bułki - 33426 przepisów (strona:603/2229)

Pomidorowe koszyczki makaronowe z klopsem 74

sera żółtego tartego  olej do smażenia   klopsiki: 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 200g wołowiny mielonej u mnie tatar przyprawa do mielonego 3 łyżki bułki tartej 6 pomidorków koktajlowych  Klopsiki: Do miski przekładam mięso, wbijam jajko, dodaję drobno pokrojoną  cebule i czosnek, wsypuję bułkę tartą. Dodaję przyprawę do mielonego. Mięso wyrabiam dokładnie rękoma. Formuję nieduże

wesoła kuchnia
Krokiety z mięsem mielonym i warzywami 83

żółty 150 g Kukurydza 1/2 puszki Ogórki konserwowe 2 Passata pomidorowa 3/4 szklanki Cebula 2 Czosnek 2 ząbki Natka pietruszki łyżka Sól Pieprz Dodatkowo: Olej do smażenia Jajka 2 Bułka tarta Przygotowanie: Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę. Gdy cebula zacznie się rumienić dodać pokrojoną w kostkę paprykę.  Smażymy ok. 3 minuty i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek(...)każdego naleśnika nałożyć farsz i zwinąć zaczynając od boków, a następnie od dołu na 3 razy. Jak to zrobić zobaczysz w filmie poniżej. Zwinięte obtoczyć w jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor z każdej strony. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania filmu

Kulinarne przygody
pyszne kotlety z piersi kurczaka w jogurtowej marynacie... 68

gram opakowanie, kucharek 1 łyżka, papryka słodka 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, natka pietruszki 1/2 pęczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, mąka pszenna 1 szklanka, bułka tarta 1 szklanka Duże piersi z kurczaka pokroić na cieńsze kotlety, w misce wymieszać jogurt, kucharka, paprykę słodką, czosnek granulowany, pieprz mielony, natkę pietruszki, kotlety w marynacie dobrze wymieszać(...)lodówki na kilka godzin. Kotlety z marynatą obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z mąką. Od razu opanierowane kotlety kłaść porcjami na gorący olej rzepakowy. Smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu, po usmażeniu wszystkie kotlety dać do patelni i nakryć pokrywką, duisić z 5 minut na średnim ogniu - doskonałe kotlety z piersi kurczaka, marynowane w jogurcie z przyprawami

W Mojej Kuchni Lubię
Bułki ciabatta na kefirze 76

Proste i puszyste bułki ciabatta na kefirze.  Składniki (na 10 sztuk): 500 g mąki pszennej (+ troszkę do podsypania) 1 opakowanie suchych drożdży (7g) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 30 ml oliwy lub oleju 300 ml kefiru w temp. pokojowej Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, drożdże i całość wymieszać łyżką.  2. Do suchej mieszanki wlać(...)już będzie gładkie i elastyczne, przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę do podwojenia objętości. 3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, uformować wałek, lekko podsypać mąką. Pokroić na 10 bułek. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem i ponownie odstawić do podrośnięcia, tym razem na 30 minut.  4. Piekarnik rozgrzać do 200*C (góra-dół). Piec przez 20 minut

Kuchnia domowa Ani
Zupa kalafiorowa błyskawiczna (keto, wegańska) 141

brokułów ze szpinakiem Krem ze szparagów Flaki z koziej brody Zobacz więcej przepisów na zupy . Jeszcze więcej keto przepisów! Gnocci kalafiorowe Keto naleśniki na mascarpone Frittata ze szpinakiem Bułki z babki jajowatej Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Bułki bez drożdży Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Jajeczne placki z cukinii Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Boczniaki

WegePrzepis
Pasztet z królika 64

800g podgardla wieprzowego 600g wątróbki drobiowej 5 jajek 2 kostki rosołowe 2 marchewki 1 pietruszka 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 bulka kajzerka Gałka muszkatołowe Sól Pieprz Bułka tarta Łyżka masła 2 foremki keksówki o wymiarach 11x25cm Pasztet z królika – przepis Przygotowanie: Tuszkę z królika dzielimy na części, wkładamy do dużego garnka, dodajemy również podgardle wieprzowe bez skóry(...)czym wszystkie składniki dokładnie mieszamy doprawiając na koniec do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdyby masa wyszła za gęsta wtedy możemy podlać bulionem. Keksówki wewnątrz smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą po czym napełniamy masą mięsną. Z powyższych składników wychodzą dwie dosyć pełne foremki o wymiarach 11x25cm Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 0 C przez 1godz. (Piekarnik

Księga-Smaku
Pulpeciki w sosie musztardowym z koperkiem 95

mięsa mielonego: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Pulpeciki w sosie musztardowym z koperkiem, składniki: na pulpety: ok. 500 g mielonego mięsa, ok. 1/3 szklanki bułki tartej i 1/3 szklanki mleka LUB jedna namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka, duże jajko, mała cebula i mały ząbek czosnku (drobno posiekane i przesmażone), sól (u mnie około 1/2 łyżeczki(...)smaku), kilka łyżek posiekanego koperku, 1-2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi) lub zwykłej mąki pszennej, sól, pieprz Pulpeciki w sosie musztardowym z koperkiem, przygotowanie: Jeśli używamy bułki tartej, zalać ją mlekiem i odstawić, aż wchłonie cały płyn. Połączyć wszystkie składniki na klopsiki, dokładnie wyrobić i formować małe kuleczki. Smażyć do zarumienienia z obu stron. Gdy klopsiki będą się rumienić

