soczyste mielone. Składniki: 500 g mielonego mięsa kawałek pora 5-6 pieczarek 1 jajko sól, pieprz majeranek 1 kajzerka wymoczona w mleku i odciśnięta kasza manna do zagęszczenia bułka tarta do panierki olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Mięso umieścić w misce. Dodać odciśniętą kajzerkę, jajko, sól, pieprz i suszony majeranek. 2. Pora drobno pokroić. Dusić na patelni(...)umieścić pieczarki i dusić, aż woda odparuje. Dodać do mięsa. Mięso dokładnie wymieszać z dodatkami, na koniec dodać niewielką ilość kaszy manny. 3. Uformować 8 kotletów, opanierować w bułce tartej i usmażyć na oleju z obu stron. Smacznego
Kuchnia domowa Aniktóremu ciężko się oprzeć. Możemy je podać ze świeżym pieczywem lub gotowanymi młodymi ziemniaczkami. Polecam! Składniki: 350g mięsa mielonego wieprzowego 100g ugotowanego ryżu 1 jajko 2 łyżki bułki tartej przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany 1/2 szklanki mąki- do obtoczenia klopsików 1 młoda kapusta 1 cebula 1 marchewka pęczek koperku pół szklanki bulionu warzywnego(...)rosołu olej do smażenia Zasmażka: 1 łyżka masła 1-2 łyżki mąki *** W misce łączymy mięso mielone z ugotowanym i wystudzonym ryżem, z jajkiem, bułką tartą oraz z przyprawami – do smaku. Wszystko mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę *** *** Całość dokładnie mieszamy. Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości
Blog z Apetytemkrojonych pomidorów 400 ml passaty pomidorowej 1 duża cebula 4 łodygi selera naciowego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 60 g startego parmezanu 3 łyżeczki sosu Worcestershire 3 łyżeczki suszonego tymianku 3 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżeczki suszonej bazylii(...)pieprz 800 ml wody Kroki Cebulę i łodygi selera naciowego zblenduj na jednolitą masę. Do miski przełóż 3 łyżki masy cebulowo-selerowej. Dodaj mięso z indyka, jajko, bułkę tartą, sos Worcestershire, parmezan, po łyżeczce oregano i tymianku oraz sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. W wysokim garnku rozgrzej łyżkę oleju słonecznikowego i przełóż do niego pozostałą część
Na-talerzu.plłyżka oleju 1 szklanka mąki pszennej Farsz: 500 g. pieczarek 1 nieduża cebula 150 g. sera żółtego 1 łyżka masła sól, pieprz Do panierowania: 2 jajka sól, pieprz bułka tarta Dodatkowo: olej do smażenia Wykonanie: Na początek przygotować farsz. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno pokroić. Podsmażyć na maśle. Dodać pieczarki. Smażyć(...)część farszu i zawinąć jak roladę. Następnie pokroić na mniejsze kawałki. W misce wymieszać widelcem jajka, przyprawić delikatnie solą i pieprzem. Krokiety obtaczać w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron
Agusiowe smakołykisosie pomidorowym z pieczarkami. Pyszna bez mięsna, wege propozycja na pyszny obiad. Składniki: 3 cukinie około 800g, 5 dużych pieczarek ok 250 g, duża cebula, 2 jajka, 3 łyżki bułki tartej, puszka pomidorów krojonych - 400g, 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego, łyżeczka oregano, łyżeczka słodkiej papryki, szczypta czosnku w proszku (lub mały ząbek świeżego), sól, pieprz, łyżka oliwy, 50 ml wody(...)Przygotowanie: Cukinie myjemy, ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy łyżkę soli, mieszamy. Zostawiamy na 30 minut w tym czasie cukinia puści wodę, którą należy odsączyć. Dodajemy jajka, bułkę tartą, pół cebuli bardzo drobno pokrojonej, szczyptę pieprzu. Mieszamy za pomocą łyżki, ciasto będzie dość luźne. Na patelnię grillową lub grilla elektrycznego wykładamy po łyżce masy formując placuszki. Smażymy na rumiany kolor
Lena Gotujezarówno do ziemniaków z wody, jak i do kaszy. Frykadelki z mięsa mielonego: ok. 600-700 g mielonej wołowiny lub mieszanego mięsa wołowo-wieprzowego 1 duże jajko 5 łyżek bułki tartej 5 łyżek mleka (ewentualnie wody) po 1 łyżeczce: soli, lubczyku, majeranku, czosnku suszonego, papryki słodkiej (u mnie wędzona) 2 ogórki kiszone 2 pieczarki pół małej cebuli pół czerwonej papryki(...)koncentratu pomidorowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka musztardy dijon 2 łyżki śmietanki kremówki 30% (lub wody) mąka (do obtoczenia/zagęszczenia) olej do smażenia Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, mleko (lub wodę) oraz wszystkie przyprawy. Mieszamy łyżką, a potem ręką do dokładnego połączenia się składników. Ogórki kroimy w niedużą kostkę i mocno odciskamy z wody. Wrzucamy
