pieczenia. Pozostawić jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Żółtko przełożyć do miseczki, dodać łyżkę lub dwie mleka. Dokładnie wymieszać do połączenia składników i posmarować wyrośnięte bułeczki. Blachę z bułkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 15-20 minut (do zrumienienia). Upieczone bułki wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostudzenia. Przed podaniem polukrować lub posypać cukrem pudrem. Polecam
Danka Pichcimałe jajko 3 łyżki lodowatej wody Na nadzienie: 1kg truskawek 4 łyżki cukru skórka otarta z połowy cytryny duża łyżka siekanej mięty płaska łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 4 łyżeczki bułki tartej 1 żółtko cukier trzcinowy do posypania brzegów cukier puder do oprószenia lody waniliowe/śmietankowe do podania – opcjonalnie Do robota kuchennego wsypyjemy mąkę, sól, cukier puder, skórkę startą(...)plaski, grubości 1,5-2mm. Wyciągamy truskawki z lodówki, mieszamy jeszcze raz i dzielimy mniej więcej na 4 części. Na środek każdego z placka wysypujemy równomiernie po łyżeczce bułki tartej, a na nią wykładamy porcję truskawek, zostawiając około 1,5cm wolnego brzegu. Następnie brzeg ciasta zawijamy na farsz, sklejamy miejsca w których nachądzą na siebie, aby soki podczas pieczenia
Smaczna StronaSkładniki: Plastry schabu 8 sztuk (ok 900g) Marchew 1 średnia 100g Cukinia 250g Ser tarty mozarella 150g Sól Pieprz + panierka: mąka pszenna, jajko, bułka tarta Przygotowanie: Plastry schabu cienko rozbić, doprawić z każdej strony solą oraz pieprzem. Cukinię i marchew zetrzeć na na tarce. Cukinię odstawić na kilka minut i odcisnąć nadmiar wody. Na każdy plaster mięsa nałożyć(...)zwinąć zaczynając od boków, a następnie zrolować mięso. Dodatkowo dla bardziej wyrazistego smaku do środka można dodać podsmażoną cebulkę, czosnek lub suszone pomidory. Roladki obtoczyć w mące, jajku oraz bułce tartej. Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z 4 stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy Polub
Kulinarne przygodybędzie trochę dłuższy. Klopsiki drobiowe Klopsiki drobiowe Składniki : - 500 g mięsa wieprzowego lub drobiowego - 50 g mortadelli - 50 g lub więcej parmezanu - 50 g pełnego mleka - 30 g bułki tartej - 1 średnie jajko - 70 g białego wina - 1 pęczek natki pietruszki - 100 g mąki 00 - sól i pieprz do smaku - olio evo Dodatkowo składniki na sos: - pomidory(...)drobiowe? Najpierw posiekajcie drobno natkę pietruszki, a następnie jeszcze drobniej posiekajcie mortadellę i to wszystko wrzućcie do miski, do której włożyliście mięso mielone z drobiu lub wieprzowe. Dodajcie bułkę tartą, parmezan i jajko. Kolejno dołóżcie mleko i sól oraz pieprz. Całość musicie teraz ładnie zagnieść i uformować w dłoniach malutkie klopsiki. Następnie obtoczcie każdą kuleczkę w mące i odkładajcie
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: mielona łopatka 70 dag, jajka 1 sztuka "L", tarta bułka 1 szklanka, woda 1 szklanka, cebula 1 sztuka większa, papryka 1 sztuka duża, olej rzepakowy 6 łyżek, kucharek 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna - do obtaczania, olej rzepakowy - do smażenia Cebulę i paprykę bez gniazdka nasiennego pokroić w małą kosteczkę i na oleju podsmażyć na złocisty kolor(...)cebuli, wystudzić. Do miski dać mieloną łopatkę, kucharek, pieprz mielony, jajka, cebulę z papryką, tartą bułkę, wlać wodę i wszystko ręką dokładnie wyrobić. Formować zwilżonymi w wodzie zimnej rękoma okrągłe i nie duże kulki, obtaczać w mące i kłaść na gorący olej, trochę je spłaszczyć widelcem. Smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu (duży ogień wierzch mocno usmaży
