bułki - 33926 przepisów (strona:564/2262)

Koperty drobiowe z pieczarkami i mozzarellą 84

smaczne. Palce lizać!     Składniki: 2 duże filety z kurczaka 1 cebula 150g pieczarek 1 kulka mozzarelli w zalewie pół pęczka pietruszki sól, pieprz 1 jajko 1 szklanka bułki tartej 1 łyżka masła najlepiej klarowanego olej do smażenia     *** Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle *** *** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, smażymy *** *** Kiedy(...)Posypujemy siekaną pietruszką *** *** Mięso składamy na pół – farsz zakrywamy drugą częścią fileta *** *** Tak samo postępujemy z wszystkimi kawałkami mięsa *** *** Kieszonki obtaczamy najpierw w roztrzepanym jajku *** *** A następnie w bułce tartej *** *** Kieszonki formujemy jeszcze w dłoniach, aby dobrze zakleić brzegi *** *** Układamy na rozgrzanym oleju *** *** Smażymy na średniej mocy palnika, z dwóch stron na rumiano. Ważne aby „ogień

Blog z Apetytem
Śledzie po żydowsku 88

lodówki na kilka godzin. Tak przygotowanie śledzie podajemy z dodatkiem pieczywa. Poniżej kilka propozycji na domowe pieczywo , które będzie smacznym dodatkiem do śledzi po żydowsku. chleb z czosnkiem niedźwiedzim bułki z suszonymi pomidorami chleb bezglutenowy na zakwasie bułki na kefirze chleb pszenno-żytni na soku z ogórków kiszonych rogale śniadaniowe Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na śledzie

MeCooks
Kotleciki drobiowe w musztardowej panierce 629

dzieciom, jak i dorosłym. Polecam!     Składniki: 2-3 pojedyncze filety z kurczaka sól, pieprz 1 łyżka musztardy 1 jajko 1/3 szklanki mleka 1 szklanka mąki 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia     *** Filety przekrawamy wzdłuż na pół *** *** Mięso rozbijamy na średniej grubości plastry *** *** Filety przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Smarujemy cienką warstwą musztardy(...)można pominąć jeśli nie mamy czasu) *** *** Jajko wbijamy do miseczki i mieszamy z mlekiem *** *** Kotlety obtaczamy kolejno w mące *** *** Następnie w jajku wymieszanym z mlekiem *** *** A na końcu w bułce tartej *** *** Smażymy na rozgrzanym oleju, na średniej mocy palnika, aby nie przypaliły się z wierzchu i doszły w środku *** *** Smażymy z dwóch stron na rumiano *** *** Po zdjęciu z patelni możemy

Blog z Apetytem
Krokiety ziemniaczane z brokułem 83

inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS NA KROKIETY ZIEMNIACZANE Z BROKUŁEM Składniki: 300g ugotowanych ziemniaków 200g ugotowanego brokuła 1 jajko 1 szklanka mąki szczypta soli bułka tarta olej Jak zrobić krokiety ziemniaczane z brokułem: Zaczynamy od zmiksowania ziemniaków i brokułów na puree. Następnie do ziemniaków wbijamy jajko, dodajemy mąkę i szczyptę soli. Potem mieszamy wszystko(...)zagniatamy delikatne, miękkie ciasto ziemniaczano-brokułowe. W kolejnym kroku odrywamy kawałki ciasta i formujemy płaskie, podłużne krokieciki. Następnie krokiety obtaczamy w bułce tartej. Finalnie smażymy na oleju na złoto z obi stron. Artykuł Krokiety ziemniaczane z brokułem pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie

Dorota Smakuje
Makaron z pulpecikami w sosie carbonara 82

Szybki i nietrudny w wykonaniu przepis na obiad jednogarnkowy dla całej rodzinki.     Składniki: Pulpety: 500g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego 1 jajko 2 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra mąka do obtoczenia klopsików olej do smażenia Sos: 10 dkg boczku wędzonego 1,5 szklanki bulionu pół szklanki słodkiej śmietanki(...)Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy. Na patelni podsmażamy pokrojony w paseczki boczek, gdy się zrumieni, przekładamy go do miseczki *** *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony na mocno rumiano *** *** Całość

