bułki - 33426 przepisów (strona:584/2229)

TRADYCYJNE KOTLETY Z PIERSI INDYKA 41

mamy gotowy pyszny obiad. Do tego puree ziemniaczane i ulubiona surówka. Klasyk, a jakże smaczny.  Tradycyjne kotlety z piersi indyka - składniki: * 500g piersi z indyka * 2 jajka * bułka tarta do panierki * olej do smażenia * przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka Wykonanie: Pierś z indyka pokroić na nieduże plasterki o grubości około 1 cm. Każdy z nich cienko rozbić(...)żeby dobrze przeszły przyprawami.  Do jednej miseczki wsypać bulkę tartą, do drugiej wbić całe jajka, rozklepać je widelcem. Kotlety obtoczyć z obu stron w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety po obu stronach na średnio nagrzanym palniku grzewczym do zarumienienia się panierki

Zrób to smacznie
Zapiekanki z grzybami leśnymi 50

jeszcze minutę. Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Ciabatty przekrój wzdłuż na pół. Ułóż ciabatty na blaszce do pieczenia przeciętą stroną ku górze. Na bułkach rozłóż większą ilość startego sera. Na nim porozkładaj podsmażone grzyby, a na wierzch pozostały ser. Zapiekaj przez 7-8 minut, aż bułka będzie chrupiąca. Podawaj ze szczypiorkiem i ketchupem

Delicious Place
Pasztet z cukinii + film 106

średnie ziemniaki ( około 350-400 g ) 2 marchewki ( około 300 g ) 4 jajka 2 cebule 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 pęczek koperku 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli przepis Do dużej miski ścieramy na tarce o dużych oczkach umyte cukinie razem ze skórką. Obrane(...)Obrane marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę drobno siekamy. Opłukany koperek również drobno siekamy. Do cukinii i ziemniaków dodajemy startą marchew, cebulę, czosnek, koperek, jajka oraz bułkę tartą. Wszystko doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem oraz słodką i wędzoną papryką a następnie dokładnie razem łączymy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy. Pasztet

Smakowite Dania
Ciasto z brzoskwiniami z puszki i bezą 56

łyżeczka proszku do pieczenia, beza / piana: 150 g cukru, 3 białka, łyżeczka skrobi ziemniaczanej nadzienie: dokładnie odsączone brzoskwinie z puszki (puszka ok. 820 g) łyżka skrobi ziemniaczanej, kilka łyżeczek bułki tartej cukier puder do posypania ciasta lub polewa czekoladowa Ciasto z brzoskwiniami z puszki i bezą, przygotowanie: Przygotować ciasto: mąkę, proszek, kakao, cukier puder i pokrojone w kostkę zimne masło(...)Ponakłuwać widelcem i schłodzić (w zamrażarce około 10 minut lub w lodówce minimum 30 minut (ma być mocno zimne i twardsze).  Schłodzone ciasto na dnie blaszki posypać odrobiną bułki tartej (wchłania wilgoć z owoców). Na cieście ułożyć odsączone, pokrojone w kostkę brzoskwinie wymieszane ze skrobią ziemniaczaną. Ubić pianę z białek na sztywno, a następnie stopniowo, po łyżce, dodawać cukier

Lekcje w kuchni
Bułeczki z kurczakiem i warzywami 60

wystudzone bułeczki można mrozić. Wystarczy włożyć je do plastikowego pojemnika lub woreczka, szczelnie zamknąć i umieścić w zamrażalniku. Ja bułeczki w zamrażalniku przechowuję około 2 miesiące. Lubisz wytrawne bułki? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Bułki francuskie z pomidorem, oliwką i serem. Bułeczki z nadzieniem The post Bułeczki z kurczakiem i warzywami appeared first on MeCooks Blog

MeCooks
Gołąbki bez zawijania z włoską kapustą 58

Składniki: 500 g mięsa wieprzowego (np. szynki) 2 cebule 2 ząbki czosnku 100 g ryżu 1 jajko 2 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia pulpetów sól, pieprz olej do smażenia Sos: 500 g kapusty włoskiej 700 ml bulionu warzywnego 500 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżeczka cukru 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz olej(...)opakowaniu, studzimy. Cebulę siekamy w drobną kostkę i przesmażamy na gorącym oleju, do momentu zeszklenia.  W dużej misce łączymy zmielone mięso, ryż, przesmażoną cebulę, posiekany drobno czosnek, jajko, bułkę tartą. Doprawiamy do solą i pieprzem. Zwilżonymi w zimnej wodzie rękoma formujemy okrągłe pulpety wielkości dłoni. Następnie każdy osobno obtaczamy w mące. W szerokim garnku rozgrzewamy olej, dodajemy poszatkowaną

Qchnia po prostu
Szybkie i proste ciasto ze śliwkami 52

szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła (lub margaryny) + około 1 łyżki do wysmarowania tortownicy 4 jajka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki bułki tartej do obsypania tortownicy szczypta soli cukier puder do posypania ciasta Sposób wykonania: Śliwki kroimy na pół i wyjmujemy pestki.  Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Tortownicę smarujemy masłem(...)obsypujemy bułką tartą. Masło rozpuszczamy w rondelku, przelewamy do dużej miski, studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do ostudzonego masła. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli oraz jajka. Wszystko razem dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego masy. Ciasto wylewamy do tortownicy, na wierzchy układamy połówki śliwek skórką do dołu.  Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około

Qchnia po prostu
Zupa kalafiorowa z klopsikami 44

fasolki szparagowej sól i pieprz, ziele angielskie 100 ml słodkiej śmietanki 30 % pół pęczka koperku Klopsiki: ok 350g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 1/3 szklanki mąki do obtoczenia klopsików       *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Z masy