W Mojej Kuchni Lubięnaprawdę smaczne. Polecam serdecznie POTRZEBUJEMY 1 kubek kaszy jaglanej 1 cebula 1 marchew 1 jajko 2 łyżki masła (można zastąpić olejem lub oliwą) kilka pieczarek 1 łyżeczka papryki słodkiej bułka tarta do posypki pieprz i sól szczypiorek olej lub oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE W garnku gotuje kasze. Kiedy już będzie gotowa dodajemy łyżkę masła. Pozostałe masło roztapiamy na patelni(...)udusić całość do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Czekamy aż całość ostygnie i mieszkamy kaszę z tym co usmażyliśmy rozbijając do środka jajko. Wrzucamy też posiekany szczypiorek. Bułkę tartą dodajemy do masy lub też obtaczamy gotowe kotlety jaglane. Po uformowaniu smażymy je z obu stron na gorącym oleju. Polecam też przepis na kotlety z kaszy jaglanej i kalafiora . Artykuł
Fleksitarianizm.plcukru (2×40 g) 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego szczypta soli 3 łyżki oleju rzepakowego Dodatkowo: 500 g truskawek 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub bułki tartej cukier puder do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasta kruchego z truskawkami i budyniową pianką: Truskawki obrać z szypułek, umyć, pozostawić na sitku do przesuszenia. Mąkę pszenną przesiać(...)się dobrze rozpuścił. Na końcu wlać olej rzepakowy. Zmiksować do połączenia składników. Tak przygotowaną piankę wyłożyć na podpieczony kruchy spód. Wyrównać. Truskawki przekroić na pół, dodać mąkę ziemniaczaną lub bułkę tartą. Delikatnie wymieszać i poukładać na piance budyniowej częścią przekrojoną do góry. Mniejszą część ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach na truskawki. Blaszkę
Danka Pichcitwardo. Jajka obrać, posiekać. Do kaszy dodać jajka, koperek lub szczypiorek i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać rozbełtane jajko i wymieszać. Uformować kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron. 120 ml kaszy perłowej lub jaglanej, 190 ml wody, sól, świeżo mielony pieprz, 8 jajek, 2 łyżki siekanego koperku(...)szczypiorku, bułka tarta, masło klarowane lub masło i olej do smażenia
królestwo garówsutym obiedzie można iść na dłuuuugo spacer, albo pojedździć rowerkiem 😉 Składniki: ok 500 - 600 g schabu 6 plastrów wędzonej szynki wieprzowej 6 plastrów sera żółtego 2-3 jajka bułka tarta sól, pieprz olej, masło klarowane lub smalec do smażenia Wykonanie: Schab dzielimy na 5-6 plastrów. Każdy plaster rozbijamy cienko. Posypujemy solą i pieprzem. Na środek każdego(...)kotleta układamy plaster sera i szynki i składamy jak kopertę. Panierujemy w rozkłóconych, lekko posolonych jajkach i bułce tartej. Smażymy na małym ogniu w każdej strony na złoty kolor. Podajemy gorące
Walijskie Pichcenieduże kluski z ciasta, które przygotowuje się z białego sera (twarogu), gotowanych ziemniaków, mąki pszennej i żółtek. Kluski gotuje się w lekko solonej wodzi i podaje polane masłem, zrumienioną bułką lub śmietaną. Znacznie rzadziej w naszym regionie leniwe przygotowuje się bez dodatku ziemniaków i podaje na słodko. Proporcje sera i ziemniaków decydują o smaku i charakterze leniwych. Jeśli je często(...)kroimy według własnych upodobań (grubsze wałki lekko spłaszczamy). Gotujemy na małym ogniu we wrzącej i osolonej wodzie przez 4 minuty od wypłynięcia. Podajemy polane masłem, ze zrumienioną bułką lub polane kwaśną śmietaną. Wybornie smakują też ze skwarkami z wytopionego boczku lub słoniny. Leniwe pierogi - kuchnia podkarpacka Więcej lokalnych przepisów w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA Zapraszam
