bułki - 33426 przepisów (strona:574/2229)

KOTLETY PO SZWAJCARSKU + FILMIK 39

SKŁADNIKI :   4 połówki piersi z kurczaka sól suszony czosnek  15-20 g szynki konserwowej 20 g sera żółtego, gouda panierka - 2 jajka odrobina mleka mąka i bułka tarta do panierowania olej do smażenia(...)powstanie 8 kotletów.  Przyprawiamy je solą i czosnkiem, następnie układamy na nich po plastrze szynki i sera zwijamy bardzo dokładnie. Panierujemy w mące, rozmąconym jajku z mlekiem i bułce tartej.  Smażymy na rozgrzanym ojeju z jadnej i drugiej strony na złoto.  Podajemy od razu, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Pulpeciki w sosie porowym 31

Miękkie, pachnące, bardzo smaczne, idealne z buraczkami! Co nam trzeba? 500g mięsa mielonego drobiowego 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki otrębów pszennych 1 jajko przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka słodka średni por (biała część i zielona, bez końcowch twardych liści) dodatkowo do nich: 1kg ziemniaków 2 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego Do zagęszczenia sosu: jogurt naturalny/śmietana(...)woli) 2 czubate łyżki łyżka czubata mąki słoik taki 200g Robimy!!! Do miski wrzucamy mięso, wsypujemy bułkę tartą, otręby, wbijamy jajko i ugniatamy wszystko na jednolita masę. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym i delikatnie papryką-do smaku. W szerokim garnuszku (ja używam takiej a’la patelni) gotujemy wodę (tak około 0,5l). Por siekamy w cienkie półplasterki i wrzucamy do wody

Latosiowydom
Jak gotować szparagi zielone i białe? 5 sposobów 56

proste dodatki. Kilka kropel ulubionej oliwy lub dobrej jakości oleju oraz odrobina soli morskiej delikatnie podkreślą ich smak. Warzywa z wody lub gotowane na parze często podaje się z bułką tartą podsmażoną na maśle . Dodatek ten jest apetyczny, ale dominuje smakiem nad szparagami, zatem polecamy go głównie osobom, które dopiero przyzwyczajają do smaku tego warzywa. Sos beszamelowy – choć zazwyczaj dodajemy(...)się idealnie z gotowanymi szparagami. Koniecznie wypróbuj to połączenie! Jak już wspominaliśmy, szparagi smakują doskonale z prostymi dodatkami. Dlatego, jeśli nie lubisz mocnych akcentów takich jak sos beszamelowy czy bułka tarta, wypróbuj szparagi z dodatkiem świeżych ziół. Szczypiorek, pietruszka, koperek, bazylia – możliwości jest bardzo dużo. Wypróbuj różne opcje i znajdź swój ulubiony smak. Gotowane szparagi z sosem francuskim wyglądają niezwykle

Rozdomowiona
Mielone z gruszką 50

porcje Do przygotowania kotletów będą Ci potrzebne: 400g mielonego drobiu, cebula, 2 ząbki czosnku, jajko, pół pęczka natki pietruszki, 60g sera camembert, 2 gruszki, 2 łyżki tartej bułki, ok. 3 łyżki wody, 2 łyżki oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku. 1. Zmiel 400g piersi kurczaka lub indyka. 2. Czosnek i natkę posiekaj. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc(...)pełni wykorzystać jego właściwości . 3. Cebulę pokrój w drobną kostkę. 4. Posiekane warzywa i natkę dodaj do mięsa i wbij jajko. 5. Bułkę tartą (najlepiej razową) wymieszaj z wodą, również dodaj do mięsa, dopraw solą, pieprzem i wyrób całość na jednolitą masę. 6. Uformuj 4 kotlety. 7. Gruszki obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę

Z notatnika dietetyka
Kurczak milanese z dymną nutą 47

słodkiej. Usmażone polędwiczki podaliśmy z pyszną warzywną salsą, która nadaje daniu niecodzienny wygląd i smak. Składniki: 0,5 kg polędwiczek z kurczaka 1 szklanka maślanki 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1/2 szklanki mąki 2 łyżki papryki słodkiej, najlepiej wędzonej Sól i pieprz Dresing 1/2 szklanki drobno pokrojonej papryki Starta skórka z całej cytryny Starta skórka z całej pomarańczy(...)Krok 4 Wyjmij kurczaka z maślankowej kąpieli, obetrzyj ręcznikiem z nadmiaru marynaty i przełóż do misy z jajkami. Dokładnie obtocz mięso w jajkach. Następnie przełóż mięso do worka z bułką tartą. Potrząśnij foliowym workiem, żeby panierka pokryła polędwiczki. Krok 5 Rozgrzej na patelni olej. Wyciągaj polędwiczki z worka, otrząśnij z nadmiaru panierki i smaż na średnim ogniu. Po usmażeniu wyłóż

