Bułki dyniowe są bardzo smaczne, delikatne i pachnące. Dodatkowo nadziane pasztetem paprykowym Profi i szpinakiem. Takie pyszne bułeczki nadają się do do pracy, piknik, wyjazdy i bez wcześniejszego ich przygotowywania. Są tak pyszne że nie trzeba ich nikomu polecać. SKŁADNIKI : 500 g mąki pszennej 200 g musu z dyni 1 płaska łyżka soli 3 łyżki oleju 1 jajko(...)prostokątny kształt. Na ciasto rozsmarowujemy delikatnie pasztet, na to kładziemy szpinak i zwijamy jak roladę. Tniemy 2 centymetrowe kawałki i układamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Bułki pozostawiamy na 15 minut aby wyrosły, następnie pieczemy 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 % C. Po ostudzeniu bułeczki nadają się do zjedzenia
Kulinarne Fantazje Marioliostrzejsze smaki. Pasztet z cukinii to nasz ulubiony pasztet, góruje nawet nad tymi mięsnymi. Składniki: 2 średnie cukinie 6-7 suszonych pomidorów 200 g sera żółtego 2 jajka szklanka bułki tartej * 0,5 szklanki kaszy manny* 1/3 szklanki oleju* sól, pieprz papryka słodka i ostra gałka muszkatołowa *szklanka to 220 ml Przygotowanie Cukinie przekrawamy na pół, łyżką wybieramy nasiona(...)dużych oczkach. Dość dokładnie odciskamy sok i przekładamy do sporej miski. Pomidory kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Składniki również przekładamy do miski. Dodajemy jajka, bułkę tartą, kaszę manną, olej oraz przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Masę wyrabiamy, aż składniki dokładnie się połączą. Przekładamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej, przykrywamy folią aluminiową
e-PrzepisyKulinarneChyba nie muszę nikomu przypominać, że zapach świeżego pieczywa jest bardzo przyjemny i o każdej gospodyni dobrze świadczy kiedy dom pachnie chlebem lub bułkami. Domowa, ciepła bułeczka na śniadanie to marzenie wielu osób. Większość musi po nie biec do piekarni lub sklepu, ale Wy możecie upiec takie pyszne bułeczki sami. Ja wiem, że tak codziennie to nikt(...)czasu ani chęci piec samemu, ale może skusicie się na taki wypiek w sobotę? Dzięki dodatkowi majonezu bułki zachowują świeżość przez 3 dni. I są bardzo smaczne. Nadają się do kanapek, zarówno z wędliną, serem jak i słodkim dżemem. Mnie bardzo smakują z masłem jabłkowym i przepis na nie już wkrótce pojawi się na blogu. Piekliście już ten bardzo łatwy
Smaczna PyzaCukinia. U mnie dzisiaj żółta. Była dość spora, więc wymagała wycięcia pestek, powstały więc krążki cukiniowe Składniki: 1 cukinia 1 jajko 4 łyżki bułko tartej sól pieprz olej do smażenia Sos 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 ząbek rozmiażdżonego czosnku sól pieprz Sos- mieszam wszystkie składniki. Cukinię myję, kroję w plastry, wycinam środek z pestkami(...)można zrobić to szklaneczką jeśli średnica pasuje. Jajko wbijam do talerza, dodaję sól i pieprz. Moczę cukinię w jajku, bułce, smażę na oleju. Podaję z pomidorkiem, bo uwielbiam dodawać pomidory do wszystkiego Artykuł Krążki cukiniowe z sosem jogurtowo-majonezowym pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plpieczywko śniadaniowe :) Po dłuższej nieobecności, z chęcią powróciłam do kolektywnego wypiekania pieczywa w ramach Piekarni Amber . W jej lipcowej edycji mierzyliśmy się tym razem z przepisem Adama Piekarza : Bułki owsiane ekstremalne . Urodziwe mu te bułeczki wyszły i z przyjemnością zabrałam się za realizację wypieku, choć z drobnymi modyfikacjami. Nieprzewidziany splot okoliczności nie pozwolił mi niestety na opublikowanie przepisu zgodnie(...)minut w ciepłe miejsce do rozrostu końcowego. Piekarnik nagrzać do 220C i go zaparować poprzez wylewanie co jakiś czas wody na spód piekarnika - dolną grzałkę . Wstawić wyrośnięte bułki i zapiekać przez 5 minut - u mnie środkowy poziom piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Następnie zmniejszyć temperaturę do 180C i podpiekać kolejne 20 minut - pamiętać o podlewaniu dna wodą
