bułki - 33426 przepisów (strona:595/2229)

Wegańskie pulpeciki z kalarepy w sosie z nerkowców 55

kaszy jaglanej 2 średnie kalarepy (z liśćmi) 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki mąki około 5 łyżek zmielonych płatków owsianych (lub bułka tarta) 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka kurkumy sól pieprz Sos z nerkowców: 2 szklanki mleka z nerkowców 1 średnia cebula 1/2 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego(...)posolić i odstawić na około 15 minut. Następnie dokładnie odcisnąć z płynu, dodać posiekane liście, ugotowaną kaszę jaglaną, zrumienioną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, zmielone płatki owsiane lub bułkę tartą, suszony czosnek, kurkumę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i obsmażyć pulpeciki. Wyjąć. Sos z nerkowców

Oryginalny smak
Babka Zebra 83

mąki pszennej 250 g cukru 5 jajek 150 ml oleju rzepakowego 3/4 szklanki wody gazowanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 łyżki masła do wysmarowania formy bułka tarta do obsypania formy Polewa czekoladowa: 50 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietanki 30% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Babki Zebry: Z 400 g mąki pszennej odłożyć 3 łyżki. Pozostałą mąkę(...)jednej części ciasta dodać odłożone 3 łyżki mąki pszennej, dokładnie wymieszać. Do drugiej części dodać 3 łyżki kakao i również dokładnie wymieszać. Formę z kominem wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą i nakładać ciasto: na przemian 2-3 łyżki masy jasnej z 2-3 łyżkami masy ciemnej. Postępować tak do wyczerpania ciasta. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C

Danka Pichci
Ciasto orzechowo-jabłkowe 87

masła 300 g mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 40 g świeżych drożdży 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1-2 łyżeczki cynamonu do jabłek 1-2 łyżki bułki tartej szczypta soli Biszkopt orzechowy: 7 jajek 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki mąki 120-140 g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem budyniowy: 500ml(...)Zagnieść ciasto i podzielić na pół. Jedną część ciasta wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na cieście wymieszać obrane i starte na tarce jabłka wymieszane z cynamonem i bułką tartą. Przykryć drugą częścią ciasta, piec w 180*C przez 35-40 minut - do zrumienienia. Ciasto ostudzić, wyjąć, a tę samą blachę przygotować do upieczenia orzechowego biszkoptu. 2. Zrobić biszkopt

Kuchnia domowa Ani
Babka drożdżowa pomarańczowa 63

soku z pomarańczy, 60 g świeżych lub 20 g suchych drożdży, 100 g masła, skórka otarta z 1 - 2 pomarańczy, szczypta soli, rodzynki – 50-100 g, masło i bułka tarta do formy, poncz : 120 ml soku z pomarańczy, 60 g cukru, 60 ml rumu, 1 - 2 łyżki soku z cytryny, kawałeczek skórki cytrynowej Babka : pomarańcze włożyć do garnka i zalać(...)wrząca wodą. Gotować do miękkości. Odstawić do ostygnięcia. Pomarańcze pokroić , wyrzucić pestki i zemleć. Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Sok zagotować, lekko przestudzić. Przygotować rozczyn: drożdże wymieszać z łyżką cukru, dodać 3 - 4 łyżki mąki i letni sok pomarańczowy. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę. Pod koniec

królestwo garów
Chrupiące krewetki z ostrym sosem+ film 62

danie główne lub kolację we dwoje. Zapraszam do wypróbowania przepisu.     składniki na 1-2 porcje 300 g krewetek białych ( rozmrożonych ) 2 jajka 4-5 łyżek mąki pszennej bułka tarta do panierowana olej do smażenia 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki szczypta ostrej papryki czarny pieprz sól ostry sos 1/2 szklanki majonezu 1/2 szklanki śmietany(...)solą, czarnym, czosnkiem granulowanym oraz słodką papryką ostrą papryką. Wszystko mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Obrane i oczyszczone krewetki ( z ogonkami ) namaczamy w cieście a następnie obtaczamy w bułce tartej, smażymy partiami na głębokim, rozgrzanym oleju na złoty kolor po około 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone krewetki wyjmujemy widelcem, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku

