też mocne słowo, bo jest to po prostu burger zalany chilli, zazwyczaj zielonym, ale też czerwonym. Często dodaje się frytki i surową pokrojoną drobno cebulę. Gdzieś z boku leży bułka, ale zdarzają się też połamane krakersy. Z tym się też wiąże jego nazwa, bo choć slopper w slangu oznacza akt seksu oralnego, gdzie strona aktywna w wyniku szybkiego i mocnego(...)zrobiłem zielono-czerwone, bo do czerwonego dodałem zielonych papryczek, które przywiozłem sobie z Rumunii. Składniki: - jakiś burger - pomidory w puszce - fasola czerwona w puszce - cebula - papryczki chili - bułka lub chleb Wykonanie: Chleb kroimy w kostkę i prażymy, żeby zrobić grzanki. Fasolę dusimy z pomidorami i papryczkami chili. Burgera podsmażamy, polewamy sosem chili i posypujemy grzankami oraz posiekaną drobno cebulą
Kryzysowa Książka Kucharskaszynki 100 g sera żółtego 1 cebula przyprawy (ilość wg uznania): sól, pieprz, majeranek, papryka słodka w proszku, czosnek granulowany olej rzepakowy do smażenia bułka tarta do obtoczenia Ziemniaki obierz, pokrój na kilka części, ugotuj tradycyjnie w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i ostudzeniu przeciśnij przez praskę albo rozgnieć z pomocą stłuczka. Możesz też użyć takich(...)farsz z patelni, dopraw solą, pieprzem, majerankiem, papryką słodką w proszku i czosnkiem. Wsyp mąkę. Całość dokładnie wymieszaj. Teraz uformuj z masy rozpłaszczone kotlety. Każdy z nich obtocz w bułce tartej, a następnie smaż z każdej strony do złotego koloru. Podawaj najlepiej z kwaśną śmietaną . Artykuł Placki z gotowanych ziemniaków pochodzi z serwisu Rozdomowiona
Rozdomowionazrobić w większej ilości, od razu na kilka dni. Danie możemy podać z makaronem, ryżem lub z ziemniaczkami. Polecam! Składniki: Klopsiki: 500g mielonego mięsa wieprzowego 1 czerstwa bułka namoczona w mleku 1 jajko 2 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra mąka do obtoczenia klopsików olej do smażenia Sos: 10 dkg boczku wędzonego(...)pęczka natki pietruszki sól, pieprz *** Na patelni wytapiamy drobno pokrojony boczek wędzony, a gdy się zrumieni przekładamy na talerz *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, namoczoną oraz odciśniętą bułkę, przeciśnięty czosnek i przyprawy –do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Z masy mięsnej formujemy kulki i obtaczamy je w mące *** *** Klopsiki obsmażamy z każdej strony
Blog z Apetytemstożkowa 2 główki, jajka 5 sztuk "L", sól 1,5 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżeczka, przyprawa w płynie 2 łyżeczki, olej rzepakowy 2 łyżki, tarta bułka 1 szklanka, mąka pszenna 1/2 szklanki, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba Młodą kapustę stożkową (poza sezonem kupuję stożkową młodą) przekroić wzdłuż głąba, głąb musi być, by trzymać przekrojoną kapustę(...)odciekła dobrze z wody. W misce roztrzepać rózgą dokładnie jajka, sól, przyprawę w płynie, paprykę słodką, pieprz mielony, olej rzepakowy (olej trzyma lepiej panierkę) , w drugiej misce wymieszać bułkę tartą z mąką pszenną. Kapustę z durszlaka maczać w jajku, dłońmi uformować kapustę i z każdej strony w panierce obtoczyć, kłaść na gorący olej rzepakowy i na średnim ogniu (za duży
W Mojej Kuchni LubięZobacz, jak przygotować ziemniaczane kuleczki. SKŁADNIKI: 500 g ugotowanych ziemniaków 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 20 g tartego parmezanu lub ewentualnie tartego sera cheddar 2 łyżki bułki tartej 1 jajko sól, pieprz i słodka papryka do smaku (zamiast nich możesz użyć gotowej mieszanki przypraw do dań z ziemniaków) olej do smażenia WYKONANIE: Ugotowane ziemniaki zmiel na gładką(...)Jeśli więc ciasto na kuleczki po wymieszaniu jest luźne, dodaj porcjami więcej mąki. Z uzyskanej masy formuj kuleczki o średnicy około 3-3,5 cm i obtaczaj je w bułce tartej. Do garnka lub wysokiej patelni wlej olej. Powinno go być na tyle dużo, by kulki mogły w nim swobodnie pływać. Dzięki temu nie będzie potrzeby przewracania ich na drugą
