pieprz do smaku Na naleśniki do krokietów: 450 g mąki tortowej 3 jajka 650 ml wody letniej 1 łyżka oleju 0,5 łyżeczki soli Dodatkowo: z 2-3 jajka, bułka tarta i olej Przygotowanie: Do garnka przekładamy kiszoną kapustę (jeśli jest mocno kwaśna można ją przepłukać), dodajemy z 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie i zalewamy wodą. Kapustę gotujemy(...)jeden na drugi. Na każdego naleśniki nakładamy nasz farsz, składamy boki naleśników do środka i zwijamy ciasto w krokieta. Krokiety maczamy w roztrzepanych jajkach, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoto na oleju. Smacznego The post Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą first appeared on Słodkie okruszki
Słodkie okruszkiJajko Sól 1/2 łyżeczki Olej łyżka Farsz: Meso mielone 500 g Pieczarki 300 g Ser żółty 150 g Natka pietruszki garść Sól Pieprz Dodatkowo: Olej do smażenia Jajka 2 Bułka tarta Przygotowanie: Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę. Gdy cebula zacznie się rumienić dodać pokrojone w kostkę lub start na tarce pieczarki. Smażymy do momentu odparowania wody i zdejmujmy(...)każdego naleśnika nałożyć farsz i zwinąć zaczynając od boków, a następnie od dołu na 3 razy. Jak to zrobić zobaczysz w filmie poniżej. Zwinięte obtoczyć w jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor z każdej strony. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania filmu
Kulinarne przygodypieczącymi się jednocześnie z klopsikami, i orzeźwiającym, chłodzącym sosem ogórkowo-miętowym. Składniki (na 12 klopsików): 500g mielonego mięsa wieprzowego 200g pikantnego salami – użyłam tego z chili 2 łyżki bułki tartej 1 cebula 1 duży ząbek czosnku łyżka siekanego oregano 3 łyżki łagodnego keczupu, dobrej jakości sól i pieprz do smaku 4 łyżki oleju szczypta płatków chili – opcjonalnie(...)Mielone mięso przekładamy do miski. Plasterki salami bardzo drobno siekamy, dodajemy do mięsa. Podobnie drobno siekamy obraną cebulę, dodajemy. Przeciskamy czosnek, dodajemy posiekane oregano, szczyptę chili – jeśli używamy, bułkę tartą i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej rękami, do połączenia. Do niewielkiej miski dodajemy keczup i dodajemy do niego olej – dokładnie mieszamy
Smaczna Stronaprzepis Mięso mielone na pół godziny przed przygotowaniem wyciągamy z lodówki. Powinno być w temperaturze pokojowej. W tym czasie do miseczki wkładamy kajzerkę i zalewamy ją wodą. Najlepiej aby bułka była delikatnie obsuszona. Mięso wkładamy do miski, dodajemy jajka, przyprawy i odciśniętą z wody kajzerkę. Całość wyrabiamy i formujemy kotlety. Jeśli Wasz farsz na kotlety będzie zbyt twardy, dodajcie odrobine(...)wodę, a jeśli zbyt rzadki- odrobinę bułki tartej. Na rozgrzanym oleju smażymy kotlety na rumiany kolor. Ja używam oleju rzepakowego, bo jest to jedyny olej, który nadaje się do smażenia w wysokiej temperaturze. Jeśli chcecie poczytać o nim więcej i dlaczego warto na nim smażyć to sprawdźcie to w tym moim, jednym z poprzednich wpisów – LINK. Pamiętajcie, aby podczas
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pestkami. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około od 8 – 12 godzin. Ciasto możemy przygotować wczesnym rankiem i piec bułki wieczorem. Polecam jednak zacząć produkcję ciasta wieczorem i odstawić do wyrastania na noc. Po wyrośnięciu ciasto bardzo delikatnie, najlepiej zwilżonymi wodą dłońmi wykładamy na stolnicę obficie podsypaną mąką. Nie wyrabiamy ciasta(...)spód ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Następnie, najlepiej za pomocą dwóch skrobek przekładamy ciabatty „do góry nogami” na papier do pieczenia podsypany mąką. Układamy bułki w odstępach, przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik z blachą w środku do 245°C. Polecam blaszkę z piekarnika wsunąć w prowadnice
Tajemnice Smakuwiele razy, ale do dietetycznego, dodatkowo bez glutenu. Kombinowałam co z czym połączyć, żeby pasztet się nie rozpadł i żeby był najnormalniej w świecie smaczny. Zawsze do pasztetów dodawałam bułkę, bułkę tartą lub kaszę manną, które zawsze dobrze go wiązały. Postanowiłam zaryzykować i do pasztetu dodałam otręby żytnie. Udało się. Można go nawet kroić jak normalną szynkę. Czasem gdzieś się
