bułki - 33426 przepisów (strona:581/2229)

Pieczeń rzymska 55

Nieprzerwanej degustacji! Serdecznie zapraszam Pieczeń Rzymską.            Składniki: 500g mięsa mielonego 250 g pieczarek 1 cebula 1 ugotowana marchewka 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sol, pieprz     Przygotowanie:     Marchew(...)łyżek ). Mięso wyrabiamy z jajkiem, przyprawami, dodajemy marchew i ostudzone pieczarki. Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Masę mięsną przekładamy do formy (10x20) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym

R'n'G Kitchen
Kotlety drobiowo-kalafiorowe 51

surówką colesław i ziemniaczanym puree.  przepis na około 6 sztuk kotletów 350 g fileta z kurczaka 250 g surowego kalafiora 1 duże  jajko 2-3 łyżki bułki tartej 100 ml mleka sól pieprz mały ząbek czosnku 2 garści posiekanego koperku Filety z kurczaka pokroić w bardzo drobną kosteczkę, przełożyć do miski dodać pieprz, sól i posiekany czosnek wlać(...)mleko i wymieszać. Kalafiora zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do mięsa wraz z jajkiem, bułką tartą i koperkiem. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie na patelni rozgrać około półcentymetrową warstwę oleju. Z przygotowanej masy formować kotlety wkładać od razu na rozgrzany tłuszcz przyrumienić następnie przewrócić na drugą stronę, przykryć pokrywką i dalej

Andzia Pichci
Przepis na domowe ciasto Lava Cake jak z Pizzy Hut 50

minutes Porcje 9 porcji Author Magdalena Składniki 150 g masła 8 łyżek cukru 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej trochę bułki tartej do foremek szczypta soli 2 tabliczki gorzkiej czekolady Sposób przygotowania czekoladę połamać i roztopić z 100 g masła na gładką masę cukier i jajka z odrobiną soli(...)zmiksować do uzyskania gładkiej masy dodać mąkę jeszcze trochę miksować foremki do muffinek posmarować masłem i posypać bułką tartą (9 foremek) czekoladową masę wlać do foremek rozgrzać piekarnik do 200 stopni włożyć foremki do piekarnika piec około 8 minut wyjąć i odstawić na 3 minuty wyciągnąć z foremki obkroić boki Notatki Tak przygotowane muffinki są płynne w środku, a chrupiące

ale Pysznie
Dżem z gruszek 71

Jesień to czas przygotowania dżemu z gruszek. Gruszki najczęściej zjadamy na surowo, czasami przygotowujemy ciasta z gruszkami, ale czy robicie z nich dżem? Dżem z dodatkiem

SprawdzonaKuchnia.pl
Pomysł na szybki obiad z zapasów na trudny czas czyli z konserwy 58

się na kotlety mielone ) Ty możesz użyć dowolnej, lubianej. 4 plastry sera topionego o lubianym smaku. Tu użyłam Cheddar (np Hochland lub Lactima itp) 2 jajka kurze średniej wielkości bułka tarta smalec do smażenia żadnych przypraw jeśli używasz konserwy „kiełbasa chłopska” Domowego Weka to ona zawiera już wszystko, czego potrzebujesz do swoich kotlecików. Nic nie trzeba doprawiać(...)przypadku konserw Domowego Weka jest to proste, gdyż mięso w nich jest soczyste i delikatne. Teraz „najtrudniejszy” etap Obtocz każdy kotlet w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej Tak samo jak w przypadku zwykłych mielonych czy schabowych. Usmaż na złoty kolor na smalcu. Serwuj z dowolnymi dodatkami… Pyszny, szybki obiad… Pomysł na to co zrobić

