Przekładamy na papier do pieczenia. Pieczemy filety około 15 minut, następnie polewamy rybę glazurą. Pieczemy jeszcze około 7-10 minut
Mania GotowaniaSkładniki: ziemniaki ugotowane 3/4 kg, marchew 4 średnie, jajka 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, bułka tarta 3/4 szklanki, ser żółty 15 dag, olej rzepakowy - ile potrzeba obrane ziemniaki, marchew pokroić na mniejsze kawałki i gotować, wylać ugotowane na sito - ugotować najlepiej wieczorem na nastepny dzień - wszystko pognieść tłuczkiem, mają byc małe grudki, wymieszać z jajkiem(...)kucharkiem pieprzem, tartą bułką - jeśli masa jest za luźna to dosypać tartej bułki na bardzo gorący olej kłaść kotlety 2 cm grubości i nie za duże smażyć na rumiano z każdej strony i odkładać na ręcznik papierowy bardzo smaczne kotlety na obiad ale też i smakują na zimno, można podać np. z sosem czosnkowym, keczupem..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmięsa mielonego z indyka około 0,5 mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa Skworcu Pieprz zielony Skworcu Bazylia Skworcu 1 łyżeczka czosnku granulowanego Skworcu Panierka : Bułka tarta Jajka Oliwa do smażenia Wykonanie : Do mleka dodać wodę , sól, 1 łyżkę oliwy i mąkę wymieszać mikserem żeby nie było grudek. Smażyć naleśniki na złoty kolor. W rondlu(...)mięso startą cebulę i przyprawy do smaku. Usmażyć. Mięso przełożyć do malaksera i troszkę zmiksować jeśli będzie za gęste dodać odrobinę oliw, jeśli za rzadkie odrobinę tartej bułki. Na każdy naleśnik nakładać po 1lub 2 łyżek farszu. Boki naleśnika składamy do środka i zwijamy jak roladę. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej oliwie
Sama słodycz i szczypta chilikury lub królika. SKŁADNIKI kaczka ok 1, 40 kg. 50 dag łopatki wieprzowej 15 dag. wątróbki drobiowej 2 średnie cebule, obrane i pokrojone grubą kostkę 1 bułka 4 - 5 jajek pieprz, sól do smaku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku warzywa: marchew, ćwierć części pora, 1 mała pietruszka, kawałek selera kilka suszonych śliwek WYKONANIE Mięso oprócz(...)podlać wodą tak, by je przykryć. Dodać warzywa kilka listków laurowych. Dusić, aż mięso będzie bardzo miękkie, rozpadające się. Wątróbkę podusić z cebulką na oleju - krótko. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso, wątróbkę, warzywa i bułkę przepuścić trzy razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do masy dodać jajka i starannie wyrobić, aż masa będzie gładka i lśniąca. Doprawić
W kuchennym oknie EwySkładniki: mięso mielone wieprzowe 3/4 kg, jajka 1 sztuka, bułka tarta 3/4 szklanki, kasza manna 2 łyżki, cebula 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, włoszczyzna 1/2 pęczka, woda 4 litry, ryż 3/4 szklanki, śmietana 1/2 szklanki, natka pietruszki 2 łyżki, majeranek 1 łyżka, przyprawa w płynie - do smaku, kucharek - do smaku mielone mięso dobrze wymieszać z jajkiem, tartą bułką, kaszką manną(...)kucharkiem, pieprzem, posiekaną cebulą, jeśli jest za luźne to dosypać tartej bułki i formować klopsiki 5 cm wodę zagotować, wsypać rozdrobnioną włoszczyznę i wkładać klopsiki, po wypłynięciu gotować z 10 minut na średnim ogniu klopsiki wyjąć na talerz i do wywaru wsypać ryż, gotować do miękkości ryżu, do smaku dodać majeranek, kucharka, przyprawę w płynie, włożyć ponownie klopsiki, wymieszać zupę
W Mojej Kuchni LubięWitajcie :) Zapraszam na pyszne zapiekanki z bułek U , moje dzieci zażyczyły sobie dzisiaj taki obiad :) w sumie to i mi się przejadło to świąteczne czy sylwestrowe jedzenie(...)jeśli macie ochotę na coś innego to zapraszam :) Przed pieczeniem Po upieczeniu Składniki : 1 Opakowanie bułek U Dakri 1 Opakowanie kiełbasek z fileta Tarczyński Ser żółty w plasterkach Sos majonezowo - ketchupowy ; Około 3 łyżek majonezu Około 2 łyżek ketchupu -- razem wymieszać Wykonanie : Do każdej bułki włożyć : ser żółty
Sama słodycz i szczypta chilismakowały :) Składniki : Około 0,5 kg mielonego z indyka Około 0,5 kg mielonego wieprzowego ( może być z karkówki ) 1 cebula duża Czosnek Przyprawa Magi Bułka tarta 2/3 jajka 1 szklanka mleka Oliwa do smażenia Wykonanie; Zmielić mięso wieprzowe i z indyka , dodać startą cebulę , około 2 ząbków czosnku. Dodać pieprz, i vegetę , przyprawę magi(...)smaku iwymieszać. Jajka roztrzepać widelcem . Około 1/2 szk bułki tartej rozmieszać w 1 szklance mleka dodać do mięsa. Wszystkie składniki dobrze wyrobić. Jeśli masa mięsna wyda wam się za gęsta dodajcie troszkę wody . Formować kotlety , obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej oliwie. Ilość produktów możecie zmniejszyć . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilipieczołowicie przechowywany razem z innymi, przechodził niejeden raz metamorfozy. Składniki: - 800g mielonej wieprzowiny - 500g mielonej wołowiny - 3 kolorowe papryki - 3 szalotki bananowe - pęczek dymki - 4 jajka - 7 łyżek tartej bułki - główka czosnku - 4 łyżki startego sera (dałam cheddar) - sól, pieprz - rozmaryn,tymianek,gałka muszkatołowa, chilli,papryka słodka,papryka wędzona - 2 łyżki masła - 1 łyżka oleju rzepakowego do wysmarowania formy - olej(...)kokosowy Mięso na pieczeń kupuję u rzeźnika i na poczekaniu zostaje zmielone. Pokrojone szalotki, dymkę i połowę czosnku zeszkliłam na maśle. Do mięsa dodałam jajka, zeszklone cebule, tartą bułkę, starty ser, pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę. Kolejno dodałam przyprawy: świeżo startą gałkę muszkatołową, sól, pieprz, rozmaryn, tymianek chilli, papryki. Masę mięsną dokładnie wyrobiłam (oczywiście najlepiej w jednorazowej rękawiczce). Umyte
mojewypiekiinietylko