bułki - 33426 przepisów (strona:595/2229)

Ciasto bakaliowe 143

łączy się z innymi promocjami.    Składniki: Biszkopt orzechowy: 4 jajka 4 łyżki cukru 100 g orzechów włoskich mielonych 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki bułki tartej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Beza kokosowa: 4 białka 150 g cukru 200 g wiórków kokosowych Krem bakaliowy: 50 g orzechów włoskich krojonych 50 g płatków migdałowych(...)likieru 250 g masła Przygotowanie: Biszkopt orzechowy: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać do momentu aż masa jajeczna będzie sztywna. Orzechy, mąkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia wymieszać. Dodawać niewielkimi porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Wymieszaną jednolitą masę wylać na blaszkę o wymiarach 35*24 cm wyłożoną na dnie papierem

Ala piecze i gotuje
Babka limonkowa 61

łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z 1 limonki Lukier: 80 g. cukru pudru 4 łyżeczki soku z limonek Limmi Oraz: pół łyżeczki masła do wysmarowania formy 1 łyżka bułki tartej skórka z limonki do dekoracji Liście szpinaku włóż do wysokiego i wąskiego naczynia do blendowania. Dodaj sok z limonek, majonez i olej. Zmiksuj do powstania jednolitego zielonego płynu. Obie(...)mąki i połowę limonkowej mieszaniny. Delikatnie wymieszaj szpatułką. Wsyp resztę mąki i wlej resztę mieszaniny i ponownie delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do foremki na babkę wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piecz na poziomie piekarnika o jeden niższym od środkowego przez 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Po kilku minutach od wyjęcia z piekarnika wyłóż babkę z formy i wystudź

Delicious Place
pyszne jajka nadziewane pieczarkami... 58

Składniki: pieczarki 50 dag, olej rzepakowy 12 łyżek, cebula 1 sztuka duża, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka słodka 2 łyżeczki, sól czosnkowa 2 łyżeczki, bułka tarta 1/2 szklanki, jajka 12 sztuk "L", natka pietruszki 1 pęczek Cebulę pokroić w kostkę, na oleju zeszklić, wsypać obrane i pokrojone pieczarki, dodać paprykę, pieprz mielony, sól czosnkową i smażyć do miękkości pieczarek(...)minut na średnim ogniu. Pieczarki zmiksować pałką blendera, wymieszać z tartą bułką. Jajka ugotować w osolonej wodzie (lepiej obiera się ze skorupek) zalać zimną wodą i wylać, wystudzić, obrać ze skorupek. Jajka przekroić na połowę wzdłuż, wyjąć delikatnie łyżeczką żółtka do miski, widelcem pognieść z pieczarkami. Łyżeczką napełniać puste miejsce po żółtkach do pełna, jajka układać na talerzu i posypać

W Mojej Kuchni Lubię
Klopsiki w sosie własnym z marchewką 53

cygański z klopsikami : Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Klopsiki w sosie własnym z marchewką, składniki: na pulpety: ok. 500 g mielonego mięsa, ok. 1/3 szklanki bułki tartej i 1/3 szklanki mleka LUB jedna namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka, duże jajko, mała cebula i mały ząbek czosnku (drobno posiekane i przesmażone), sól (u mnie około(...)płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi) lub zwykłej mąki pszennej, kilka łyżek posiekanego koperku i natki pietruszki, sól, pieprz do smaku Klopsiki w sosie własnym z marchewką, przygotowanie: Jeśli używamy bułki tartej, zalać ją mlekiem i odstawić, aż wchłonie cały płyn. Połączyć wszystkie składniki na klopsiki, dokładnie wyrobić i formować małe kuleczki. Smażyć do wyraźnego zarumienienia z obu stron. Gdy klopsiki

Lekcje w kuchni
Babka piaskowa, lekko cytrynowa z lemon curd 41

pszennej 150 g skrobi ziemniaczanej szczypta soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bez niego też wyjdzie) tarkowana skórka z 1 cytryny Forma do babki, tłuszcz do niej i odrobina bułki tartej lemon curd (lekko słodki i kwaskowaty sos cytrynowy) 2 jajka 2 cytryny 120g cukru 80g masła Robimy! Mąkę pszenną mieszamy ze skrobią ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia (jeśli(...)sztywno białka i mieszamy już lekko chwilę mikserem na najwolniejszych obrotach lub mieszając łopatką ręcznie, aż nam się połączą Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej lekko bułką tartą Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny, do suchego patyczka, w temperaturze 160°C, systemem góra- dół. Wystudzoną babkę zdobimy lemon curd W tym celu: Cytryny myjemy i osuszamy. Skórkę

Latosiowydom
Roladki tatarskie 232

powstały roladki tatarskie Ale spokojnie można je także zrobić z mielonej wieprzowiny.     Składniki: 0,5 kg mielonej wołowiny (zamiennie można użyć wieprzowiny) 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 cebula 2 ogórki kiszone Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, cukier liść laurowy, ziele angielskie, kilka suszonych grzybów 0,5 szklanki czerwonego wina 1 szklanki bulionu(...)obtoczenia roladek 1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu     *** Przygotowujemy farsz do roladek.Ogórki oraz cebulę kroimy w drobną kostkę i mieszamy razem *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy – do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Przyprawione mięso dzielimy na około 5-6 porcji. Każdą część rozpłaszczamy dłonią na płaski placek. Na mięsie

