bułki - 33926 przepisów (strona:585/2262)

Burger rybny z zielonym sosem 64

Filet rybny smażony i podany w bułce z dodatkiem sosu z kaparów, sałaty, pietruszki i korniszonów. BURGER RYBNY SKŁADNIKI trzy filety rybne (dorsz, sola, miruna); 3 bułki według wyboru; 200 gramów jogurtu typu greckiego; 4 korniszony; natka pietruszki; 1 łyżka kaparów; sałata little gem; 1-2 cytryny; słodka, mielona papryka; mąka pszenna; świeżo starty parmezan; kiełki... Artykuł Burger rybny

Kuchnia Tomka
Flaki po lwowsku 73

kości wołowych 2 pęczki włoszczyzny 200 g kapusty włoskiej 1 cebula 5 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 120 ml śmietany 18% 3 łyżki bułki tartej 1/4 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 2 łyżki majeranku 6 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu czarnego 2 ząbki czosnku sól       Przygotowanie(...)flaków. Wsypujemy majeranek. Cebulę siekamy, podsmażamy na pozostałym oleju. Wsypujemy mąkę, chwilę razem smażymy. Rozprowadzamy wywarem, łączymy z flakami. Zestawiamy z ognia. Zaprawiamy śmietaną, chwilę podgrzewamy (nie zagotowujemy). Bułkę tartą zrumieniamy na maśle i dodajemy do zupy. Podajemy na ciepło z ulubionym pieczywem

R'n'G Kitchen
Kotlety z kaszy i ziemniaków 81

szklanki ugotowanej kaszy ok. 1 szklanki ugotowanych ziemniaków 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, mielona ostra papryka, odrobina przyprawy do kotletów mielonych, suszony koperek tłuszcz do smażenia, bułka tarta Przygotowanie : Kaszę i ziemniaki zmielić, dodać przesmażoną, pokrojoną drobno cebulę oraz jajko Doprawić solą i przyprawami, dokładnie wyrobić Mokrymi rękoma formować małe kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć

Proste Potrawy
Cebularz Proteinowy – część 2 98

międzyczasie rozgrzej piekarnik do 230-240 stopni. Po czwarte powstałe ciasto podziel na cztery, połóż kulki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj, coś na kształt podłużnych bułek, wstaw blaszkę do piekarnika na jakieś 20-25 minut, aż bułki się zarumienią. Po piątek, po tym czasie wyjmij oczywiście ostrożnie blaszkę, nałóż cebulę, posyp sezamem i czarnuszką, wstaw ponownie

RafalCook
Gołąbki dla smakoszy 64

syte danie.      Składniki:         500 g kapusty białej 2 łyżki ryżu 300 g mielonej wołowiny 1 cebula 1 łyżka masła 4 łyżki bułki tartej 400 ml śmietany 18% 100 ml mleka 3,2% 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka majeranku sól, pieprz         Przygotowanie:       Kapustę drobno szatkujemy. Ryż(...)półmiękko. Pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy na maśle. Kapustę, mięso, ryż, cebulę dokładnie ze sobą łączymy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy "gołąbki", obtaczamy w bułce tartej, umieszczamy w brytfance. Śmietanę łączymy z mlekiem i majerankiem, zalewamy gołąbki. Dusimy pod przykryciem przez 40-45 minut

R'n'G Kitchen
Ciasto z jabłkami, orzechami i miodem na kukurydzianym spodzie 90

cukier waniliowy   Obłożenie: kilka niewielkich jabłek 2 łyżki posiekanych orzechów 2 łyżki miodu prawdziwego sok z cytryny  Dodatkowo:  mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka bułki tartej masło lub margaryna do posmarowania tortownicy   Wykonanie pysznego ciasta: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Płatki kukurydziane można trochę pokruszyć, ale nie jest to konieczne. Następnie ciasto schładzamy(...)lodówce. Tortownicę o średnicy około 21 cm smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą, można również tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie ciasto wałkujemy i wykładamy do przygotowanej formy, wylepiamy również brzegi tortownicy, tak kilka centymetrów. 2. Obłożenie: Umyte i osuszone jabłka obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Nacinamy z wierzchu i układamy na cieście. Posypujemy posiekanymi

