dzień, jak i święta. Składniki na ciasto Cappuccino jogurtowe: Biszkopt orzechowy: 3 jajka rozmiar L 80 g mąki arachidowej lub zmielonych orzechów 60 g cukru 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jogurtowa: 1200 g jogurtu greckiego 4 jajka rozmiar L 3 opakowania budyniu waniliowego(...)obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę arachidową wymieszaną z mąką pszenną, kaszą manną, bułką tartą, solą i proszkiem do pieczenia. Miksuj tylko przez chwilę do połączenia się składników. Masę wylej na blaszkę (wymiary około: 24×24 cm), której dno jest wyłożone papierem do pieczenia
e-PrzepisyKulinarnekaszy jaglanej, 50 g orzechów włoskich, 50 g suszonej żurawiny, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka majeranku, ½ łyżeczki tymianku, sól i pieprz do smaku, bułka tarta do obsypania formy, Wykonanie: Dynię umyj, przekrój na pół, usuń pestki i włókna. Ten rodzaj dyni możesz upiec ze skórką. Następnie wydrąż ją łyżką, oddzielając miąższ od skórki. Kaszę(...)posiekaj drobno i zeszklij na oliwie. Dodaj do nich ugotowaną kaszę jaglaną, orzechy włoskie, żurawinę, przyprawy i wydrążony miąższ dyni. Dokładnie wymieszaj. Formę do pieczenia wysmaruj oliwą i obsyp bułką tartą. Przełóż do niej masę dyniową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut. Pieczeń z dyni możesz podawać na ciepło lub na zimno. Świetnie smakuje
kuron.com.plmaku mielonego 500 ml mleka 3/2 % 50 g masła 3 łyżki cukru 3 łyżki miodu 1 szklanka rodzynek 2 łyżki skórki pomarańczowej 3 łyżki bułki tartej 1/2 szklanka orzechów włoskich 1 olejek migdałowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej PRZYGOTOWANIE : Mak zalewamy mlekiem, dodajemy masło i zagotowujemy ciągle mieszając. Następnie przykrywamy i odkładamy na około 30 minut(...)czasie, do jeszcze ciepłego maku ( w razie konieczności trzeba go podgrzać ) dodajemy miód, bakalie, olejek i bułkę tartą. Mieszamy a na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i zagotowujemy masę. Mak mamy gotowy. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybowania kanału
Kulinarne Fantazje Marioligarnka. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj gorącą. II. Ryba panierowana Składniki: 4 filety rybne (np. dorsz, morszczuk) Sok z połowy cytryny 1 jajko Mąka pszenna do panierowania Bułka tarta lub Panko do panierowania Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Przygotowanie: Filety rybne opłucz, osusz i skrop sokiem z cytryny. Odstaw na 10 minut. Dopraw solą(...)pieprzem, a następnie obtocz w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste. III. Puree ziemniaczane Składniki: 1kg ziemniaków 2 łyżki masła 100 ml ciepłego mleka Sól do smaku Przygotowanie: Ugotuj obrane ziemniaki w osolonej wodzie, aż będą miękkie (ok. 15 minut). Odcedź ziemniaki, dodaj masło i ciepłe
Moja Książka KucharskaProporcje na: keksówkę Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia/gotowania: 50 min Ocena: 5.0 /5 ( 3 głos/y ) składniki 500 g marchewki 2 jajka 40 g orzechów włoskich 100 g bułki tartej 60 g oleju lub oliwy 2 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz, lubczyk, oregano przygotowanie Marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Do startej marchewki dodaj 2 jajka, posiekane(...)mniejsze kawałki orzechy włoskie, bułkę tartą, olej lub oliwę, a także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pokrojoną w kostkę cebulę. Całość wymieszaj i dopraw solą, pieprzem, lubczykiem i oregano. Możesz doprawić też innymi ulubionymi przyprawami i ziołami. Małą keksówkę (taką o długości około 21 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Marchewkową masę przełóż do formy – wyrównaj i piecz
Via Gustołyżki gęstej śmietany proszek do pieczenia 19 g skórka z 1 cytryny Masa jabłkowa jabłka kwaskowe 2 kg cynamon Blaszka 32 X 21 cm, wysmarowana tłuszczem i posypana bułką tartą. Jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Przełożyć na sitko z pieluszką i odcisnąć nadmiar soku. Ciasto. Tłuszcz wyjąć z lodówki pokroić w kostkę. Wszystkie składniki zagnieść ręcznie(...)robocie kuchennym. Podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować na placek i wyłożyć na blaszkę. Posypać bułką tartą. Odciśnięte jabłka wymieszać z cynamonem i rozłożyć na cieście. Rozwałkować drugą część ciasta, ułożyć na jabłkach. Ciasto lekko docisnąć, nakłuć widelcem, ja zrobiłam jeszcze krzyżyki. Piec w 180 C, ok. 40-45 minut. Gotowe ciasto można posypać prażonymi płatkami migdałowymi
Smaczne mojeSkładniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 100g gęstego jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżki przyprawy do kurczaka (u mnie złocista) 1 szklanka bułki tartej 2 łyżki sezamu (u mnie biały i czarny) olej do smażenia *** Filety z kurczaka kroimy na dość cienkie plastry *** *** Do miski przekładamy jogurt, wbijamy jajko, wsypujemy mąkę i przyprawę(...)kurczaka *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Pokrojone mięso przekładamy do marynaty, delikatnie mieszamy i odstawiamy na minimum jedną godzinę *** *** Po tm czasie bułkę tartą przesypujemy do miski, dodajemy sezam, mieszamy *** *** Kotleciki kolejno nakłuwamy na widelec, wyjmujemy z marynaty i obtaczamy w panierce *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy kotleciki z kurczaka *** *** Smażymy na średniej mocy palnika, z dwóch stron na rumiano *** *** Podajemy