Trzeci talerzzimnego masła 30 g drożdży 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 jajko 1 żółtko Nadzienie z jagód: ok. 250 g jagód 3 łyżki cukru 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka bułki tartej Kruszonka: 120 g mąki pszennej 80 g masła 60 g cukru Przygotowanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę i robimy w środku wgłębienie. Dodajemy cukier, zimne masło(...)cukier siekamy nożem, a następnie łączymy za pomocą palców. Ciasto może zostać w miarę sypkie. Odkładamy do lodówki. Do jagód dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną i tartą bułkę. Delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 8 lub 10 części. Każdą część rozwałkowujemy osobno i na środek nakładamy po 2-3 łyżki jagód. Brzegi szczelnie zlepiamy i układamy bułeczki
bistro mamasamo smażenie wymaga kilku prób i błędów. Smak jednak wynagradza wysiłek. POTRZEBUJEMY 1 kalafior 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 jajko 5 łyżek startego sera żółtego sól i pieprz bułka tarta do panierki oliwa lub olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Gotujemy kaszę zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. A kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Gotujemy je na parze (15 minut) soląc wodę(...)jednej miski ze wszystkim składnikami, czyli serem, jajkiem i przyprawiamy całość. Formujemy kotlety w postaci kulek trochę większych od piłek ping-pongowych. Lekko je zgniatamy i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na większej ilości tłuszczu dłużej z jednej strony, by przy pierwszym obróceniu nic się nie rozpadło. PORADY Nie przejmujcie się, jeśli pierwsze kotlety Wam się rozpadną. Ja nabrałem wprawy
Fleksitarianizm.plkażdy będzie zachwycony! KOTLECIKI Z POREM PRZEPIS Liczba porcji: 8 sztuk | Poziom trudności: łatwy Składniki 400 g mielonego mięsa (u mnie drobiowe) 1 por 1 jajko 2 czubate łyżki bułki tartej 1 łyżeczka przyprawy do mięsa 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól pieprz Przygotowanie 1. Pora dokładnie myjemy i kroimy w półkrążki. 2. Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy bułkę
Alle Dobre!drobiowe w sosie koperkowym. Składniki na 15 sztuk pulpetów drobiowych: 500 g mięsa z ćwiartek kurczaka bez kości i skóry ( z 2-3 sztuk) 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej sól i pieprz mielony do smaku majeranek 1 litr bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego ( może być z kostki) mąka do oprószenia pulpetów koperek mleko do zabielenia bulionu Jak zrobić(...)koperkowym. Rosół, wywar warzywny lub bulion doprowadzamy do wrzenia w garnku pod przykryciem. Mielimy mięso drobiowe. Roztrzepujemy widelcem jajko ( łatwiej się wyrabia z masą mięsną). Zmielone mięso z kurczaka, bułkę tartą i jajko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem mielonym, majerankiem i wyrabiamy z 1-2 łyżkami zimnej wody. Dzielimy mięso na porcje, mi z tej ilości wychodzi ok.15 sztuk pulpetów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: łopatka mielona 70 dag, bułka tarta 3/4 szklanki, jajka 1 sztuka "L", papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżki, ryż ugotowany 1 woreczek 100 gram, olej do smażenia Ugotowany ryż wsypać do miski i dobrze wyrobić ręką z mięsem mielonym bułką tartą, jajkiem, kucharkiem, papryką ostrą pieprzem ziołowym i mielonym
W Mojej Kuchni Lubię