Ugotowane nogi kurczaka przyprawione oregano, a następnie umiejętnie obtoczone w bułce tartej i smażone. CHRUPIĄCY KURCZAK SKŁADNIKI 2 ćwiartki z kurczaka; 1 brokuł; jarzyna lub suszone warzywa; 2 jajka; 2-3 duże ząbki czosnku; suszone oregano; bułka tarta; sól, pieprz; przepis na chrupiący kurczak oregano pachnący Artykuł Chrupiący kurczak oregano pachnący pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkałyżek cukru 4 łyżki kwaśnej śmietany 30 dag świeżych drożdży lub opakowanie 7 g suchych szczypta soli Dodatkowo: ½ szkl. bułki tartej sok z cytryny cukier puder Instrukcje Jabłka: Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Przekładamy do garnka z grubym dnem i dusimy na średnim ogniu. Kiedy jabłka puszczą(...)rozwałkowywac pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Do blaszki o wymiarach 24×36 cm przekładamy rozwałkowane ciasto, które pokrywa cały spód i trochę boków. Na wyłożone ciasto wysypujemy bułkę tartą. Na to wykładamy wcześniej przygotowane ciasto. Całość przykrywamy drugim rozwałkowanym kawałkiem ciasta. Nadmiar ciasta wciskamy między jabłka, a blaszkę. Wierzch nakłuwamy widelcem i odstawiamy na około 15-20 minut
To co lubię - gotuję i polecamzwykła się nada. Próbujcie! Składniki: 300 g kaszy gryczanej 400 g twarogu 2 jajka 50 g cukru 50 g masła 3 łyżki bułki tartej 150 g gęstej śmietany sól Przygotowanie: Kaszę gotujemy, studzimy. Ser przecieramy. dodajemy do kaszy z jajkami i cukrem. Masę wyrabiamy, do smaku doprawiamy(...)solą. Blachę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą, wykładamy kaszę. Wierzch smarujemy śmietaną. Zapiekamy 20-25 minut w temperaturze 190°C. Zapiekankę kroimy na kwadraty
R'n'G KitchenStrucla ze śliwkami składniki Strucla ze śliwkami składniki na kruszonkę Do wypieków ciast drożdżowych zazwyczaj staram się używać świeżych drożdży. Drożdże instant używam przede wszystkim do pieczenia chlebów i bułek. Strucla ze śliwkami przepis Ciasto na struclę różni się odrobinę od klasycznego ciasta drożdżowego. Nie robimy tutaj klasycznego zaczynu, tylko drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy cukier puder i całość rozcieramy(...)pudru, aby nadać jej słodycz. Po 20 minutach wyrośnięte ciasto wyrobić raz jeszcze, ułożyć na papierze do pieczenia i rozwałkować na prostokąt. Z obu stron nacinamy brzegi. Ciasto podsypujemy bułką tartą, układamy śliwki. Nacięte paski z brzegów zaplatamy na górze ciasta. Ciasto pozostawiamy jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy z wierzchu kruszonką. Piekarnik
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dodatkiem mocno wysmażonej sporej ilości cebuli. ZUPA CEBULOWA SKŁADNIKI nawet 2 litry mocnego, domowego wywaru wołowego; 1 kilogram cebuli; 130 gramów masła; 250 ml białego wytrawnego wina; weka (bułka paryska, bułka wrocławska); czosnek; ser gruyere lub emmentaler; oliwa z oliwek; cukier; mąka pszenna; sól, pieprz; przepis na... Artykuł Zupa cebulowa prawdziwy przepis francuski pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaFilety z makreli wędzonej obrane ze skóry i umieszczone w podłużnej bułce, a następnie posmarowane majonezem. HOT DOG Z MAKRELĄ SKŁADNIKI 1 duża makrela wędzona; 2 bułki do hot dogów; majonez; kapary; sałatka szwedzka; jalapeno lub chilli; sałata lodowa; szczypiorek; pieprz; przepis na hot dog z makrelą po holendersku Artykuł Hot dog z makrelą po holendersku pochodzi z serwisu Kuchnia
Kuchnia TomkaZmielona surowa ryba z dodatkiem cebuli, jajka i bułki, a następnie formowana w klopsy i smażona, potem zalana zalewą octową. KLOPSIKI RYBNE NA KWAŚNO SKŁADNIKI 300 gramów surowego, niesolonego śledzia 200 gramów fileta z dorsza 1 nieduża makrela wędzona 2 spore cebule 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki bułki tartej 1 litr oleju... Artykuł Klopsiki rybne na kwaśno
