Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat Ocena 5.0 /5 ( 1 Głosujący ) Składniki: 500 g fileta z dorsza lub innej białej ryby 2 ugotowane ziemniaki 2 łyżki tartej bułki 1 jajko 2 łyżki kaparów w zalewie 2 dymki 2 plastry kopru włoskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki czosnku granulowanego(...)smażyć przez 2 minuty. Następnie dodać kawałki ryby i smażyć, aż ryba zacznie być błyszcząca. Rozdrobnić rybę i wymieszać z resztą składników. Posiekać koper i wraz z kolendrą, bułką tartą i jajkiem dodać do ryby. Zgnieść ziemniaki widelcem i również dodać do ryby. Wymieszać całość na farsz, doprawiając solą i pieprzem. Z powstałego farszu uformować 10 kotletów i smażyć
codojedzeniakurczaka i wołowina ) warzywa z rosołu ( 3 marchewki, 2 pietruszki, opieczona cebula , kawałek pora i selera ) 2 surowe jajka 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1/2 szklanki bułki tartej ( szklanka 250 ml ) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 1,2 łyżeczki majeranku czarny pieprz sól Przepis: W dużej misce umieszczamy warzywa z rosołu, marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę(...)oraz wołowinę. Tak przygotowane warzywa i mięso blendujemy na jednolitą masę, możemy je również zmielić w maszynce do mięsa. Następnie do masy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, surowe jajka, bułkę tartą, całość doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem, słodką oraz wędzoną paprykę oraz majerankiem i wszystko chwilę jeszcze blendujemy do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do foremek i pieczemy
Smakowite DaniaBurgery najczęściej kojarzą nam się z wielką pszenną bułką, dużym kotletem i dobrym sosem. Ewentualnie dodatkiem warzyw... Czy jednak pszenna bułka rzeczywiście jest potrzebna? Moim zdaniem nie jest to obowiązkowy element dobrego burgera, spokojnie możemy zastąpić ją dwiema kromkami razowego chleba. Ważniejsze jest dobrej jakości mięso na kotlet i dodatek ulubionych warzyw. Burger z kozim serem w chlebie - przepis
Z notatnika dietetykaKrólewska Spiżarnia 1 mała cebula 1 jajko M przyprawy: pół łyżeczki mielonego pieprz, 1 płaska łyżeczka soli, pół łyżeczki granulowanego czosnku, pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 3 łyżki bułki tartej Na sos: około 200-230 ml bulionu (u mnie drobiowy, ale może być też warzywny) 3/4 szklanki passaty pomidorowej sól i świeżo mielony pieprz do smaku 1 łyżeczka mąki + niewielka(...)ilość wody do zagęszczenia sosu olej do podsmażenia składników Przygotowanie: Cebulę drobno kroimy i szklimy na oleju. Do miski przekładamy mięso, dodajemy cebulę, jajko, przyprawy i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką. Z masy formujemy w dłoniach małe pulpeciki. Podsmażamy pulpeciki na niewielkiej ilości oleju. Gdy się rumienią z jednej strony, obracamy je na drugą stronę np. łyżką. Dolewamy bulion
Słodkie okruszkiGniazdka ziemniaczane z klopsikami Składniki: Klopsiki: ok 300g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1 kopiasta łyżka bułki tartej 1 cebula Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra pół szklanki mąki do obtoczenia klopsików olej do smażenia Dodatkowo: ok 1 kg ziemniaków 1 łyżka masła 1/4 szklanki mleka sól, pieprz 2 łyżki siekanego koperku 10 dkg żółtego sera(...)oraz siekany koperek *** *** Ziemniaki dusimy na puree. Do duszonych ziemniaków dodajemy 3/4 tartego żółtego sera, mieszamy *** *** Przygotowujemy klopsiki. Do mięsa mielonego dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulkę, jajko, bułkę tartą i przyprawy do smaku *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso z każdej
Blog z Apetytemryżem lub ziemniaczkami. Kremowy i aromatyczny sos dodaje im wyrazistości i nietuzinkowego smaku. Polecam! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 jajko 2 łyżki bułki tartej Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra pół szklanki mąki 2 szklanki bulionu 1 łyżka ziół prowansalskich 2 trójkąciki serka topionego z ziołami opcjonalnie kawałek sera z niebieską(...)pleśnią np laur 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30% 1 łyżka siekanego koperku *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy – do smaku *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej wilgotnymi dłońmi formujemy 9-10 klopsików *** *** Klopsiki mięsne obtaczamy w mące *** *** W garnku zagotowujemy bulion z łyżką ziół prowansalskich *** *** Do gotującego się wywaru wrzucamy pulpety *** *** Zmniejszamy moc palnika
Blog z Apetytemodrobiną drożdży, pozostawiona w temperaturze pokojowej od 6 do 16 godzin. Im mniej drożdży tym dłuższy czas fermentacji. Na tym zaczynie zwanym również podmłodą można piec chleby, bułki czy pizzę. Jeśli raz upieczecie chleb czy bułki na zaczynie, będziecie do takiego wypieku wracać mimo, że na gotowy wypiek trzeba poczekać. Pracy przy takim wypieku niewiele, tylko czekanie