Ogrodnik w podróży
Kotlety brokułowe z jajkiem i grzybami 43

ciepło wraz z sałatką. Składniki: duży brokuł, 5 jajek, 200 g grzybów świeżych (waga po ugotowaniu), 2 ząbki czosnku, łyżka posiekanego szczypiorku, łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, 2 bułki tartej, masło do smażenia Przygotowanie: Z brokuła odcinamy różyczki, wrzucamy na wrzącą osoloną wodę. Gotujemy przez około 10 minut, aż będą bardzo miękkie. Odcedzamy z wody na sitku i rozdrabniamy(...)kostkę. Grzyby kroimy w małą kosteczkę. Warzywa - brokuł, szczypiorek, natkę, grzyby mieszamy wraz z ugotowanymi jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli, pieprzu oraz dwoma surowymi jajkami i bułką tartą. Za pomocą łyżki nakładamy kotleciki na patelnię. Smażymy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu na rumiany kolor z obu stron

Lena Gotuje
Tatrzańska szarlotka - klasyczna 58

szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 żółtka jaj, rozmiar L 2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 % szczypta soli 200 gram zimnego masła ( koniecznie prawdziwego, 82 %) 1 łyżka bułki tartej Owoce: 1,5 kg - 2 kg jabłek ( u mnie wspomniane golden delicious i szara reneta ) sok z cytryny opcjonalnie cynamon do smaku, cukier do dosłodzenia Wykonanie: Owoce: Jabłka obieramy(...)spód i boki tortownicy.  Widelcem nakłuwamy ciasto na całej powierzchni  i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, podpiekamy około 15 minut. Po podpieczeniu posypujemy ciasto łyżką bułki tartej  i wykładamy delikatnie, równymi warstwami plasterki jabłek.  Jabłka wypełnią prawie całą tortownicę. Na wierzch ścieramy na tarce na grubych oczkach  pozostałą, mniejszą część ciasta, z zamrażarki

Kronika Piekarnika
Bułeczki cebulowe z oregano wg Aleex 60

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.  5. Wyrobione ciasto przełożyć podzielić na 10 równych kawałków (ok. 90 g każdy). Ja odrywam porcje ciasta i ważę. Z ciasta formować bułki, ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze do pieczenia, lekko spłaszczyć, włożyć do zimnego piekarnika na 15 min. 6. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 185°C w opcji góra-dół(...)termoobiegu z włożonymi do środka bułkami.  7. Piec 30 min (185°C) od momentu włączenia piekarnika. 8. Cebulowe bułeczki z oregano studzić na kratce, podawać z wybranymi dodatkami, na ciepło lub po ostudzeniu. Smacznego

W mojej kuchni
Kotlety z ciecierzycy i pieczarek / wegetariańskie / zdrowe / fit / pieczone 53

tradycyjne kotlety, z ziemniakami i surówką.  400g ciecierzycy z zalewy (waga po odsączeniu) 300g pieczarek 1 duża cebula lub 2 małe 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka  1 łyżka oleju 1. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w kostkę. Podsmażamy je na oleju, studzimy.  2. W misce umieszczamy ciecierzycę i pieczarki. Blenderem(...)miksujemy na gładką masę. Dodajemy jajko, bułkę tartą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawami, mieszamy.  3. Z powstałej masy formujemy kotlety, umieszczamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.  wegetariańskie kotlety, wege, zdrowe, obiad, wegetariański obiad, fit, przepis, obiad bez mięsa, ciecierzyca, pieczarki, pieczone, dania obiadowe

Szefowa kuchni
Ryba po grecku. 71

składniki: 1 kg filetów białej ryby np. ( dorsza, morszczuka, mintaja..) około 7 dużych marchewek 3 korzenie pietruszki mniejszy kawałek selera kawałek pora 2 duże cebule mąka do panierowania ryby bułka tarta do panierowania olej około 5 jajek do panierki 1 słoiczek koncentratu pomidorowego ( 200 g Pudliszki) 3 liście laurowe 4 kuleczki ziela angielskiego 3 łyżeczki cukru 2 średnie cytryny(...)osuszamy ręczniczkiem. Kropimy cytryną i na jakiś czas odstawiamy. Po czasie posypujemy rybę papryką słodką, solą i pieprzem do smaku. Kawałki ryby obtaczamy w mące, jajku i tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju na złotawy kolor. Farsz i rybę chowamy do lodówki. Po paru godzinach smakujemy farsz i ewentualnie jeszcze doprawiamy przyprawami, cytryną i cukrem. W naczyniu układamy farsz

