recepturę tortu fasolowego, ale zrezygnowała z tego przywileju, co jest dla mnie zupełnie niezrozumiałe. Składniki: Ciasto fasolowe ? 1 szklanka fasoli Jaś ? 250 g cukru pudru ? 8 jajek ? 3 łyżki bułki tartej ? 1 łyżka mąki pszennej ? 70 g orzechów włoskich ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia ? kilka kropli olejku migdałowego Masa śmietanowa ? 3 szklanki śmietanki 36% ? 3 gorzkie czekolady ? płatki migdałowe ? cukierki(...)Ciasto fasolowe ? Fasolę namoczyć na noc i ugotować do miękkości. Obrać ze skórki i zmielić miąższ razem z orzechami. ? Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty biały krem. Dodać fosolę, bułkę tartą, mąkę, proszek i olejek, po czym ostrożnie wymieszać. ? Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z masą fasolową. ? Masę podzielić na 2 części i upiec 2 blaty
To co kochamNajlepsze są na ciepło jako przekąska, mięso obiadowe czy kolacja. Ale ja lubię również na zimno z kawałkiem ogórka kiszonego lub marynowanej gruszki. W tej pieczeni nie ma żadnej bułki, ani świeżej, ani tartej. Zamiast tego dodałam ugotowaną soczewicę, która tak jak bułka doskonale nadała pieczeni puszystości. A zielony groszek spełnia nie tylko funkcję dekoracyjną, ale dodaje też objętości
To co kochamkapusty włoskiej – 200 g grochu żółtego – 100 g sera żółtego – 2 cebule – 2 ząbki czosnku – 4 łyżki oliwy – 4 jajka – 4 łyżki bułki tartej – 1 łyżeczka majeranku – 1/3 łyżeczki kminku – 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej – sól, pieprz do smaku Wykonanie: – Groch namoczyć na noc, następnie zmienić wodę, dodać(...)obraną i pokrojoną cebulę w półkrążki, następnie dodać posiekany czosnek. – W maszynce do mielenia mięsa zmielić kapustę, groch i cebulę z czosnkiem. – Do kapuścianej masy dodać jajka, bułkę tartą i starty na grubej tarce żółty ser. – Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. – Małą okrągłą tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć na dnie i bokach liśćmi kapusty
To co kochampieprz do smaku ? olej do smażenia ? 1/2 opakowania ciasta francuskiego ? 3 łyżki mleka lub 1/2 jajka roztrzepanego Wykonanie: ? Cebulę pokroić w kostkę, obsmażyć na 2 łyżkach oleju. ? Suchą bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, mocno odcisnąć i pokroić w drobną kostkę. ? Cebulę dodać do mięsa, wymieszać z czosnkiem przepuszczonym przez praskę, bułką, solą, pieprzem. ? Z masy mięsnej formować mokrymi rękoma
To co kochamproszku do pieczenia – 1/2 szklanki oleju – 1 łyżka kakao – 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej/3 łyżki wody Do smarowania blaszki – 1 łyżka masła – 1 łyżka tartej bułki Do dekoracji – 1 tabliczka białej czekolady/ 5 łyżek śmietanki słodkiej – 1/2 tabliczki ciemnej czekolady/ 3 łyżki słodkiej śmietanki – zblanszowane migdały Wykonanie: – Białka ubić na sztywną(...)dalej ubijać. – Wbijać po jednym żółtku, następnie wlewać powoli olej. – Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. – Formę na tartę wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Użyć jednej dużej formy lub dwie mniejsze. – Wlać połowę masy do blaszki. – Drugą połowę wymieszać z kakao i kawą rozpuszczoną w gorącej wodzie. – Wlać ciemną masę
