bułki - 33426 przepisów (strona:491/2229)

Świateczny pasztet zapiekany. 191

marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 5 ząbków czosnku 6-8 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe 10 ziarenek pieprzu sól, pieprz, 3 łyżki czubate majeranku 1 szkl. bułki tartej 3-4 jajka gałka muszkatołowa  majeranek 1 szkl. wywaru(można więcej) WYKONANIE: mięso  pokroić na kawałki( za wyjątkiem wątróbki) gotować  razem z warzywami i czosnkiem, zielem(...)wydostawała się z niej krew(w razie potrzeby podgrzać wywar jeszcze raz), zimne mięso i wątróbkę mielimy w maszynce 2 razy na najdrobniejszych oczkach, do zmielonej masy dodajemy bułkę tartą najpierw 1/2 szkl.(może wystarczy), gałkę. sól, pieprz, jajka , majeranek, 1/2 szkl. wywaru,  masę dokładnie wyrobić nie może być sucha (w razie co dolać wywaru), ma być wilgotna

Kuchnia Beaty
Pasztet 138

podgardla lub surowego boczku 200 g wątróbki wieprzowej 3 cebule sól, pieprz, gałka muszkatołowa 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 2 - 3 liście laurowy ziele angielskie 5 nieświeżych, podsuszonych bułek 8 jajek   Wykonanie: Mięso umyć, pokroić na większe kawałki, włożyć do garnka i zalać wodą tak aby było 1 - 2 cm ponad mięso.  Dodać przyprawy (liść, ziele(...)warzywa. Gotować około 2 godziny pod przykryciem, aż mięso zacznie się rozpadać.  Wyciągnąć ziele i liść i do garnka z mięsem i wodą włożyć bułki.  Wszystko zmielić (można mielić też samo mięso z bułkami, bez warzyw).  Wymieszać razem z jajkami i doprawić solą, pieprzem i gałką.  3 keksówki (30 cm) wyłożyć papierem.  Przełożyć masę

Sto kolorów kuchni
Mielone z ryżem, marchewką i groszkiem 154

wersji – z ryżem, marchewką i groszkiem. Dodatkowo daniu smaku nadają ziemniaczki z cebulką. 400 g mięsa mielonego wieprzowego Sól Pieprz 1 cebula 50 g ryżu 2 jajka 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 100 g marchewki z groszkiem (mrożonych lub świeżych) Dodatkowo: 500 g ziemniaków 1 łyżeczka soli 2 cebule Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Cebulę kroimy(...)bardzo drobną kosteczkę.  Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z ryżem, cebulką, mieszanką marchewki z groszkiem, jajkami, 2 łyżkami bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy w rozgrzanym oleju na rumiano. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, doprawiamy solą. Gotujemy do miękkości, odcedzamy. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni. Ugotowane

VioletoweKucharzenie
Kotlety z ciecierzycy 192

ząbków czosnku  pół łyżeczki ostrej papryki łyżeczka słodkiej papryki  pieprz do smaku  łyżeczka sody oczyszczonej sok wyciśnięty z jednej cytryny 4 łyżki mąki ryżowej  bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: Ciecierzycę zalać zimną wodą i odstawić na minimum 12 godzin, po tym czasie odcedzić na sitku i pozostawić na kilka minut do obeschnięcia. Gotową ciecierzycę przełożyć(...)słodką i ostrą paprykę. Na sam koniec dodać 5 łyżek mąki ryżowej, sodę  i dokładnie wymieszać. Z gotowej masy formować okrągłe kotleciki (jak np sznycle) obtoczyć je w bułce tartej, zagnieść, uformować kotleciki, obtoczyć w bułce i smażyć na złoty kolor z obu stron.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Pieczeń rzymska z jajkiem. Smaczna na zimno i na ciepło. 332

jako dodatek do obiadu. Polecam :) Składniki ( na keksówkę o wym. 24x10 cm.) - 1 kg. mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - 4 duże ugotowane na półtwardo jajka - 2 surowe jajka - 1 bułka kajzerka - 2 ząbki czosnku - cebulka suszona, majeranek, kminek mielony, domowa wegeta - bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania foremki Wykonanie Do mięsa mielonego dodaję surowe jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, wszystkie(...)przyprawy i wymoczoną i odciśnięta kajzerkę. Dokładnie mieszam, wyrabiam ręką na jednolita masę. Połowę masy przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tarta foremki na mięso układam wzdłuż ugotowane i obrane jajka i przykrywam drugą częścią mięsa. Piekę w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180-200 stopni z termoobiegiem. Kiedy wytopiony tłuszczyk jest przezroczysty, a skórka lekko rumiana