Blog z Apetytem
Cammembert z patelni 57

u017cdej strony do zez\u0142ocenia si\u0119 panierki.\r","Podawa\u0107 gor\u0105cy serek z \u017curawin\u0105."],"keywords":"ser,\u017curawina"} Drukuj Cammembert z patelni Składniki: serek cammembert, jajko, trochę bułki tartej, żurawina (w słoiczku) olej do smażenia Przygotowanie: Jajko rozbełtać w głębokim talerzu. Obtoczyć w nim serek cammembert. Do drugiego głębokiego talerza nasypać bułkę tartą i obtoczyć w niej serek

Bardzo Gruby Smok
De volaille drobiowe z dodatkiem 90

szerokich ser zółty też paski po 1cm. Przyprawy po łyżeczce wymieszać: -sól, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka, ostra, suszona mieszanka ziół polskich, czosnek suszony. Do panierowania- 2 jajka, bułka tarta i mąka krupczatka Olej do smażenia   Robimy! Pierś tniemy aby uzyskać 8 kawałków. Rozbijamy tłuczkiem na jak największe kotlety- najlepiej przez woreczek foliowy, szybko niszczy się struktura mięsa! Przyprawiamy(...)brzegów nakładamy nakładamy kabanosa, czosnek, na to masło i ser. Zwijamy dość ciasno roladki Opuszamy jeszcze dodatkowo czosnkiem. Każdą z roladek obtaczamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w mieszance bułki tartej z mąką krupczatką (mąka nada chrupkości) Smażymy na złoto z każdej strony. A po przekrojeniu na zimno wyglądają tak: Gdy są ciepłe roztopione masełko z czosnkiem i ser delikatnie

Latosiowydom
Islak burger aka wet burger 62

dzięki Kadiro Nurmanowi, znana raczej z kebsów, ale z miasta, z którego wspomniany pochodził, czyli Istambułu, wywodzi się też inny street food. Składniki: - jakieś burgery - przecier pomidorowy - czosnek - bułki do burgerów Wykonanie: Burgery smażymy. Czosnek wyciskamy, podsmażamy chwilę na oleju i dodajemy przecieru. Sosu nie może być za dużo. Wkładamy bułki do sosu i chwilę gotujemy, żeby trochę nasiąkły

Kryzysowa Książka Kucharska
Kotleciki z polędwiczki wieprzowej 65

Bardzo smaczne, delikatne, mięciutkie kotleciki, które posmakują i małym i dużym.  Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa bułka tarta sól, pieprz 2 jajka olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso oczyścić z błonek, pokroić na 1-1,5 cm plastry. Każdy kawałek mięsa ugnieść dłonią. Polędwiczka to miękkie mięso i nie trzeba używać tłuczka do rozbijania, ale jeśli oczywiście ktoś woli(...)może użyć tłuczka. Mięso posolić i opieprzyć. 2. Jajka rozbić w misce, każdy opanierować w jajku, a potem w bułce tartej.  3.Kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.  Smacznego

Kuchnia domowa Ani
COTTON BALLS (Z MIELONEGO I CIASTA FRANCUSKIEGO) 65

kulki: ok 400 g mięsa mielonego 1 mała cebula 1 mała marchewka olej do smażenia przyprawy: u mnie sól, pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek, suszony czosnek 2 łyżki bułki tartej posiekana natka pietruszki Dodatkowo: op. ciasta francuskiego (o dobrym składzie) Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju na patelni. Do cebuli dodajemy startą na małych oczkach marchewkę(...)smażymy całość chwilę. Mięso mielone mieszamy w misce z przyprawami. Dodajemy bułkę tartą oraz wystudzoną zawartość patelni. Dobrze wyrabiamy masę. Lekko wilgotnymi dłońmi formujemy z masy małe kulki, troszkę większe od orzecha włoskiego.  Ciasto francuskie dzielimy na wąskie paseczki. Każdą mięsną kulkę owijamy paskami ciasta. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Smarujemy roztrzepanym jajkiem, i możemy dodatkowo