Blog z Apetytem
Klopsy z tofu w sosie 77

Uczta w stylu indyjskim dziś będą to klopsy z tofu w sosie korma. Może to być idealna propozycja na obiad, czy też pożywną kolację lub spotkanie

SprawdzonaKuchnia.pl
Szarlotka orzechowa z bezą 114

cynamonu 2 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Beza: 3 białka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Szarlotki orzechowej z bezą: Przygotowanie ciasta. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia do miski. Dodać cukier wanilinowy, cukier puder, zmielone orzechy(...)grubych oczkach zetrzeć na dno blachy. Wyrównać i docisnąć dłonią. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 15 minut. Po tym czasie wyjąć i ciasto oprószyć bułką tartą lub kaszą manną. Przygotowanie masy jabłkowej. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, drobno pokroić. Przełożyć do większego garnka. Garnek wstawić na gaz. Do jabłek dodać cukier, cynamon i żurawinę. Wymieszać

Danka Pichci
Pulpety w sosie koperkowym 132

Serdecznie zapraszam do skorzystania  z przepisu i oczywiście zajrzenia na bloga Ani. Składniki: Pulpety: 500 g mięsa mielonego z karkówki wieprzowej 100 g cebuli 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka oleju 3 łyżki mąki-do obtoczenia pulpetów Sos: 500 ml bulionu warzywnego(...)jajkiem, bułą tartą, solą, pieprzem, papryką i oregano, dodajemy do mięsa mielonego. Masę wyrabiamy dłonią do momentu aż masa stanie się jednolita ( w razie potrzeby dodajemy trochę więcej bułki ), formujemy pulpety. W garnku zagotowujemy bulion, delikatnie wrzucamy pulpety, płomień zmniejszamy i gotujemy około 15 minut. Następnie łyżką cedzakową wyciągamy ugotowane mięso, dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i chochlą gorącego bulionu

R'n'G Kitchen
dorsz czarny w sosie pomidorowo-paprykowym... 54

Składniki: dorsz czarny filety 3 sztuki duże, mąka pszenna 1/2 szklanki + tarta bułka 1/2 szklanki + kucharek 2 łyżki + pieprz mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba, papryka 1 sztuka duża, cebula 3 sztuki średnie, pomidory dojrzałe 8 sztuk miękkie, olej rzepakowy 8 łyżek, cukier 3-4 łyżki, sól 2-3 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, woda 2 szklanki(...)łyżki, czosnek niedźwiedzi 1 łyżka Świeże, duże filety dorsza czarnego opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki. Mąkę wymieszać z tartą bułką, kucharkiem, pieprzem, kawałki ryby obtaczać w panierce i kłaść na gorący olej na patelni, smażyć na rumiano z każdej strony, usmażone odkładać do miski. Pomidory, paprykę, cebulę opłukać i obrać, pomidory ze skórką

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka brokułowa z grzankami i kozim serem 64

KOZIM SEREM Składniki: 200g brokuła 1 mała cukinia 2 łyżki oliwy kilka listków sałaty kilka rzodkiewek kilka kasztanów jadalnych z zalewy 3 łyżki ziaren słonecznika prażonego kilka kromek bułki plastry sera koziego sól ziołowa olej rzepakowy tłoczony na zimno Jak zrobić sałatkę brokułową: Brokuły gotujemy al dente. Cukinie kroimy w kosteczkę i przesmażamy 1 minutę na oliwie. Rzodkiewki kroimy(...)plasterki. Kromki bułki tostujemy i na gorące kładziemy plastry koziego sera. Wszystkie składniki układamy na talerzu. Oprószamy solą ziołową, słonecznikiem. Polewamy olejem rzepakowym. Artykuł Sałatka brokułowa z grzankami i kozim serem pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Tosty francuskie z piekarnika 49

zdrowe śniadanie, śniadania, śniadania na słodko, tosty, tosty francuskie, zdrowe śniadanie Całkowity czas przygotowania 45 min. Porcje 4 porcje Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 1 chleb tostowy lub bułka wrocławska 4 jaja 600 ml mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru z wanilią 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka(...)kardamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej ½ łyżki masła klarowanego Kroki Wymieszaj mleko, jajka, cukier, cukier z wanilią, cynamon, kardamon i gałkę muszkatołową. Kromki chleba lub bułki namocz w masie mleczno-jajecznej i zostaw do namoczenia na 15 minut. Przełóż pieczywo do nasmarowanej masłem formy i polej pozostałą masą, jeśli jeszcze została. Wstaw do piekarnika nagrzanego

Na-talerzu.pl
Kostka opium 1346

wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kostka opium – składniki: 1 i 1/2 szklanki maku 1 i 1/2 szklanki cukru 1 litr mleka 12 jaj 1 łyżka płaska kakao 7 łyżek bułki tartej 2 opakowania cukru waniliowego garść rodzynek rum do naponczowania SKŁADNIKI NA MASĘ: 3/4 litra śmietanki kremówki 3 gorzkie czekolady 3 lekko czubate łyżeczki żelatyny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kostka opium(...)gorącym mlekiem. Troszkę podgotować. Po tym dokładnie odcedzić. Mak przemielić maszynką, a następnie wysuszyć ( odparować) Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na gładką konsystencję. Mak połączyć z kakao, bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Dobrze zamieszać. Dodawać łyżka po łyżce do utartych żółtek i ucierać. Dodać cukier waniliowy i rodzynki. Białka ubić na sztywno. Następnie ubite białka dodać

Olcia gotuje!