Kuchnia z widokiem na ogród
Pulpeciki rybne w sosie koperkowym 136

Pulpeciki rybne w sosie koperkowym Składniki:   pół kg filetów, np. z miruny 1 cebula 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki bułki tartej sól, pieprz przyprawa do ryb koperek (mrożony/świeży) mąka 3 łyżki śmietany 30% 2 łyżki wody olej 1. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Przygotowane składniki przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu. 2. Ryby umyć, osuszyć, pokroić(...)mniejsze kawałki i zmielić (na średnich oczkach). 3. Do zmielonej masy dodać przesmażoną cebulę i czosnek, połowę koperku, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko ze sobą połączyć. Jeżeli masa będzie zbyt miękka - należy dosypać bułki tartej. 4. Za pomocą dłoni uformować małe pulpeciki (każdy obtoczyć w mące). 5. Do garnka wlać 1l osolonej wody. Gdy zacznie wrzeć, dodać przygotowane

Ugotować
Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym 118

się w ustach.  Składniki: 1/2 kg mięsa wieprzowego (z szynki) 2 małe cebule 1 ząbek czosnku odrobina prażonej cebulki (jeżeli nie macie to można to pominąć) 1 czerstwa bułka pszenna 1 jajko sól, pieprz mąka do obtaczania olej sos: 50 ml mleka 50 ml śmietany 30% 1 mały koncentrat pomidorowy 1,5-2 szklanki wody 1. Czerstwą bułkę zalać(...)gorącą wodą. W międzyczasie mięso umyć i zmielić w maszynce na średnich oczkach. Gdy bułka napęcznieje, odsączyć z niej wodę i dodać ją do mielonego mięsa. Przygotowaną masę przyprawić solą, pieprzem i prażoną cebulką. Następnie dodać posiekany ząbek czosnku. Wbić 1 jajko i wszystkie składniki ze sobą połączyć. 2. Z przygotowanej masy formować kulki wielkości piłek pingpongowych. Każdą kulkę obtoczyć

Ugotować
Klopsy w sosie pomidorowym 159

indyka 2 małe cebule 2 pomidory sól, pieprz papryka słodka przyprawa z suszonymi pomidorami 1 niecała łyżeczka pikantnego sosu (ja użyłam tureckiego sosu z ostrej papryki) olej bułka tarta posiekana zielona pietruszka Mięso umieścić w misce. Następnie dodać do niego posiekaną cebulę. Dodać sól, pieprz, paprykę słodką i niecałą łyżeczkę pikantnego sosu. Za pomocą dłoni wszystko ze sobą(...)połączyć. Jeżeli według was masa jest zbyt rzadka - to dodajcie 1-2 łyżki bułki tartej. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Następnie dodać posiekane pomidory (jeżeli nie przepadacie za skórką z pomidora to przed pokrojeniem sparzcie ją wrzątkiem i obierzcie ze skórki). Pomidory delikatnie przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą z suszonymi pomidorami. Całość smażyć na małym ogniu, aż sok z pomidorów

Ugotować
KOPERKOWE KOTLETY MIELONE Z QUINOA 138

mięsa mielonego z dodatkiem quinoa. Niezwykle delikatne, aromatyczne dzięki przyprawom i sycące. Z sosem śmietanowo- koperkowym tworzą danie idealne na obiad! Są również świetnym pomysłem jako wkładka do bułki – można z nich zrobić rewelacyjnego, zdrowego burgera! Polecam! SKŁADNIKI: * mięso mielone ( u mnie mielone łopatka ) – 250 g * kasza quinoa – 0.5 szkl * chleb pszenny – 2 kromki * duże jajko(...)koperek – 1 pęczek * bułka tarta 4 łyżki * papryka czerwona – 0,5 szt * sol , pieprz , chili , czosnek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę quinoa gotujemy kilkanaście minut w osolonej wodzie, przecedzamy, studzimy. Dodajemy do mięsa mielonego, wbijamy jajko oraz 2 kromki namoczonego wcześniej w ciepłej wodzie albo mleku chleba. Wbijamy jajko, dodajemy posiekany koperek, pokrojoną w kosteczkę paprykę, 4 łyżki bułki tartej

Ostra na Słodko
Kotleciki mielone w chrupiacej panierce 174

mięsa mielonego /wieprzowe lub drobiowe/ 1jajko 1-2  łyżeczki  ziół włoskich /tymianek,cząber,czosnek,cebula,oregano, bazylia,papryka/ 2 łyżki  otrębów owsianych 2 łyżki bułki tartej ok. 1 łyżeczki soli pieprz mielony /do smaku tłuszcz do smażenia panierka: 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki płatków owsianych Wykonanie: -Do mięsa mielonego wbić jajko, wsypać(...)przyprawy ,sól  bułkę tartą i otręby. -Dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 20 minut w chłodne miejsce. -Składniki panierki krótko zmiksować. -Z masy mięsnej uformować okrągłe kotleciki, obtoczyć w panierce  i smażyć  na rozgrzanym tłuszczu  z obu stron do zrumienienia. -Gotowe przełożyć na  na papierowy ręcznik. -Kotleciki podawać  z ulubionymi dodatkami / buraczki, marchew, kapusta

