podniebienie... Składniki: 1 kaczka - 2 kg 50 dag- 70 dag podgardla wędzonego 25 dag wątróbki 3 marchewki 1/2 selera 2 pietruszki 1 por liść laurowy ziele angielskie 2 bułki kajzerki sól, świeżo zmielony pieprz majeranek, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy świeży koperek lub natka pietruszki Wykonanie: Tusze kaczki myjemy, przekładamy do garnka zalewamy wodą gotujemy 1,5 godziny(...)godziny). Ostudzoną kaczkę obieramy z kości. Mięso mielimy w maszynce do mięsa dwukrotnie razem z warzywami. Odlewamy trochę wywaru i gotujemy w nim wątróbkę, którą również po ugotowaniu mielimy. Bułkę moczymy w wywarze. Podgardle wędzone mielimy oraz bułkę. Do powstałej masy pasztetowej dodajemy przyprawy oraz drobno posiekany koperek lub pietruszkę, dokładnie a zarazem delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy, pieczemy
kgwjanczewobyły czasy..... Pierogi leniwe Składniki: 2 opakowania serka homogenizowanego, 3 ugotowane ziemniaki, 9-10 łyżek mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, jajko, sól, masło, bułka tarta, cukier. Wykonanie: Ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy ser, jajko, mąki i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy wałki o około 3 cm średnicy i kroimy ukośne paski(...)Pierogi leniwe wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy kilka minut po wypłynięciu. Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy cukier, bułkę tartą i energicznie mieszamy do czasu zrumienienia bułki a następnie polewamy nim pierogi leniwe. Smacznego
paapilotkaatakim daniu bogatym w szpinak należy wypić szklankę soku z pomarańczy co znacznie zwiększy ilość wchłoniętego żelaza zawartego w szpinaku! :) Składniki: > 1/3 paczki mrożonego szpinaku -> 1 bułka -> 1 jajko Wykonanie: W garnku rozmrażamy szpinak. Gotujemy tak długo, aż odparuje znaczna część wody. Doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem oraz dużą ilością ziół. Z bułki kroimy sam szczyt(...)mieć dostęp do wnętrza] wydrążamy środek. Bułkę napełniamy szpinakiem [ mocna ugniatać aby zostawić w środku miejsce na jajko]. Dajemy do piekarnika rozgrzanego na 170stopni na 10 min. Po tym czasie wbijamy jajko [ uwaga aby nie wypłynęło białko]. Ponownie umieszczamy w piecu na około 10 min [ żółtko półpłynne
Jedz zdrowo żyj zdrowo!bułce paryskiej lub "Angielce" już Wam wspominałam [ klik ] jednak ta jest troszkę inna w zdrowszej wersji. Puszysta i elastyczna zarazem, dla zaostrzenia smaku dodałam prażoną cebulkę. Jak już pisałam wcześniej "Angielka" to bułka z mojego dzieciństwa. Moje śniadanie nie obyło się bez tej buły, polecam serdecznie. Bułka "Angielka" razowa z prażoną cebulką. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowaniełososia z talerza i ze smakiem go skonsumowała. Cóż, nie raz mówiła, że jest Małym Rekinkiem... Składniki: 0,5 kg łososia (filet) 2 łyżki majonezu pęczek koperku tarta bułka sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Koperek opłukać i posiekać. Łososia pozbawić skóry i upewnić się, że nie ma żadnych ości - jeśli są, trzeba je usunąć(...)Pokroić rybę na mniejsze kawałki, wrzucić do malaksera i rozdrobnić ja lubię, kiedy w kotlecikach wyczuwa się różnej wielkości kawałeczki łososia. Dodać sok z cytryny, koperek, łyżkę tartej bułki i majonez. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystko porządnie wymieszać. Formować okrągłe kotleciki o średnicy 6-8 cm, obtoczyć w tartej bułce i smażyć na średnim ogniu aż będą rumiane
