szczypta soli Farsz: 2 średnie cebule 1 kg pieczarek 300 g żółtego sera 3 łyżki oleju 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku Do panierowania: jajka, bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładko i odstawić na około pół godziny. Upiec naleśniki. Farsz: Cebulę pokroić w kostkę. Lekko zrumienić na oleju. Dodać pokrojone(...)ognia przestudzić. Dodać natkę pietruszki, ser starty na dużych oczkach wymieszać i doprawić do smaku. Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu i zwinąć. Panierować w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju z dwóch stron na złoto. Do krokietów oczywiście najlepszy jest czerwony barszczyk
Ala piecze i gotujekuchni unosi się piękny zapach pieczywa. Z tego przepisu robiłam też bagietki, 4 sztuki. Jeśli macie w domu kefir, to nie ma co czekać. Czas na bułki. Składniki: 1/2 szklanki ciepłej wody 20 g. drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 3/4 szklanki kefiru w temperaturze pokojowej 500 g. mąki pszennej 30 g. miękkiego masła 1 łyżeczka(...)minut do napuszenia. Po pięciu minutach wyrastania można zrobić wzór. Ja odciskam go połową kubeczka po jogurcie, ale można to zrobić tępa stroną noża. Blachę z bułkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec około 25 minut
Agusiowe smakołykiOgórki z curry, hmm, niektórzy zadają pytanie, co to za danie? To nie jest danie, ale wspaniały dodatek. Ogórki w zalewie słodko-kwaśnej z dodatkiem przyprawy
SprawdzonaKuchnia.plcałej rodzinki, idealny na lato ;)) Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego (użyłam mięsa z szynki) 1 jajko 1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku lub 1/3 szklanki bułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1 młoda cukinia lub pół większej 1 marchew 1 cebula pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa 100ml(...)wody 150ml śmietanki 30% pół pęczka koperku Przyprawy do sosu: sól, pieprz, curry olej do smażenia *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, odciśniętą z mleka kajzerkę lub bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach, a marchew na małych oczkach *** *** Połowę startych warzyw dodajemy do mięsa, resztę zostawiamy na później
Blog z Apetytem550g ( ja użyłam z Dawtona bo ma stosunkowo dobry skład jak na gotowe, sklepowe sosy; nie jest doskonały, ale do zaakceptowania od czasu do czasu, przynajmniej w mojej kuchni:) ), bułka tarta, 1 łyżka, około 1,7l wody, przyprawy: szczypta soli, pieprzu, łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki majeranku, 1/4 łyżeczki kurkumy. Sposób przygotowania Najpierw dodaj do mięsa mielonego jajko, bułkę tartą
Natka Pietruszkicałej rodziny, także dla dziecka RD. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 żółta cebula 1 łyżka oleju słonecznikowo – rzepakowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 pęczek koperku 2 szczypty pieprzu 500 ml mleka 2 łyżki masła 2 lekko czubate łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Cebulę poszatkuj(...)drobno i zeszklij na patelni z odrobiną oleju. Mięso mielone, podsmażoną cebulkę, jajko, bułkę tartą, pół pęczka koperku i szczyptę pieprzu zagnieć dłonią. Z masy uformuj małe klopsiki i przełóż do naczynia żaroodpornego. W rondelku rozpuść masło, po chwili dodaj mąkę i podgrzewaj przez minutę aż mąka się zaparzy. Wlej mleko, mieszaj często rózgą kuchenną i podgrzewaj aż sos delikatnie
ProstePesto.plwypiek trafił do kosza. Ten drugi, z cukinii okazał się pysznym sukcesem. Smacznego. POTRZEBUJEMY 3 szklanki tartej cukinii 3 marchewki 3 cebule 1 łyżka startego imbiru 1,5 szklanki bułki tartej 200 gramów sera żółtego 4 jajka pół szklanki oleju pół kostki masła sól, pieprz, kminek PRZYGOTOWANIE Cukinie, marchewki i cebulę oraz ser żółty i masło ścieramy ręcznie(...)pomocą robota. Białka ubijamy na pianę, a żółtka wrzucamy bezpośrednio do warzyw. Dokładamy oleju, imbiru i bułki tartej. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i doprawiamy. Dodajemy pianę z białek i lekko mieszamy. Całą masę przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut, aż się nasz pasztet zarumieni się z wierzchu. PORADY