Grunt to przepis!Domowe bułki z parówką, to fajna propozycja na smaczną przekąskę. Takie mini hot-dogi są bardzo smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Ciasto: 1 kg mąki, 50 g drożdży, 2 szklanki ciepłej wody, łyżka cukru, łyżka soli, 2 ugotowane i rozgniecione ziemniaki . Najpierw robimy zaczyn: woda, drożdże, cukier, 4 łyżki mąki... razem łączymy i odstawiamy
chleba naszegoKolejna odsłona domowej piekarni. Niezawodne i często wypiekane bułki pszenne tym razem o fantazyjnym kształcie "ślimaków" :) Chrupiące, pyszne i aromatyczne. Idealne na śniadanie, kolację, imprezę czy do burgerów. Koniecznie spróbujcie ! SKŁADNIKI: mąka pszenna 550 g woda - 300 ml 15 ml oliwy z oliwek 25 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko łyżka mleka(...)natłuszczonej miski, przykrywamy i zostawiamy do podwojenia objętości ok. 1h 4. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st.C, a na dno wkładamy naczynie żaroodporne z wodą. 5. Formujemy bułki i układamy je na wyłożonej papierem blaszce, pamiętając o odstępach. 6. Ponownie przykrywamy i pozwalamy im trochę podrosnąć. 7. Smarujemy jajkiem rozkłóconym z łyżką mleka. 8. Pieczemy ok.20 min ( zależy
Marcepanowa kuchniaKolejna odsłona domowej piekarni. Niezawodne i często wypiekane bułki pszenne tym razem o fantazyjnym kształcie "ślimaków" :) Chrupiące, pyszne i aromatyczne. Idealne na śniadanie, kolację, imprezę czy do burgerów. Koniecznie spróbujcie ! SKŁADNIKI: mąka pszenna 550 g woda - 300 ml 15 ml oliwy z oliwek 25 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko łyżka mleka(...)natłuszczonej miski, przykrywamy i zostawiamy do podwojenia objętości ok. 1h 4. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st.C, a na dno wkładamy naczynie żaroodporne z wodą. 5. Formujemy bułki i układamy je na wyłożonej papierem blaszce, pamiętając o odstępach. 6. Ponownie przykrywamy i pozwalamy im trochę podrosnąć. 7. Smarujemy jajkiem rozkłóconym z łyżką mleka. 8. Pieczemy ok.20 min ( zależy
Marcepanowa kuchniacukru cukier waniliowy Gellwe 1/4 kostki masła lub margaryny 2 żółtka 1 jajko szczypta soli dodatkowo ok. 10 truskawek 1 łyżka startych biszkoptów cukier do smaku białko do posmarowania bułek sezam barwnik czerwony i zielony 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z łyżką cukru. Mieszamy z 4 łyżkami mąki i odstawiamy na 15 minut. 2. Masło lub margarynę rozpuszczamy(...)dodatkowo umieściłam jej w silikonowym foremkach w kształcie serca aby nie rozeszły się na boki. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , Słodkości i desery , śniadania i kolacje Tagged: barwniki spożywcze , bułki , drożdżowe , Gellwe , owoce , sezam , truskawki
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatykostkę) 250 g sera tartego edamskiego 250 g sera śmietankowego sos worcestershire 100 ml śmietany 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy dijon 1 łyżka keczupu chilli, pieprz i sól bułki Przepis – nowojorska kanapka a’la reuben Zaczynamy od pokrojenia w kostkę naszą wędlinę wołową. Wrzucamy ją do półmiska i kolejno dodajemy ser śmietankowy, śmietanę, majonez, musztardę, keczup. Dodajemy(...)wrzucamy do naczynia – u mnie są to kokilki. Kokilki, bądź całe szkło pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 200 st. Celsjusza. Gotowe! Powstały farsz możemy włożyć w bułkę lub podawać z krakersami. Możemy go też przechowywać do czterech dni w lodówce. Koszt: 35 zł (porcja dla 4 osób) Przygotowanie: 40 minut Bez pieca przy tej potrawie ani rusz