Kulinarne Inspiracjepunktów, w których jest sprzedawany a naprawdę smaczne i godne polecenia są zaledwie trzy. Poza tym, nie mamy pewności co jemy... A w domowym znajdziemy samo dobro. :-) Przedwczoraj pokazywałam bułki, dziś pokazuję całość. :-) Lekkie sosy, warzywa i filet z kurczaka. Zrobienie go nie jest tak szybkie jak kupienie w budce, ale myślę, że warto! Bułki: przepis tutaj Sos keczupowy(...)gyrosa i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie podsmażamy je na patelni. 2. Cebulę i ogórki kroimy w plastry. Pomidorki przekrawamy na pół. 3. Środek rozciętych bułek smarujemy sosami, wkładamy mięso, mix sałat, ponownie smarujemy sosami, układamy pomidora, ogórka, cebulę i ponownie mięso
Szefowa kuchniSkładniki: 1 kg filetów z kurczaka 2 ugotowane marchewki 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 30 dag pieczarek 3 łyżki bułki tartej 1 1/2 łyżki majeranku 1 jajko 1 1/2 pieprzu cytrynowego sól, świeżo zmielony pieprz po szczypcie papryki mielonej słodkiej wędzonej, gałka muszkatołowa, mielona kolendra, mielona kurkuma, tymianek, rozmaryn 1 pęczek szczypiorku 50 ml brandy olej Wykonanie(...)drobna kosteczkę podsmażamy razem z pieczarkami. Mięso myjemy osuszamy mielimy w maszynce do mięsa razem z marchewką. Dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek, cebulę z pieczarkami, jajko, bułkę tartą, posiekany szczypiorek , majeranek. Całość posypujemy pieprzem czarnym i cytrynowym, przyprawiamy podanymi przyprawami, solą oraz wlewamy brandy. Całość odkładnie mieszamy. Formę do pieczenie smarujemy olejem
kgwjanczewoKiedyś dość często gościły na naszym stole, teraz troszkę zapomniane. Pyszne kotlety jajeczne, które również znajdziecie w diecie Dukana, tyle, że bez dodatku bułki tartej i sera. Mój przepis jest trochę innowacyjny. Zamiast tradycyjnego żółtego sera, użyłam białego i przyznam, że to był strzał w dziesiątkę. Kotlety podczas smażenia po prostu rosły, a przy konsumpcji(...)tyle:) Jedyny feler, to strasznie pryska tłuszcz na zbyt mocno rozgrzanej patelni. Trzeba uważać:D Składniki: 12 jajek 2 cebule 1/2 kostki białego sera sól pieprz natka pietruszki bułka tarta tłuszcz do smażenia Wykonanie: Odkładam 2 surowe jajka, resztę gotuję na twardo, obieram ze skorupek i rozgniatam widelcem. Wbijam odłożone jajka, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, rozdrobniony
Bea(u)ty kitchenstole taki obiad. Jest pyszny, naprawdę. Ostro- kwaśny, z wyczuwalną nutą chrzanu. Składniki: ok 1 kg schabu bez kości sól pieprz sól czosnkowa lub czosnek granulowany 2-3 jajka bułka tarta tłuszcz do smażenia Sos: 1/2 pojemnika śmietany 18% 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżeczki tartego chrzanu sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 20 dag żółtego sera gałka muszkatołowa Wykonanie(...)Mięso myję, osuszam i kroje w cienkie plastry.Rozbijam i nacieram solą i pieprzem. Jajka wbijam do miseczki, dodaję sól czosnkową i mieszam za pomocą widelca. Do drugiej miseczki wsypuję bułkę tartą. Każdy plaster mięsa obtaczam najpierw w jajku a następnie w tartej bułce i smażę kotlety, na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoty kolor. Usmażone przekładam do żaroodpornego
Bea(u)ty kitchenktórymi przepadają dzieciaki. Można je podawać z ketchupem, różnymi dipami, ewentualnie bez niczego. Moje dzieciaki wprost przepadają za nimi :) Składniki: 1 średnia cukinia 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia sól Wykonanie: Cukinię obieram ze skóry, kroję w plastry i usuwam gniazda nasienne. Jajka wbijam do miseczki i roztrzepuję z dodatkiem soli. Do drugiej miseczki wsypuję(...)bułkę tartą. Krążki cukinii obtaczam najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Olej rozgrzewam na patelni i smażę krążki na rumiano z obu stron. Usmażone osuszam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Układam porcję na talerzu i podaję z ketchupem SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchengotowe zaledwie w kilka chwil :) A przy tym świetna okazja by poszaleć wspólnie przy stole :) Składniki: 2 filety z piersi