ziołowy, papryka ostra Pulpety: 350 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) jajko 2 łyżki natki pietruszki (suszonej lub świeżej) ok 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz mąka Przygotowanie W misce mieszamy dokładnie ze sobą wszystkie składniki na pulpety (prócz mąki). Jeśli masa jest zbyt luźna dodajemy jeszcze bułki tartej. Z masy formujemy pulpeciki
e-PrzepisyKulinarneWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Wyśmienite burgery wołowe swojej roboty z domową bułką, karmelizowaną czerwoną cebulką i pysznym sosem. Przygotowując je w domu mamy pewność co zjadamy, a więc nie musimy się martwić co jest w środku i z czego to powstało Jako dodatek super się tutaj sprawdza karmelizowana cebulka, która smakuje(...)przepysznie. Jeżeli szukacie sprawdzonego przepisu na bułki do hamburgerów to polecam skorzystać z tego przepisu . Wychodzą bardzo miękkie i puszyste. Przygotowując je z większej porcji możemy zaraz po upieczeniu zamrozić je i wykorzystać do przygotowania innym razem, bądź też nadają się idealnie na poranne śniadanie Polecam zrobić dla waszych facetów
Marta Gotujeprzepis stary jak świat. Jajka możesz faszerować czym dusza zapragnie, dziś skorupki jajek faszerowane jajkami! Składniki: 5 jajek 1 łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz zielenina 2 łyżki masła ghee bułka tarta Przygotowanie: jajka ugotować na twardo (10 minut), ostudzić, nie obierać przekroić ostrym nożem wzdłuż na pół, uważając by nie uszkodzić skorupek. Łyżeczką ostrożnie wyjąć jajka ze skorupek jajka(...)drobniutko posiekać , dodatkowo można rozgnieść widelcem, następnie wymieszać z jogurtem solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Farszem wypełnić przygotowane skorupki panierować w bułce tartej od strony farszu, lekko dociskając układać na patelni z rozgrzanym masłem farszem w dół i podsmażać do zezłocenia, najlepiej pod przykryciem, by przegrzały się do środka Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szybko i smacznie. pierś z kurczaka jajka majonez bułka tarta sól, pieprz zioła Małgorzaty Skworcu Pierś pokroić w plastry, lekko rozbić.Jajka roztrzepać z przyprawmami i odrobiną majonezu.Plastry maczać w jajkach, następnie w bułce tartej i smażyć z każdej strony
Moje domowe kucharzenieJuż dawno chodziły za mną takie bułki. Nie są to lekkie bułeczki z chrupiącą skórką Ale dla mnie idealne, lepsze niż te ze sklepu, które chce wyplenić z mojego domu... Składniki: 12 g świeżych drożdży 2 płaskie łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 200-240 g ciepłego mleka 500 g mąki pszennej 1 białko 2 łyżki oliwy Wykonanie; Drożdże zasypujemy(...)mleka. Mieszamy i czekamy aż urośnie. Mieszamy resztę składników i łaczymy z rozczynem, odstawiamy na godzinę do wyrośniecia. Z wyrośniętego ciasta uformować kulki ...mnie wyszło 9 bułek, naciąć wierzch i posypać mąką, Zostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec ok 20 minut /źródło Moje Twory Przetwory
Anioły w kuchniciepłego lecz nie gorącego - 2 łyżki cukru -szczypta soli - 100 g rozpuszczonej letniej margaryny - 2 jaja Dodatkowo: -słonecznik łuskany 2 garście - roztrzepane jajko do posmarowania bułek - orzeszki ziemne( 30 szt na 10 bułek) Helio Krok 1 Do misy wsypujemy przesianą mąkę i suche drożdże. Podgrzewamy mleko i wlewamy do mąki. Wsypujemy sól
Różowa kuchniaBogucice Składniki: 6 marchewek 2 cebule 6 ząbków czosnku 2 cukinie 2 jajka 3 papryki (zielona, żółtka, czerwona) sól do smaku pieprz do smaku 5-6 łyżek bułki tarta mąka olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Marchew, cebulę, czosnek i cukinie obrać i wymyć. Z papryki wydrążyć gniazda nasienne, wymyć i pokroić w cienką kostkę. Resztę jarzyn zetrzeć(...)praskę. Wszystkie jarzyny przełożyć go garnka i gotować do czasu, aż będą one miękkie. Następnie przełożyć je na sitko i porządnie odcisnąć wodę, wystudzić. Do wystudzonych jarzyn dodać jajka, bułkę tartą i przyprawić solą oraz pieprzem do smaku. Jarzyny uformować w kotleciki wielkości dłoni. Każdy z nich obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju kokosowym. Podawać
Krakowskie smaki Aniwyłożonej pergaminem. Posyp je dość intensywnie brązowym cukrem. Następnie przykryj je ściereczką i odstaw je do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni, piecz bułki przez około 20-30 minut, aż ładnie się zarumienią. Studź na kratce. Smacznego
