bułki - 33426 przepisów (strona:602/2229)

Makowiec japoński 93

masła 3/4 szklanki bakalii (suszone śliwki, rodzynki, żurawina, morele) 1 i 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich kilka kropel aromatu migdałowego dodatkowo 1 łyżka do wysmarowania blachy i 2 łyżki bułki tartej do wysypania blachy szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Makowca japońskiego: Mleko przelać do garnka, wstawić na gaz, zagotować. Do gotującego się mleka wsypać mak. Zmniejszyć(...)drewnianą łyżką lub szpatułką. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywno. Ubitą pianę dodawać porcjami do masy makowej. Delikatnie całość wymieszać do połączenia składników. Foremkę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą i przełożyć do niej ciasto na makowiec japoński. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 55 minut. Upieczone i ostudzone ciasto udekorować według własnego uznania

Danka Pichci
Pomidorowe koszyczki makaronowe z klopsem 81

sera żółtego tartego  olej do smażenia   klopsiki: 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 200g wołowiny mielonej u mnie tatar przyprawa do mielonego 3 łyżki bułki tartej 6 pomidorków koktajlowych  Klopsiki: Do miski przekładam mięso, wbijam jajko, dodaję drobno pokrojoną  cebule i czosnek, wsypuję bułkę tartą. Dodaję przyprawę do mielonego. Mięso wyrabiam dokładnie rękoma. Formuję nieduże

wesoła kuchnia
Krokiety z mięsem mielonym i warzywami 87

żółty 150 g Kukurydza 1/2 puszki Ogórki konserwowe 2 Passata pomidorowa 3/4 szklanki Cebula 2 Czosnek 2 ząbki Natka pietruszki łyżka Sól Pieprz Dodatkowo: Olej do smażenia Jajka 2 Bułka tarta Przygotowanie: Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę. Gdy cebula zacznie się rumienić dodać pokrojoną w kostkę paprykę.  Smażymy ok. 3 minuty i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek(...)każdego naleśnika nałożyć farsz i zwinąć zaczynając od boków, a następnie od dołu na 3 razy. Jak to zrobić zobaczysz w filmie poniżej. Zwinięte obtoczyć w jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor z każdej strony. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania filmu

Kulinarne przygody
pyszne kotlety z piersi kurczaka w jogurtowej marynacie... 75

gram opakowanie, kucharek 1 łyżka, papryka słodka 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, natka pietruszki 1/2 pęczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, mąka pszenna 1 szklanka, bułka tarta 1 szklanka Duże piersi z kurczaka pokroić na cieńsze kotlety, w misce wymieszać jogurt, kucharka, paprykę słodką, czosnek granulowany, pieprz mielony, natkę pietruszki, kotlety w marynacie dobrze wymieszać(...)lodówki na kilka godzin. Kotlety z marynatą obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z mąką. Od razu opanierowane kotlety kłaść porcjami na gorący olej rzepakowy. Smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu, po usmażeniu wszystkie kotlety dać do patelni i nakryć pokrywką, duisić z 5 minut na średnim ogniu - doskonałe kotlety z piersi kurczaka, marynowane w jogurcie z przyprawami

W Mojej Kuchni Lubię
Bułki ciabatta na kefirze 79

Proste i puszyste bułki ciabatta na kefirze.  Składniki (na 10 sztuk): 500 g mąki pszennej (+ troszkę do podsypania) 1 opakowanie suchych drożdży (7g) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 30 ml oliwy lub oleju 300 ml kefiru w temp. pokojowej Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, drożdże i całość wymieszać łyżką.  2. Do suchej mieszanki wlać(...)już będzie gładkie i elastyczne, przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę do podwojenia objętości. 3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, uformować wałek, lekko podsypać mąką. Pokroić na 10 bułek. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem i ponownie odstawić do podrośnięcia, tym razem na 30 minut.  4. Piekarnik rozgrzać do 200*C (góra-dół). Piec przez 20 minut

