doskonałe makaronowo-paprykowe kotlety... 128papryka 1 sztuka duża, cebula 1 sztuka średnia, czosnek 5 ząbków, pomidory 1 sztuka duży, olej rzepakowy 6 łyżek, kostka rosołowa, natka pietruszki 1/2 pęczka jajka 2 sztuki "M", bułka tarta 3/4 szklanki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, przyprawa w płynie 1 łyżeczka, olej rzepakowy do smażenia Makaraon ugotować wg opisu na opakowaniu(...)kostkę cebulę, paprykę, pokrojone ząbki czosnku, dodać kostkę rosołową i do miękkości papryki podsmażać bez dodawania wody, dodać natkę pietruszki, wystudzić. Dodać do makaronu, dodać jajka, przyprawy, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną i dokładnie ręką wyrobić. Formować nie za grube kotlety i smażyć na rumiano z każdej strony - idealny pomysł na pyszne kotlety bez mięsne. Najlepiej pasuje makaron nitka ugotowany
W Mojej Kuchni Lubię
Szarlotka na kruchym cieście 157jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5-2 kg jabłek 3-4 łyżki cukru (wg uznania) 2 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki bułki tartej Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Gdyby nie chciało się łączyć można dodać łyżkę gęstej kwaśnej śmietany. Ciasto podzielić na 2 nierówne części. Zawinąć w folię(...)cukrem i sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut aby puściły sok. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki blaszki (20x28cm). Nakłuć widelcem i równomiernie posypać bułką tartą. Jabłka odcisnąć z nadmiaru soku przez gazę lub na gęstym sitku. Wymieszać z cynamonem i wyłożyć na kruche ciasto. Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach zamrożone ciasto. Szarlotkę wstawić
Smakołyki Asi
PLACKI Z PIERSI KURCZAKA Z SEREM MOZZARELLA I PIETRUSZKĄ 138tartego sera mozzarella * 1 jajko * 3 łyżki majonezu * 3 łyżki mąki * solidna garść posiekanej natki pietruszki * pół płaskiej łyżeczki soli * pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki * 1 ząbek czosnku * bułka tarta do panierki * olej do smażenia Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w małą kostkę, dodać mąkę, majonez, ser mozzarella, jajko, posiekaną natkę pietruszki, sól, słodką paprykę i przeciśnięty przez praskę(...)czosnek. Całość dobrze wymieszać, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Dłonią formować niewielkie placki, od razu obtoczyć je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć placki na złoty kolor z obu stron
Zrób to smacznie
Pulpeciki w sosie porowym 1054obiad, to pulpeciki w sosie porowym będą idealnym wyborem. PULPETY W SOSIE POROWYM – PRZEPIS Składniki mięso mielone – 400 g jajko – 1 sztuka cebula – 1 sztuka bułka tarta – 2 łyżki papryka słodka w proszku – 1 łyżeczka czosnek granulowany – 1 łyżeczka sól pieprz Sos porowy: por – 1 sztuka marchew – 1 sztuka śmietana(...)woda – 200 ml mąka – 1 łyżeczka Przygotowanie 1. Mięso mielone przełożyć do miski, wbić jajko, dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, bułkę tartą, czosnek granulowany, paprykę słodką, sól oraz pieprz. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy. 2. Łyżką odmierzyć porcję mięsa i za pomocą dłoni uformować niewielkie pulpeciki. 3. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wyłożyć pulpeciki
Alle Dobre!
