bułki - 33426 przepisów (strona:521/2229)

Proste bułeczki pszenne 135

Proste bułeczki pszenne Dziś polecam proste bułeczki pszenne , czyli zwykłe bułki śniadaniowe upieczone z białej mąki - uniwersalne, do wytrawnych i słodkich dodatków. Proste bułeczki pszenne nie powinny sprawić Wam wiele problemu, ciasto możecie zagnieść dłońmi lub przy użyciu miksera z hakami do ciasta drożdżowego, ale jeśli wybierzecie tę drugą opcję, warto wykończyć zagniatanie ręcznie, bo ciasto jest dość zwarte(...)dłoniach. Zwykłe bułeczki pszenne to świetna baza do kolorowych kanapek, a gdy stracą świeżość przygotujecie z nich fantastyczne grzanki. Smacznego :) Proste bułeczki pszenne, składniki: na 8-9 małych bułek: 500g mąki pszennej, 150ml ciepłego mleka 100 ml ciepłej wody łyżeczka cukru, 25g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych, 4 łyżki roztopionego masła lub oleju, łyżeczka soli Proste bułeczki pszenne

Lekcje w kuchni
Kotlety Margherita zapieczone z pomidorami i serem. PRZEPIS 102

różnicą, że zamiast na ciasto wyłożyliśmy je na chrupiący kotlet z piersi kurczaka. Przesmaczne. Przepis na kotlety Margherita Składniki: 2 piersi z kurczaka , mąka pszenna, jajka i bułka tarta do panierowania, olej do smażenia, 3 świeże pomidory – dojrzałe, ale nie bardzo miękkie, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 kulka sera mozzarella , oregano, sól, pieprz. Jak zrobić kotlety Margherita? Każdą(...)pierś przekrój wzdłuż na dwa płaski kawałki, które następnie rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem, panieruj najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na oleju przez kilka minut z każdej strony, aż panierka zrobi się ciemnozłota. Na odrobinie oleju przesmaż cebulę pokrojoną w pióra, gdy zacznie się rumienić, dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze chwilę. Pomidory

Kulinarna Polska
Bułka codzienna 215

jest coś lepszego aniżeli świeżo upieczone domowe pieczywo, ten zapach rozchodzący się po całym domu. Pokażę Wam jak przygotować domowe pieczywo – bułkę codzienną. My uwielbiamy takie domowe pieczywo, jest chrupiące z zewnątrz i miękkie od środka. Idealnie pasuje do kanapek na śniadanie oraz na kolację. Składniki 500g mąki 8g suchych drożdży 1 łyżeczka soli 240 ml wody 6 łyżek(...)oleju szczypta cukru Do domowych wypieków wykorzystuję zazwyczaj suche drożdże. Jest po prostu łatwiej. Z podanej porcji uzyskacie około 8 bułeczek. Bułka codzienna – jak przygotować Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, sól i cukier. Całość mieszamy i dodajemy wodę oraz olej. Przy pomocy dłoni wyrabiamy ciasto. Powinno być dość elastyczne. Formujemy kulę i przekładamy do miski oprószonej mąką. Zostawiamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kotleciki z kurczaka 416

dań z ziemniaków (puree, kopytka, kluski śląskie), kasz, ryżu. Smakują podane z wszelakimi surówkami, bukietem warzyw, pieczonymi warzywami, buraczkami. Soczyste kotleciki w chrupiącej panierce możesz serwować także w dużej bułce z sałatą i świeżymi warzywami, np. pomidorkami, ogórkami lub konserwowymi jak papryka, pieczarki, ogórki.. Jeśli lubisz szykować kotleciki z kurczaka polecam dodatki jak sałata ze śmietaną lub surówka(...)wyrazistości całemu daniu. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na szybkie kotleciki z piersi kurczaka. SKŁADNIKI: 2 pojedyncze piersi z kurczaka sól, pieprz, słodka papryka, lubczyk, oregano 1 duże jajko bułka tarta 5 łyżek oliwy 3 łyżki oleju PRZYGOTOWANIE: Mięso umyj, osusz, oczyść z błon i chrząstek. Każdą pierś przekrój wzdłuż na pół, następnie na małe kotleciki. Ważne, by rozkroić