Izabelawkuchni
Schabowe z curry – świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów! 97

dodatkowo bardzo łatwo ją przygotować. Składniki: 500 g schabu wieprzowego w plastrach, 2 łyżki oleju/oliwy z oliwek, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka curry, 1 łyżeczka octu balsamicznego, bułka tarta do obtoczenia, tłuszcz do smażenia, przyprawy: pietruszka, czosnek, sól, pieprz. Przygotuj marynatę. Połącz oliwę z oliwek albo olej, sos sojowy, curry i ocet balsamiczny. Przygotowanie: Każdy kotlet dopraw solą(...)pieprzem, następnie obtocz w marynacie. Mięso odstaw do lodówki na 30 minut. Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni z olejem aż będą złote z każdej strony. Schabowe z curry najlepiej smakują z pieczonymi ziemniaczkami albo frytkami. >> Zobacz też: Roladki w sosie paprykowo-pomidorowym Artykuł Schabowe z curry – świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów! pochodzi z serwisu

Rozdomowiona
Burger z doradą i awokado 75

Bułka wypełniona smażonym filetem z dorady oraz kawałkami awokado i plastrami pomidora. BURGER Z DORADĄ SKŁADNIKI dwa filety z dorady ze skórą dwie bułki do burgerów awokado dojrzały pomidor świeży ogórek 2-3 liście sałaty rzymskiej majonez ostry sos np. sriratcha mąka pszenna sól przepis na burger z doradą i awokado Artykuł Burger z doradą i awokado pochodzi z serwisu

Kuchnia Tomka
pulpety wieprzowe z warzywami w pomidorowym sosie... 93

Składniki: mielona łopatka 40 dag, mielona szynka 40 dag, włoszczyzna starta 1 szklanka, pieprz mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżki, kasza manna 4 łyżki, bułka pszenna 1 sztuka, cebula 1 sztuka, jajka 1 sztuka "L", mąka do obtaczania - ile potrzeba, woda 2 litry + kostka rosołowa, sok pomidorowy 1/2 litra, sól 2 łyżeczki, papryka ostra 1/2 łyżeczki, śmietana 12% 200 gram(...)woda 1 szklanka Zmieloną łopatkę i szynkę dać do miski, dodać moczoną w wodzie bułkę i z wody odciśniętą, posiekaną cebulę, kucharka, pieprz mielony, kaszę manną, włoszczyznę startą na tarce grubsze oczka, jajka i wszystko dokładnie ręką wyrobić na kleistą masę. Do garnka wlać 2 litry wody, dodać kostkę rosołową, zagotować, zwilżonymi w wodzie rękoma formować okrągłe pulpety

W Mojej Kuchni Lubię
Krokiety z pieczarkami i serem żółtym 91

czarny mielony do smaku 1 łyżka masła lub oleju   Dodatkowo: olej do smażenia sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 2 jajka do panierowania około 1 szklanka bułki tartej     Wykonanie pysznych krokietów:   1. Ciasto: Składniki na ciasto przekładamy do miski, miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Ciasto powinno mieć odpowiednią konsystencję, nie powinno być(...)przestudzonych pieczarek i mieszamy. 4. Składanie i panierowanie: Jajka roztrzepujemy z odrobiną soli i pieprzu do smaku. Na naleśniki nakładamy porcje farszu, zawijamy krokiety, panierujemy w jajku i bułce tartej. 5. Smażenie i podanie: Następnie tak wykonane krokiety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do ładnego zrumienienia się i do roztopienia się sera, podajemy od razu po usmażeniu. Smacznego