Smakowite Dania
Wielkanocna babka kajmakowa z lukrem 67

łyżeczki proszku do pieczenia pół puszki  masy krówkowej od HELIO ( 20 dag ) 10 dag  skórki pomarańczowej od HELIO   Dodatkowo: masło lub margaryna do posmarowania foremki bułka tarta do obsypania foremki ( 1-2 łyżki ) dowolne słodycze do dekoracji   Na lukier: 1 białko około 1 szklanka cukru pudru     Wykonanie pysznej babki:   1. Masło lub margarynę(...)dodajemy do ucieranego ciasta, ucieramy, dodajemy masę krówkową i ponownie ucieramy, na koniec wsypujemy skórkę pomarańczową i mieszamy. 2. Formę na babkę smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Przekładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50-55 minut do suchego patyczka. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Upieczoną babkę

Izabelawkuchni
Tarta ze śliwkami 47

pszennej tortowej 2 żółtka (białka zostawiamy) 125 g zimnego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g śliwek (użyłam węgierek) szczypta cynamonu 2 płaskie łyżki bułki tartej Wykonanie Z mąki, masła, żółtek, cukru i proszku zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 równie części i schładzamy przez 1h. Schłodzoną jedną porcją ciasta wylepiamy forme do tarty. Wylepiamy także(...)boki. Spód tarty podsypujemy bułką tartą, aby ciasto nie wchłonęło w trakcie pieczenia soku ze śliwek. Umyte, pozbawione pestek i przepołowione owoce wykładamy na ciasto. Śliwki powinny do siebie ciasno przylegać. Owoce posypujemy cynamonem. Oddzielone od żółtek białka ubijamy na sztywna pianę. Wykładamy ją na śliwki. Drugą część ciasta ścieramy na tarce lub zwyczajnie palcami odrywamy i rozcieramy w dłoni

Raj dla Podniebienia
Szarlotka piernikowa z goździkami i kardamonem 47

użyłam zwykłych, “czystych” pierników bez polewy) 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 laski wanilii (ziarenka) 2 żółtka 100 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki bułki tartej masa jabłkowa 5 jabłek szara reneta 4-5 goździków 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru 1/3 łyżeczki kardamonu   Wykonanie Pierniki rozdrabniamy w blenderze na piasek. Żółtka oddzielamy(...)koniec smażenia dodajemy cynamon i kardamon. Smażymy na wolnym ogniu aż do konstystencji musu. Kruche ciasto dzielimy na połowę. Jedną częścią wylepiamy spód formy i brzegi. Wylepiony spód posypujemy bułką tartą, która wchłonie w czaie pieczenia nadmiar soku z musu jabłkowego. Wykładamy mus jabłkowy. Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę. Od razu przekładamy na jabłka. Z drugiej części ciasta odrywamy

Raj dla Podniebienia
Pierogi z grzybami, soczewicą, białą kaszą gryczaną i fetą 41

soli farsz 80 g suszonych grzybów (użyłam suszonych prawdziwków) 100 g fety 2/3 szklanki zielonej soczewicy (wcześniej przepłukanej na sicie) 1/3 szklanki białej kaszy gryczanej (można użyć zwykłej) 1/2 bułki czerstwej (wcześniej namoczonej) 1 jajko sól, pieprz do smaku Wykonanie W rondelku umieszczamy suszone grzyby, zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin. Grzyby gotujemy na wolnym ogniu, dolewając wody, gdy wyparuje(...)kasza wchłoną cały płyn. Ugotowane – odcedzamy, przekładamy do półmiska i pozostawiamy do przestudzenia. Pokruszoną fetę przekładamy do robota / malaksera, dodajemy grzyby z soczewicą, jajko, odciśniętą z wody bułkę i przyprawy. Miksujemy na gładki farsz. Wszystkie składniki można także przecisnąć przez maszynkę do mięsa. Teraz przygotowujemy ciasto na pierogi. Na stolnicę przesiewamy mąkę, tworząc kopczyk, w którym robimy dłonią wgłębienie