To co kochamSkładniki/ ok. 10 kotlecików: – 400g mięsa mielonego z indyka – 2-3 ząbki czosnku – 1 duża cebula – 1 łyżeczka bułki tartej – 3 łyżki mleka – garść świeżej mięty bądź czubata łyżeczka suszonej – garść świeżej pietruszki lub łyżka suszonej – 1 łyżeczka kuminu – 1/2 łyżeczki cynamonu – 1/3 łyżeczki chilli – 1 łyżeczka czosnku granulowanego(...)pieprzu, 1/3 łyżeczki chilli, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej oraz 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego. Następnie dodajemy 3 łyżki mleka, 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz 1 łyżeczkę bułki tartej. Dobrze wszystko mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Wilgotnymi dłońmi formujemy z mięsa podłużne kotleciki a następnie nakłuwamy mięso na długą wykałaczkę. Grillujemy kofty około 10 minut
I LOVE LIFEłyżek Czosnek 1-2 ząbki Oliwa z oliwek 3-5 łyżek Sok z cytryny 1 łyżeczka Kmin rzymski 1 łyżeczka Sól do smaku Papryka Aleppo 1 łyżeczka Bułka tarta prażona w razie potrzeby Przygotowania Po pierwsze mój drogi czytelniku musisz opalić paprykę nad gazem lub w piekarniku, by pozbyć się skórki. Kiedy skórka będzie wręcz czarna, owiń paprykę folią aluminiową(...)usuń nasiona. Po drugie wszystkie składniki, może się okazać, że na raty, przełóż do blendera i zmiksuj na jednolitą pastę. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy z oliwek i bułki tartej. Proste prawda…oczywiscie, że tak. Tło Fotograficzne vol. 1 Tło fotograficzne vol. 2 cRc Artykuł Muhammara pochodzi z serwisu Kulinarny Atlas Świata
RafalCookdobrej jakości mięsa mielonego. Liczba porcji: 30 Czas przygotowania: 30 minut + duszenie Przepis na klopsiki z indyka w sosie pomidorowym: 1,5 kg mielonego indyka 2 jajka 3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka pieprzu naturalnego 2 łyżeczki soli Sos pomidorowy(...)sól do smaku oliwa do smażenia 500 ml gorącego bulionu drobiowego lub wody Jak zrobić klopsiki z indyka w sosie pomidorowym? Mielone mięso z indyka wymieszać z jajkami, bułką tartą, drobno posiekaną i zeszkloną na patelni cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz papryką, oregano, pieprzem, sosem sojowym i solą. Po dokładnym wyrobieniu mięsa zrobić z niego małe klopsiki, które krótko
Kuchcik gotujemnie Manitoba - 200 g semoliny - 4 jaja L - szczypta soli Składniki na farsz: - 150 g salami ( zmieliłam w maszynce do mięs) - 100 g pieczonego mięsa ( Rostbef ) - 50 g bułki tartej - 5- 6 ciasteczek Amaretti - 10 g rodzynek ( pominęłam ) - pół gruszki - ząbek czosnku - pęczek posiekanej bardzo drobno natki pietruszki - 40 g Grana Padano tartego - 2 jaja L - sól(...)ładnie się podrumienią, przekładamy do miski i mieszamy z tartym Grana Padano, jajami i pokruszonymi ciasteczkami amaretti, posiekanymi rodzynkami ( u mnie ich brak ), solą i pieprzem. Następnie stopniowo dodajemy bułkę tartą. Farsz powinien być miękki i lekko wilgotny, plastyczny. Sos: W oryginale: na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojoną w paseczki pancettę i liście szałwii. U mnie
Z Kuchni Do Kuchniduże jajko (ew. 2 mniejsze) 3 kromki chleba tostowego bez skórki mleko do moczenia chleba tostowego mielona gałka muszkatołowa na czubek łyżeczki sól i świeżo mielony pieprz do smaku bułka tarta do obtaczania kotletów masło tłuszcz do smażenia Kotlety mielone przepis Krok 1. Chleb tostowy pokroić na mniejsze kawałki, namoczyć w mleku i odcisnąć Krok 2. Do mięsa mielonego dodać(...)sól i mielony pieprz - wyrobić na pulchną masę (najlepiej ręką), o ile potrzeba wkropić 2-3 łyżki mleka. Z masy mielonej uformować około 10 podłużnych, grubych kotlecików. Panierować w bułce tartej i smażyć na niezbyt silnym ogniu z 2 stron na rumiano. Pod koniec smażenia na każdy kotlet dać trochę masła i dosmażyć pod przykryciem na najmniejszym ogniu
