kuleczki ziemniaczane z serem: 1 kg ziemniaków 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cebula 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie, bazylia, sól, pieprz 50 g tartego żółtego sera bułka tarta do obtaczania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie je dokładnie odcedzamy i zostawiamy, aby ostygły. Potem mielimy je na maszynce do mięsa, dodajemy(...)dodajemy do ziemniaków. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Formujemy małe kulki, a do środka wkładamy ser. Tak powstałe klopsiki obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy z każdej strony na złocisty kolor Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Gotuj z Prezesemsosie pomidorowym? Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na pulpety w sosie serowym: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 czerstwa bułka 1 jajko sól, pieprz, papryka ostra, majeranek mąka do obtoczenia klopsów Dodatkowo: kostka rosołowa 200 g serka topionego 1/2 szklanki mleka 200 ml śmietanki 18% 1 łyżeczka kurkumy opcjonalnie: mąka(...)zagęszczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mięso mielimy przez maszynkę do mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Czerstwą bułkę porządnie namaczamy i również mielimy. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz papryką. Wbijamy jajko i wszystko dokładnie mieszamy przy użyciu rąk do uzyskania jednolitej masy. Mięso zostawiamy na 30 minut, aby smaki się wymieszały. Następnie formułujemy małe kuleczki i obtaczamy
Gotuj z Prezesemsosie porowym: 500 g mięsa mielonego (u mnie z szynki wieprzowej) 1 jajko 1 kajzerka 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej bułka tarta do obtoczenia klopsów 1 duży por 200 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 szklanka bulionu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso dokładnie myjemy, wycieramy przy użyciu(...)pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 4. Z mięsa formułujemy małe kuleczki (z podanej porcji wyszło mi 10 pulpecików), a następnie obtaczamy je w bułce tartej. Klopsiki podsmażamy na patelni z każdej strony na złoty kolor, a następnie zdejmujemy z patelni. 5. Por dokładnie myjemy i kroimy w cienkie talarki. Następnie wrzucamy go na patelnię
Gotuj z Prezesemkotlety Twardowskiego: 4 kotlety schabowe 100 g masła 1 szklanka żółtego startego sera (o poj. 250 ml) sól, pieprz kolorowy, świeżo mielony 1 jajko mąka do obtoczenia roladek bułka tarta do obtoczenia roladek olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej, aż zrobi się miękkie. Ser ścieramy na tarce(...)obracamy i zbijamy z drugiej strony. Podwijamy końcówki schabu i znowu zbijamy, teraz formułujemy roladki w dłoniach. Każdy kotlet obtaczamy w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Tak przygotowane roladki podsmażamy na patelni z każdej strony na złoty kolor, a następnie dusimy pod przykryciem około 10 minut. Można je również zapiekać w piekarniku w temperaturze
Gotuj z Prezesemduszone w młodej kapuście . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na klopsiki duszone w młodej kapuście: klopsiki 500 g mięsa mielonego ( u mnie z łopatki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bułka 1 jajko 2 łyżki kaszy manny sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki majeranku mąka do obtoczenia klopsów dodatkowo dodatkowo 1 główka młodej kapusty 1 cebula 2 marchewki pęczek koperku(...)łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru świeżo zmielony pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso mielimy przez maszynkę do mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Czerstwą bułkę porządnie namaczamy wodzie i również przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy dwie łyżki kaszy manny i wbijamy jajko. Mięso doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy przy użyciu rąk
Gotuj z Prezesemwarto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na krokiety z wafli (około 16 szt.): 4 wafle tortowe 800 g kapusty kiszonej 250 g pieczarek 1 cebula 3 jajka około 2/3 szklanki bułki tartej do obtaczania sól, pieprz 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kminku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Pieczarki myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w drobną(...)minuty, tak aby zmiękły i zawijamy je w rulon, a następnie każdy kroimy na 4-5 kawałków. 4. Krokiety maczamy w rozbełtanym jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Krokiety z wafli smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, z każdej strony. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Gotuj z Prezesembabka marmurkowa: 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki oleju rzepakowego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao masło + bułka tarta do wysmarowania foremki szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Jajka wyjąć wcześniej z lodówki aby osiągnęły temperaturę pokojową. Następnie jajka wbić do miski. Dodać szklankę(...)pieczenia. Całość wymieszać na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Na koniec wlać 3/4 szklanki oleju i wymieszać. 2. Formę z kominem wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Następnie do blaszki wylać 2/3 ciasta. Do pozostałej części ciasta dodać dwie łyżki kakao i wymieszać. Ciemne ciasto przelać do formy (ciasto z kakao jest cięższe, więc opadnie
Gotuj z Prezesemzawijania (oszukane gołąbki): 500 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki) 100 g ryżu 1/2 główki młodej kapusty lub kapusty pekińskiej 1 duża cebula 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej (jeśli masa będzie mało zwarta) 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka majeranku dodatkowo mąka do obtoczenia gołąbków sos: 500 ml passaty pomidorowej 500 ml bulionu(...)oraz po płaskiej łyżeczce pieprzu oraz majeranku. 5. Całość wyrabiać na gładką, jednolitą masę przez około 5 minut. Jeśli masa będzie mało zwarta można dodać 2-3 łyżki bułki tartej. Z farszu formować podłużne klopsy, średniej wielkości. Z podanej porcji wyszło mi 8 klopsów. Na samym końcu gołąbki obtoczyć w mące pszennej i podsmażyć z każdej strony do lekkiego
Gotuj z Prezesemfileta z kurczaka 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 małe jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki curry sól, świeżo zmielony pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Filety z kurczaka umyć, a następnie oczyścić(...)grubych oczkach. 5. Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać. Dodać do miski z pozostałymi warzywami. 6. Dodać kawałki kurczaka. Wbić dwa małe jajka. Wymieszać. Dodać po dwie łyżki bułki tartej, mąki ziemniaczanej i majonezu. Doprawić całość solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i ponownie wymieszać. 7. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 180 stopni, funkcja góra-dół
Gotuj z Prezesemjeszcze jajko, trochę mąki oraz śliwki węgierki. Jak widać lista zakupów jest krótka, składniki ogólnodostępne, wykonanie proste, a danie nieziemsko pyszne. Knedle ze śliwkami podaję z podsmażoną na maśle bułką tartą, w takiej wersji smakują nam najbardziej. Knedle ze śliwkami to danie, które warto przygotować chociaż raz w sezonie. Polecam i zapraszam po przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na knedle(...)wrzątek wrzucać knedle, delikatnie przemieszać łyżką. Knedle gotować 4-5 minut, od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Kluski wyławiać łyżką cedzakową na talerze. 6. Na suchej patelni zarumienić 2 łyżki bułki tartej oraz 2 łyżki cukru. Dodać 2 łyżki masła, roztopić i przemieszać. Polać po knedlach. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Gotuj z Prezesemczosnowym lub koperkowym sosem. Polecam na szybko obiad. Potrzebujemy: 1 młoda cukinia około 1 szklanka mąki pszennej zimna woda sól do smaku około 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Wykonanie pysznej cukinii: 1. Cukinię myjemy, osuszamy i obieramy, najlepiej żeby to była młoda cukinia, następnie kroimy ją w plasterki. Każdy krążek oprószamy solą(...)Mąkę mieszamy z zimną wodą, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, solimy do smaku. 3. Krążki cukinii zanurzamy z obydwu stron w cieście, a następnie w bułce tartej. 4. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron do miękkości cukinii i ładnego zrumienienia się. Usmażone osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. 5. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Moje rady: Porcja
Izabelawkuchni