Garniec MagalieBagietka uznawana jest za jeden z symboli Francji, a najbardziej kojarzona jest z Paryżem, pewnie dlatego często nazywana jest bułką paryską. Podobno wymyślona została przez piekarzy Napoleona, po to by ułatwić żołnierzom transport pieczywa- długa i cienka mieściła się w kieszeni spodni. Chrupiąca, idealnie wypieczona, pyszna o każdej porze dnia i nocy. W paryskich piekarniach wariacje na temat bagietki(...)nożem lub żyletką, a piekarnik spryskujemy wodą. Po 10 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 210 st.C i dopiekamy bagietki jeszcze przez 10-20 minut (czas pieczenia zależy od wielkości bułek). Upieczone bagietki studzimy na kratce
Smakowity Blog Kulinarnytrochę, to wiecie co zrobić z resztą :D) Ciasto musi mieć gęstą konsystencję, około 2 razy gęstszą niż na naleśniki (mniej więcej jak śmietana 18%). Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą. Krążki najpierw maczamy w cieście, a później przenosimy do bułki tartej i potrząsając miską panierujemy je (wtedy ciasto nie spadnie z krążków). 3. SMAŻENIE KRĄŻKÓW CEBULI (8 min) Opanierowane
Nerds Kitchenrolowane,tylko w kształcie trójkątów.. 50 dkg mięsa mielonego 1 cebula 1-2 łyżki śmietany sól, pieprz, majeranek 1 jajko mąka ,jajko i bułka tarta do panierowania 2 wafle tortowe Mięso wymieszać z jajkiem,śmietaną pokrojoną cebulką, doprawić.Na jednym waflu rozłożyć mięso mielone, przykryć drugim waflem.Zostawić na kilka minut, aby wafle(...)zmiękły.Pokroić w trójkąty .Panierować w mące, roztrzepanym i przyprawionym jajku i w bułce tartej.Smażyć na rozgrzanym oleju [ ja smażyłam we frytkownicy]na rumiano z każdej strony
Moje domowe kucharzenienadchodzących Świętach. Skusiła mnie oczywiście kawa, której smak i zapach uwielbiam. Składniki: Blaty makowe 1,5 szklanki maku 1 szklanka cukru pudru 7 jaj 1 łyżka miodu 5 łyżek bułki tartej 50 g orzechów włoskich olejek migdałowy Masa kawowa 4 jaja 1,5 szklanki cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 400 g masła 2 łyżki wody różanej (w oryginale spirytus) Dodatki(...)minutach. Mak i orzechy zmielić dwukrotnie w maszynce. Oddzielić żółtka od białek przeznaczonych na blaty makowe. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodawać mak. Na koniec dodać miód, bułkę tartą i olejek migdałowy. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę makową. Całość przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm i piec przez ok. 40 minut
Weekendy w domu i ogrodziemlekiem ale to wg gustu i smaku :) - sól 1.5 małej łyżeczki - cukier 1 mała łyżeczka - 15 g świeżych drożdży - olej lub oliwa 2 duże łyżki Dodatkowo na wierzch bułek - jajko - płatki owsiane Drożdże mieszamy z jogurtem ,cukrem i odrobiną ciepłego mleka ,zostawiamy na 5-10 min aż rozczyn urośnie. W misce mieszamy mąki ,płatki owsiane i sól , wlewamy wyrośnięty rozczyn(...)kajzerki wedle gustu :) układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem a na wierzch posypujemy płatkami owsianymi , rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni i wkładamy bułki ,pieczemy 20 minut na grzałkach góra i dół. Jak chcemy złocistą i "mocniejszą "skórkę to dopiekamy jeszcze 6 minut na termoobiegu . Po upieczeniu wykładamy na kratkę do ostygnięcia
Wypieki RenePulchne ,lekkie i delikatne bułeczki drożdżowe z serem , z poniższej porcji wychodzi aż 16 sztuk nie tak małych bułek więc jak nie potrzebujecie aż tyle to można zmniejszyć porcję o połowę z zachowaniem odpowiednich proporcji :) Składniki : Ciasto - 560 g mąki pszennej ( u mnie typ 480 ) - 220 g cukru - 50g świeżych drożdży - 3/4 szklanki letniego mleka 3% - 2 jajka(...)wyrośnięcia jeszcze na 20 minut. Smarujemy wierzch rozmąconym białkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15- 20 minut ,muszę nabrać brązowego koloru :) W tym czasie szykujemy drugą porcję bułek tak samo jak pierwszą. Tak pięknie rosną.... Po wyjęciu z piekarnika przekładamy na kratkę i jeszcze ciepłe ale nie gorące polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem . Smacznego
Wypieki ReneMiały być bułki maślane na jogurcie ale jak wyrobiłam ciasto i tak pięknie wyrosło to sobie pomyślałam ,że chyba zrobię coś innego , coś czego jeszcze nie robiłam ....i spróbowałam upleść chałki czy warkocze ;) a jak już rosły to przyszło mi na myśl ,że zrobię jeszcze do nich kruszonkę i ....wyszło coś pysznego ....ciasto pulchne jak puszek(...)folię i dajemy do lodówki. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę i dzielimy na 12 części po ok 85 g ,ja podzieliłam na 14 bo miały być bułki :) dlatego jedna chałeczka jest z 5 pasm :) Formujemy wałeczki o długości 35 cm i pleciemy warkocze , uplecione kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym białkiem
Wypieki Rene