Poezja smakuDziś mam dla Was drożdżówki z budyniem. Zrobiłam je na życzenie czytelniczki bloga. Bułek drożdżowych na blogu jest naprawdę dużo, ale z budyniem nie było. No to już są :) Przy okazji chciałam Wam bardzo podziękować, że do mnie piszecie. Każda wiadomość bardzo mnie cieszy. Wracając do drożdżówek, to oczywiście są pyszne. W środku budyń(...)ostrym nożem w plastry. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch i boki posmarować białkiem wymieszanym z mlekiem. Następnie posypać kruszonką. Tak przygotowane bułki zostawić na 15 minut do napuszenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 20-25 minut, do zarumienienia
Agusiowe smakołykiSkładniki: 4 bułki do hot dogów 4 dobrej jakości parówki 2 pomidory ogórek kawałek papryki sos 1000 wysp sos czosnkowy ketchup Przygotowanie: Bułki i parówki obsmażyć na patelni grillowej. Spód … Czytaj dalej Hot-dogi
czarrna od kuchnicukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 szklanki mąki pszennej owoce: 1 jabłko, 2 gałązki rabarbaru 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cynamonu ( opcjonalnie ) 1 łyżka bułki tartej - do posypania ciasta przed wyłożeniem owoców kruszonka: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżka zmielonych migdałów Wykonanie: Jaja wbijamy do dużej miski(...)Mieszamy tylko do połączenia w jednolitą masę - można szpatułką lub mikserem, delikatnie, na małych obrotach. Gotową masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, powierzchnię posypujemy łyżką bułki tartej. Wykładamy równomiernie pokrojone w drobne cząstki owoce. Ja wcześniej rabarbar obieram z włókien, kroję na cienkie plasterki, wrzucam do miseczki i dodaje do niego pokrojone w kostkę
Kronika Piekarnikaryżem i zestawem surówek. Bardzo polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na klopsiki :) Klopsiki po meksykańsku, składniki: na pulpety: ok. 500 g mielonego mięsa, ok. 1/3 szklanki bułki tartej i 1/3 szklanki mleka LUB jedna namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka, duże jajko, mała cebula i mały ząbek czosnku (drobno posiekane i przesmażone), sól (u mnie około 1/2 łyżeczki(...)kumin (kmin rzymski - nie mylić z kminkiem!) słodka i ostra papryka, oregano, opcjonalnie szczypta cukru, gdyby sos był kwaśny, natka pietruszki lub kolendry Klopsiki po meksykańsku, przygotowanie: Jeśli używamy bułki tartej, zalać ją mlekiem i odstawić, aż wchłonie cały płyn. Połączyć wszystkie składniki na klopsiki, dokładnie wyrobić i formować małe kuleczki. Smażyć do zarumienienia z obu stron. Gdy klopsiki będą
Lekcje w kuchnimasła lub margaryny 1 całe jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa rabarbarowa: 1 kg rabarbaru 6 łyżek cukru 3-4 łyżki kwaskowatego dżemu (np. z porzeczki) 1 łyżka bułki tartej Kruszonka: 1 szklanka mąki pszennej 100 g masła 1/3 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy Wszystkie składniki na ciasto siekamy i zagniatamy. Rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem(...)pudrem i cukrem waniliowym. Masło roztapiamy w małym rondelku i gorącym zalewamy suche składniki. Dobrze mieszamy. Podpieczone ciasto smarujemy cienko dżemem, wykładamy na nie odsączony rabarbar, który posypujemy łyżką bułki tartej. Na końcu całość posypujemy kruszonką. Pieczemy dalej około 30 minut. Przestudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem. Ciasto kruche z rabarbarem – kuchnia podkarpacka Więcej tradycyjnych podkarpackich słodkości
Trzeci talerzsosu pomidorowego ● 400 g makaronu spaghetti (białego lub pełnoziarnistego) ● 320 g tuńczyka w oleju ● 1 cytryna bio ● 1 garść natki pietruszki ● 1 jajko ● 1garść orzeszków piniowych ● 50 bułki tartej ● sól, pieprz Przygotowanie: W misce rozgnieć widelcem tuńczyka, odłóż na bok część oleju z puszki. Dodaj otartą skórkę z cytryny, drobno posiekaną natkę pietruszki, ubite jajko, orzeszki piniowe i bułkę tartą
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPANIERKA : 2 jajka odrobina mleka bułka tarta olej do smażenia PRZYGOTOWANIE : Mięso mielimy łącznie z cebulą. Chleb moczymy w mleku(...)mięsa dodajemy wszystkie składniki i dokładnie wyrabiamy masę. Formujemy owalne kotlety, następnie panierujemy je w rozmąconych jajkach z mlekiem i bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju,kilka minut na złoto, z jednej i drugiej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami, smacznego
Kulinarne Fantazje Marioli