orkiszowej jasnej - 125 g masła - 5 łyżek cukru pudru - 1 żółtko masa makowa - 3 szklanki maku - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru - 2 jajka - 1 białko - 2 łyżki bułki tartej masa serowa - 1 kg sera białego z wiaderka lub podwójnie zmielonego - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru - 125 g masła - 5 jajek - garść ulubionych bakalii - aromat cytrynowy Przygotowanie: Na początek(...)ciasto się schładza przygotowujemy masę makową. Mak sparzamy wrzątkiem, następnie odsączamy i dwukrotnie mielimy. Mak ucieramy z cukrem i żółtkami. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do maku dodajemy bułkę tartą oraz ubite białka. Całość delikatnie mieszamy. Jedna masa gotowa, więc przygotowujemy masę serową. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy porcjami ser i cały czas miksujemy. Do masy derowej dodajemy
Zainspirowana w kuchniząbki czosnku 1 jajko 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Dodatkowo: 100 g szynki 100 g mozzarelli (u mnie w plastrach) 200 g boczku surowego w plastrach Bułkę zalewamy wodą lub mlekiem. Odstawiamy do namoknięcia, a następnie dokładnie odciskamy. Cebulę drobno siekamy. Szklimy na niewielkiej ilości oleju. Mięso mielone umieszczamy w misce. Dodajemy odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę, przeciśnięty
Smaki Na Talerzuwielkanocnym stole. 11 jaj 2 cebule 70 g startej mozzarelli sól, pieprz 100 g groszku zielonego mrożonego 1/2 papryki czerwonej 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy 1/2 szklanki bułki tartej 40 g masła, olej 1/2 łyżeczki kurkumy 150 g śmietany gęstej 18 % 9 jajek gotuję na twardo. Cebulę drobno kroję i przesmażam na oleju, dodaję groszek i chwilę duszę razem(...)Zostawiam do ostygnięcia. Ugotowane jajka obieram, ścieram na tarce jarzynowej. Dodaję cebulę z groszkiem, pokrojoną drobno paprykę, mozzarellę, śmietanę, majonez, musztardę, kurkumę, bułkę tartą, sól, pieprz, wbijam dwa jajka surowe. Całość mieszam łyżką. Masę wylewam do foremki aluminiowej wymiary 23 cm x10 cm , na wierzchu układam plastry masła. Foremki nie trzeba smarować. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni, wstawiam foremkę
wesoła kuchniaproszku 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżki oleju Naleśniki: 400ml mleka 200g mąki pszennej 2 jajka 30ml oleju ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru Olej do smażenia Panierka: 3 jajka Bułka tarta Krokiety z mięsem Przygotowanie: Obraną i pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę szklimy na oleju na dobrze rozgrzanej patelni. Mięso drobiowe z rosołu wraz z ugotowaną marchewką i pietruszką(...)który następnie równomiernie rozprowadzamy na naleśniku. Boki naleśnika składamy do środka w kopertę i zawijamy w rulon tworząc krokieta. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w rozmąconym jajku, oraz w bułce tartej i smażymy na patelni na złoty kolor z każdej strony Krokiety z mięsem Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Strucla z dżemem i kruszonką Naleśniki z jabłkami, pomarańczami
Księga-Smakublat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki. Tortownicę o średnicy 24 - 26 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 minut, aż ciasto lekko się przyrumieni. Masa serowa : drożdże rozetrzeć z łyżką(...)cukier. Następnie dodać skórkę cytrynową, migdały, rum z szafranem. Jeżeli masa będzie zbyt sucha dodać 1 – 2 łyżki śmietany. Jeżeli masa będzie zbyt płynna dodać 1 – 2 łyżki bułki tartej. Wszystko zależy od sera i wielkości jajek. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około godzinę. Kruche ciasto : 150 g mąki pszennej
królestwo garównaparu z 3 łyżeczek kawy naturalnej Polewa do babki kakaowej: 100 g czekolady deserowej z minimum 50% kakao 30 g masła 1 łyżeczka miodu naturalnego 4 łyżki mleka Dodatkowo: bułka tarta lub mąka do oprószenia formy mało do posmarowania formy posypka cukrowa, wiórki kokosowe lub płatki migdałowe do dekoracji Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki(...)tylko do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Zbyt długie i intensywne mieszanie sprawi, że babka po upieczeniu będzie dość twarda. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 45 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka. W formie bez komina babkę na pewno trzeba piec dłużej
Kuchcik gotujeoleju rzepakowego 1 proszek do pieczenia (15 g) 2 płaskie łyżki kakao 2 łyżki rumu 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka masła do wysmarowania formy 2 łyżki bułki tartej do posypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Babki Tiramisu: Kawę wsypać do szklanki, zalać niewielką ilością gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka wbić(...)połączenia składników. 1/3 ciasta przełożyć do miseczki. Dodać do niego kakao, rum i przestudzoną kawę. Całość wymieszać do połączenia składników. Foremkę do babki z kominem wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Następnie wlać ciasto jasne (pozostałe 2/3), a na wierzch ciasto ciemne. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczoną
Danka Pichciświetnie komponuje się ze smakiem białej kiełbasy. Danie najlepiej smakuje podane z ugotowanymi ziemniakami. Składniki: 500 g białej, surowej kiełbasy 1 jajko 1 ząbek czosnku (opcjonalnie) 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka zimnej wody 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz mąka pszenna do obtoczenia odrobina oleju do podsmażenia Sos chrzanowy: 1 szklanka bulionu 2-3 łyżki chrzanu tartego 100 ml śmietanki(...)łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz pęczek koperku Wykonanie: Klopsiki: Kiełbasę rozcinamy i wyciągamy mięso z osłonki. Przekładamy do miski i dodajemy jajko, bułkę tartą, wodę i majeranek. Jeżeli kiełbasa jest mało przyprawiona to dodatkowo dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie formujemy
Kuchnia MagdaLenyświetnie komponuje się ze smakiem białej kiełbasy. Danie najlepiej smakuje podane z ugotowanymi ziemniakami. Składniki: 500 g białej, surowej kiełbasy 1 jajko 1 ząbek czosnku (opcjonalnie) 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka zimnej wody 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz mąka pszenna do obtoczenia odrobina oleju do podsmażenia Sos chrzanowy: 1 szklanka bulionu 2-3 łyżki chrzanu tartego 100 ml śmietanki(...)łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz pęczek koperku Wykonanie: Klopsiki: Kiełbasę rozcinamy i wyciągamy mięso z osłonki. Przekładamy do miski i dodajemy jajko, bułkę tartą, wodę i majeranek. Jeżeli kiełbasa jest mało przyprawiona to dodatkowo dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie formujemy
Kuchnia MagdaLenygotować wszystkich jajek. Dwa będą potrzebne na surowo Pieczeń jajeczno-pieczarkowa z ryżem: 3/4 szkl. ryżu 10 jajek 500 g pieczarek (u mnie brązowe) 1 cebula kilka łyżek bułki tartej mielona papryka szczypta kurkumy sól, pieprz 1 łyżka oleju Sos koperkowy: 1 łyżka masła 1 kopiasta łyżka mąki 1 i 1/4 szkl. bulionu warzywnego 3/4 szkl. śmietanki 30% szczypta gałki(...)jajka (surowe i ugotowane) oraz podsmażone z cebulą pieczarki. Doprawiamy jeszcze szczyptą kurkumy, mielonej papryki oraz solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy do masy kilka łyżek bułki tartej (u mnie około 3). Mieszankę ryżową umieszczamy w podłużnej formie tzw keksówce (można wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić masłem). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około
Smaki Na Talerzudyni ( gotowe albo przygotowane z upieczonej uprzednio dyni) 3/4 szklanki oleju 3 jajka 3/4 szklanki cukru POLEWA: 250 serka mascarpone 1 opakowanie białej czekolady do formy: masło i bułka tarta Wykonanie: W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, sól, W osobnej misce zmiksować cukier z jajkami, dodać puree i olej, lekko zmiksować, dołożyć suche składniki(...)całość zmiksować na wolnych obrotach. Formę do pieczenia babki wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wylać ciasto Piec w 180 stopniach przez ok 50 minut ( do suchego patyczka). Ciasto wystudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w garnku zagrzać wodę, na garnku ustawić metalową miskę z połamaną czekoladą i czekać mieszając delikatnie aż się rozpuści), zmiksować ciepłą czekolade z serkiem mascarpone
Smaczny zeszytstarty ser do posypania – użyłam mozzarelli z czosnkiem i bazylią ? 4 pomidorki koktajlowe ? 4 pomidory duże Wykonanie: ? Cukinie umyć, obciąć końce, przeciąć wzdłuż na pół i minimalnie wydrążyć. ? Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć i pokroić w drobną kostkę. ? Mięso przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z bułką, jajkiem i posiekaną natką pietruszki. ? Z mięsa uformować 16 podłużnych klopsików, obsmażyć
To co kochamnatki pietruszki Sos pomidorowy: ? 4 duże pomidory ? 150 g sera feta ? kilka liści selera i pietruszki ? przyprawa Kamis Viva Italia Arrabiata Wykonanie: ? Kalafiora ugotować na półmiękko w osolonej wodzie. ? Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć i pokroić w drobną kostkę. ? Mięso wymieszać z bułką, jajkiem, zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami. ? Kalafiora ułożyć w żaroodpornej formie posmarowanej olejem. ? Całą kopułę kalafiora wysmarować
To co kochamdymki ? 1 czerwona papryka ? 1/2 pęczka koperku ? 1/2 pęczka natki pietruszki ? 1/2 pęczka bazylii ? 4 kromki chleba tostowego ? 1 jajko ? 2 ząbki czosnku ? sól, pieprz ? bułka tarta do panierowania Bób ? bób mrożony 300 g ? 100 g boczku wędzonego ? 1 cebula ? 1/2 pęczka mięty ? sól, pieprz ? olej do smażenia Wykonanie: ? Filet z dorsza posolić i popieprzyć, ułożyć na papierze do pieczenia(...)obrany ze skórki, pokroić w kostkę, dodać posiekaną zieleninę i dymkę, jajko, drobno pokrojony czosnek i przyprawy. Odstawić na godzinę do lodówki. ? Formować niewielkie kulki i krokieciki. Panierowane w bułce były tylko krokieciki. ? Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec 10 minut w temp. 220 st.C. ? Bób ugotować wg zaleceń producenta. ? Cebulę i boczek pokroić w kostkę
To co kochamobranej dynii ? 300 dkg makaronu kolanka ? 1/2 szklanki rodzynek ? 3 jajka ? 3 łyżki cukru ? 2 łyżki masła ? sól do smaku ? 1 łyżeczka cynamonu ? 2 łyżki cukru brązowego ? tłuszcz i bułka tarta do formy Wykonanie: ? Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie. ? Dynię pokroić w kostkę. Rodzynki zalać gorącą wodą. ? Rozgrzać masło, podsmażyć dynię, wlać odrobinę wody i poddusić(...)Jajka ubić z cukrem na parze na gęstą, białą masę. ? Wymieszać razem dynię, makaron i masę jajeczną, dodać cynamon. ? Przełozyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem i posypanego tartą bułką. ? Posypać zapiekankę cukrem brązowym. ? Zapiekać 30 minut w temp. 180 st.C
To co kocham