Zakamarki mojej kuchni
Kotlety ziemniaczane z orzechami 146

jako gorącą przekąskę . składniki na 12 kotlecików 25 dag ziemniaków ugotowanych 10 dag orzechów włoskich 1 duża cebula 15 dag masła do smażenia 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej sól i pieprz odrobina mąki  do panierki natka pietruszki natka koperku przepis Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce i mieszamy z drobno posiekanymi orzechami włoskimi , podrumienioną cebulką , jajkiem i bułką tartą(...)Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koperku , doprawiamy solą i pieprzem do smaku . Wyrabiamy masę i formujemy kotleciki . Panierujemy je w mące, jajku rozbitym z łyżką wody i bułce tartej a następnie smażymy na maśle

Smakowite Dania
Kluski z serem i brzoskwiniami 108

smakoszy takich słodkości uczta dla podniebienia , można go podawać na podwieczorek ale zapewniam że daje uczucie sytości . składniki na 4 porcje 250 g sera białego mielonego szklanka mąki szklanka bułki tartej cukier waniliowy pół szklanki cukru 4 brzoskwinie z puszki 4 łyżki masła przepis przepis Ser dokładnie mieszamy z mąką i cukrem. Z masy wyrabiamy kulki w każdej robimy palcem(...)zagłębienie, wkładamy do środka kawałek brzoskwini  i zagłębienie zlepiamy, formując z powrotem kulkę. Gotowe kulki wrzucamy na gotującą się wodę i  gotujemy aż wypłyną na powierzchnię. Bułkę tartą mieszamy z cukrem waniliowym i delikatnie rumienimy  na maśle. Tak  przyrumienioną gorącą bułką polewamy gotowe kulki z serem i brzoskwinią. Deser podajemy na ciepło

Smakowite Dania
Ciasto jabłkowe pod kruszonką 125

składniki na 4 porcje 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru pudru 4 jajka kostka masła 250g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki bułki tartej 300 g przecieru jabłkowego lub startych jabłek przepis Przecier jabłkowy łączymy z bułką tartą i cukrem . Mąkę , proszek , żółtka, szklankę cukru pudru i masło zagniatamy i wyrabiamy ciasto . Ciasto dzielimy(...)części .Jedna schładzamy w lodówce , drugą wykładamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą  a na nią nakładamy przecier z jabłek , trzecią warstwą ciasta przykrywamy jabłka . Białka ubijamy z resztą cukru pudru , nakładamy na ciasto a na nie ścieramy schłodzone ciasto z lodówki . Pieczemy około 50 min w temp

Smakowite Dania
Kotlety mielone w płatkach owsianych + film 119

Dzisiaj  zapraszam  na tradycyjne kotlety mielone w panierce  z płatków owsianych błyskawicznych. Smakują pysznie i nieco inaczej niż panierowane w bułce tartej. Podane z dodatkiem młodych ziemniaków i surówki stanowią smaczny obiad.    składniki na 7 kotletów mielonych 40 dag mięsa mielonego 1 duża cebula 1 jajko 3/4 szklanki bułki tartej szklanka płatków owsianych błyskawicznych(...)łyżki oleju do smażenia sól pieprz przepis Cebulę kroimy w kostkę. Mięso mielone przekładamy do miski dodajemy jajko i pokrojoną cebulkę, całość mieszamy dosypujemy bułkę tartą wszystko łączymy dłonią , doprawiamy solą i pieprzem . Z tak przygotowanego mielonego formujemy płaskie kotleciki i panierujemy je w płatkach owsianych. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy kotlety z obu stron na rumiano . Podajemy z młodymi ziemniakami

Smakowite Dania
Kotlety z leśnych grzybów + film 140

również podać na obiad z surówką i ziemniakami. Polecam do wypróbowania. składniki na 8-9 kotletów 50 dag leśnych grzybów ( podgrzybków, maślaków itp. ) 2 jajka 2 cebule 5 łyżek bułki tartej + 2 łyżki do panierowania kotletów 4 łyżki masła sól pieprz przepis Grzyby oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę razem z trzonkami . Cebulę również kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanym(...)minutach dodajemy pokrojoną cebulkę, całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem .Po usmażeniu grzyby odstawiamy z ognia i studzimy . Do miski przekładamy usmażone grzyby, dodajemy jajka, bułkę tartą i całość dokładnie mieszamy. Z masy grzybowej formujemy kotleciki i panierujemy je w bułce tartej . Smażymy na rozgrzanym maśle

Smakowite Dania