Lekcje w kuchni
Pulpety w sosie pomidorowym 95

sosie pomidorowym, które można podać z ulubionymi dodatkami. Nam najbardziej smakują z makaronem spaghetti. Składniki: 700-800g mięsa mielonego (u mnie szynka) 1 niewielka cebula 1 ząbek czosnku bułka tarta kasza manna 1 jajko sól, pieprz majeranek mąka do obtoczenia pulpetów olej do smażenia Sos: 700g passaty pomidorowej 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii sól, pieprz(...)łyżeczka słodkiej mielonej papryki cukier do smaku Sposób wykonania: 1. Mięso, jajko, drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony ząbek czosnku, sól i pieprz, majeranek umieścić w misce. Dodać tyle bułki tartej i kaszy manny, by masa była dość zwarta i dało się z niej formować pulpety. Wszystko starannie wymieszać, formować niewielkie pulpety, które następnie należy obtoczyć w mące.  2. Na dużej

Kuchnia domowa Ani
Pałeczki ziemniaczane z serem + film 49

piwa lub smacznym dodatkiem do obiadu. Ich dodatkowym atutem jest proste przygotowanie.   składniki na 3-4 porcje 10-12 średnich ziemniaków 2-3 łyżki oleju 1/2 szklanki bułki tartej ( szklanka 250 ml ) 100 g żółtego sera startego na tarce o małych oczkach 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczkI słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu opcjonalnie sól przepis Obrane(...)około 10-15 minut. Podgotowane ziemniaki lekko studzimy a następnie kroimy na grube frytki. Pokrojone ziemniaki przekładamy do dużej miski, polewamy olejem, posypujemy granulowanym czosnkiem, papryką, czarnym pieprzem, dodajemy bułkę tartą i starty żółty ser po czym delikanie wszystko razem łączymy, najlepiej dłonią. Tak przygotowane pałeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w piekarniku

Smakowite Dania
Chrupiące polędwiczki z kurczaka 85

frytkami i zestawem  surówek. Zapewniam, że posmakuje każdemu. Szczerze polecam! Składniki: 500 g polędwiczek z kurczaka 1/2 szklanki kefiru 2 jajka 1/2 szklanki mąka pszenna 1/2 szklanki bułka tarta 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1/4 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki chili sól, pieprz Wykonanie: Mięso myję i osuszam ręcznikiem papierowym(...)jajka, dodaję kefir, 1 łyżeczkę majeranku, 1/2 łyżeczki czerwonej papryki oraz sól i pieprz do smaku. Wkładam mięso i odkładam na minimum 1 godzinę do lodówki. Mąkę mieszam z bułką tartą 1:1, dodaję resztę majeranu, słodką paprykę, kurkumę, czosnek, imbir, chili, mieszam. Na dużej patelni rozgrzewam olej. Następnie kawałki kurczaka obtaczam w panierce i smażę na głębokim oleju

magiczna kuchnia Kasi
Chrupiące pieczarki w serowej panierce – imprezowa przekąska 495

serową panierkę: 2 czubate łyżki Wielkopolskiego sera smażonego Frąckowiak (ser wyjęty bezpośrednio z lodówki, aby miał bardziej zwartą konsystencję) 2 łyżki płatków kukurydzianych 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo: 2-3 jajka sól i pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Pieczarki obieramy i odkładamy na bok. Używam wyłącznie kapeluszy, ogonki można dodać do sosu pieczarkowego. Przygotowujemy(...)chrupiącą serową panierkę. Do misy blendera z nożami przekładamy ser smażony, mąkę, płatki kukurydziane i bułkę tartą. Chwilę miksujemy. Panierkę przesypujemy do głębokiego talerza. W drugim talerzu mieszamy jajka z pieprzem i solą. Kapelusze pieczarek maczamy w jajku, a następnie obtaczamy dokładnie w naszej serowej panierce. Pieczarki smażymy na oleju. Odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy w formie przekąski. Smacznego

Słodkie okruszki
Zrazy z mięsa mielonego - szybki obiad 1632

Składniki: Mięso mielone 1 kg ( u mnie wołowina + karkówka) Jajka 2 Bułka tarta 1/2 szklanki Mleko 1/4 szklanki Ogórek konserwowy 2 Papryka czerwona 1/4 Cebula czerwona średnia Boczek wędzony lub szynka 100 g Bulion lub woda 500 ml Liść laurowy Ziele angielskie 2-3 Sól 2 łyżeczki Pieprz łyżeczka Majeranek łyżeczka Ostra papryka łyżeczka + mąka do obtaczania, olej do smażenia(...)Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodać jajka, bułkę tartą, mleko, sól, pieprz, majeranek oraz ostrą paprykę. Wszystko razem wymieszać. Mięso podzielić na 8 części za pomocą zwilżonych dłoni. Obórki i paprykę i boczek pokroić w paski. Cebulę pokroić np. w pilastry. Każdy kawałek mięsa rozpłaszczyć w dłoniach nałożyć kawałek ogórka, boczku, papryki i cebuli. i całość dokładnie skleić. Zrazy obtoczyć

Kulinarne przygody