Składniki (na ok 25 pulpetów): 500g piersi z kurczaka* (lub mięsa mielonego z kurczaka) 5 płaskich łyżek bułki tartej 1 duże jajko pieprz sól Przygotowanie: posiekaj drobno piersi z kurczaka, wymieszaj z bułką tartą, jajkiem i przyprawami formuj pulpety wielkości orzecha włoskiego i dodaj do zupy (np jarzynowej) na 15-20 minut przed podaniem, by zdążyły się ugotować
SandraFrej.comMikroflora jelitowa, zwana również mikrobiotą, odgrywa kluczową rolę w naszym zdrowiu. Składa się z bilionów mikroorganizmów, takich jak bakterie, wirusy i grzyby, które zamieszkują nasze jelita
SprawdzonaKuchnia.plrobi się chyba szybciej i sprawniej. Spróbujcie sami! Składniki: ok 0,5 kg mięsa mielonego 1 jajko Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 1 łyżka bułki tartej 1 cebula 1 łyżka masła biała kapusta 1/3 szklanki bulionu 1 szklanka passaty pomidorowej pół łyżeczki cukru koperek do posypania *** Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na łyżeczce(...)masła. Gdy się zeszkli zdejmujemy z palnika i odkładamy do przestudzenia *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko (u mnie dwa małe), podsmażoną cebulę, bułkę tartą i przyprawy – do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Kapustę podgotowujemy w garnku, żeby liście zmiękły *** *** Liście przekrawamy na pół i wycinamy twarde części *** *** Na każdym liściu układamy porcję mięsa *** *** Mięso z liściem kapusty rolujemy *** *** Roladki układamy
Blog z Apetytemrównież mój bigos cygański z klopsikami: Jak zrobić klopsiki po grecku? Klopsiki po grecku przepis Klopsiki po grecku, składniki: na pulpety: ok. 500 g mielonego mięsa, ok. 1/3 szklanki bułki tartej i 1/3 szklanki mleka LUB jedna namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka, duże jajko, 1-2 łyżki jogurtu greckiego, mała cebula i duży ząbek czosnku. sól (u mnie około(...)smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, bazylia, opcjonalnie szczypta cukru, gdyby sos był kwaśny, natka pietruszki lub kolendry albo świeża bazylia Klopsiki po grecku, przygotowanie: Jeśli używamy bułki tartej, zalać ją mlekiem i odstawić, aż wchłonie cały płyn. Powinna mieć konsystencję gęstej śmietany - jeśli będzie za gęsta dodać więcej mleka. Bezpośrednio do mięsa zetrzeć na małych oczkach cebulę
Lekcje w kuchniSkładniki: mielona łopatka 1 kg, jajka 2 sztuka "M", tarta bułka 4 łyżki, woda zimna 3/4 szklanki, przyprawa do wieprzowiny 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, sól 2 łyżeczki, boczek wędzony 15 dag, cebula 2 szuki większe, ogórki kiszone 2 sztuki większe, mąka pszenna do obtaczania - ile potrzeba mielone mięso, jajka, sól, przyprawa do wieprzowiny, tartą bułkę, pieprz mielony dokładnie
W Mojej Kuchni LubięUczta w stylu indyjskim dziś będą to klopsy z tofu w sosie korma. Może to być idealna propozycja na obiad, czy też pożywną kolację lub spotkanie
SprawdzonaKuchnia.plJesień to czas przygotowania dżemu z gruszek. Gruszki najczęściej zjadamy na surowo, czasami przygotowujemy ciasta z gruszkami, ale czy robicie z nich dżem? Dżem z dodatkiem
SprawdzonaKuchnia.pl🚙 Dowiedz się, kiedy i w jaki sposób dostarczane jest Twoje jedzenie! Dostawa diety pudełkowej pod drzwi to ogromne ułatwienie dla klientów. Firmy cateringowe dokładają wszelkich starań
