łyżki mąki pszennej, 1 łyżka kakao, 300 g suchego maku, 50 g rodzynek, aromat waniliowy, biszkopt orzechowy: 6 jajek, 2/3 szklanki cukru pudru, 1 szklanka zmielonych orzechów, 3 łyżki bułki tartej, 4 łyżki mąki pszennej, 2 g proszku do pieczenia, do nasączenia: 3/4 szklanki wody, 16 g cukru waniliowego, sok z cytryny do smaku, krem czekoladowy: 2 szklanki mleka(...)pieczenia. Piec w 170 st. C przez 30 minut. Upieczone blaty makowe odstawić do ostygnięcia. Biszkopt orzechowy: Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Zmielone orzechy włoskie wymieszać z bułką tartą. mąką oraz proszkiem do pieczenia i dodać do utartych żółtek i wymieszać. W oddzielnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę i dodać do ciasta. Całość delikatnie wymieszać szpatułką
kulinarne odsłony patiCzas przygotowania: 1 godz. Ocena: 5.0 /5 ( 3 głos/y ) składniki 400-450 g ziemniaków (waga przed obraniem) Składniki na panierkę: 1/2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonej papryki (słodkiej) przygotowanie Ziemniaki obierz, a następnie pokrój na kształt frytek. Ziemniaki zanurz w zimnej wodzie i odstaw na 30 minut(...)papierowego. W międzyczasie w głębokim garnku lub frytkownicy rozgrzej olej do temperatury 170 stopni Celsjusza. Osuszone frytki obtocz kolejno w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej wymieszanej z solą i mieloną papryką. Polecam obtaczać po kilka frytek na raz, aby przyspieszyć ten proces. Zanurz frytki w rozgrzanym oleju i smaż przez 6-10 minut. Ważne
Via Gustozastąpić boczek odrobiną wędzonej papryki...to też będzie jesienne niebo na talerzu! :) Kotlety mielone w gruszkach z pieczarkami Potrzebujesz: 400g mielonej wieprzowiny lub indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + do obtaczania 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 mała posiekana drobno cebula 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu olej do smażenia Do tego: 100g wędzonego(...)pieprz do smaku 1 łyżeczka masła Sposób przyrządzenia: 1. Mięso mielone połącz z pozostałymi składnikami i wyrób na jednolitą masę. 2. Uformuj ok. 6-8 kotletów i obtocz w bułce tartej. 3. Smaż na złoto z obu stron, ok 4 min na stronę na mniejszym ogniu. Do tego: 1. Boczek wędzony pokrój w kostkę i wytop na patelni. 2. Zdejmij
Kuchnia w Słońcu Skąpanawzrok. Makowa Panienka z wiśniami Składniki na Makowa Panienka z wiśniami: Biszkopt: 6 jajek rozmiar L 200 g mielonego maku 120 g cukru 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki ekstraktu migdałowego Frużelina wiśniowa: 400 g wiśni (mogą być mrożone) 3 łyżki cukru 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki wody(...)przełóż żółtka i cukier. Ubijaj na najżywszych obrotach miksera, aż zmienią kolor na jasny i podwoją swoją objętość. Do żółtek dodawaj po łyżce maku, nie przerywając miksowania. Następnie dodaj bułkę tartą wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kaszą manną, oraz ekstrakt migdałowy. Do masy dodaj ubite białka i ostrożnie wymieszaj łyżką do połączenia się składników. Ciasto wylej na blaszkę (wymiary
e-PrzepisyKulinarnesosie. Świetny pomysł na łatwy i efektowny, a przede wszystkim bardzo smaczny obiadek. Polecam! Składniki: ok 600g mielonej wołowiny (zamiennie można użyć wieprzowiny) 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra liść laurowy, ziele angielskie pół szklanki czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) 1,5 szklanki bulionu mąka do obtoczenia zrazików(...)kostkę, mieszamy i podsmażamy razem *** *** Następnie dodajemy pokrojone na kawałki pieczarki i smażymy, aż się lekko zrumienią. Zdejmujemy z palnika i odkładamy do przestudzenia *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy – do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Przyprawione mięso dzielimy na około 6-8 porcji. Każdą część rozpłaszczamy na płaski placek. Na mięsie rozkładamy
