wielkości : 0,6 kg gotowanych ziemniaków 0,5 szklanki mrożonego groszku z marchewką mała kostka twarogu (200g) 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu bułka tarta do obtoczenia sól, pieprz do smaku Ziemniaki przeciśnij przez praskę dwukrotnie razem z twarogiem. Groszek z marchewka wysyp na sitko i przelej wrzątkiem, żeby się lekko rozdzielił(...)mieszaniu składników nie rozpadnie się. Przełóż wszystko do miski i dodaj roztrzepane widelcem jajko, śmietanę, sól, pieprz i mąkę. Wymieszaj na jednolitą masę. Formuj kulki i obtaczaj dwukrotnie w bułce tartej. Im mniejsze kulki tym smaczniejsze. Optymalne to takie, ciut mniejsze od piłeczki do ping-ponga Smaż na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Krokieciki serwuj na gorąco lub na zimno
Ogrodnik w podróżyliść laurowy. Wszystkie składniki gotuje się do miękkości. Warto zachować wywar, żeby kontrolować gęstość pasztetu. Składniki są przepuszczane przez maszynkę, a do zmielonej masy dodaje się jajko i bułkę tartą. Pasztet domowy piecze się w blaszkach posmarowanych tłuszczem i posypanych tartą bułką w temp. 180°C przez około 1 godzinę. Z czym podawać pasztet domowy? Pasztet domowy zarówno mięsny
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!żółtej papryki 7 czarnych oliwek 7 zielonych oliwek 200g sera feta 8 pomidorków koktajlowych 1 ogórek zielony (gruntowy) oliwa z oliwek ulubione zioła Składniki na grzanki czosnkowe 2 bułki (na przykład kajzerki) 1 duża łyżka masła 1 ząbek czosnku odrobina posiekanego koperku szczypta soli Sałatka grecka z grzankami czosnkowymi – przepis Zaczynamy od przygotowania masła czosnkowo- koperkowego – do miski(...)przeciskamy przez praskę czosnek, a następnie dodajemy posiekany koperek, szczypta soli, masło i wszystko mieszamy przy pomocy widelca. Najprościej będzie wszystko rozgniatać widelcem. Bułki kroimy w kromki i smarujemy przygotowanym masłem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 6 minut. Do miski dodajemy miks sałat, prokrojonego w półplasterki ogórka zielonego, pokrojone na połówki oliwki. Paprykę i fetę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!