Kardamonovyjajkiem i serem. Danie proste, dla wielu z nas to smak dzieciństwa. Takie tosty smażone w jajku to doskonały sposób na wykorzystanie starszego pieczywa. Smażąc w jajku chleb czy bułki można je przygotować na słodko jak i na wytrawnie. Chleb można usmażyć na patelni w jajku, ale tak samo zrobić pieczony chleb w piekarniku. Mogą to być tosty, jak zapiekanka(...)chleba czy zapiekanka z bułki. Chleb w jajku z serem Jeżeli chcesz odświeżyć chleb i szukasz przepisu na chleb w jajku inaczej, wersja z zapiekanką z żółtym serem na patelni powinna Ci się spodobać. W ten sposób możemy to samo danie
Dieta moja pasjajuż kolejny wypiek bułek z mąki migdałowej. Tym razem do keto bułek dodałam białko konopne. Bułeczki pięknie pachną, są niezwykle smaczne. Składniki na 10 bułeczek po ok. 100 gram 200 gram mąki migdałowej (mielone migdały) 70 gram mąki kokosowej 20 gram łusek babki jajowatej (możesz dodać także mielonego siemienia lnianego zamiast babki) 10 gram białka z kopii lub nasion
AZgotuj!dodatku cukru (opakowania po 40 g) 2 łyżki kakao (można też użyć budyniu czekoladowego i wtedy pominąć kakao), 750 ml mleka, 4 łyżki cukru (lub do smaku) kilka łyżeczek bułki tartej, ok. 1/2 lub 3/4 szklanki odsączonych wiśni (ze słoika lub rozmrożonych), opcjonalnie łyżeczka skrobi ziemniaczanej, cukier puder do posypania ciasta Kruchy budyniowiec z wiśniami, przygotowanie: Przesianą mąkę połączyć(...)części na 10-15 minut lub na godzinę do lodówki (lub kilka godzin albo nawet całą noc) - ciasto powinno być dobrze schłodzone. Schłodzony spód nakłuć widelcem i posypać bułką tartą. Ułożyć odsączone wiśnie (można je najpierw oprószyć skrobią ziemniaczaną, by wchłonęła ewentualny sok, zwłaszcza z wiśni mrożonych). Połowę mleka podgrzać z cukrem. Do gorącego dodać kakao i dokładnie wymieszać
Lekcje w kuchniproszku do pieczenia 1 jajko Na nadzienie: 2 duże jabłka około 50 dag śliwek 2 łyżki cukru cynamon mielony według uznania Dodatkowo: mąka pszenna do oprószenia stolnicy 1 łyżka bułki tartej Wykonanie pysznego ciasta z owocami: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce. 2. Nadzienie: Owoce myjemy i osuszamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda(...)części. Jedną część wałkujemy na stolnicy posypanej mąką i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm, ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą. Na ciasto wykładamy równomiernie starte jabłka, a na jabłka śliwki, posypujemy cukrem i mielonym cynamonem. Pozostałe ciasto wałkujemy i przykrywamy nim owoce. Nakłuwamy z wierzchu widelcem. 4. Pieczenie: Ciasto
Izabelawkuchnimięsem mielonym: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Klopsiki w sosie z marchewką i groszkiem, składniki: na pulpety: ok. 500 g mielonego mięsa, ok. 1/3 szklanki bułki tartej i 1/3 szklanki mleka LUB jedna namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka, duże jajko, mała cebula i mały ząbek czosnku (drobno posiekane i przesmażone), sól (u mnie około(...)groszkiem, 1-2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi) lub zwykłej mąki pszennej, kilka łyżek posiekanego koperku, sól, pieprz Klopsiki w sosie z marchewką i groszkiem, przygotowanie: Jeśli używamy bułki tartej, zalać ją mlekiem i odstawić, aż wchłonie cały płyn. Połączyć wszystkie składniki na klopsiki, dokładnie wyrobić i formować małe kuleczki. Smażyć do zarumienienia z obu stron. Gdy klopsiki będą się
Lekcje w kuchniłopatki musztarda jajka surowe jajka gotowane przyprawa wegeta majeranek groszek konserwowy Przygotowanie: Mięso mielone dokładnie wymieszaliśmy z musztardą, surowym jajkiem, majerankiem oraz wegetą. Opcjonalnie można również dodać bułkę tartą. Powstałe ciasto wykładamy do wcześniej wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą blaszki/foremki. Wykładamy mniej więcej połowę mięsa. Na górę mięsa poukładaliśmy ugotowane i przekrojone na pół jajka
Sprawni w smakuwygląd. Postanowiłem poszarpać go na kawałki i przygotować coś na kształt szarpanej wieprzowiny z tym, że posiłkując się jego łacińskim mianem, nazwać to "sparasina" :) Składniki: - siedzuń sosnowy - przyprawa gyros - bułka - cebula Grzyba dobrze czyścimy i gotujemy. Możemy pokroić go na mniejsze kawałki do czyszczenia, bo ostatecznie i tak go podzielimy na małe strzępki. Rwiemy na małe kawałki i podsmażamy chwilę(...)przyprawą do gyrosa. Wkładamy do bułki razem z podsmażoną cebulą, ewentualnie jakąś zieleniną i sosami
Kryzysowa Książka Kucharska