bułki - 33426 przepisów (strona:564/2229)

Hiszpańskie Klopsy Albondigas 34

różne przyprawy takie jak natka pietruszki miąższ z pomidorów cebula czy czosnek, aby nadać potrawie bogatszy smak i aromat. Wędzone klopsiki czyli prawie Albondigas Niektóre przepisy zawierają także jajka bułkę tartą mleko lub ser, które sprawiają, że albondigas są jeszcze bardziej soczyste i puszyste. Podawanie albondigas może się różnić w zależności od regionu i preferencji kulinarnej. W Hiszpanii często(...)pierwsze bagietkę namocz w mleku, by zmiękła, ja zrobiłem to, przed pójściem na siłownię 🙂 gdzie udawałem, że coś ćwiczę… Po drugie wymieszaj i dobrze ugnieć ze sobą, mięso, bułkę, warzywa, przyprawy. Po drugie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę z oliwek, z mieszanki uformuj kulki wielkości piłeczki do golfa, lub ping – ponga…hmm mają taką samą wielkość

RafalCook
Leczo z parówką 30

boczku, użyłam parówek z szynki. Warzywne leczo z parówkami wychodzi lżejsze i delikatniejsze, nie jest tak tłuste jak leczo przygotowane z boczkiem i kiełbasą. Leczo najlepiej smakuje ze świeżą bułką posmarowaną masłem. W mojej rodzinie zawsze je się leczo z pieczywem posmarowanym masłem, zawsze moczę sobie bułkę w sosie z leczo i tak zajadam. Życzę smacznego i zapraszam do skorzystania

ProstePesto.pl
Maślane ciasto ze śliwkami 31

pasty z wanilii, co jeszcze bardziej wzbogaci aromat i smak ciasta. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia (samo dno, zamykam obręcz), boki smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Możesz zrezygnować z papieru do pieczenia i całą formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do tortownicy wylewam ciasto, wyrównuję. W ciasto wtykam równomiernie połówki śliwek, skórką do dołu

Zasmakuj Kuchni
Kruchy placek ze śliwkami 30

pszennej 1 jajko 1 żółtko 20 dkg masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 1/3 szkl. cukru szczypta soli Dodatkowo 1 kg śliwek cukier waniliowy cynamon odrobina bułki tartej Przygotowanie Z podanych składników wyrabiamy ciasto, dzielimy na pół i wkładamy do lodówki na 30 min. W tym czasie oczyszczamy śliwki z pestek, kroimy na 6-8 części(...)blaszki smarujemy tłuszczem, posypujemy mąką, wyklejamy dno ciastem. Na to idą pokrojone śliwki, posypane łyżką cukru, cukrem waniliowym, cynamonem i odrobiną bułki tartej. Drugą część ciasta rozwałkować i położyć na śliwkach. Ciasto jest dość klejące, dlatego łatwiej będzie odrywać kawałki ciasta, rozpłaszczać na dłoni posypanej delikatnie mąką i układać obok siebie na śliwkach. Piec w 180 stopniach C przez

Wasze Przepisy
Najlepsze mielone klasycznie i inaczej 31

dziś zapraszam na krótki przewodnik po kotletach mielonych, tych popularnych i tych mniej znanych. Najlepsze mielone Oto kilka moich propozycji na kotlety mielone. Znajdziesz tu przepis na mielone bez bułki, bez cebuli, mielone z ziemniakami. Kotlety wieprzowe jak i drobiowe, a także z mięsa mieszanego drobiowo wieprzowego. Zaczynamy od klasycznego kotleta mielonego jak u Babci czy u Mamy. Tradycyjny klasyczny(...)kotlety mielone z jajkiem i bułką —> PRZEPIS     Podobne tradycyjne mielone nadziewane żółtym serem —> PRZEPIS     Sznycel ministerski, to kotlet mielony który w swojej oryginalności bardzo

Dieta moja pasja
Zraziki gajowego 280

soczyste i wręcz rozpływające się w ustach. Zajadają się nimi zarówno dzieci, jak i dorośli. Danie palce lizać!     Składniki: 500g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki prażonej cebuli 1 nieduża marchew 1 mała cukinii pół szklanki mąki 1 cebula ok 10 pieczarek 1 szklanka bulionu pół szklanki słodkiej śmietanki(...)przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra, zioła prowansalskie olej do smażenia     *** Marchew i cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, prażoną cebulkę oraz przyprawy – do smaku *** *** Mieszamy i dodajemy połowę startych warzyw *** ***Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy 6 zrazów i obtaczamy je kolejno w mące *** *** Roladki

Blog z Apetytem
Makaron udon domowy 41

Makaron udon jest to jeden z moich ulubionych makaronów. Sprawdza się w wielu daniach, a jego wyjątkowa grubość i struktura sprawia, że wszystko z nim smakuje

SprawdzonaKuchnia.pl
Najlepsze kruche ciasto ze śliwakami 31

jajko, rozmiar L 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 gram masła w temperaturze pokojowej 300 gram śliwek - u mnie węgierki 1 łyżka bułki tartej cukier puder do dekoracji Wykonanie: Owoce myjemy, przecinamy ostrym nożem na połówki, wyciągamy pestki. Do dużej miski wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cukier.  Mieszamy(...)dłużej do lodówki. Po schłodzeniu dzielimy na dwie części - większą i mniejszą ( 2/3 i 1/3 ). Większą częścią wylepiamy dokładnie dno  wysmarowanej masłem tortownicy, posypujemy niewielką  ilością bułki tartej i wykładamy połówki śliwek,  jedną obok drugiej, skórką do dołu.  Z drugiej części ciasta odrywamy niewielkie kawałki,  rozpłaszczamy i miejsce w miejsce pokrywamy nimi owoce

