bułki - 33426 przepisów (strona:559/2229)

Sałatka Sylwestrowa 30

mnie żółta favita) 50 g serka kanapkowego śmietankowego, typu Almette 1-2 łyżki posiekanego koperku 1 mały ząbek czosnku mielona papryka słodka i ostra pieprz Grzanki: 5 kromek bułki wrocławskiej lub bagietki typu francuskiego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki oliwy Sos: 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 1 łyżeczka(...)musztardy sól, pieprz Bułkę wrocławską lub bagietkę kroimy na plasterki, a te z kolei w kostkę. W miseczce łączymy oliwę z sosem sojowym, ziołami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszanką tę łączymy z kostkami chleba. Grzanki rumienimy na rozgrzanej patelni lub rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15 minut

Smaki Na Talerzu
Ciasto z szafranem i pomarańczą 35

mąki migdałowej 200 g mąki pszennej 250 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do smaku 3 łyżki płatków migdałowych tłuszcz do posmarowania formy 1 łyżka tartej bułki do posypania Nastawić piekarnik na 160ºC na termoobieg lub 180ºC góra – dół. Zmiksować jajka i żółtka z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Dodać otartą skórkę z pomarańczy(...)zmiksowanych jajek wlać rozpuszczone masło z szafranem i śmietanką. Wymieszać. Następnie dodać suche składniki i wymieszać tak, aby masa była bez grudek. Formę wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Wylać masę do formy. Na wierzchu ułożyć kawałki pomarańcz i posypać migdałami. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 – 50 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudzić

codojedzenia
Pasztet z grochu 34

zakwasie z dodatkiem tartego chrzanu. Robi się go niewielkim nakładem pracy, co ważne w świątecznej gmatwaninie. Składniki : 300 ml grochu połówkowego 2 ziemniaki cebula chili 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku pół łyżeczki mielonej kozieradki pół łyżeczki mielonego kminku łyżeczka suszonego estragonu sól pieprz Groch wypłukać w kilku wodach, a następnie zalać 600 ml wody i rozgotować(...)rozgotuje i woda odparuje, odstawić go do ostygnięcia. Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać groch, ziemniaki, cebulę, rozdrobnione chili, jajka, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Masę docisnąć do dna formy. Wyrównać powierzchnię. Formę wstawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Wegetariański Wellington 38

duża cebula 300g pieczarek 2 garści orzechów włoskich 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki musztardy Dijon lub innej kremowej 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju 6 łyżek bułki tartej 1/3 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego majeranku sól i pieprz do smaku opakowanie ciasta francuskiego 3 łyżki wody lub mleka sojowego/owsianego szczypta kurkumy Do podania: galaretka żurawinowa z nutą(...)sojowy i wszystko razem mieszamy na patelni, aż soczewica zacznie się lekko rozpadać, a wszystko stanie się bardziej zwarte – około 3-4 minuty. Ściągamy z ognia, dodajemy bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Próbujemy i doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą – z tą drugą uważamy, bo po upieczeniu farsz jeszcze ściągnie i sól będzie mocniejsza. Odstawiamy do ostygnięcia

Smaczna Strona
Świąteczny bulion z klopsikami rybnymi 25

tymianku 2 gałązki lubczyku / 1 łyżeczka suszonego lubczyku ok. 3 cm świeżego obranego imbiru sos sojowy, sól i pieprz do smaku natka pietruszki i koperek do podania 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 łyżeczki suszonego majeranku 1 jajko 1 mała cebula, drobno posiekana i podsmażona  1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki sól i pierz do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Warzywa(...)wyciągnij z zupy rybę. 5. Bulion dopraw do smaku sosem sojowym / solą i pieprzem i wciąż gotuj na małym ogniu. 6. Ugotowaną rybę przełóż do robota kuchennego, dodaj jajko, bułkę tartą, podsmażoną cebulkę, zioła i przyprawy - zmiksuj na gładką masę. 7. Formuj z masy rybnej klopsiki wielkości orzecha włoskiego. 8. Przełóż klopsiki do bulionu i gotuj przez 8min. 9. Podawaj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Roladki drobiowe z farszem porowym 2968

farszem porowym jest prosty, a efekt końcowy może zachwycić swoim smakiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Roladki drobiowe z farszem porowym: 3 pojedyncze filety z kurczaka 2 jajka bułka tarta do panierowania mięsa 1 cebula około 300 g pora (biała i jasnozielona część) 200 g pieczarek 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 100 g żółtego sera sól, pieprz olej rzepakowy(...)zawinąć w rulon (brzegi kotleta lekko zawinąć do środka i zwinąć roladkę). Na talerz wbić jajka, roztrzepać widelcem lub rózgą i roladki obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć opanierowane roladki drobiowe z farszem porowym z każdej strony na złoty kolor (układać na rozgrzanym tłuszczu miejscem łączenia do spodu, zapobiegnie to rozwinięciu

