bułki - 33426 przepisów (strona:556/2229)

De volaille drobiowe z dodatkiem 43

szerokich ser zółty też paski po 1cm. Przyprawy po łyżeczce wymieszać: -sól, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka, ostra, suszona mieszanka ziół polskich, czosnek suszony. Do panierowania- 2 jajka, bułka tarta i mąka krupczatka Olej do smażenia   Robimy! Pierś tniemy aby uzyskać 8 kawałków. Rozbijamy tłuczkiem na jak największe kotlety- najlepiej przez woreczek foliowy, szybko niszczy się struktura mięsa! Przyprawiamy(...)brzegów nakładamy nakładamy kabanosa, czosnek, na to masło i ser. Zwijamy dość ciasno roladki Opuszamy jeszcze dodatkowo czosnkiem. Każdą z roladek obtaczamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w mieszance bułki tartej z mąką krupczatką (mąka nada chrupkości) Smażymy na złoto z każdej strony. A po przekrojeniu na zimno wyglądają tak: Gdy są ciepłe roztopione masełko z czosnkiem i ser delikatnie

Latosiowydom
Islak burger aka wet burger 27

dzięki Kadiro Nurmanowi, znana raczej z kebsów, ale z miasta, z którego wspomniany pochodził, czyli Istambułu, wywodzi się też inny street food. Składniki: - jakieś burgery - przecier pomidorowy - czosnek - bułki do burgerów Wykonanie: Burgery smażymy. Czosnek wyciskamy, podsmażamy chwilę na oleju i dodajemy przecieru. Sosu nie może być za dużo. Wkładamy bułki do sosu i chwilę gotujemy, żeby trochę nasiąkły

Kryzysowa Książka Kucharska
Kotleciki z polędwiczki wieprzowej 21

Bardzo smaczne, delikatne, mięciutkie kotleciki, które posmakują i małym i dużym.  Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa bułka tarta sól, pieprz 2 jajka olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso oczyścić z błonek, pokroić na 1-1,5 cm plastry. Każdy kawałek mięsa ugnieść dłonią. Polędwiczka to miękkie mięso i nie trzeba używać tłuczka do rozbijania, ale jeśli oczywiście ktoś woli(...)może użyć tłuczka. Mięso posolić i opieprzyć. 2. Jajka rozbić w misce, każdy opanierować w jajku, a potem w bułce tartej.  3.Kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.  Smacznego

Kuchnia domowa Ani
COTTON BALLS (Z MIELONEGO I CIASTA FRANCUSKIEGO) 25

kulki: ok 400 g mięsa mielonego 1 mała cebula 1 mała marchewka olej do smażenia przyprawy: u mnie sól, pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek, suszony czosnek 2 łyżki bułki tartej posiekana natka pietruszki Dodatkowo: op. ciasta francuskiego (o dobrym składzie) Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju na patelni. Do cebuli dodajemy startą na małych oczkach marchewkę(...)smażymy całość chwilę. Mięso mielone mieszamy w misce z przyprawami. Dodajemy bułkę tartą oraz wystudzoną zawartość patelni. Dobrze wyrabiamy masę. Lekko wilgotnymi dłońmi formujemy z masy małe kulki, troszkę większe od orzecha włoskiego.  Ciasto francuskie dzielimy na wąskie paseczki. Każdą mięsną kulkę owijamy paskami ciasta. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Smarujemy roztrzepanym jajkiem, i możemy dodatkowo

Walijskie Pichcenie
Pieczone kotleciki z soczewicy z pieczarkami 40

pieczarek. Pyszny, sycący obiad bez mięsa. Doskonale smakuje podane z surówką z pora . Składniki: 250 g czerwonej soczewicy, 500 ml bulionu, pół dużej marchewki, pół cebuli, ok 100 g bułki tartej, dużej jajko, sól, pieprz, 250 g pieczarek, łyżeczka masła Przygotowanie: Soczewicę płukamy na sitku pod bieżącą wodą.  Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, gotujemy na średnim ogniu co jakiś(...)czas mieszając około 20 minut aż będzie miękka. Następnie odcedzamy. Marchew ścieramy na tartce, cebulę kroimy w kostkę, dodajemy soczewicę, jajko i blendujemy. Następnie dodajemy partiami bułkę tartą mieszamy do chwili aż zacznie nam masa gęstnieć, tak aby można było formować kulki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy  kotleciki. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika

Lena Gotuje
Roladki poznańskie z mielonej wołowiny 216

Zainspiruj się przepisem na nadziewane roladki z mięsa mielonego duszone w aromatycznym i bardzo smakowitym sosie. Danie palce lizać!     Składniki: 800g mielonej wołowiny 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka 3-4 łyżki musztardy 1 cebula 10 dkg boczku wędzonego 1-2 ogórki kiszone pół pęczka natki pietruszki pół czerwonej papryki mąka(...)obtoczenia roladek olej lub smalec do smażenia 1 szklanka czerwonego wina (wytrawnego lub pół wytrawnego) liść laurowy, ziele angielskie     *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę, tartą oraz przyprawy – do smaku. Dokładnie mieszamy *** *** Przygotowujemy farsz do roladek. Boczek, cebulę, ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę, pietruszkę siekamy. Wszystko przekładamy do miseczki, mieszamy *** *** Mięso dzielimy

Blog z Apetytem
Zapiekanka z mięsa mielonego i kapusty 48

jednym zamachem. Przepis na ziemniaczki znajdziecie TUTAJ (KLIK)     Składniki: ok 800g wieprzowego mięsa mielonego 2 cebule 2 jajka 2 łyżki musztardy 1 łyżka koncentratu 3-4 łyżki bułki tartej Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra 10 dkg boczku wędzonego – w cienkich plasterkach pół główki białej kapusty tłuszcz do smażenia     *** Do mięsa mielonego dodajemy(...)jajka, bułkę tartę, musztardę, koncentrat oraz przyprawy – do smaku. Dokładnie mieszamy *** *** Kapustę szatkujemy *** *** Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę *** *** Gdy cebula się zeszkli dokładamy pokrojoną kapustę, smażymy przez kilka minut często mieszając *** *** Blaszkę lub żaroodporne naczynie natłuszczamy (ja wyłożyłam papierem do pieczenia ale nie polecam tego sposobu, gdyż papier bardzo namaka). Mięso dzielimy na 3 części. Wykładamy pierwszą

Blog z Apetytem
ROLADKI Z UDEK KURCZAKA ZE SZPINAKIEM 25

udek z kurczaka 300 g szpinaku (ja miałam mrożony) 3 łyżki startego, żółtego sera 2 ząbki czosnku 1 cebula olej sól pieprz ziołowy ostra i słodka papryka Do panierowania : bułka tarta mąka roztrzepane jajka Wykonanie: Udka (ja kupiłam już wyluzowane i bez skóry) lekko rozbić. Posypać z obu stron solą, pieprzem ziołowym, słodką i ostrą  papryką. Odstawić w chłodne(...)dodać starty na oczkach ser.  Farsz nakładać na rozbite udka. Zwijać, formując roladkę. Każdą obtoczyć najpierw w mące, potem w roztrzepanych, lekko osolonych jajkach, a na końcu w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor obracając je, aby usmażyły się równomiernie z każdej strony

Walijskie Pichcenie
Rajska rolada 52

potem jeden szybki ruch nożem i jest radość, że znów udało się zrobić coś pysznego.  Biszkopt orzechowy: 8 jaj 8 łyżek zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 6 łyżek bułki tartej 8 łyżki cukru kryształu 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy, a gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier, cały czas(...)miksując. Gdy się rozpuści dodajemy kolejno żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną ze zmielonymi orzechami, bułką tartą oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Połowę ciasta przekładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 25 min. w 180 st. C . Jeśli macie 2 blaszki tej samej wielkości to możecie upiec oba placki jednocześnie, jeśli

Cynamonowe szczęście
Zapiekanka z sałatą rzymską. Sos serowy, chrupiący wierzch… czy trzeba czegoś więcej? :) 28

Składniki (4 porcje): 2 mini sałaty rzymskie, około 600g, 100g szynki szwarcwaldzkiej, 100g sera grana padano (lub innego twardego); 80g do sosu, 20g do posypania wierzchu zapiekanki, 1/2 łyżki bułki tartej, 35g mąki orkiszowej jasnej, 450ml mleka 2%, łyżka musztardy, szczypta soli, czarnego pieprzu i gałki muszkatołowej. Sposób przygotowania Najpierw każdą główkę sałaty rzymskiej przekrój na 4-5 części. Następnie(...)gotuj do czasu, aż się rozpuści. Mieszaj w trakcie. Gotowym sosem równomiernie polej ułożoną w naczyniu sałatę. Na koniec zetrzyj na wierzch pozostałą część sera (20g) i oprósz delikatnie bułką tartą. Dzięki temu zapiekanka będzie bardzo chrupiąca (patent mojej kochanej Karolci :)). Zapiekanka przed włożeniem do piekarnika Tak przygotowaną zapiekankę włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, funkcja góra-dół