Blog z Apetytemłyżki mąki pszennej, 1 łyżka kakao, 300 g suchego maku, 50 g rodzynek, aromat waniliowy, biszkopt orzechowy: 6 jajek, 2/3 szklanki cukru pudru, 1 szklanka zmielonych orzechów, 3 łyżki bułki tartej, 4 łyżki mąki pszennej, 2 g proszku do pieczenia, do nasączenia: 3/4 szklanki wody, 16 g cukru waniliowego, sok z cytryny do smaku, krem czekoladowy: 2 szklanki mleka(...)pieczenia. Piec w 170 st. C przez 30 minut. Upieczone blaty makowe odstawić do ostygnięcia. Biszkopt orzechowy: Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Zmielone orzechy włoskie wymieszać z bułką tartą. mąką oraz proszkiem do pieczenia i dodać do utartych żółtek i wymieszać. W oddzielnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę i dodać do ciasta. Całość delikatnie wymieszać szpatułką
kulinarne odsłony patiCzas przygotowania: 1 godz. Ocena: 5.0 /5 ( 3 głos/y ) składniki 400-450 g ziemniaków (waga przed obraniem) Składniki na panierkę: 1/2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonej papryki (słodkiej) przygotowanie Ziemniaki obierz, a następnie pokrój na kształt frytek. Ziemniaki zanurz w zimnej wodzie i odstaw na 30 minut(...)papierowego. W międzyczasie w głębokim garnku lub frytkownicy rozgrzej olej do temperatury 170 stopni Celsjusza. Osuszone frytki obtocz kolejno w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej wymieszanej z solą i mieloną papryką. Polecam obtaczać po kilka frytek na raz, aby przyspieszyć ten proces. Zanurz frytki w rozgrzanym oleju i smaż przez 6-10 minut. Ważne
Via Gustozastąpić boczek odrobiną wędzonej papryki...to też będzie jesienne niebo na talerzu! :) Kotlety mielone w gruszkach z pieczarkami Potrzebujesz: 400g mielonej wieprzowiny lub indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + do obtaczania 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 mała posiekana drobno cebula 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu olej do smażenia Do tego: 100g wędzonego(...)pieprz do smaku 1 łyżeczka masła Sposób przyrządzenia: 1. Mięso mielone połącz z pozostałymi składnikami i wyrób na jednolitą masę. 2. Uformuj ok. 6-8 kotletów i obtocz w bułce tartej. 3. Smaż na złoto z obu stron, ok 4 min na stronę na mniejszym ogniu. Do tego: 1. Boczek wędzony pokrój w kostkę i wytop na patelni. 2. Zdejmij
Kuchnia w Słońcu Skąpanawzrok. Makowa Panienka z wiśniami Składniki na Makowa Panienka z wiśniami: Biszkopt: 6 jajek rozmiar L 200 g mielonego maku 120 g cukru 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki ekstraktu migdałowego Frużelina wiśniowa: 400 g wiśni (mogą być mrożone) 3 łyżki cukru 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki wody(...)przełóż żółtka i cukier. Ubijaj na najżywszych obrotach miksera, aż zmienią kolor na jasny i podwoją swoją objętość. Do żółtek dodawaj po łyżce maku, nie przerywając miksowania. Następnie dodaj bułkę tartą wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kaszą manną, oraz ekstrakt migdałowy. Do masy dodaj ubite białka i ostrożnie wymieszaj łyżką do połączenia się składników. Ciasto wylej na blaszkę (wymiary
e-PrzepisyKulinarnesosie. Świetny pomysł na łatwy i efektowny, a przede wszystkim bardzo smaczny obiadek. Polecam! Składniki: ok 600g mielonej wołowiny (zamiennie można użyć wieprzowiny) 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra liść laurowy, ziele angielskie pół szklanki czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) 1,5 szklanki bulionu mąka do obtoczenia zrazików(...)kostkę, mieszamy i podsmażamy razem *** *** Następnie dodajemy pokrojone na kawałki pieczarki i smażymy, aż się lekko zrumienią. Zdejmujemy z palnika i odkładamy do przestudzenia *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy – do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Przyprawione mięso dzielimy na około 6-8 porcji. Każdą część rozpłaszczamy na płaski placek. Na mięsie rozkładamy
Blog z Apetytemokazje, takie jak urodziny czy święta. Składniki na ciasto Aksamitny Orzechowiec: Biszkopt orzechowy: 6 jajek rozmiar L 160 g mąki arachidowej lub zmielonych orzechów 160 g cukru 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem budyniowy: 1 l mleka 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 2 łyżki(...)obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę arachidową wymieszaną z mąką pszenną, kaszą manną, bułką tartą, solą i proszkiem do pieczenia. Miksuj tylko przez chwilę do połączenia się składników. Masę wylej na blaszkę (wymiary około: 24×24 cm), której dno jest wyłożone papierem do pieczenia
e-PrzepisyKulinarne