Kuchnia domowa Ani
Zupa kalafiorowa błyskawiczna (keto, wegańska) 150

brokułów ze szpinakiem Krem ze szparagów Flaki z koziej brody Zobacz więcej przepisów na zupy . Jeszcze więcej keto przepisów! Gnocci kalafiorowe Keto naleśniki na mascarpone Frittata ze szpinakiem Bułki z babki jajowatej Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Bułki bez drożdży Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Jajeczne placki z cukinii Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Boczniaki

WegePrzepis
Pasztet z królika 70

800g podgardla wieprzowego 600g wątróbki drobiowej 5 jajek 2 kostki rosołowe 2 marchewki 1 pietruszka 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 bulka kajzerka Gałka muszkatołowe Sól Pieprz Bułka tarta Łyżka masła 2 foremki keksówki o wymiarach 11x25cm Pasztet z królika – przepis Przygotowanie: Tuszkę z królika dzielimy na części, wkładamy do dużego garnka, dodajemy również podgardle wieprzowe bez skóry(...)czym wszystkie składniki dokładnie mieszamy doprawiając na koniec do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdyby masa wyszła za gęsta wtedy możemy podlać bulionem. Keksówki wewnątrz smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą po czym napełniamy masą mięsną. Z powyższych składników wychodzą dwie dosyć pełne foremki o wymiarach 11x25cm Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 0 C przez 1godz. (Piekarnik

Księga-Smaku
Pulpeciki w sosie musztardowym z koperkiem 102

mięsa mielonego: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Pulpeciki w sosie musztardowym z koperkiem, składniki: na pulpety: ok. 500 g mielonego mięsa, ok. 1/3 szklanki bułki tartej i 1/3 szklanki mleka LUB jedna namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka, duże jajko, mała cebula i mały ząbek czosnku (drobno posiekane i przesmażone), sól (u mnie około 1/2 łyżeczki(...)smaku), kilka łyżek posiekanego koperku, 1-2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi) lub zwykłej mąki pszennej, sól, pieprz Pulpeciki w sosie musztardowym z koperkiem, przygotowanie: Jeśli używamy bułki tartej, zalać ją mlekiem i odstawić, aż wchłonie cały płyn. Połączyć wszystkie składniki na klopsiki, dokładnie wyrobić i formować małe kuleczki. Smażyć do zarumienienia z obu stron. Gdy klopsiki będą się rumienić

Lekcje w kuchni
Pulpety w sosie pomidorowym 103

sosie pomidorowym, które można podać z ulubionymi dodatkami. Nam najbardziej smakują z makaronem spaghetti. Składniki: 700-800g mięsa mielonego (u mnie szynka) 1 niewielka cebula 1 ząbek czosnku bułka tarta kasza manna 1 jajko sól, pieprz majeranek mąka do obtoczenia pulpetów olej do smażenia Sos: 700g passaty pomidorowej 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii sól, pieprz(...)łyżeczka słodkiej mielonej papryki cukier do smaku Sposób wykonania: 1. Mięso, jajko, drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony ząbek czosnku, sól i pieprz, majeranek umieścić w misce. Dodać tyle bułki tartej i kaszy manny, by masa była dość zwarta i dało się z niej formować pulpety. Wszystko starannie wymieszać, formować niewielkie pulpety, które następnie należy obtoczyć w mące.  2. Na dużej

Kuchnia domowa Ani
Pałeczki ziemniaczane z serem + film 59

piwa lub smacznym dodatkiem do obiadu. Ich dodatkowym atutem jest proste przygotowanie.   składniki na 3-4 porcje 10-12 średnich ziemniaków 2-3 łyżki oleju 1/2 szklanki bułki tartej ( szklanka 250 ml ) 100 g żółtego sera startego na tarce o małych oczkach 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczkI słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu opcjonalnie sól przepis Obrane(...)około 10-15 minut. Podgotowane ziemniaki lekko studzimy a następnie kroimy na grube frytki. Pokrojone ziemniaki przekładamy do dużej miski, polewamy olejem, posypujemy granulowanym czosnkiem, papryką, czarnym pieprzem, dodajemy bułkę tartą i starty żółty ser po czym delikanie wszystko razem łączymy, najlepiej dłonią. Tak przygotowane pałeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w piekarniku

Smakowite Dania