Blog z Apetytem
Drobiowe pulpety w sosie pomidorowym 51

sosie pomidorowym to bardzo szybki i prosty sposób na pyszny obiad. Świetnie smakują z ryżem, ziemniakami lub makaronem. Składniki : 500 g mięsa mielonego z kurczaka 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz sos: 350 ml bulionu 1 puszka pomidorów 1 łyżka mąki pszennej masło klarowne do smażenia 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki imbiru mielonego 1/3 łyżeczki kurkumy(...)sól, pieprz Wykonanie : Mieso przekładam do miski, dodaję jajko, bułkę tartą, 1/3 szklanki bulionu oraz sól i pieprz. Dokładnie wyrabiam na jednolitą masę. Z masy formuje pulpety wielkości orzecha włoskiego. Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam. Na patetelni rozgrzewam masło, szkle cebulę z czosnkiem. Wlewam bulion, dodaję kurkumę oraz imbir. Gdy bulion się zagotuje, wrzucam pulpety, gotuję 10 minut

magiczna kuchnia Kasi
Wielkanocna babka z czekoladą 55

PRZEPIS Składniki 180 g cukru 4 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego 200 g maślanki 2 szklanki mąki tortowej 50 g czekolady  1 łyżeczka sody oczyszczonej Dodatkowo : masło i bułka tarta do natłuszczenia foremki  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Jajka wbijamy do miski i ubijamy za pomocą miksera. Gdy otrzymamy puszystą masę, należy stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijać na wysokich(...)maślankę i olej delikatnie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę, sodę i ponownie mieszamy. Czekoladę kroimy w kosteczkę i wsypujemy do masy. Foremkę na babkę wielkanocną natłuszczamy masłem i delikatnie oprószamy bułką tartą. Masę na babkę przekładamy do foremki. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 50 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Wielkanocna babka

Przepiski.pl
Pulpeciki w sosie pomidorowym 56

sałatką z rukoli . Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pulpeciki w aromatycznym sosie pomidorowym. Pulpeciki w sosie pomidorowym SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego drobiowego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego 1 szklanka bulionu 2 szklanki passaty płaska łyżeczka cukru pudru sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk, majeranek łyżeczka masła(...)łyżeczka). Cebulę i czosnek obieram, siekam w drobną kostkę. Przesmażam na maśle na wolnym ogniu do zeszklenia cebuli. W misce mieszam mięso z jednym jajkiem, dodaję dwie łyżki bułki tartej, przyprawiam, dokładnie mieszam. Mięso mielone z indyka lub piersi kurczaka możesz zastąpić mięsem wieprzowym lub wołowym, np. łopatką, szynką.. Do mięsa dodaję przesmażoną cebulę z czosnkiem, mieszam do połączenia

Zasmakuj Kuchni
Wegańskie pulpeciki z kalarepy w sosie z nerkowców 47

kaszy jaglanej 2 średnie kalarepy (z liśćmi) 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki mąki około 5 łyżek zmielonych płatków owsianych (lub bułka tarta) 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka kurkumy sól pieprz Sos z nerkowców: 2 szklanki mleka z nerkowców 1 średnia cebula 1/2 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego(...)posolić i odstawić na około 15 minut. Następnie dokładnie odcisnąć z płynu, dodać posiekane liście, ugotowaną kaszę jaglaną, zrumienioną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, zmielone płatki owsiane lub bułkę tartą, suszony czosnek, kurkumę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i obsmażyć pulpeciki. Wyjąć. Sos z nerkowców

Oryginalny smak
Babka Zebra 73

mąki pszennej 250 g cukru 5 jajek 150 ml oleju rzepakowego 3/4 szklanki wody gazowanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 łyżki masła do wysmarowania formy bułka tarta do obsypania formy Polewa czekoladowa: 50 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietanki 30% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Babki Zebry: Z 400 g mąki pszennej odłożyć 3 łyżki. Pozostałą mąkę(...)jednej części ciasta dodać odłożone 3 łyżki mąki pszennej, dokładnie wymieszać. Do drugiej części dodać 3 łyżki kakao i również dokładnie wymieszać. Formę z kominem wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą i nakładać ciasto: na przemian 2-3 łyżki masy jasnej z 2-3 łyżkami masy ciemnej. Postępować tak do wyczerpania ciasta. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C

Danka Pichci
Ciasto orzechowo-jabłkowe 80

masła 300 g mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 40 g świeżych drożdży 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1-2 łyżeczki cynamonu do jabłek 1-2 łyżki bułki tartej szczypta soli Biszkopt orzechowy: 7 jajek 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki mąki 120-140 g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem budyniowy: 500ml(...)Zagnieść ciasto i podzielić na pół. Jedną część ciasta wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na cieście wymieszać obrane i starte na tarce jabłka wymieszane z cynamonem i bułką tartą. Przykryć drugą częścią ciasta, piec w 180*C przez 35-40 minut - do zrumienienia. Ciasto ostudzić, wyjąć, a tę samą blachę przygotować do upieczenia orzechowego biszkoptu. 2. Zrobić biszkopt

Kuchnia domowa Ani