Danka Pichci
Jak przygotować świąteczny pasztet 66

wieprzowiny, np. szynka 2 uda z kurczaka 2 duże cebule 8 ziaren ziela angielskiego 4 goździki 2 liście laurowe 1 łyżka soli 1½ łyżeczki czarnego pieprzu 1½ bułki kajzerki 3 jajka 100 g suszonych śliwek ¼ łyżeczki startej gałki nuszkatałowej Usunąć skórę i pokroić boczek na kawałki. Ułożyć na dnie żeliwnego garnka. Następnie pokroić wołowinę i wieprzowinę i położyć na boczku(...)przez około 3 godziny. Mięso powinno się rozpadać. Ugotowane mięso odstawić w garnku do całkowitego schłodzenia. Mięso zmielić na jednolitą masę wraz z cebulą. Dodać żółtka, namoczoną w wywarze bułkę i zmiksować do połączenia. Doprawić farsz solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową i wymieszać z pokrojonymi śliwkami. Na koniec wymieszać z ubitą na sztywno pianą. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Napełnić

codojedzenia
Krokiety z mięsem i kapustą kiszoną – pyszne danie na każdą okazję 103

około 800 g kapusty kiszonej duża cebula 300 g mrożonych grzybów leśnych lub pieczarek kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych sól, pieprz   Panierka: 3 jajka około szklanka bułki tartej   Przygotowanie Naleśniki Mąkę wsyp do miski. Dodaj do niej mleko, jajka, wodę, olej i sól. Składniki miksuj ze sobą przez chwilę, następnie masę odstaw na 20 minut. Ciasto(...)rozsmaruj po całej powierzchni, omijając obrzeża. Zagnij do środka dwa równoległe brzegi naleśnika. Następnie zwiń rulon, rozpoczynając od niezagiętego brzegu. Tak przygotowane krokiety obtocz w roztrzepanym widelcem jajku i bułce tartej. Smaż na oleju ze wszystkich stron do zrumienienia. Krokiety z mięsem i kapustą kiszoną – pyszne danie na każdą okazję Zobacz inne przepisy na dania z naleśników: Naleśniki zapiekane

e-PrzepisyKulinarne
GNOCCHI Z RICOTTĄ, PARMEZANEM I TRUFLĄ 28

Świąt Bożego Narodzenia! Przygotowanie : 20 min       Chłodzenie : 30 min Gotowanie : 30 min. Porcja dla 4 osób : ● 200 g ricotty ● 60 g parmezanu ● 100 g bułki tartej ● 1 jajko ● 1 mała trufla czarna ● 40 g masła ● 2 łyżki oliwy truflowej ● 1 łyżka oliwy z oliwek ● skórka otarta z ½ cytryny bio ● 1 ząbek czosnku ● 2 gałązki tymianku(...)zetrzyj na płatki, odstaw. Przygotuj ciasto na gnocchi. W misce wymieszaj ricottę, jajko, oliwę truflową, starty parmezan, 1 łyżeczkę skórki otartej z cytryny i gałkę muszkatołową. Posól, popieprz, dodaj bułkę tartą, dobrze wymieszaj całość i wstaw na 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Podziel przygotowaną masę na 16 małych porcji, formując gnocchi. Ułóż je w żaroodpornym

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Wigilijna rybka dla dzieci 69

naprawdę szybko i łatwo. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!     Składniki: ok 350g filetów z białej ryby (u mnie dorsz) 1 jajko 2 łyżki kaszy manny (można zastąpić bułką tartą) 1 łyżka soku z cytryny pół łyżeczki soli szczypta pieprzu Panierka: 1 jajko + 2 łyżki mleka 1 szklanka płatków kukurydzianych pół szklanki mąki Dodatkowo: olej do smażenia(...)Rybę myjemy, osuszamy i bardzo drobno siekamy *** *** Przekładamy do miski, dodajemy jajko, kaszkę (lub bułkę tartą), sok z cytryny oraz przyprawy *** *** Dokładnie mieszamy *** *** Płatki kukurydziane przekładamy do malaksera *** *** Mielimy na drobno. Zamiennie płatki można włożyć do woreczka foliowego, zawiązać i potłuc tłuczkiem do mięsa *** *** Przygotowujemy 3 miseczki. Do jednej miski wsypujemy mąkę, do drugiej wbijamy jajko i roztrzepujemy z mlekiem