Rozdomowionaszkl. mąki 1 margaryna 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1/2 szkl. cukru 2 łyżki śmietany Dodatkowo 2 kg jabłek cukier waniliowy 1/2 szkl. cukru 2 łyżki bułki tartej Przygotowanie Składniki na ciasto zagnieść, włożyć na pół godz. do lodówki. 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć blachę, ponakłuwać i wstawić do nagrzanego piekarnika(...)jabłek zetrzeć na tarce, dodać cukier waniliowy,1/2 szkl. cukru – podsmażyć, żeby jabłka się trochę rozleciały, na koniec dodać 2 łyżki bułki tartej, wymieszać. Na podpieczony spód ciasta wyłożyć uprażone jabłka, rozwałkować resztę ciasta i wstawić do piekarnika 180 st. na 45 min. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem. Autor przepisu: Agnieszka Artykuł Tradycyjny jabłecznik pochodzi z serwisu
Wasze PrzepisyProste w wykonaniu i wyraziste w smaku danie jednogarnkowe, którym spokojnie naje się cała rodzina. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Składniki: Klopsiki: 500g mielonego mięsa wieprzowego 1 czerstwa bułka namoczona w mleku 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra mąka do obtoczenia klopsików olej do smażenia Dodatkowo: 200g makaronu tagliatelle kawałek pora (ok 10 cm) pół(...)dente według przepisu na opakowaniu *** *** Pora dokładnie myjemy i kroimy w cienkie półplasterki *** *** Sery ścieramy na tarce lub drobno kroimy *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, namoczoną oraz odciśniętą bułkę i przyprawy –do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Z masy mięsnej formujemy kulki i obtaczamy je w mące *** *** Klopsiki obsmażamy z każde strony na rozgrzanym oleju
Blog z ApetytemKUPISZ MAKARONY KOPCZA ROSÓŁ Z PULPECIKAMI – WŁOSKA ZUPA ŚLUBNA PRZYGOTOWANIE: 40 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI KLOPSIKI: – 400-500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego – 1/2 szklanki bułki tartej – 1/3 szklanki tartego parmezanu – 1 jajko – 3-4 łyżki drobno posiekanej świeżej natki pietruszki – 1 łyżeczka soli – 1/2 łyżeczki pieprzu – olej lub oliwa(...)domowego rosołu lub bulionu – 1 mała cebula – 3 ząbki czosnku – sól i pieprz do smaku – świeża pietruszka do podania PRZYGOTOWANIE: KLOPSIKI: Do miski dodaj mięso, bułkę tartą, parmezan, jajko oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i z masy mięsnej przygotuj małe klopsiki mięsne. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i smaż klopsiki, aż się przyrumienią z każdej
nietylkopasta.plporcje Do przygotowania zrazów będą Ci potrzebne: 150g pieczarek, łyżeczka masła klarowanego, 2 cebule, 150g kaszy gryczanej, jajko, 2 łyżki mąki pszennej, 2-3 łyżki oleju rzepakowego, bułka tarta do obtoczenia, sól i pieprz do smaku. 1. Pieczarki oczyść i opłucz, zalej je wodą w garnku i lekko obgotuj, po czym odcedź, ale zachowaj wywar. 2. Przestudzone grzyby i cebulę(...)chłodnej kaszy dodaj jajko i stopniowo tyle mąki, aby masa dała się formować, dopraw solą i pieprzem. 6. Uformuj kotleciki z farszem grzybowym w środku, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor
Z notatnika dietetykabyć kupny lub wcześniej upieczony 6-7 bananów dojrzałych 3-4 świeże figi posiekana czekolada a jeszcze lepiej garść posiekanej drobno mieszanki studenckiej orzechów z belgijską czekoladą grubo mielona bułka tarta Jak zrobić ekspresowe ciasto bananowe: W tortownicy lub w formie na tartę układamy blat biszkoptu. Banany obieramy ze skórek i w całości układamy na biszkopcie dookoła, jeden przy drugim(...)cały biszkopt zapełniony był bananami. Figi kroimy w ćwiartki lub ósemki i układamy pomiędzy bananami. Teraz wierzch posypujemy bułką tartą i posiekaną czekoladą z orzechami. Pieczemy 45 min w 200 stopniach. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki – najlepsze następnego dnia. Artykuł Szybkie ciasto bananowe z figami i czekoladą pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie
Dorota Smakujedynię, postanowiłam dodać do nich trochę zblendowanej upieczonej dyni. To urozmaicenie zdecydowanie wyszło temu daniu na plus. Oczywiście jak są leniwe, to nie może też zabraknąć zrumienionej tartej bułki z roztopionym masłem. Natomiast, żeby podkreślić trochę jesienny klimat związany z dynią, dorzuciłam tu jeszcze cynamon. Dynia bardzo się lubi z korzennymi przyprawami w słodkich daniach, więc tutaj też nie mogło(...)być inaczej. Pierogi leniwe na blogu Na blogu znajdziesz też te klasyczne przepisy na leniwe: klasyczne leniwe pierogi leniwe pierogi z bułka i owocami Więcej inspiracji na moim Instagramie Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/ . Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło. KLIKNIJ I CZYTAJ
Kulinarne przygody Gatityczosnkiem, solą i pieprzem, a po wypełnieniu nim naleśników formowałam i obtaczałam je w panierce z mąki, jajka i panko. Panierka z panko różni się smakiem od panierki z bułki tartej i w tych krokietach sprawdza się fenomenalnie. Krokiety smażyłam na oleju, na złoty kolor z obu stron i tak przygotowane serwowałam bez dodatków, gdyż według mnie takowych nie potrzebują(...)wiedzieć robiąc krokiety z ricottą i szpinakiem. Naleśniki smażyłam na patelni do naleśników o średnicy 24-ch centymetrów. Z podanych ilości składników uzyskałam 8 sztuk naleśników. Panko zastąpić można bułką tartą. Mrożony szpinak przed usmażeniem jedynie chwilkę rozmroziłam. Wyjęłam go z zamrażalnika na około 30 minut przed smażeniem. Szpinak można całkowicie rozmrozić bądź użyć wyjętego bezpośrednio z zamrażalnika. Ten wyjęty
MeCooksszczypta soli 150 g cukru 3 łyżki oleju 160 g mąki pszennej 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: 1 łyżka masła i 2 łyżki bułki tartej Jajka rozdzielamy, do misy miksera wlewamy białka i dodajemy szczyptę soli. Miksujemy do ubicia stabilnej piany. Następnie po troszeczku dodajemy cukier i dalej miksujemy. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy(...)pieczenia i mieszamy delikatnie w jedną stronę (to podobno ważne i wolę nie sprawdzać co się stanie jeśli będziemy zmieniać kierunki mieszania). Blaszkę smarujemy masłem i obsypujemy delikatnie bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 170 ° C w opcji góra/dół. Masę wylewamy do wysmarowanej blaszki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt jest upieczony
Emskie Smakiłyżki oleju rzepakowego. Do przygotowania kotlecików będą Ci potrzebne: puszka białej fasoli, jajko, szczypta kurkumy, 1/2 łyżeczki curry, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku, tarta bułka do obtoczenia kotlecików, 2 łyżki oleju rzepakowego. 1. Warzywa i pieczarki oczyść i płucz. 2. Cukinię pokrój w zapałkę, papryki w paski, a pieczarki w plasterki. 3. Cebulę, czosnek i chili(...)dopraw sosem sojowym i pieprzem, po czym wszystko wymieszaj. 6. Fasolę osącz z zalewy, rozgnieć widelcem, wymieszaj z jajkiem i przyprawami. 7. Uformuj małe kotleciki, obtocz je w tartej bułce i usmaż na rumiano na rozgrzanym oleju. 8. Gotowe kotleciki dodaj do makaronu i posyp szczypiorkiem
Z notatnika dietetyka