Walijskie Pichcenie
Pieczone kotleciki z soczewicy z pieczarkami 86

pieczarek. Pyszny, sycący obiad bez mięsa. Doskonale smakuje podane z surówką z pora . Składniki: 250 g czerwonej soczewicy, 500 ml bulionu, pół dużej marchewki, pół cebuli, ok 100 g bułki tartej, dużej jajko, sól, pieprz, 250 g pieczarek, łyżeczka masła Przygotowanie: Soczewicę płukamy na sitku pod bieżącą wodą.  Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, gotujemy na średnim ogniu co jakiś(...)czas mieszając około 20 minut aż będzie miękka. Następnie odcedzamy. Marchew ścieramy na tartce, cebulę kroimy w kostkę, dodajemy soczewicę, jajko i blendujemy. Następnie dodajemy partiami bułkę tartą mieszamy do chwili aż zacznie nam masa gęstnieć, tak aby można było formować kulki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy  kotleciki. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika

Lena Gotuje
Roladki poznańskie z mielonej wołowiny 250

Zainspiruj się przepisem na nadziewane roladki z mięsa mielonego duszone w aromatycznym i bardzo smakowitym sosie. Danie palce lizać!     Składniki: 800g mielonej wołowiny 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka 3-4 łyżki musztardy 1 cebula 10 dkg boczku wędzonego 1-2 ogórki kiszone pół pęczka natki pietruszki pół czerwonej papryki mąka(...)obtoczenia roladek olej lub smalec do smażenia 1 szklanka czerwonego wina (wytrawnego lub pół wytrawnego) liść laurowy, ziele angielskie     *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę, tartą oraz przyprawy – do smaku. Dokładnie mieszamy *** *** Przygotowujemy farsz do roladek. Boczek, cebulę, ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę, pietruszkę siekamy. Wszystko przekładamy do miseczki, mieszamy *** *** Mięso dzielimy

Blog z Apetytem
Zapiekanka z mięsa mielonego i kapusty 90

jednym zamachem. Przepis na ziemniaczki znajdziecie TUTAJ (KLIK)     Składniki: ok 800g wieprzowego mięsa mielonego 2 cebule 2 jajka 2 łyżki musztardy 1 łyżka koncentratu 3-4 łyżki bułki tartej Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra 10 dkg boczku wędzonego – w cienkich plasterkach pół główki białej kapusty tłuszcz do smażenia     *** Do mięsa mielonego dodajemy(...)jajka, bułkę tartę, musztardę, koncentrat oraz przyprawy – do smaku. Dokładnie mieszamy *** *** Kapustę szatkujemy *** *** Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę *** *** Gdy cebula się zeszkli dokładamy pokrojoną kapustę, smażymy przez kilka minut często mieszając *** *** Blaszkę lub żaroodporne naczynie natłuszczamy (ja wyłożyłam papierem do pieczenia ale nie polecam tego sposobu, gdyż papier bardzo namaka). Mięso dzielimy na 3 części. Wykładamy pierwszą

Blog z Apetytem
ROLADKI Z UDEK KURCZAKA ZE SZPINAKIEM 75

udek z kurczaka 300 g szpinaku (ja miałam mrożony) 3 łyżki startego, żółtego sera 2 ząbki czosnku 1 cebula olej sól pieprz ziołowy ostra i słodka papryka Do panierowania : bułka tarta mąka roztrzepane jajka Wykonanie: Udka (ja kupiłam już wyluzowane i bez skóry) lekko rozbić. Posypać z obu stron solą, pieprzem ziołowym, słodką i ostrą  papryką. Odstawić w chłodne(...)dodać starty na oczkach ser.  Farsz nakładać na rozbite udka. Zwijać, formując roladkę. Każdą obtoczyć najpierw w mące, potem w roztrzepanych, lekko osolonych jajkach, a na końcu w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor obracając je, aby usmażyły się równomiernie z każdej strony

Walijskie Pichcenie
Rajska rolada 95

potem jeden szybki ruch nożem i jest radość, że znów udało się zrobić coś pysznego.  Biszkopt orzechowy: 8 jaj 8 łyżek zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 6 łyżek bułki tartej 8 łyżki cukru kryształu 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy, a gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier, cały czas(...)miksując. Gdy się rozpuści dodajemy kolejno żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną ze zmielonymi orzechami, bułką tartą oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Połowę ciasta przekładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 25 min. w 180 st. C . Jeśli macie 2 blaszki tej samej wielkości to możecie upiec oba placki jednocześnie, jeśli

Cynamonowe szczęście