Kuchnia TomkaMielone mięso wieprzowe z dodatkiem czosnku, jajka, bułki i cebuli formowane w kotlety i smażone na patelni. SZNYCLE MIELONE SKŁADNIKI 500 gramów łopatki wieprzowej; 1 cebula; kajzerka; mleko; 1 wiejskie jajko; ząbek czosnku; bułka tarta; sól, pieprz; przepis na sznycle mielone według krakoskiego przepisu Artykuł Sznycle mielone według krakoskiego przepisu pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaCiasto drożdżowe – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Stare Sioło, gmina Oleszyce, powiat lubaczowski Ciasta drożdżowe pieczone w prostokątnych lub podłużnych blaszkach zwykle nazywane są drożdżówkami lub bułkami drożdżowymi. Niektóre z nich pełnią rolę ciasta do popołudniowej kawy, a inne kroi się na kromki, które posmarowane masłem lub dżemem podawane są na śniadanie albo kolację. Zależy to od konsystencji ciasta, która z kolei(...)zależy od proporcji składników. Drożdżówki z małą ilością tłuszczu mają strukturę przypominającą bułkę – są bardziej rwące i mają większe pęcherzyki powietrza. Drożdżówki, do których dodano więcej tłuszczu, przypominają raczej babkę piaskową. Są bardziej kruche i wilgotne, co sprawia, że dłużej zachowują świeżość. Ciasto drożdżowe ze Starego Sioła to ta druga opcja. Na dodatek panie z tamtejszego Koła Gospodyń Wiejskich proponują
Trzeci talerzziemniaków Ilość porcji: 7-8 kotletów, 4 porcje SKŁADNIKI: – 400 g ugotowanych ziemniaków – 1 puszka tuńczyka (w oleju lub sosie własnym, odsączona) – 1 jajko – 1/2 szklanki bułki tartej – 1 łyżeczka soli – 1/2 łyżeczki pieprzu – 2-3 łyżki posiekanego koperku – 2 łyżki posiekanej dymki (szczypior i cebulka) – 4 łyżki mąki pszennej – olej(...)kotletów resztkę ziemniaków z obiadu. Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem, tak aby pozbyć się wszystkich grudek. Do przestudzonych ziemniaków dodaj posiekane świeże zioła, jajko, odsączonego dokładnie tuńczyka, sól i pieprz oraz bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszaj i z masy stwórz 7-8 kotlecików. Kotleciki układaj na talerzu i włóż je do lodówki na 30 minut lub na 10 minut do zamrażarki
nietylkopasta.plFilet rybny smażony i podany w bułce z dodatkiem sosu z kaparów, sałaty, pietruszki i korniszonów. BURGER RYBNY SKŁADNIKI trzy filety rybne (dorsz, sola, miruna); 3 bułki według wyboru; 200 gramów jogurtu typu greckiego; 4 korniszony; natka pietruszki; 1 łyżka kaparów; sałata little gem; 1-2 cytryny; słodka, mielona papryka; mąka pszenna; świeżo starty parmezan; kiełki... Artykuł Burger rybny
Kuchnia Tomkakości wołowych 2 pęczki włoszczyzny 200 g kapusty włoskiej 1 cebula 5 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 120 ml śmietany 18% 3 łyżki bułki tartej 1/4 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 2 łyżki majeranku 6 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu czarnego 2 ząbki czosnku sól Przygotowanie(...)flaków. Wsypujemy majeranek. Cebulę siekamy, podsmażamy na pozostałym oleju. Wsypujemy mąkę, chwilę razem smażymy. Rozprowadzamy wywarem, łączymy z flakami. Zestawiamy z ognia. Zaprawiamy śmietaną, chwilę podgrzewamy (nie zagotowujemy). Bułkę tartą zrumieniamy na maśle i dodajemy do zupy. Podajemy na ciepło z ulubionym pieczywem
R'n'G Kitchenszklanki ugotowanej kaszy ok. 1 szklanki ugotowanych ziemniaków 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, mielona ostra papryka, odrobina przyprawy do kotletów mielonych, suszony koperek tłuszcz do smażenia, bułka tarta Przygotowanie : Kaszę i ziemniaki zmielić, dodać przesmażoną, pokrojoną drobno cebulę oraz jajko Doprawić solą i przyprawami, dokładnie wyrobić Mokrymi rękoma formować małe kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć
Proste Potrawymiędzyczasie rozgrzej piekarnik do 230-240 stopni. Po czwarte powstałe ciasto podziel na cztery, połóż kulki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj, coś na kształt podłużnych bułek, wstaw blaszkę do piekarnika na jakieś 20-25 minut, aż bułki się zarumienią. Po piątek, po tym czasie wyjmij oczywiście ostrożnie blaszkę, nałóż cebulę, posyp sezamem i czarnuszką, wstaw ponownie
RafalCooksyte danie. Składniki: 500 g kapusty białej 2 łyżki ryżu 300 g mielonej wołowiny 1 cebula 1 łyżka masła 4 łyżki bułki tartej 400 ml śmietany 18% 100 ml mleka 3,2% 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka majeranku sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy. Ryż(...)półmiękko. Pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy na maśle. Kapustę, mięso, ryż, cebulę dokładnie ze sobą łączymy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy "gołąbki", obtaczamy w bułce tartej, umieszczamy w brytfance. Śmietanę łączymy z mlekiem i majerankiem, zalewamy gołąbki. Dusimy pod przykryciem przez 40-45 minut
R'n'G Kitchen