kurczaka sól pieprz przyprawa do kurczaka jako mąka bułka tarta olej do smażenia Sos czosnkowy: 2 łyżki śmietany 18% 3 łyżki majonezu 2 roztarte ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: Filety płuczę i osuszam, kroje w paski, doprawiam solą, pieprzem(...)przyprawą do kurczaka i wstawiam na 15 min. do lodówki. Bułkę mieszam z mąką, jajko ucieram widelcem, nuggetsy panieruje w jajku, a następnie w bułce tartej i smażę na rumiano na gorącym oleju. Osaczam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i układam na półmisku. Składniki sosu mieszam ze sobą, przekładam do sosjerki i podaję
Bea(u)ty kitchenmniejszej ilości) rozpływają się w ustach, zapach - cudowny . Polecam wielbicielom jabłek i nie tylko Składniki: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka bułka tarta 10-12 jabłek 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki cukru pudru Wykonanie: Mąkę mieszam z cukrem pudrem i siekam z masłem. Wbijam żółtka, zagniatam ciasto, zawijam w folię i wstawiam(...)minut do lodówki. Jabłka obieram, kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne i kroję w ósemki. Tortownicę o średnicy 26 cm smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Ciasto wyjmuję, dzielę na dwie części- jedna większa, druga nieco mniejsza. Większą część rozwałkowuję i wykładam dno i boki tortownicy i nakłuwam widelcem. Na spód ciasta sypię ok 2 łyżki bułki tartej, układam
Ciasteczkowy Potwórpodgardle lub tłusty boczek) około 1 kg tłustej wołowiny 0,5 kg cielęciny 0,5 kg wątrobek drobiowych 2-3 duże cebule 2 nieduże marchewki 2 duże czerstwe bułki pszenne 4 jajka 2-3 łyżki masła Ghee (w Polsce użyłbym smalcu, ale w Arabii Saudyjskiej go nie ma) 2-3 liście laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego(...)około 2 godzinach dodać umytą i pozbawioną żyłek wątróbkę i dusić kolejne 15 minut. Uduszone mięso i marchewkę wyjąć z wywaru i wystudzić, a w powstałym sosie namoczyć bułki. Mięso, warzywa, wątróbkę i bułki zmielić trzykrotnie. Do otrzymanej masy dodać jajka, gałkę muszkatołową, ewentualnie doprawić i bardzo dokładnie wymieszać. Masa powinna być gładka i lśniąca Pasztet przełożyć do małych słoiczków
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadoprawiona. Może być na ciepło z sosem podawana lub z kromeczką chleba na zimno zjadana . Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowego, 500 g mielonego mięsa wieprzowego, 1 ½ suchej bułki kajzerki, 1 duża cebula, 2 surowe jajka, 2 łyżki oleju rzepakowego, 6 ugotowanych jajek, 1 łyżka soli, 1 łyżka pieprzu czarnego świeżo mielonego, ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1 łyżka(...)posiekanego tymianku, 1 łyżka drobno posiekanej szałwii, ponadto: olej do wysmarowania formy, 2 foremki o dł. 20 cm. Przygotowanie: Bułkę namaczamy w ciepłej wodzie i odciskamy. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulkę z szczyptą soli. W dużej misce mieszamy ze sobą dwa rodzaje mięsa, wołowego z wieprzowym. Dodajemy bułkę
Moniki SmakołykiJeden z popularniejszych warzywnych pasztetów. 3 średnie cukinie 500 g umytych i oczyszczonych pieczarek 1 marchewka 2 cebule 3 duże jajka ½ szklanki bułki tartej sól, pieprz olej do smażenia Cukinie umyć i zetrzeć razem z łupką na tarce o dużych oczkach, posolić i po kilku minutach dobrze odcisnąć. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, odparować na niewielkiej ilości oleju(...)końcu doprawić solą i pieprzem Cebulę drobno posiekać. Marchew pokroić w cienkie słupki długości 2- 3 cm . Do warzyw dodać jajka, bułkę tartą, pieprz i sól. Wyrobić na jednolitą masę. Małą keksówkę (np. o wymiarach 30 cm x 10 cm ) natłuścić i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, co ułatwia wyjmowanie gotowego pasztetu z foremki. Masę przełożyć
Trzeci talerz