Leśny Zakątekziemniaczane na kremowych pieczarkach Potrzebujesz: 800g ugotowanych ziemniaków 300g twarogu 2 jajka 100g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka soli bułka tarta do obtaczania masło klarowane do smażenia Sos: 500g pieczarek 2 łyżki oleju 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka mielonych suszonych grzybów 1/2 szklanki(...)Sposób przyrządzenia: 1. Ugotowane ziemniaki ugnieć z twarogiem. 2. Dodaj mąkę, jajka i przyprawy oraz proszek do pieczenia - połącz na jednolitą masę. 3. Formuj z masy kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na złoto z obu stron na maśle klarowanym lub oleju - około 3-4min z każdej strony. Sos: 1. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki i podsmaż
Kuchnia w Słońcu SkąpanaRoladki mielone – gorgonzola z boczkiem Składniki: ok 600g mielonej wołowiny (zamiennie można użyć wieprzowiny) 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 1 cebula 20 dkg boczku wędzonego 10 dkg sera gorgonzola liść laurowy, ziele angielskie pół szklanki czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) 1,5 szklanki bulionu mąka do obtoczenia zrazików(...)zaciągnięcia sosu olej lub smalec do smażenia 1 łyżka siekanej natki pietruszki *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy – do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Przygotowujemy farsz. Boczek drobno kroimy i podsmażamy na małej mocy palnika, gdy zacznie się wytapiać, dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę, mieszamy i podsmażamy razem. Odkładamy do przestudzenia
Blog z Apetytemjajka 5-6 łyżek cukru 2 łyżki oleju 3/4 szkl. mielonych orzechów włoskich 1 łyżka mąki pszennej 1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 3 łyżki bułki tartej szczypta soli Masa wiśniowa: 750 ml soku/nektaru wiśniowego 2 op. budyniu śmietankowego, bez cukru 2 łyżki cukru Pianka wiśniowa: 330 g śmietanki 36% 1 op. galaretki wiśniowej Dodatkowo: 1 duże(...)łyżce cukru, miksujemy dalej. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej. Na koniec do puszystej masy jajecznej dodajemy składniki suche: mielone orzechy z mąką, proszkiem do pieczenia, kakao i bułką tartą. Mieszamy szpatułką. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki 21×28 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Krem wiśniowy: Do garnka
Smaki Na Talerzusmaku :) Składniki (2porcje): 2 kotlety schabowe, każdy o wadze ok. 160 g 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka chrzanu 1 duża łyżka masła klarowanego sól, pieprz 2 jajka 1/2 szkl. bułki tartej 1/2 szkl. mąki pszennej Schabowe cienko rozbijamy tłuczkiem. Najlepiej przykryć mięso kawałkiem folii spożywczej, aby nie uszkadzać przy rozbijaniu powierzchni mięsa. Rozbite kotlety oprószamy z obu stron solą(...)świeżo mielonym pieprzem. W miseczce łączymy musztardę i chrzan i tą mieszanką smarujemy kotlety z obu stron. Panierujemy w mąkę, roztrzepanych jajkach i na końcu w bułce tartej. Na patelni o grubym dnie rozpuszczamy i rozgrzewamy masło klarowane. Smażymy sznycle z obydwu stron na złoty kolor
Delicious PlaceSkładniki: 4 plastry schabu 20 dkg kiszonej kapusty 200g pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła sól, pieprz, liść laurowy 1 duże jajko pół szklanki mąki pszennej 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia *** Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy całość do zrumienienia *** *** Kapustę zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy oraz(...)zbijamy brzegi naszej kieszonki, aby nie otwierały się podczas smażenia *** *** Tak przygotowane kieszonki obtaczamy w mące *** *** Następnie obtaczamy z każdej strony w rozbełtanym jajku *** *** A potem panierujemy mięso w bułce tartej *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim mięso *** *** Kieszonki smażymy na średniej mocy palnika, z dwóch stron na ładny złoty kolor. Ważne aby nie smażyć na zbyt dużym
Blog z Apetytemdodatkiem do różnych dań. Oto kilka inspiracji: Grzanki – smażone na patelni z odrobiną oliwy i czosnku stanowią idealny dodatek do zup i sałatek. Panierka – pokruszony chleb można zmiksować na bułkę tartą, idealną do panierowania mięsa czy warzyw. Zapiekanki – kromki chleba posypane żółtym serem z dodatkami, np. szynką, pieczarkami itp. Wypróbuj mój przepis na zapiekanki z czerstwego chleba . Kotleciki(...)takie jak: boczek, wędlinę, kabanosy lub kiełbasę. Jeśli preferujesz wersję bezmięsną, możesz dodać kawałeczki tofu. Przepis na omlet z chlebem (2 porcje) Składniki: 4 kromki chleba (najlepiej czerstwego) lub bułki wrocławskiej 4-5 jajek 2 łyżki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki tartego sera żółtego świeży szczypiorek garść tartego koperku 1 łyżka posiekanej zielonej cebulki dymki 1 papryka czerwona pieprz
Wiszniówkamnie wędzony, z serii Pikok Pure z Lidla) 1 op. serka camembert garść prażonej cebulki (gotowa mieszanka lub 1 cebula) do panierki: 2 jajka + mąka (u mnie krupczatka) + bułka tarta oliwa do smażenia + troszkę masła klarowanego zioła prowansalskie Sos 4 łyżki ketchupu 2 łyżki majonezu 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz, zioła prowansalskie Jeśli(...)Smażymy na patelni, na rozgrzanej oliwie, do zezłocenia. Studzimy. Ser camembert (najlepiej wstawiony wcześniej na 50-60 minut do zamrażarki) kroimy w kostkę. Panierujemy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej oliwie (u mnie pokryła ona dno patelni). Odsączamy na ręczniku kuchennym. Na tę samą patelnię dajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu, do zezłocenia (często mieszamy
Smaki Na Talerzu