Fleksitarianizm.plświata i zakamarków mojem głowy, różnych smakach i kolorach. Składniki Maccheroni 500 gram Oliwa z oliwek 5-7 łyżek Karchochy 1 słoiczek Feta kostka Oliwki duża garść Kapary garść Bułka tarta kilka łyżek Cebula 1sztuka Czosnek 3-5 ząbki Mięta świeża garść Oregano 1 łyżeczka Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Skórka z cytryny Sok z cytryny Przygotowanie(...)cebulę i czosnek, chwilę podsmaż, aż cebula zmięknie. W międzyczasie makaron gotuj we wrzątku osolonej wody na wczesne al dente. Po trzecie pół zawartości patelnię przełóż do blendera, dodaj bułkę tartą, sok z cytryny, miętę, oregano, dopraw solą, pieprzem i w razie potrzeby dodaj odrobinę wody i wszystko zblenduj. Po czwarte przelej zawartość blendera na patelnię, dodaj makaron, kubek wody
RafalCookpietruszka ugotowany mały kawałek selera 2 cebule 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 1/2 łyżeczki papryki ostrej trochę rosołu, gdyby farsz był za suchy Panierka: 3 jajka mąka bułka tarta Dodatkowo: olej do smażenia Wykonanie: Jeśli nie macie mięsa z rosołu to trzeba je ugotować. Do garnka wlać 1,5 l wody, dodać 3-4 liście(...)nałożyć porcję farszu i zawijać krokiety. Najpierw zawinąć boki do środka, a następnie zwinąć w rulon. Tak przygotowane krokiety obtaczać w mące, a następnie w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia
Agusiowe smakołykiGalaretka z czerwonej porzeczki to wyborny smak lata zamknięty w słoiku. Lato daje nam wiele owoców, których smakiem możemy cieszyć się w tym okresie, ale też
SprawdzonaKuchnia.plmięsa mielonego wołowego 1 czerwona cebula 1 łyżeczka oleju słonecznikowo – rzepakowego 2 małe ząbki czosnku 1 jajko 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta mielonego pieprzu 3 łyżki bułki tartej 150 ml gorącej wody 300 g pomidorów krojonych z puszki (bez lub z jak najmniejszą ilością soli) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Drobno posiekaną czerwoną cebulę podsmaż na odrobinie oleju(...)delikatnie się zeszkli i przyrumieni. Mięso mielone, smażoną cebulkę, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, jajko, przyprawy i bułkę tartą zagnieć dłonią do połączenia. Z masy uformuj niewielkie kuleczki. Klopsiki podsmaż na patelni z każdej strony. Kiedy się przyrumienią, zalej je gorącą wodą i duś przez 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodaj pomidory z puszki i gotuj przez
ProstePesto.pljabłkach, teraz pora na przepis: Składniki: 7 jaj 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka oleju 1 cukier waniliowy szczypta soli 700 g jabłek 3 łyżki bułki tartej cynamon Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Nie przerywając mieszania wlewamy olej i wsypujemy mąkę(...)dużej blaszce z piekarnika, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia układamy blisko siebie obrane i pokrojone w ósemki jabłka. Posypujemy je cynamonem i bułką tartą. Na jabłkach rozprowadzamy równą warstwą ciasto biszkoptowe i pieczemy ok 15 minut w 200 st. C. Wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy i wykładamy na drugą stronę, najlepiej odrazu na ściereczkę. Zdejmujemy papier do pieczenia i zawijamy
Cynamonowe szczęściesztuka większa, ząbki czosnku 5 sztuk, olej rzepakowy 1/2 szklanki, kucharek 1 łyżka, papryka ostra 1 łyżeczka, twaróg półtłusty 250 gram kostka olej rzepakowy do posmarowania - ile potrzeba, tarta bułka do posypania - ile potrzeba Do dzbanka blendera wsypać mąkę, cukier, sól, dodać jajka, wlać mleko, olej i wodę gazowaną, zmiksować w dzbanku na dość lejące ciasto, wylać do pojemnika(...)rulon podwijając brzegi do środka, aby farsz nie wypadał. Blacha z piekarnika z papierem do pieczenia, naleśniki układać na blaszce, posmarować olejem rzepakowym z wierzchu. Posmarowane naleśniki posypać tartą bułką. Zapiec w nagrzanym piekarniku na 180C na termoobiegu z 12-15 minut, podawać np. z barszczem czerwonym do picia lub ulubionymi sosami lub same zjeść, i na ciepło
W Mojej Kuchni Lubięjako dodatek do dań obiadowych, na wynos do pracy ... Składniki: 1 kg cukinii, 2 średnie marchewki, cebula, 3 ząbki czosnku, pęczek natki pietruszki, 3 małe jajka, 220 g bułki tartej, sól, pieprz, łyżeczka oregano, łyżeczka bazylii, czubata łyżeczka curry, pół łyżeczki czarnuszki Przygotowanie: Cukinię ścieramy na małych oczkach, posypujemy łyżeczką soli - odstawiamy na 30 minut, aż puści wodę. Odsączamy(...)Marchewkę ścieramy na małych oczkach. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki - cukinia, marchew, cebula, czosnek, przyprawy, jajka, bułka tarta, posiekana natka pietruszki - mieszamy razem. Przykładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 1 godzinę i 10 minut. Studzimy
Lena Gotuje