Olcia gotuje!
SZNYCLE Z INDYKA W PANIERCE Z BUŁKI TARTEJ I PARMEZANU 37

prostego, pysznego dania. Aby klasyki stało się zadość 😉 moje sznycle zaserwowałam z tłuczonymi ziemniakami oraz kiszoną kapustą.  Składniki: 4 kotlety z filetu indyka sól pieprz ziołowy 3 jajka bułka tarta 2 łyżki startego parmezanu klarowane masło Wykonanie: Sznycle rozbijamy (ale niezbyt cienko) najlepiej przez folię, aby nie rozerwać mięsa. Solimy, pieprzymy. W miseczce rozbijamy jajka. Ja ich już(...)solę, ponieważ osolone są sznycle, i dość słony jest parmezan dodany do panierki. W rozkłóconych jajkach, a następnie w bułce tartej wymieszanej z parmezanem obtaczamy każdego sznycelka. Smażymy na rozgrzanym klarowanym maśle z obu stron na złoty kolor

Walijskie Pichcenie
Klopsiki z ciecierzycy w sosie pomidorowym 47

ryżem lub tak jak ja, z makaronem :) Składniki (4 porcje): 200 g. suchej ciecierzycy 1 listek laurowy 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki ulubionych ziół (u mnie natka pietruszki i lubczyk) 4 łyżki oleju 2 puszki (2x400 g.) pulpy pomidorowej Mutti 1 duża cebula sól, pieprz, cukier 320 g. makaronu(...)posiekanych ziół, drobno starte ząbki czosnku i jajko. Dopraw solą i pieprzem. Wyrób jednolitą masę, a następnie zwilżonymi w wodzie dłońmi formuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Odtaczaj pulpeciki w bułce tartej. Klopsiki usmaż na patelni na 2 łyżkach oleju. Zdejmij z patelni. Na dużej patelni rozgrzej pozostały olej i usmaż drobno posiekaną cebulę do zrumienienia. Wlej do cebuli pulpę pomidorową

Delicious Place
PYSZNE KOTLETY SCHABOWE, MARYNOWANE W CEBULI I MLEKU + FILMIK 51

PANIEROWANIA :  2 jajka rozmieszane z odrobiną mleka mąka i bułka tarta smalec do smażenia PRZYGOTOWANIE :  Kotlety myjemy i osuszamy, następnie przecinamy błony i rozbijamy.  Przyprawiamy i przekładamy do miski obkładajac je cebulą oraz tymiankiem. Zalewamy mlekiem i odkładamy na kilka godzin do lodówki.  Kotlety wyjmujemy z marynaty, obtaczamy w mące, rozmieszanym jajku i bułce tartej. Smażymy

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto czekoladowe z winem i owocami 44

orzechami i owocami : figami lub śliwkami. Dzięki zawartości czerwonego wina oraz kakao ma bardzo ciemny kolor. Formę do ciasta (np. tortownica o średnicy - 28 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Orzechy posiekać niezbyt drobno. Przygotować owoce: śliwki (500 g) przekroić na połówki wyjmując przy okazji pestki, Figi (5 – 6 sztuk) pokroić(...)łyżeczka do kawy cynamonu, 1 łyżeczka do kawy soli, 300 ml czerwonego półwytrawnego wina, 2 jajka, 100 g orzechów włoskich, owoce: figi lub śliwki, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy

królestwo garów
Włoskie bułeczki "rosette soffiate" (wersja na szybkim zacznie biga - 3 h) 72

uformuj z niego bardzo ciasne kulki. Posmaruj wierzch z oliwą lub olejem. Przykryj folią spożywczą  i zostaw na 30 minut odpoczynku. Odciśnij wzorek za pomocą odpowiedniego znacznika do bułek lub użyj wykrawacza do jabłek. Odciśnij głęboko, ale nie całkowicie, nie przetnij ciasta. Bułki do wyrastania układaj do góry nogami (nacięciem do dołu), następnie przykryj folią spożywczą i ściereczką kuchenną

Przepisy na domowy ser i chleb