Izabelawkuchni
Hot dog po węgiersku z kiszonkami 77

Znakomicie zbilansowany szybki posiłek przygotowany z chrupiącej bułki, paprykowanej kiełbaski i zdrowych kiszonek. HOT DOG PO WĘGIERSKU SKŁADNIKI 3 dobrej jakości wiejskie pszenne bułki; 3 węgierskie kiełbaski paprykowane (surowe); kiszonki węgierskie; ostra musztarda lub ostra pasta paprykowa; przepis na hot dog po węgiersku z kiszonkami Artykuł Hot dog po węgiersku z kiszonkami pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
ciasto pomarańczowiec siostry Anastazji 623

składniki na jedno ciasto: (pieczemy trzy takie same ciasta) 5 jajek (białka oddzielone od żółtek) 45 g bułki tartej 25 g mąki pszennej 100 g cukru 10 g kakao 60 g orzechów włoskich, zmielonych 1 pomarańcza 1 łyżeczka proszku do pieczenie wykonanie: *Pomarańczę dokładnie myjemy. W całości wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 10 min. Ugotowane odcedzamy(...)odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następ mielimy w maszynce do mięsa. Mąkę mieszamy z kakao, bułką tartą, orzechami oraz proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy wymieszane suche składniki i mieszamy. Na końcu dodajemy zmieloną pomarańczę i mieszamy, aż połączy się z ciastem. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem

Domowy Smak Jedzenia
Gołąbki 93

porcji: 3-6 osób Trudność przygotowania: średnie SKŁADNIKI : 1kg mielonej łopatki wieprzowej 200g ryżu 1 cebula 1 biała kapusta 2 litry bulionu lub rosołu 200g przecieru pomidorowego 2 łyżki bułki tartej 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżka oleju 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka posiekanego kopru 1. Cebulę kroimy drobno i szklimy na patelni(...)dodatkiem oleju. Do większej miski przekładamy mięso, wcześniej ugotowany ryż i podsmażoną cebulę. Dodajemy bułkę tartą, sól oraz pieprz. Całość mieszamy. 2. Do dużego garnka wlewamy wodę do 1/3 jego wysokości i doprowadzamy do wrzenia. Z kapusty wycinamy głąb. Wkładamy wyciętym otworem na gotującą się wodę. Gotujemy na małym ogniu 10 minut i przewracamy kapustę na drugą stronę gotując jeszcze

karolgotuje
JAJKA PO SZKOCKU 119

małych kurzych) 600 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki) 1 jajko sól pieprz granulowany czosnek łyżeczka musztardy majeranek 1 cebula okrojona i przesmażona na maśle olej do smażenia bułka tarta do panierowania Wykonanie:  Jajka gotujemy na półtwardo. (Oczywiście przepiórcze zawsze gotuję na twardo, ze względu na maleńki rozmiar nie udało mi się jeszcze ugotować ich na miękko 😉) Studzimy(...)którym się smażyła). Dokładnie wyrabiamy gładką masę. Na lekko zwilżonej dłoni układamy łyżkę mięsa mielonego, na to układamy jajko. Formujemy kulkę mięsną, dokładnie oblepiając jajko mięsem. Panierujemy w bułce tartej. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju ze wszystkich stron do zrumienienia

Walijskie Pichcenie
Krokiety z pieczarkami i serem 98

mąki pszennej 3 jajka 3 łyżki oleju sól Farsz: 250 g sera żółtego  600 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki masła sól pieprz olej do smażenia bułka tarta do panierowania 2 jajka do panierowania  Sposób wykonania: Do wysokiego naczynia wrzucamy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Miksujemy na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy naleśniki(...)bokach. Dwa przeciwległe boki zawijamy do środka, następnie zwijamy naleśnika w rulon od gór do dołu tworząc krokieta. W misce roztrzepujemy jajka. Krokiety obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor ze wszystkich stron. Podajemy na ciepło jako dodatek do barszczu czerwonego lub jako danie główne np. z ketchupem

Qchnia po prostu