Kotlety ziemniaczane z fetą i szpinakiem 215Ciasto: Ziemniaki 1kg obranych Jajko Mąka pszenna szklanka Farsz: Szpinak 200 g ( u mnie świeży) Ser feta 100 g Sól Pieprz Cebula mała Czosnek 2 ząbki Panierka: Jajko Bułka tarta Przygotowanie: Ziemniaki ugotować do miękkości w mocno osolonej wodzie. Po wystudzeniu przecisnąć przez praskę lub maszynkę. Dodać jajko oraz mąkę . Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. W zależności od rodzaju(...)rozpłaszczyć w dłoniach nałożyć farsz i skleić. Formować na podłużne lub okrągłe kotlety. Jeśli ciasto będzie klejące można obsypać mąką dłonie podczas formowania. Gotowe obtoczyć w jajku oraz bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje
Kulinarne przygody
Bułki mleczne z czekoladą. 144mleka 50 g. masła 25 g. drożdży 3 łyżki cukru 3 szklanki mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 100 g. kropelek czekoladowych Dodatkowo: żółtko + łyżka mleka do posmarowania bułek Wykonanie: Masło roztopić i przestudzić. Do miski wlać ciepłe mleko, dodać drożdże i cukier. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Wsypać mąkę i sól. Dodać jajko i roztopione(...)uformować bułeczkę. Gotowe bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryć ściereczką i zostawić na 15 minut do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika, nasmarować wierzch bułek żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w temperaturze 180 stopni, 25-30 minut
Agusiowe smakołyki
KLOPSIKI W JARZYNACH 158mrożonych warzyw tylko, aby skrócić czas wykonania dania. Oczywiście mrożonki możemy zastąpić pokrojonymi świeżymi warzywami. Składniki: 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 posiekana cebula 2 łyżki bułki tartej ok 50 ml wody sól pieprz majeranek 2 ząbki posiekanego czosnku 2 łyżki mąki/bułki tartej do obtoczenia klopsików smalec do smażenia Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Wyrabiamy zwartą(...)masę, formujemy klopsiki. Obtaczamy je delikatnie w mące lub bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Sos warzywny: 1 opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej 1 opakowanie mrożonej włoszczyzny żółta papryka 1 cebula sól pieprz słodka i ostra papryka 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego olej Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę. Smażymy całość chwilę i dodajemy
Walijskie Pichcenie
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i kiszoną kapustą + film 102około 15 sztuk 1 kg ugotowanych ziemniaków 300 g pieczarek 1 duża cebula 250 g ugotowanej kiszonej kapusty 1 jajko 4-5 łyżek mąki pszennej olej do smażenia bułka tarta do panierowania czarny pieprz sól przepis Oczyszczone pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę drobno siekamy. Ugotowaną i odsączoną z wody kapustę dość drobno siekamy. Na patelni(...)kapustę kiszoną, jajko oraz mąkę i całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem. Dłonią wyrabiamy ciasto ziemniaczane a następnie lekko zwilżonymi dłońmi formujemy z niego płaskie kotleciki. Kotlety panierujemy w bułce tartej a następnie smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i od razu podajemy. Artykuł
Smakowite Dania
Kotlety ryżowo-jajeczne 116trzeba? 200g ryżu- ja używam Kupiec 6 jajek ugotowanych na twardo 100ml mleka łyżka oleju 2 jajka po poł łyżeczki soli, pieprzu i papryki słodkiej i ostrej bułka tarta olej do smażenia Robimy! Ugotowany ryż wrzucamy do miski, dodajemy mleko, olej, przyprawy i jajka pokrojone w drobną kosteczkę. Mieszamy całość dodając 2 jajka surowe i przyprawiamy. Formujemy kulki, lekko spłaszczamy(...)obtaczamy w bułce tartej leciutko z dwóch stron i smażymy na złoto na oleju. Pyszne z sosem czosnkowym, a nawet z ketchupem. Można dodać trochę tarkowanego sera do smaku. Smacznego! Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Kotlety ryżowo-jajeczne first appeared on Latosiowy
Latosiowydom
jarzynowa zupa krem z grzankami tymiankowymi... 113Składniki: włoszczyzna 1 pęczek, pory 4 sztuki średnie, ziemniaki 6 sztuk średnie, masło 2 łyżki, woda 2 litry, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, papryka ostra 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżki, bułka paryska 1 sztuka, olej rzepakowy 3/4 szklanki, tymianek 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka Włoszczyznę, dodatkowe pory obrać i dobrze wypłukać, ziemniaki, jarzyny pokroić w drobną kostkę. Dodać do garnka(...)średnim ogniu z 15 minut. Garnek zdjąć z ognia i wystudzić, pałką blendera zmiksować zupę na krem. Do miski wlać olej rzepakowy, wsypać tymianek, paprykę ostrą, wymieszać, dodać kromki bułki paryskiej pokrojone w kotkę i wymieszać, wsypać do gorącego garnka, mieszać do zrumienienia grzanek, wysypać do miski i podawać z kremem jarzynowym - doskonała zupa jarzynowa z dużą ilością pora, podane
W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto orzechowo-kakaowe z kremem 108mąki ziemniaczanej 50 g mąki łyżeczka wody łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukru 2 łyżki kakao Biszkopt orzechowy 3 jajka 120 g dowolnych orzechów 1 łyżka bułki tartej 100 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki mąki Krem 1/3 szklanki wody 4 łyżeczki żelatyny 500 ml śmietanki 30-36% niepełna szklanka cukru pudru Dodatkowo(...)Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, ponownie ubijamy. Orzechy rozdrabniamy, tak by powstały malutkie kawałeczki. Można je posiekać nożem, lub rozdrobnić mechanicznie. Do białek dodajemy orzechy, mąkę, proszek, bułkę tartą, żółtka. Mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do formy 24×24 cm. Pieczemy przez 20 min w 180°. Krem Żelatyny mieszamy z wodą, odstawiamy na kilka minut by spęczniała. Dobrze
Przepiski.pl