Kronika Piekarnika
Smażone boczniaki w wegańskiej panierce 22

mleko pokryło wszystkie grzybki. Odstawiamy. Do głębokiego talerza wsypujemy siemię lniane i zalewamy wodą. Mieszamy i odstawiamy. To będzie nasze “wegańskie jajko” do panierki W drugim głębokim talerzu mieszamy bułkę tartą, czosnek granulowany, sól i pieprz. Na patelni rozgrzewamy olej. Mieszamy nasze “jajko”. Bierzemy po kolei boczniaki namoczone wcześniej w mleku, zanurzamy w “jajku”, następnie obtaczamy z obu stron(...)bułce tartej i układamy na patelni. Smażymy na średnim ogniu aż zarumienią się z obu stron. Smażone boczniaki w panierce podajemy do obiadu z ziemniakami i ulubiona surówką. Świetne również jako przekąskę np. podana z pikantnym koreańskim sosem BBQ . Polecam również smażone grzyby boczniaki , gulasz adobo z boczniaków i tofu , sos grzybowy z boczniaków z brokułami , koreański bulgogi z boczniaków

Lamarida.pl
Co na lunch do pracy? 25

tarta wytrawna z tofu i warzywami  gotowana komosa ryżowa curry z czerwonej soczewicy kimchi, czyli kiszona kapusta pekińska Zestaw VI kanapka z domowego chleba  lub chrupiącej bułki sos paprykowy lub domowy sos salsa kotleciki z selera tzw. seleryba Zestaw VII sałatka z kaszy bulgur oliwki sałatka z pora i ciecierzycy kimchi, czyli kiszona kapusta pekińska Zestaw VIII bezglutenowy(...)gryczany z ziarnami tofucznica  , czyli „jajecznica” z tofu świeży ogórek lub papryka Zestaw IX sałatka z kaszy bulgur oliwki pomidorki koktajlowe domowy chleb  lub chrupiąca bułka   humus kimchi, czyli kiszona kapusta pekińska wegańskie kabanosy Zestaw X frytki po chińsku curry z czerwonej soczewicy gotowany ryż bezglutenowy chleb gryczany z ziarnami   lub domowy chleb sałatka

Lamarida.pl
Kotlety z udek kurczaka + film 23

Film :   Składniki na 3 porcje: 3 udka kurczaka (bez kości i skóry) 2 jajka 1/2 szklanki mleka 4-5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę mąka pszenna bułka tarta olej do smażenia czarny pieprz sól Przepis: Umyte i osuszone udka z kurczaka rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety schabowe. Rozbite mięso doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i nacieramy przeciśniętym przez(...)godzinę, aby przeszło przyprawami. Jajka przekładamy do miski, dodajemy mleko i całość roztrzepujemy widelcem. Kotlety panierujemy najpierw w mące, następnie w jajku i mleku a na końcu w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju, na wolnym ogniu, z obu stron na złoty kolor. Takie kotlety smażymy się troszkę dłużej niż kotlety z piersi czy schabowe. Usmażone kotlety odsączamy

Smakowite Dania
Pulpety w sosie ziołowym 35

się przechowują, dobrze się mrożą, można spokojnie ugotować ich trochę więcej na zaś. Lubicie pulpety? Z jakim sosem najlepsze? PRZEPIS PULPETY W SOSIE ZIOŁOWYM Składniki: 400g mielonego mięsa 1 bułka kajzerka rozmoczona w mleku 4 łyżki kaszy manny 3 łyżki utartego sera żółtego sól ząbek czosnku łyżeczka oregano łyżeczka suszonej natki pietruszki sos: 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 400ml(...)łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekane szczypiorku 2 łyżki posiekanych innych ziół – u mnie bazylia i oregano Jak zrobić pulpety w sosie ziołowym: Mięso wymieszać z rozmoczoną bułką, kaszą, serem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Formować małe pulpeciki, układać na talerzu i wstawić do lodówki do czasu gotowania. Cebulę posiekać drobno i zeszklić na oliwie. Dodać przeciśnięty przez

Dorota Smakuje
Prosty przepis na kalafiora pieczonego w całości w sosie czosnkowym 41

tego wyraźnego w smaku, co po prostu rozpływa się w ustach, to te danie będzie odpowiedzią na tę zachciankę. Pewnie znany wam jest kalafior z masełkiem i bułką tartą? Mi się kojarzy z błogimi, letnimi, długimi wieczorami i warzywnymi kolacjami przygotowanymi przez mamę… Dziś mam lżejszą alternatywę tego przepisu – bułkę tartą zastępujemy parmezanem lub odrobiną innego długo dojrzewającego

Eat me! Fit me!
Kotlety drobiowe z salsą mango 43

jest przepis petarda! Mówię wam! Co za eksplozja smaków w ustach! Niesamowite połączenie! PRZEPIS KOTLETY DROBIOWE Z SALSĄ MANGO Składniki: kotlety: 4 udka kurczaka pieprz sól czosnek granulowany bułka tarta grubo mielona olej salsa: 1 dojrzałe mango 0,5 małej czerwonej cebuli 2 szczypty chili mielonego 1 łyżka posiekanych listków świeżej kolendry Jak zrobić kotlety drobiowe z salsą mango(...)Pozostawiłam skórę. Każdą część rozłożyłam płasko na desce, przykryłam folią i lekko robiłam młotkiem do mięsa. Następnie kotlety oprószyłam z obu stron solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, obtoczyłam w bułce tartej. Na patelni rozgrzałam sporą ilość oleju. Kotlety smażyłam na złoto z obu stron na niezbyt dużym ogniu. Mango obieramy, odkrajamy od pestki, kroimy w drobną kostkę – jeśli jest bardzo

Dorota Smakuje