Niedzielny kucharz
SOS CHLEBOWY – jak wykorzystać czerstwy chleb? 47

cebula, masło, mleko oraz sól i pieprz do smaku. W zależności od regionu, w którym jest przygotowywany, mogą być stosowane różne odmiany chleba, np. biały chleb, ciemny chleb lub bułki. Jak wykorzystać sos chlebowy? Sos chlebowy może być podawany do wielu potraw. Najczęściej stosuje się go jako dodatek do pieczeni, kotletów mielonych, klopsów, kasz i ziemniaków. Można go też podawać(...)nieodpowiedni dla osób z nietolerancją laktozy lub nietolerancją glutenu, ponieważ zawiera mleko i pszenicę. W takim przypadku można spróbować przygotować sos na bazie mleka roślinnego i bezglutenowego chleba lub bułek. Sos chlebowy jest łatwy w przygotowaniu, a jego smak i konsystencja idealnie pasują do różnego rodzaju mięs i warzyw. Można go również podawać jako dip do pieczywa, chipsów czy warzyw

Via Gusto
Śledzie smażone panierowane 56

podane w towarzystwie ugotowanej na sypko kaszy gryczanej oraz kiszonych buraków. Co powiecie na takie zestawienie? PRZEPIS ŚLEDZIE SMAŻONE PANIEROWANE Składniki: 6-8 filetów śledzi świeżych 2 jajka mąka bułka tarta sól pieprz olej Jak zrobić śledzie smażone panierowane: Filety myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Następnie rybę oprószamy solą i pieprzem i delikatnie obtaczamy w mące. Jajka wbijamy(...)talerza i roztrzepujemy widelcem. Filety ryby obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Na rozgrzany olej na patelni kładziemy filety. Smażymy po 2 minuty z każdej strony. Artykuł Śledzie smażone panierowane pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Spaghetti z pulpecikami z cielęciny 49

cebula 1 spora łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku opcjonalnie: ostra papryczka garść liści bazylii sól i pieprz do smaku oliwa na pulpeciki: 300g cielęciny  3 łyżki bułki tartej 40g tartego Parmezanu 1 jajko oliwa  sól i pieprz do smaku Wykonanie: cielęcinę mielimy na drobnym sitku. Marchew, cebulę i selera obieramy i siekamy (najlepiej się to robi mezzaluną(...)tylko na palce uważać trzeba 😜), czosnek obieramy; do zmielonego mięsa dodajemy tartą bułkę, Parmezan i jajko, doprawiamy solą i pieprzem i całość wyrabiamy na jednolitą masę. Z gotowej masy formujemy niewielkie pulpeciki (wielkości małego orzecha włoskiego); na szerokiej patelni rozgrzewamy chlust oliwy i na gorącej podsmażamy nasze pulpeciki, obracając od czasu do czasu aż nam się ładnie zrumienią. Mają być

Pasta Po Polsku
Kolorowe Ragù 48

łodygi Fasolka szparagowa 200 gram Pomidor bez skórki 2-3 sztuki Cebula 1 sztuka Czosnek 1-2 ząbki Chili 0.5 sztuki Oliwa z oliwek 5-7 łyżek Prażona bułka tarta Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Przygotowanie Po pierwsze pokrój warzywa w drobną kostkę. Po drugie z kiełbasy usuń błonkę i pokrój ją na małe kawałki. Po trzecie(...)zmiękną. Po szóste przełóż makaron oczywiście bezpośrednio z rondla na patelnię, wymieszaj, dodaj odrobinę wody, dopraw solą, pieprzem i gotuj, aż sos zgęstnieje. Na koniec nałóż, dopraw pieprzem, prażoną bułką tartą i oczywiście zajadaj. Proste prawda…oczywiście, że tak. 𝘼𝙡𝙚𝙛𝙤𝙧𝙢𝙖 𝘾𝙚𝙧𝙖𝙢𝙞𝙘𝙨 & 𝙍𝙖𝙛𝙖𝙡𝙘𝙤𝙤𝙠. Z naszych pasji powstała seria naczyń 𝙘𝙍𝙘 którą, możesz nabyć 𝙏𝙪𝙩𝙖𝙟 . Podając hasło – 𝙘𝙍𝙘

RafalCook
Zraziki bałkańskie 2059

ziemniaczkami, pyzami lub kaszą i ulubioną surówką. U mnie surówka z białej kapusty Przepis tutaj (KLIK)     Składniki: ok 600g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra, gałka muszkatołowa + ulubione zioła mąka do obtoczenia roladek olej do smażenia 1 cebula 2 ząbki czosnku ok 200g świeżego szpinaku 4 suszone(...)reszty dodajemy szpinak *** *** Smażymy ciągle mieszając, aż szpinak zacznie więdnąć. Dodajemy przeciśnięty czosnek, smażymy jeszcze przez chwilkę i wyłączamy palnik *** *** Dokładamy suszone pomidory, mieszamy *** *** Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem oraz przyprawami- do smaku *** *** Do mięsa dodajemy odłożoną wcześniej cebulkę, mieszamy *** *** Masę mięsną dzielimy na 6 części. Każdą z nich rozpłaszczamy na placek i nadziewamy porcją farszu *** *** Mięso