Natka Pietruszki
Pieczeń z grzybami 58

mielonego, 2 średniej wielkości marchewki, pół czerwonej cebuli grzyby (w mnie mrożone, waga po rozmrożeniu: 200 g w sezonie dodajemy świeże grzyby (po wcześniejszym obgotowaniu) 2 jajka, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz ziołowy, tymianek, łyżeczka przyprawy do wieprzowiny Przygotowanie: Marchew obieramy, ścieramy na małych oczkach. Cebulę drobno siekamy. Grzyby kroimy w kostkę. Do mięsa dodajemy dużą szczyptę soli, pieprzu(...)ziołowego, odrobinę tymianku, przyprawę do wieprzowiny, warzywa, grzyby, jajka oraz bułkę tartę. Całość wyrabiamy, aby składniki dobrze się połączyły. Formę małej keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy mięso do formy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut

Lena Gotuje
Zupa curry z klopsikami i batatem 26

Zupa curry z klopsikami i batatem Składniki: 1 kg mięsa mielonego ( indyk lub wieprzowina) 1 cebula dymka ( cebulka wraz ze szczypiorkiem) 2+4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka bułki tartej 1/3 łyżeczki ostrej papryki 2 cebule 3 łyżki oleju 1 słodki ziemniak kawałek imbiru ( po starciu około jedna łyżka) 3 ząbki czosnku 2 łyżki czerwonej pasu curry 1 puszka mleka(...)łyżeczka cukru brązowego 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżki masła orzechowego do podania - kolendra, makaron ryżowy Wykonanie: Przygotować klopsiki - zmieszać mieso z posiekaną dymką, 2 łyżkami sosu sojowego, bułką tartą i ostrą papryką. Uformować kulki. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, usmażyć klopsiki na rumiano, przełożyć na talerz. Cebulę i czosnek posiekać, batata pokroić w kostkę. Na tym samym

Smaczny zeszyt
Kotlety mielone z mozzarellą / Meat patties with mozzarella cheese 30

szybkie przygotowanie. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Kotlety mielone z mozzarellą (4 porcje) Składniki: 500 g mięsa mielonego 200 g kiełbasy, drobno posiekanej 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól i pieprz 150 g pieczarek pokrojonych w plasterki 2 łyżki masła klarowanego 1 pomidor, pokrojony w plastry(...)mozzarelli, pokrojonej w plasterki lub startej Przygotowanie: Wymieszaj mięso mielone z kiełbasą, jajkiem i bułką tartą. Dopraw papryką, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi do smaku i ponownie wymieszaj. Uformuj z masy 4 płaskie placki ( 12 cm średnicy) i wyłóż je na blaszkę do pieczenia. Rozgrzej masło na patelni, dodaj pieczarki, delikatnie posól i podsmaż przez chwilę aż odparuje nadmiar wody

karmelowy
Kotlety mielone 31

wieprzowego mięsa mielonego z szynki 1 mała cebula 1 jajko 2 łyżeczki czubate musztardy delikatesowej 2 łyżeczki czubate śmietany 18%  1 łyżka natki pietruszki sól pieprz bułka tarta olej do smażenia Do miski wkładamy mięso mielone, jajko, musztardę, śmietanę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki siekamy na drobno i dodajemy do reszty składników. Doprawimy solą i pieprzem(...)własnego uznania i upodobań. Wszystkie składniki wyrabiamy w misce i formujemy kulki wielkości małej piąstki. Kotlety obtaczamy w bułce tartej. Na patelce rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy z każdej strony do uzyskania satysfakcjonującego nas brązowego koloru. Smacznego

Emskie Smaki
Pulpety wołowe na sosie paprykowo-cebulowym. 21

pyszne pulpeciki w aromatycznym sosie. Idealne do podania z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą gryczaną jak ktoś lubi! Co nam trzeba? 500g mięsa mielonego wołowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej po poł płaskiej łyżeczki: papryki czerwonej słodkiej i ostrej, pieprz czarny, sól łyżka oleju Na sos: 2 cebule żółte, 2 papryki czerwonej 3 łyżki oleju, 200ml wody, sól i pieprz(...)wyrabiamy w palcach dodając przyprawy- po dobrym rozprowadzeniu odstawiamy na pół godziny(nie jest to konieczne, ale ja lubię jak mięso przejdzie trochę przyprawami). Następnie dodajemy jajko, olej i bułkę tartą i wyrabiamy jednolity farsz. Mokrymi rękoma formujemy kuleczki. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i obsmażamy nasze kuleczki z każdej strony- około 5 minut. Kuleczki zdejmujemy na talerz

Latosiowydom