bułki - 33426 przepisów (strona:530/2229)

Kokosowe bułki bez glutenu i nabiału 188

Składniki na 9 średniej wielkości bułek: 200g ciepłej wody, 80g wiórków kokosowych, 50g łupiny (nasiennej) babki jajowatej*, 4 jajka, 1 łyżka octu najlepiej jabłkowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli. *polecam wybierać jasną łupinę, niektóre mają niezbyt apetyczny ciemny kolor. Wykonanie: Wiórki zalewam ciepłą wodą i odstawiam na kilka minut. Następnie blenduję. Dodaję jajka oraz ocet i mieszam(...)nagrzanym piekarniku, najpierw z termoobiegiem 15-20 min. w temp. 170-180°C, a następnie „góra-dół” 15-20 minut w temp. 160-170°C (trzeba obserwować, żeby bułki nie przypiekły się za bardzo). Smacznego

Saganek
Prosty pasztet z mięsa i warzyw z rosołu 87

warzywa z rosołu: u mnie 2 cebule, 3 kawałki selera, 1 duża marchewka, 1,5 pietruszki, całość mięso+warzywa ok 1 kg 2 duże jaja L 4 czubate łyżki bułki tartej 1 pęczek szczypiorku ok 1/4 szklanki ugotowanego rosołu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej odrobina oliwy z oliwek, ulubione zioła u mnie suszona natka pietruszki(...)czosnek granulowany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: obrane mięso ze skórką mielimy przez maszynkę razem z warzywami,(cebulę obrałam z łupiny), do miski z mięsem i warzywami wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, posiekany szczypiorek, sól, pieprz, dolewamy trochę rosołu, całość dokładnie mieszamy/wyrabiamy i przekładamy do aluminiowych blaszek lub do formy keksowej, wierzch pasztetu posmarowałam pędzelkiem oliwą z oliwek i posypałam suszoną

Blog kulinarny S9.PL
Filety rybne w ziołowej panierce 88

mnie były podane w towarzystwie ugotowanych ziemniaków i surówki z kiszonej kapusty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 duże filety rybne u mnie akurat opakowanie kostki z mintaja 3/4 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżki suszonej bazylii 2 łyżki suszonego oregano 2 jajka sól, pieprz olej do smażenia opcjonalnie sok z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: rybę rozmrażamy(...)osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki, gotowe filety oprószamy solą i pieprzem, możemy skropić sokiem z cytryny, do miski/pojemnika przesypujemy bułkę tartą, wsypujemy zioła i mieszamy, rybę obtaczamy w roztrzepanym jajku a następnie w ziołowej panierce, opanierowane filety smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obydwu stron, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia

Blog kulinarny S9.PL
Bułeczki z serem i parówką 118

Bułki z serem i parówką Zapraszam na pyszne domowe hot dogi. Paróweczki zapiekane w cieście z serem i ketchupem, z pewnością podbiją serca zarówno dzieci jak i dorosłych.     Składniki: Ciasto: 0,5kg mąki pszennej 250ml ciepłego mleka (nie gorącego!) 25g świeżych drożdży 1 jajko 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju Dodatkowo: parówki

Blog z Apetytem
Drożdżowe bułeczki z budyniem 95

drożdżowe bułeczki z budyniem udekorowane kawałkami truskawek i polane cytrynowym lukrem. Nikt sie im nie oprze. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne przepisy na pyszne drożdżowe wypieki: Drożdżowe bułki z cynamonową kruszonką   Drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi Drożdżowe ciastka z borówkami amerykańskimi Drożdżówki z agrestem i kruszonką Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Szwedzkie bułeczki(...)Składniki Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko 65 g roztopionego masła 65 g cukru   20 g świeżych drożdży jajko do pomalowania bułek Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe z cukrem 500 ml mleka opcjonalnie 2-3  łyżki cukru Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru ok. 1 łyżeczki soku z cytryny Dodatkowo: kilka truskawek

Kulinarne przygody Gatity
Czosnkowe bułeczki 132

dzielimy je na 8 części i formujemy kulki. Układamy na wysmarowanej masłem blasze, wierzch lekko spłaszczamy i nacinamy nożem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Bułki smarujemy resztą mleka i oprószamy solą. Pieczemy przez 15 - 20 minut w temp. 220°C. Po upieczeniu bułki wykładamy na kratkę, studzimy