Blog z Apetytemokazje, takie jak urodziny czy święta. Składniki na ciasto Aksamitny Orzechowiec: Biszkopt orzechowy: 6 jajek rozmiar L 160 g mąki arachidowej lub zmielonych orzechów 160 g cukru 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem budyniowy: 1 l mleka 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 2 łyżki(...)obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę arachidową wymieszaną z mąką pszenną, kaszą manną, bułką tartą, solą i proszkiem do pieczenia. Miksuj tylko przez chwilę do połączenia się składników. Masę wylej na blaszkę (wymiary około: 24×24 cm), której dno jest wyłożone papierem do pieczenia
e-PrzepisyKulinarneobiadu;) Jest to też pomysł dla tych, którzy szukają przepisu na szybką i smaczną sałatkę bez majonezu. 1 większa pierś z kurczaka ulubione przyprawy do kurczaka mąka krupczatka bułka tarta lub panko 1 duże jajko sól, pieprz Dodatkowo: 1/2 główki kapusty pekińskiej 150-200 g pomidorków koktajlowych garść orzechów 4 kromki chleba tostowego oliwa do smażenia zioła prowansalskie(...)łyżka octu winnego 1 łyżeczka sosu sojowego sól, pieprz do smaku Mięso kroimy na pół, delikatnie rozbijamy. Doprawiamy ulubionymi przyprawami, po czym panierujemy w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej lub panko. Smażymy na rozgrzanej na patelni oliwie. Po przestudzeniu kroimy na paseczki. Kapustę pekińską szatkujemy. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Chleb tostowy (bez skórki) kroimy w kostkę, oprószamy ziołami
Smaki Na Talerzuwarzywnego) 100 ml śmietany 18% (tej w kartoniku, do zup i sosów) 2 gałązki świeżego rozmarynu 2 gałązki natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 15 pulpetów) Bułkę namaczamy w wodzie, odstawiamy na parę minut. W międzyczasie cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor na patelni, a której będziemy później gotować pulpety (moja patelnia(...)średnicy, idealnie pasowała do dzisiejszej ilości składników). Mięso wrzucamy do miski. Dodajemy do niego odciśniętą bułkę, jajko, połowę usmażonej cebuli, rozdrobnione ząbki czosnku, sól i pieprz. Masę dokładnie wyrabiamy i dostawiamy na 15 minut. Oczyszczone grzyby kroimy w mniejsze kawałki, ja kroiłam grzyby na pół (moje miały stosunkowo niewielkie kapelusze). Grzyby dodajemy do pozostawionej na patelni cebuli, smażymy parę minut
Kardamonovymasła lub margaryny -5 żółtek (białka odkładamy do bezy) -3/4 szkl cukru pudru -2 łyżeczki proszku do pieczenia JABŁKA -ok 1,5 kg startych jabłek -3 łyżki bułki tartej -2 łyżki mąki ziemniaczanej -cukier do smaku jeśli jabłka są kwaśne ŚMIETANKA -ok 500ml śmietanki 30 lub 36% -0,5 szkl cukru pudru -1,5 łyżki żelatyny(...)mieć 1,5 kg startych jabłek) Prażymy je do odparowania soku i miękkości, czas zależy od odmiany i twardości jabłek Ściągamy z ognia, studzimy i dodajemy bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną-mieszamy Pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki, wykładamy na nią jabłka, i drugą część ciasta albo trzemy albo urywamy kawałeczki rękami i układamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumasłem, to