Moja Książka Kucharskawyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Chleb z gara, czyli pieczony w naczyniu żaroodpornym Zobacz inne przepisy na domowe pieczywo: Chleb Tygrysi – prosty i szybki przepis Bułki z mlekiem w proszku – puszyste bułeczki pszenne Chleb pszenny na suchych drożdżach – prosty i szybki przepis Puszyste bułki pszenne bez drożdży – sprawdzony przepis Bułeczki kukurydziane z sezamem Artykuł Chleb
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: ok 600 g mięsa mielonego wołowego (można zamiennie użyć wieprzowego) 1 cebula 100 g boczku wędzonego 1 duży ogórek kiszony (lub 2 mniejsze) 1 jajko 1 czerstwa bułka namoczona w mleku 1 łyżka musztardy Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra około pół szklanki mąki do obtoczenia roladek olej do smażenia *** Do mięsa mielonego(...)mnie wieprzowe) dodajemy jajko, bułkę odciśniętą z mleka, musztardę oraz przyprawy – do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Smażymy tylko do czasu, aż cebula się zeszkli, nie dopuszczając do przyrumienienia *** *** Boczek i ogórki kroimy w kosteczkę *** *** Podsmażoną cebulę oraz boczek i ogórki dodajemy do mięsa *** *** Całość dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą
Blog z Apetytemsmaku Sok z cytryny Skórka z cytryny Szpinak Szpinak młody 200 gram Masło 25 gram Czosnek 1-2 ząbki Cebula 1 sztuka Sól do smaku Dodatki Suszone pomidory Bułka tarta Oliwa z oliwek 5-7 łyżek Pieprz świeżo zmielony Przygotowanie Ziemniaki Po pierwsze ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki, włóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą, dopraw, wymieszaj. Po drugie rozgrzej piekarnik(...)Pamiętaj, że beszamel gęstnieje, a będziemy go jeszcze zapiekać, więc może być luźniejszy. Zapiekanka z łososiem i cytrynowym beszamelem Po pierwsze formę wymaluj lekko oliwą z oliwek, posyp delikatnie bułką tartą. Po drugie dodaj, ziemniaki, szpinak, kawałki łososia, polej całość beszamelem i ponownie dodaj trochę szpinaku. Po trzecie wstaw formę, do nagrzanego piekarnika na jakieś 20-25 minut
RafalCookwody gazowanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szczypta soli Polewa 100 g gorzkiej czekolady 60 ml śmietanki kremówki 30% Dodatkowo odrobina tłuszczu do wysmarowania formy bułka tarta do obsypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka przelewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Kiedy(...)części. Do jednej dodajemy wcześniej odłożone 3 łyżki mąki i mieszamy. Do drugiej części dodajemy 3 łyżki kakao i również mieszamy do połączenia. 5. Formę smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Ciasto wykładamy na przemian: 2-3 łyżki jasnej masy i 2-3 łyżki masy ciemnej. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. 6. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Przepiski.plpietruszka 1 cebula kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe zielone liście z pora Dodatkowo 2 jajka surowe 6 jajek ugotowanych na twardo 400 g wątróbki drobiowej 1 bułka kajzerka 2 cebule 50 g masła 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól pieprz maggi Przygotowanie WYWAR: Udka z kurczaka oczyszczamy ze skóry. Przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą do przykrycia(...)laurowy przekładamy do gotującego się mięsa. Całość gotujemy przez ok. 2 godziny bez przykrycia. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem oraz maggi. Po ugotowaniu pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. PASZTET: Bułkę kajzerkę zalewamy wywarem i odstawiamy na kilka minut do namoczenia. Wątróbkę oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cebulę
Alle Dobre!