Qchnia po prostu
Szarlotka z budyniem i pianką 125

szklanki) (najlepiej krupczatki, ale jak nie ma, to może być typ 650) 150 gr masła zimnego 20 gr cukru pudru (2 płaskie łyżki) 30 gr (1/3 szklanki) bułki tartej Warstwa owocowa: 1500 gr kwaśnych jabłek u mnie Boskop, może być też Szara Reneta 130 gr cukru kryształ (3/4 szklanki) 6 żółtek 330 ml śmietany 30% 50 gr mąki pszennej Masa(...)lekkiego zarumienienia. Ciasto może lekko popękać ale to normalne. Ciasto wyjąć z piekarnika, piekarnika nie wyłączyć tylko ustawić na 180 st. Ciasto posypać równomiernie bułką tartą. Jabłka, umyć obrać i pokroić w cienkie, ok 2 mm plasterki. W dużej misce wlać żółtka, rozbełtać, dodać cukier i mąkę i śmietanę, dokładnie wymieszać rózgą, żeby nie było grudek. Dodać jabłka, dodać dżem

moj przepis na
Tort makowo-orzechowy 114

serii 100 przepisów Buchmann. Składniki na tortownicę 20 cm*: 6 jajek rozmiar L w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka zmielonego i sypkiego maku** 1/2 szklanki bułki tartej 125 gr zmielonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć, też wyjdzie) Piekarnik grzałka góra-dół, półka druga od dołu, nagrzać do 180 st. Dno tortownicy wyłożyć papierem(...)Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wlać do miski i utrzeć na jasną masę z cukrem. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno. Do utartych żółtek dodać po 1/3 maku, bułki, orzechów, proszku i ubitych białek delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera, znów dodać po 1/3 wszystkich składników, znów wymieszać mikserem, dodać ostatnią partię, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać. Wstawić

moj przepis na
Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą 125

tortownicę 21 cm Ciasto kruche: 100 gr miękkiego masła 1 łyżka cukru waniliowego (18 gr) 3 żółtka 210 gr mąki pszennej tortowej 2 gr proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej Warstwa owocowa: 400-500 gr wypestkowanych śliwek węgierek lub pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu Pianka bezowa: 3 białka 100 gr drobnego(...)żółtku, wyłączyć mikser, dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać rękami tak aby otrzymać coś w rodzaju kruszonki. Odłożyć jedną garść kruszonki, resztą ciasta wyłożyć dno tortownicy, ugnieść, wyrównać. Posypać bułką tartą. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st z włączonym termoobiegiem przez 10 min, tak aby ciasto lekko się zarumieniło. Na podpieczony spód wyłożyć śliwki rozcięciami do góry lub rabarbarem

moj przepis na
Bułki wrocławskie 109

TĘPĄ STRONA NOŻA, ZROBIĆ PRZEDZIAŁEK. BLACHĘ PRZYKRYĆ ŚCIERECZKĄ I ODSTAWIĆ W CIEPLE MIEJSCE NA 20 MINUT. PO DWUDZIESTU MINUTACH ZDJĄĆ Z BLACHY ŚCIERECZKĘ. MOŻNA PONOWNIE „DOCISNĄĆ” PRZEDZIAŁKI. BUŁKI PIEC W TEMPERATURZE 200 ST. C. PRZEZ 15 – 20 MINUT. MAJA SIĘ UPIEC NA ZLOTY KOLOR. GOTOWE BUŁECZKI WYSTUDZIC NA KRATCE. SMACZNEGO

Pani M - kuchnia smakowita
Bułki i rogaliki na słodko 156

Rogaliki cynamonowe     Drożdżówki z budyniem      Odrywane bułeczki dyniowo-cynamonowe       Słodkie bułeczki z rodzynkami       Słodkie bułki z budyniem      Odrywane bułki dyniowe       Brioszki pomarańczowo-kardamonowe z dżemem truskawkowym     Rogale maślane

Passions hobbies life
Domowy kebab XXL, bułka oraz sos 105

Kebab to jedno z dań typu fast food możemy go w prosty sposób zrobić sami.Dlatego zrobimy domowy kebab drobiowy, super upieczony a do tego zrobimy bułkę oraz sos. Czas przygotowania:   2 godziny Ilość porcji:  6 osób Trudność przygotowania:  średnie Cena:  przystępna SKŁADNIKI: 800 g mięsa z uda kurczaka 700 g mięsa z piersi kurczaka(...)olejem. Kroimy na 4 równe części. cof 9. Pozostało nałożenie mięsa, sosu oraz dowolnych ulubionych dodatków Gotowe… Smacznego!!! Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie potrawy . Artykuł Domowy kebab XXL, bułka oraz sos pochodzi z serwisu

karolgotuje
Pikantne bułki pszenno-żytnie 86

mnie naszło na nietypowe bułki. Nietypowe, bo mimo, że na drożdżach, to wyrastają kilkanaście godzin. Zwykle uważa się, że pieczywo na drożdżach jest szybkim pieczywem, w odróżnieniu od tego na zakwasie, które wyrasta kilkanaście godzin. Ale tym razem – szukając nowych smaków – stwierdziłem, że pozwolę drożdżom wyrastać nieco dłużej. To był całkiem niezły pomysł, jak się okazało. Bułki mają wyrazisty smak

Marder&Marder Manufacture