mój jesienny komfort food. W domu uwielbiamy leniwe pierogi, lub leniwe kluski, jak to niektórzy mówią. Z reguły jadamy je na słodko, polane stopionym masłem z tartą bułką i posypane cukrem, ale sezon na dynię zobowiązuje. Dlatego dziś na blogu wytrawna wersja leniwych pierogów, ale to nie są byle jakie pierogi 😀, tylko przygotowane z purée z pieczonej dyni(...)leniwe na blogu Na blogu znajdziesz też te klasyczne przepisy na leniwe. Wystarczy kliknąć w któryś link poniżej, aby przejść do konkretnego przepisu: puszyste leniwe pierogi leniwe pierogi z bułka i owocami leniwe pierogi z dynią, masłem i cynamonem kluski leniwe Kulinarne inspiracje na Facebooku Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na także na mój profil
Kulinarne przygody Gatitynaleśniki na krokiety: 150 g mąki pszennej 200 ml wody 120 ml mleka 2 jajka 15 g oleju spora szczypta soli Do obtoczenia krokietów: 2-3 jajka bułka tarta masło klarowane lub olej do smażenia przygotowanie Z podanych proporcji otrzymasz 12 krokietów. Jak zrobić farsz z kapusty i suszonych grzybów? Kapustę pokrój w ćwiartki, usuń głąb i włóż(...)zrobić krokiety? Na każdy naleśnik nałóż 2-3 łyżki wystudzonego farszu. Złóż boki naleśnika do środka i zawiń, formując krokieta. Gotowe krokiety obtocz w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż na złoty kolor z każdej strony. Krokiety możesz też spryskać olejem i upiec we frytkownicy beztłuszczowej lub w piekarniku. Gotowe krokiety polecam podać z czerwonym barszczem. Zobacz również
Via Gustokani, to podpowiadam wam jak je zamknąć w słoikach i cieszyć się nimi zimą. Składniki: 6 dorodnych kani 2 jajka odrobina mleka przyprawa typu vegeta lub sól bułka tarta olej do smażenia Zalewa: 3 szklanki wody 2/3 szklanki octu 10% 1 łyżeczka soli 4 łyżki cukru 1 liść laurowy 1 mała cebula pokrojona w półplasterki 1 łyżeczka ziaren(...)Kanie oczyścić, pokroić na takie kawałki, by zmieściły się w słoiku. 2. Jajka wymieszać z mlekiem i vegetą w talerzu. Kawałki kani kolejno panierować w jajku, potem w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron. 3. Wszystkie składniki zalewy zagotować i gotować koło 5 minut, by cebula zmiękła. 4. Gorącą zalewą zalać kanie ułożone
Kuchnia domowa Anipuszystość wypieku. Mieszaj składniki starannie, aby uniknąć grudek i zapewnić równomierne rozprowadzenie wszystkich składników. Jeśli chcesz uzyskać bardziej intensywny smak kokosowy, możesz dodać kilka łyżek wiórków kokosowych. Keto bułki: Z tego samego ciasta możesz zrobić keto bułki, wystarczy uformować mniejsze porcje i skrócić czas pieczenia do około 20 minut. Przygotowany wg powyższego przepisu keto chleb z mąki migdałowej i kokosowej
ZGruntuFitpyszne i zdrowe warzywo stanowi podstawę wielu zup, sosów i sałatek. Przepisy z marchewką są tanie i proste - z wielu moich propozycji mogę polecić na przykład pyszne domowe bułki z marchewką , domowy paprykarz lub karkówkę duszoną z marchewką . Zobaczcie również przepis na szynkę w sosie z marchewką i porem : Pulpety w sosie marchewkowym przepis Pulpety w sosie marchewkowym(...)składniki: na pulpety: ok. 500 g mielonego mięsa (u mnie z kurczaka, ale sprawdzi się też mięso wieprzowe lub indyk), ok. 1/3 szklanki bułki tartej, duże jajko, 1-2 łyżki jogurtu greckiego, mała cebula i duży ząbek czosnku. sól (u mnie około 1/2 łyżeczki), pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka (u mnie około łyżeczki) - przyprawy można zastąpić ulubioną mieszanką przypraw
Lekcje w kuchni