Kuchennyviral.plwymieszaj. Pokrój cebulę i pomidora na cienkie plasterki. Pokrój sałatę w cienkie paski. Przekrój brioszkę na pół i przystąp do montowania hamburgera. Ułóż kolejno wszystkie dodatki na dolnej części bułki zaczynając od sałaty, cebuli, mięsa, guacamole i pomidora. Przykryj drugą połówką bułki i podaj burgery z frytkami. The post Wołowe burgery z guacamole w brioszce appeared first on Blog kulinarny
codojedzeniamąki żytniej razowej typ 2000. Lekko słodkawe, bardzo puszyste. U mnie dodatkowo oliwki były faszerowane czerwoną paprykaą stąd na zdjęciach widać czerwone elementy. Polecam! Składniki: (na ok. 10 bułek) Rozczyn: 20 g świeżych drożdży 4 łyżki letniej wody 2 kopiaste łyżki mąki pszennej Ciasto: 400 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 50 g rodzynek+ wrzątek(...)umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 2-3 cm odstępach. Pozostawić na ok. 40-50 minut do napuszenia. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Bułki piec przez ok. 15-20 minut do zezłocenia. Wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniezimno, choć mi osobiście o wiele bardziej smakuje na zimno. Składniki na pasztet jajeczny z pieczarkami: 10 jajek ugotowanych na twardo 2 jajka surowe duża cebula niepełna szklanka bułki tartej 100 ml kwaśnej śmietany (18%) pęczek szczypiorku 6-7 dużych pieczarek 100 g sera żółtego sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra łyżka masła Przygotowanie Cebulę kroimy w drobną kosteczkę(...)smażymy do odparowania soku z pieczarek. Ugotowane jajka i ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek siekamy. Do jajek i sera dodajemy cebulę z pieczarkami, 2 surowe żółtka, bułkę tartą, śmietanę, szczypiorek i przyprawy. Pozostałe białko ubijamy na sztywno i również dodajmy do masy. Całość wyrabiamy ręką, aż masa uzyska jednolitą konsystencję. Masę wykładamy do keksówki (ok. 22cm długości
e-PrzepisyKulinarnemango, swoją drogą przepyszny! Miał tu występować jako nadzienie, ale widocznie mu to nie odpowiadało i wydostał się na zewnątrz bułeczek. Ale nic to nie zmieniło, bo bułki są cudowne! Bardzo, ale to bardzo delikatne i puszyste, lekko słodkie, mięciutkie, wręcz rozpływają się w utach! Polecam upiec sobie takie w domu, na pewno będziecie zadowoleni :) Składniki: 350 g mąki(...)dłońmi uformuj średniej grubości okrągły placek. Za pomocą dużej szklanki wycinaj koła, do środka nałóż 1 małą łyżeczkę musu z mango i dokładnie, ale delikatnie zawiń ciasto w kształt bułki. Uformowane bułeczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą posmaruj rozrobionym z odrobiną ciepłej wody żółtkiem i posyp makiem. Piecz w piekarniku przez 15 minut
Zdrowie na języku :Potrębów pszennych 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli sól, pieprz zioła prowansalskie papryka słodka mielona olej do smażenia Dodatkowo: 1/2 mango 1 pomidor 1 ogórek kilka listków sałaty ser żółty bułki do burgerów → przepis ketchup, majonez, ulubiony sos Wykonanie: Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Przenosimy ją do garnka, zalewamy wodą w stosunku 1:2,5, dodajemy kostkę rosołową(...)formujemy kotlety. Pozostałą ilość mąki wysypujemy na talerz i obtaczamy w niej uformowane kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z obu stron na małym ogniu, aż zbrązowieją. Bułkę do burgerów przecinamy na pół. Na dolnej części układamy ser oraz kolet wołowo-jaglany, zakrywamy górą częścią i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Kuchnia MagdaLeny