Zasmakuj Kuchni
Burger klopsy. Przepis na pyszne klopsiki wołowe w sosie burgerowym 45

ogórkiem. Smak tych klopsików bardzo przypomina burgera, więc wszyscy się nimi zajadają. Przepis na klopsiki wołowe w sosie burgerowym Składniki: 0,5 kilograma mielonej wołowiny , 2 kopiaste łyżki bułki tartej, 1 jajko, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., 200 ml mleka, łyżka mąki pszennej, 2 łyżeczki musztardy francuskiej, 1 łyżeczka musztardy zwykłej (np. stołowej(...)sarepskiej), 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 100 gramów żółtego sera, 2-3 ogórki konserwowe, olej, sól, pieprz. Jak zrobić klopsiki w sosie burgerowym? Mięso przełóż do miski, wbij jajo, dodaj bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem, wyrób dokładnie przy pomocy dłoni, odstaw na co najmniej 10 minut, aby masa stężała. Zwilżonymi wodą dłońmi odrywaj małe kawałki, z których formuj okrągłe klopsiki

Kulinarna Polska
Gołąbki bez zawijania 63

duża cebula 1 jajko rozmiar L 100 g ryżu (1 woreczek) 1 łyżeczka płaska soli 1 łyżeczka płaska pieprzu olej do usmażenia cebuli olej do podsmażenia gołąbkowych kotletów ewentualnie bułka tarta jeśli gołąbki wyjdą zbyt wodniste Na sos pomidorowy 500 ml bulionu lub wody 500 ml passaty pomidorowej 2 łyżki płaskie ziół prowansalskich lub bazylia i oregano 1/2 łyżeczki cukru(...)zeszklić na patelni na oleju. Wszystkie składniki czyli kapustę, cebulę, jajko, surowy ryż, sól i pieprz dokładnie wymieszaj. Uformuj zgrabne klopsiki. Jeśli masa jest zbyt rzadka możesz zagęścić bułką tartą. Uformowane klopsiki krótko podsmaż na patelni na oleju. Ułóż klopsiki na brytfance z zachowaniem odstępów. Wszystkie składniki na sos czyli bulion, passatę, zioła, cukier i śmietanę wymieszać oraz doprowadzić

ProstePesto.pl
Kotlety „schabowe” z selera. Bardzo prosty przepis na kotlety bez mięsa 63

Można zrobić z niego na przykład rewelacyjne kotlety „schabowe”. Przepis na kotlety „schabowe” z selera Składniki: 1 duży korzeń selera , do panierowania mąka pszenna, jajka, bułka tarta, olej do smażenia, sól , pieprz. Jak zrobić kotlety „schabowe” z selera? Seler obierz, pokrój w około 1 cm plastry, Na patelni rozgrzej około 1 cm wody, wyłóż(...)gotuj kolejne 3 minuty. Zdejmij i przestudź. Plastry selera „smażące” się na wodzie/ Plastry oprósz solą i pieprzem, następnie obtocz kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na oleju na ciemnozłoty kolor przez około 3 minuty z każdej strony. Rada: do tak przygotowanych kotletów z selera świetnie pasuje sałata z sosem winegret – zobacz przepis . Artykuł

Kulinarna Polska
Soczyste i delikatne kotlety z indyka z marynaty majonezowej. PRZEPIS 53

kotlety z indyka z marynaty majonezowej Składniki: 4 około plastry piersi z indyka o grubości około 1,5-2 cm, łyżka majonezu , do panierowania mąka pszenna, rozbełtane jajka, bułka tarta, olej do smażenia, sól pieprz. Jak zrobić kotlety z indyka z marynaty majonezowej? Mięso rozbij tłuczkiem na grubość około 0,5 cm, uważaj, żeby nie zrobić dziur. Oprósz solą(...)łyżkę majonezu, dokładnie natrzyj nim mięso. Przykryj i odstaw do zamarynowania na minimum godzinę. Rozbite i zamarynowane kotlety. Kotlety najpierw obtocz w mące pszennej, następnie w jaku, potem w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na ciemnozłoty kolor. Wypróbuj też nasz przepis na kotlety zbite z karkówki i schabu: Kotlety zbite ze schabu i karkówki

Kulinarna Polska
Domowy klops 63

środek jajko, albo białą kiełbasę. Będzie nie tylko dobrze smakowało, ale również bardzo oryginalnie wyglądało. Składniki 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula pęczek natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól pieprz masło do wysmarowania formy Dodatkowo 1 łyżka masła Do danie wymaga odrobinę tłuszczu, więc najlepiej jest przygotować je z mięsa wieprzowego, które(...)przygotować Przygotowanie tej potrawy jest niezwykle proste. Zaczynamy od drobnego posiekania cebuli, a następnie szklimy ją na masełku. Natkę pietruszki drobno siekamy. Dodajemy ją do mięsa, dodajemy również bułkę tartą, jajko, zeszkloną cebulę, mąkę ziemniaczaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masłem smarujemy keksówkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Najpierw pieczemy przez 45 minut przykryte