SprawdzonaKuchnia.plMakaron udon jest to jeden z moich ulubionych makaronów. Sprawdza się w wielu daniach, a jego wyjątkowa grubość i struktura sprawia, że wszystko z nim smakuje
SprawdzonaKuchnia.plLasagna to klasyk włoskiej kuchni, który podbija serca smakoszy na całym świecie. Danie to złożone jest z warstw makaronu, soczystego mięsa, aromatycznego sosu pomidorowego i kremowego
SprawdzonaKuchnia.plLasagna to klasyk włoskiej kuchni, który podbija serca smakoszy na całym świecie. Danie to złożone jest z warstw makaronu, soczystego mięsa, aromatycznego sosu pomidorowego i kremowego
SprawdzonaKuchnia.plmozzarella. Smakują wyśmienicie. Składniki: -40 dkg mielonej łopatki -ok. 10 dkg mozzarelli ( może być tarta ) -1 jajko -czerstwa bułka -cebula, czosnek, sól, pieprz -mąka pszenna gruboziarnista na panierkę Bułkę moczymy w wodzie lub mleku. Odciskamy i dodajemy do mięsa mielonego. Dodajemy też jajko i przyprawy
Maminek kulinarnykapustce, no bajka. Do tego pyszne świeże bułeczki, aż ślinka cieknie. Składniki (na 3 porcje): 500g mielonego mięsa – u mnie szynka i kopatka wieprzowa 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku 2 łyżki siekanej natki pietruszki łyżeczka granulowanej cebuli – można zastąpić kawałkiem surowej 600g młodej kapusty jedna duża marchewka 1 duża cebula 3 łyżki(...)koperku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego Do podania: świeże bułeczki lub tłuczone ziemniaczki Zaczynamy od przygotowania klopsików – mięso przekładamy do miski, dodajemy do niego jajko, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku, granulowaną cebulę lub bardzo drobno siekaną surową oraz natkę pietruszki – wszystko mieszamy do połączenia, najlepiej rękami, po czym kulamy klopsiki wielkości orzecha włoskiego
Smaczna Stronaziemniaczkami lub pyzami i domową surówką. Polecam! Składniki: ok 0,5 kg mięsa mielonego 1 jajko Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 1 łyżka bułki tartej 10 dkg boczku wędzonego 2 cebule 2 łyżki kukurydzy konserwowej 2 łyżki posiekanej zieleniny ok 2 łyżki musztardy 1 szklanka mąki do obtaczania mięsa 2 szklanki bulionu liść laurowy, ziele(...)się wytopi dodajemy drobno pokrojone cebule i smażymy często mieszając *** *** Gdy cebula się zeszkli, zdejmujemy całość z palnika i dodajemy zieleninę oraz kukurydzę, mieszamy *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy do smaku. Dokładnie mieszamy *** *** Mięso dzielimy na 5-6 części, każdą kolejno rozpłaszczamy na desce i smarujemy delikatnie musztardą *** *** Na mięsie układamy porcje farszu *** *** Mięso z farszem
Blog z Apetytemtego wygięta łopatka do ciast No chyba, że lepiej sprawdzą się silikonowe foremki? To do przetestowania. 2 cukinie (około 500-600 g) 1 cebula 1/4 – 1/3 szkl. bułki tartej 2 jajka 1/2 szkl. tartego sera cheddar 2 łyżki tartego parmezanu zioła prowansalskie przyprawa tzatziki sól, pieprz Cukinie trzemy na dużych oczkach tartki. Oprószamy solą i ziołami i odstawiamy(...)sicie na około 30 minut. Po tym czasie dokładnie (!) odciskamy z nadmiaru soku. W misce umieszczamy odsączoną cukinię, posiekaną drobno cebulę, bułkę tartą, jajko oraz cheddar i parmezan. Doprawiamy przyprawą do tzatzików, oraz szczyptą soli i pieprzu, dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę wykładamy do lekko natłuszczonej formy na muffiny (dawałam po 1 lekko kopiatej łyżce, wyszło mi 9 sztuk). Wstawiamy
Smaki Na Talerzu