Raj dla Podniebienia
Sernik indyjski – curry z chili i szpinakowym spodem – hit! 46

soczewicą. Myśląc o tej ciecierzycy, pomyślałam, że ciekawie mogłaby smakować w serniku, a mocniej doprawiona stworzyłaby przyjemną dla podniebienia całość. Wyszło pysznie! Składniki spód 2 garści świeżego szpinaku garść bułki tartej 1,5 łyżeczki oleju kokosowego masa serowa 800 g twarogu półtłustego (zmielonego) 2 jajka 100g ugotowanej ciecierzycy 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól, pieprz szczypta kminu(...)praskę czosnek, odrobinę oliwy z oliwek, imbir oraz sok z cytryny. Całośc zblenduj na gładka masę bez grudek. Przygotuj spód sernika. Świeże liście szpinaku umieść w blenderze razem z bułką tartą i olejem kokosowym. Zblenduj całość. Małą tortownicę 18cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie masą szpinakową wylep dno. Zmielony twaróg umieść w misie miksera. Miksując, dodawaj po całym jajku

Raj dla Podniebienia
Szarlotka z figami 46

kwaśnej śmietany jabłka 1kg jabłek np. antonówek 2 figi 3 łyżki cukru 1 laska cynamonu 3-4 goździki 1/2 łyżki masła 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru kryształu dodatkowo bułka tarta i cukier puder do oprószenia upieczonej szarlotki Wykonanie Wszystkie składniki na ciasto umieść w malakserze lub zagnieć ręcznie. Wyjmij ciasto, przełóż na papier do pieczenia, uformuj kulę. Jeżeli ciasto(...)masło. Smaż je na wolnym ogniu aż powstanie mus. Poczekaj, aż wystygną. Formę do ciasta (dowolną) wylep schłodzonym w lodówce ciastem. Zanim przełożysz mus jabłkowy, podsyp spód ciasta bułką tartą, aby w trakcie pieczenia wchłonęła nadmiar soku z jabłek. Teraz czas na jabłka. Wyłóż je i wyrównaj. Umyte figi pokrój w plasterki i ułóż na jabłkach. Wyjmij ciasto z zamrażarki

Raj dla Podniebienia
SZARLOTKA 49

miksuj. Ciasto jest delikatne, więc, aby je wyjąć z misy i uformować, trzeba je delikatnie podsypywać mąką. Ciasto podziel na 2 porcje – 1/3 i 2/3. Spód wysyp mocno bułką tartą, na bułkę wyłóż masę jabłkową. Na jabłka wyłóż pianę z białek. Z pozostałego ciasta odrywaj kawałki, wałkuj na ruloniki lub paseczki i wykonaj z nich ozdobną górę. Piecz przez

Raj dla Podniebienia
Babka cytrynowa 119

uniwersalna ) - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 125g margaryny lub masła - 1 większa cytryna ( otarta skórka i sok ) Dodatkowo - cukier puder do posypania wierzchu - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie Wszystkie składniki na babkę powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka miksuję z cukrem na puszystą masę ( ok. 5-6 minut ), obie mąki mieszam z proszkiem(...)masy, miksuję do połączenia. Następnie do masy wlewam gorącą, stopioną margarynę, dalej miksuję, dodaję sok i skórkę z cytryny, mieszam.  Masę przekładam do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 170 stopniach ( grzałka góra-dół ) około 40 minut, do suchego patyczka. Po przestudzeniu babkę posypuję cukrem pudrem.  Ostudzoną babkę przechowuję

Kuchnia z widokiem na ogród
Menemen – turecka jajecznica 57

wyjątkowej słodyczy. To sprawia, że całe danie jest po prostu przepyszne! Menemen najczęściej podaje się w towarzystwie simit , czyli sezamowych bajgli lub poğaça  – mięciutkich, drożdżowych bułeczek. Te bułki to jeden z hitów w moim domu – sprawdźcie mój przepis na najlepsze bułki śniadaniowe poğaça   Przyprawy Tu może Was zaskoczę, ale Turcy bardzo oszczędnie przyprawiają to danie. Wiem

Na-talerzu.pl