Blog z Apetytem
Marchewkowe kotlety lepsze niż fast food 54

kotlety marchewkowe: Składniki: 700 g surowej marchewki dobra szczyta soli( pól łyżeczki) 0, 5 łyżeczki cukru 3- 4 łyżki kaszy manny 1 jajko 1- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany bułka tarta do panierki olej do smażenia Wykonanie : 1. Marchewkę umyć, obrać, odciąć końcówki i ugotować w całości, aż marchewka zmięknie. Czas gotowania zależy od marchewki. Czasami jest do 20 minut(...)masy marchewkowej wbić jajko i dodać gęstą, kwaśną śmietanę. Zostawić na 10- 15 minut. 4. Dłońmi zamoczonymi w zimnej wodzie formować owalne kotleciki. Każdy kotlecik obtoczyć dokładnie w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem, zieloną sałatą, sosem z jogurtu lub tzatzikami.  Do marchewkowych kotlecików bardzo pasuje cukinia po koreańsku

dolcevitainmykitchen
kotlety ryżowe z pieczarkami i jajkami... 46

Składniki: ryż 2 woreczki po 100 gram, olej rzepakowy 4 łyżki, cebula 1 sztuka większa, pieczarki 12 sztuk średnie, jajka 10 sztuk "L", tarta bułka 1 szklanka, pieprz mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, jajka 1 sztuka "L", natka pietruszki 1 pęczek, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba Ugotować ryż 15 minut w osolonej wodzie i dobrze odcedzić na sitku(...)wody z pieczarek, co jakiś czas zamieszać, wystudzić. Ugotowane jajka na twardo, obrać ze skorupki i przecisnąć przez kratkę do jajek,warzyw do pieczarek. Dodać ryż z sitka, tartą bułkę, kucharka, jajko, posiekaną natkę pietruszki, pieprz mielony i wszystko dokładnie wyrobić. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formować nie za duże i nie za grube kotlety, kłaść na gorący olej na patelni

W Mojej Kuchni Lubię
Pasztet do kanapek 44

mięsa z rosołu (mieszane, po oddzieleniu od kości) 500 g warzyw z rosołu 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki przyprawy do mięs       Przygotowanie:         Do zmielonych, na najdrobniejszych oczkach, mięsa i warzyw z rosołu, dodajemy mięso mielone z łopatki wieprzowej. Wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą

R'n'G Kitchen
Babka Wielkanocna na maślance 33

rzepakowego 200 g maślanki 1 łyżeczka sody oczyszczonej  2 szklanki mąki pszennej typu 450 180 g cukru 50 g czekolady gorzkiej do pieczenia lub zwykłej Dodatkowo masło bułka tarta * Czekolada do pieczenia lepiej zachowuje się podczas przygotowywania, nie rozpuszcza się podczas mieszania, przez co nie barwi ciasta na ciemny kolor. Jeśli takiej nie macie, można zastosować normalną. Wykonanie(...)już puszyste, stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijając. Wlać maślankę, olej i wymieszać delikatnie szpatułką. Dodać przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, czekoladę, całość wymieszać, do połączenia składników. Foremkę natłuścić masłem, oprószyć bułką tartą. Przełożyć masę i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 50 minut. Artykuł Babka Wielkanocna na maślance pochodzi z serwisu alledobre.pl

Alle Dobre!
Sopa De Ajo 45

cenionego i aromatycznego, fioletowego czosnku – ajo morado. Na zakończenie, dwudniowego pobytu w Hiszpanii, zapraszam na Sopa De Ajo. Składniki Czosnek 7-9 ząbków Chorizo surowe 200 gram Czerstwa bułka, bagietka, chleb Oliwa z oliwek Bulion warzywny 500-600 ml Wędzona papryka do smaku Słodka papryka do smaku Sól do smaku Liście laurowe 1-3 sztuki Pieprz świeżo zmielony(...)łyżek. Następnie wrzuć posiekany czosnek, chwilę podsmaż i dodaj pokrojone na wielkość kęsa chorizo. W kroku kolejnym mój drogi czytelniku dodaj, oczywiście pokrojony lub połamana na kawałki chleb, bułkę, bagietkę czerstwą, w zależności co użyjesz. Teraz dodaj przyprawy, wymieszaj, chwilę smaż i wlej bulion, wymieszaj, grzej, aż pieczywo się lekko rozwali. Kiedy bulion niemalże odparuje, wbij jajka i podobnie

RafalCook