Blog z Apetytem
Karp w panierce czosnkowej, idealny na Wigilię 55

szczególnie że to prosty i szybki przepis składniki : 1 karp o wadze około 2kg lub 1kg fileta z karpia 4 ząbki czosnku 1/2 kostki masła 3 jajka 2 szklanki bułki tartej sól, pieprz czarny do smaku dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Karpia wypatrosz, oczyść z łusek i podziel na kawałki. Jeśli używasz filetu, masz ten krok(...)obtaczania schabowych. Masło wyjmij z lodówki żeby osiągnęło temperaturę otoczenia i zmiękło. Czosnek wyciśnij praską i wymieszaj z miękkim masłem. Kawałki karpia zanurzaj w jajku i obtaczaj w bułce tartej. Smaż na średnio rozgrzanej patelni w dość głębokim tłuszczu. Natychmiast po zdjęciu z patelni, każdą porcję smaruj cieniutką warstwą czosnkowego masła. Masło pięknie się stopi i wsiąknie w panierkę, nadając

Ogrodnik w podróży
Panierka do ryby smażonej 30

wyzwanie dla wielu osób. Jaka panierka do karpia wigilijnego? W czym obtoczyć rybę do smażenia? Tu się sprawdzi klasyczny, stary Babci przepis na smażoną rybę, mąka, jajko i domowa bułka tarta. W handlu są dostępne różne bułki i gotowe panierki, ale przecież nie o to chodzi, żeby zaśmiecać rybę byle czym. Dobra ryba, czy dobre mięso nie potrzebuje żadnych nowoczesnych

Dieta moja pasja
Roladki z karkówki z farszem a’la pizza pieczarkowa, genialny obiad 33

mała cebula 1 ząbek czosnku 4 plastry sera dowolnego rodzaju ( może być nawet topiony w plastrach ) 4 łyżki ketchupu pikantnego oregano sól, pieprz do smaku dodatkowo: masło do smażenia bułka tarta do obtoczenia 2 roztrzepane jajka olej rzepakowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczarki pokrój, cebulę także, czosnek wyciśnij praską. Podsmaż wszystko na maśle z dodatkiem soli do smaku, aż całość nabierze(...)plaster posmaruj ketchupem. Łyżka na plaster. Połóż farsz pieczarkowy i ser. Dopraw oregano, solą i pieprzem do smaku. Zawiń jak zrazy. Obtocz kolejno, najpierw w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Lekko dociskając, żeby nadać roladkom ładny kształt i mocno zlepić. Czynność powtórz dwukrotnie, to zapobiegnie wyciekom sera. Gotowe roladki schłodź w lodówce około 30 minut do godziny. Następnie usmaż

Ogrodnik w podróży
Kruchy makowiec z jabłkami 33

smalcu 1/2 szklanka cukru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany Mak: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g) 3 białka  3 łyżki bułki tartej Jabłka: 1 kg jabłek masło do obsmażenia cukier wedle uznania Sposób przygotowania: 1. Zrobić kruche ciasto: zimne tłuszcze posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i zagnieść(...)Podzielić na 3 części, schłodzić.  2. Masę makową wymieszać z bułką tartą, ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z masą makową.  3. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. W rondlu roztopić masło, dodać jabłka i smażyć do odparowania nadmiaru soku. Można posłodzić, ale nie jest to konieczne.  4. Ciasto wyłoży warstwami do blaszki wyłożonej

Kuchnia domowa Ani
Staropolskie ciasto z orzechami 40

margaryny 2 żółtka 20 dag mąki pszennej 2 łyżki zimnej wody Warstwa orzechowa: 30 dag mielonych orzechów włoskich 20 dag cukru pudru 6 jajek 2 białka 1 łyżka tartej bułki 1 niepełna szklanka rodzynek - można pominąć Sposób przygotowania: 1. Składniki na kruche ciasto zagnieść, podzielić na dwie części (wielkości 2/3 i 1/3), większą część wyłożyć na blaszkę.  2. Żółtka(...)utrzeć z cukrem pudrem, dodać zmielone orzechy. Białka ubić, dodać do masy orzechowej, a na koniec dodać bułkę tartą i rodzynki, delikatnie wymieszać.  3. Masę orzechową wyłożyć na wyłożony wcześniej spód. Drugą część kruchego ciasta rowałkować, wyłożyć na orzechy, lekko docisnąć.  4. Piec w 180*C przez około 40 minut.  Smacznego

Kuchnia domowa Ani