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Krokiety z mięsem. Chrupiące i pełne pysznego farszu. PRZEPIS 58

Około 10 naleśników zrobionych według tego przepisu , kilogram mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 jajko, olej, majeranek, sól, pieprz, do panierowania jajka i bułka tarta. Jak zrobić krokiety z mięsem? Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć mięso mielone i posiekaną cebulę, smaż aż do zrumienienia, pod koniec dodając także posiekany czosnek. Dopraw solą(...)każdym naleśniku wyłóż 2 łyżki farszu, zwiń ciasno, robiąc zakładkę, aby szczelnie zamknąć go w środku. Zwinięte krokiety przed panierowaniem. Każdy krokiet najpierw obtocz w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Smaż na oleju, starając się obrócić krokiety na każdą ze stron, aż będą ciemnozłote. Najlepsze są od razu po zdjęciu z patelni, wtedy są najbardziej chrupiące. Rada: krokiety

Kulinarna Polska
Panierowane roladki z kurczaka z serem i pieczarkami. Wychodzą przepyszne. PRZEPIS 206

pieczarkami Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka, 1 cebula, 4-5 pieczarek , kopiasta łyżka startego sera żółtego (tym razem użyliśmy pomarańczowego Mimolette, ale może być inny), jajko, mąka pszenna, bułka tarta, olej, sól, pieprz, będziesz potrzebować też folię spożywczą. Składniki na jedną dużą roladę. Jak zrobić roladki z serem i pieczarkami? Cebulę drobno posiekaj, pieczarki pokrój w plasterki, przesmaż(...)mące, następnie zawiń w folię spożywczą jak cukierka. Wstaw do lodówki na minimum godzinę – mąka zadziała jak klej. Roladkę ostrożnie odwiń, zamocz w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej . Smaż na niezbyt gorącym oleju, aby temperatura zdążyła przeniknąć do środka, a panierka za szybko się nie zrumieniła – smażenie powinno trwać minimum 8 minut. Najlepiej zrobić

Kulinarna Polska
Krokiety z pieczarkami i serem. Nieważne, ile zrobimy, zawsze znikają błyskawicznie. PRZEPIS 76

krokiety z pieczarkami i serem Składniki: Naleśniki zrobione według tego przepisu – około 10 sztuk, 500 gramów świeżych pieczarek, 2 duże cebule, 250 gramów żółtego sera, jajka i bułka tarta do panierowania, olej do smażenia, sól, pieprz. Jak zrobić krokiety z pieczarkami i serem? Pieczarki pokrój w plasterki, cebulę drobno posiekaj, przesmaż na odrobinie oleju do lekkiego zrumienienia. Dopraw solą(...)pieczarek i cebuli, wymieszaj. Na każdy naleśnik nakładaj dwie łyżki farszu, złóż w kwadraty – ciasno, aby farsz nie wypadał. Krokiety najpierw zamocz w rozbełtanym jajku, następnie obtocz w bułce tartej. Smaż przez kilka minut z każdej strony na ciemnozłoty kolor. Artykuł Krokiety z pieczarkami i serem. Nieważne, ile zrobimy, zawsze znikają błyskawicznie. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Przepisy

Kulinarna Polska
Stek z kalafiora na ciecierzycy. Jedno z najlepszych dań wege, jakie do tej pory jedliśmy. PRZEPIS 55

puszka ciecierzycy konserwowej lub podobna ilość namoczonej i ugotowanej, masło pół na pół z olejem, 200 ml gęstego jogurtu naturalnego, łyżeczka pasty tahini, 1 ząbek czosnku, kopiasta łyżka bułki tartej, natka pietruszki, papryka czerwona w proszku (najlepiej wędzona), kumin mielony, sól. Jak zrobić stek z kalafiora? Ze środkowej części kalafiora wykrój dwa steki o grubości 2,5-3 centymetrów, odcinając(...)oliwy, smaż przez około 4 minuty, ostrożnie odwróć i smaż drugie tyle. Steki zdejmij z patelni. Na tę samą patelnię wsyp odsączoną ciecierzycę, dopraw kuminem, smaż chwilę, dodaj bułkę tartą i smaż nadal do lekkiego zrumienienia. W miseczce dokładnie zmieszaj jogurt z pastą tahini i roztartym z solą czosnkiem. Na talerz wyłóż porcję ciecierzycy, na niej połóż stek z kalafiora

Kulinarna Polska