bułki - 33426 przepisów (strona:565/2229)

Grenadier ryba jak smażyć 75

Smażenie grenadiera w panierce nadaje mu chrupiącą powierzchnię, która kontrastuje z delikatnością mięsa. Aby to zrobić, przygotuj trzy miseczki: jedną z mąką, drugą z roztrzepanym jajkiem, a trzecią z bułką tarta, preferowanej jest również panierka panko. Najpierw obtocz filety grenadiera w mące, następnie zamocz je w jajku, a na końcu obtocz w bułce tartej. Upewnij się, że panierka dokładnie pokrywa

Podstawy Gotowania
Makaron z pulpetami w sosie pomidorowym 41

proces przygotowania tego dania. Jestem pewna, że Wam również posmakuje. Smacznego! MAKARON Z PULPETAMI W SOSIE POMIDOROWYM – PRZEPIS Składniki PULPETY 400 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól pieprz papryka słodka szczypta chilli mąka SOS POMIDOROWY 400 g pomidorów z puszki 200 ml bulionu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oliwy 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka(...)papryki słodkiej szczypta chilli DODATKOWO 160 g makaronu kilka liści świeżej bazylii (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mięso doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i mieszamy do połączenia składników. Z mięsa formujemy kuleczki, kolejno obtaczając je w mące. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i podsmażamy kotleciki z każdej strony an rumiano. Makaron gotujemy w osolonej wodzie

Przepiski.pl
Kurczak w marynacie musztardowej – chrupiący i mega soczysty! 53

soczystości. Polecam!     Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka sól, pieprz 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy ok pół szklanki mąki 2 jajka ok pół szklanki bułki tartej olej do smażenia     *** Każdy filet rozcinamy na 3 kawałki i dość cienko rozbijamy *** *** Mięso przyprawiamy solą i pieprzem z dwóch stron *** *** Jogurt i musztardę przekładamy do miski(...)mieszamy *** *** W tak powstałej marynacie obtaczamy mięso i pozostawiamy na około 1 godzinę *** *** Po tym czasie kotleciki obtaczamy kolejno w mące *** *** Następnie w roztrzepanym jajku *** *** A na końcu w bułce tartej *** *** Na patelni rozgrzewamy olej, zmniejszamy moc palnika do średniej i smażymy kotlety *** *** Mięso smażymy z dwóch stron na złoty kolor *** *** Podajemy od razu po usmażeniu *** *** SMACZNEGO

Blog z Apetytem
Kulki drobiowe z makaronem 36

piersi z kurczaka 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 3 łyżki oleju pęczek koperku 1 duża marchewka pieprz świeżo mielony sól 1 czubata łyżka prażonej cebulki 2 łyżki bułki tartej 1 litr wody 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego Przygotowanie: Pierś z kurczaka marynujemy w oleju i przyprawie 5 smaków przez kilka godzin. Następnie mielimy w maszynce do mięsa, razem(...)marchewką. Ewentualnie marchewkę możemy zetrzeć na tarce. Dodajemy sól, pieprz, posiekany pęczek, prażoną cebulkę i bułkę tartą. Wyrabiamy farsz mięsny. Gotujemy wodę w w wąskim ale wysokim garnku z dodatkiem soli, liścia i ziela. Wrzucamy uformowane kulki drobiowe i gotujemy do 10 minut. Składniki na sos ajvar: Składniki: 3 czerwone papryki 1 bakłażan 1/2 łyżeczki chili mielonego 2 łyżki winnego

Życie zaczyna się w kuchni
Pasztet z kabaczka lub cukinii 48

się pestek) - można też użyć cukinii (z niej nie trzeba wyciągać pestek, chyba że jest bardzo duża) cebula, marchewka, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy lub oleju, 3/4 szklanki bułki tartej, 5 łyżek kaszy manny (można zastąpić bułką tartą) 4 łyżki posiekanej natki pietruszki, 3 jajka sól (2 łyżeczki), pieprz, po łyżeczce papryki w proszku, kurkumy, suszonego oregano Pasztet

Lekcje w kuchni
Smażenie na oliwie 35

potrawy: Cały czas obserwuj proces smażenia i pilnuj, aby składniki były równomiernie obsmażone. Przepisy na smażone potrawy na oliwie Kurczak w panierce ziołowej: Składniki: filet z kurczaka, jajko, mąka, bułka tarta, mieszanka ziół (np. oregano, tymianek, bazylia), sól, pieprz. Filet z kurczaka obtocz w jajku, a następnie w mieszance mąki, bułki tartej i ziół. Smaż na rozgrzanej oliwie na złoty

Podstawy Gotowania
Kiełbasa biała surowa ile gotować? 46

majeranek, sól, pieprz). Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Na patelni podsmaż kiełbasę białą, cebulę i kapustę. Dodaj ugotowane ziemniaki i dopraw do smaku przyprawami. Sposoby podania kiełbasy białej W bułce z dodatkami: Kiełbasę białą można podać w klasycznej wersji – w bułce z dodatkami takimi jak musztarda, ketchup, cebula czy ogórek kiszony. Jako dodatek do dań: Możesz także użyć kiełbasy

Podstawy Gotowania
Wyborne zraziki wieprzowe 67

obiadu wcale nie jest czasochłonne ani trudne, więc na pewno każdy sobie z nim poradzi. Polecam!       Składniki: Zrazy: ok 600g mielonej wieprzowiny 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 garści prażonej cebuli lub 1 cebula podsmażona 1 niewielka marchewka 3 garści drobno pokrojonej kapusty Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek około pół szklanki mąki(...)półwytrawnego) ok pół szklanki bulionu lub wody sól, pieprz olej do smażenia 1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)     *** Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Dodajemy drobno pokrojoną kapustę, prażoną lub podsmażoną cebulę i marchew startą na tarce o dużych oczkach *** *** Wszystko ponownie dokładnie mieszamy *** *** Z powstałej

Blog z Apetytem
Klopsiki z soczewicy w curry 34

łyżeczka ostrej papryki – 1 łyżeczka kminu rzymskiego – 1 łyżeczka soli – 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki – 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry – 3-4 łyżki bułki tartej Składniki sos curry: – 1/2 czerwonej papryki – 1/2 żółtej papryki – 1 duża lub 2 małe czerwone cebule – 1-2 łyżki zielonej pasty curry (możesz użyć też(...)sojowy. Wszystko razem podsmaż przez kolejne 2 minuty. Posiekaj też drobno świeżą kolendrę oraz natkę pietruszki, ale nie dodawaj na patelnię. Całość z patelni dodaj do soczewicy, dorzuć też bułkę tartą i posiekane świeże zioła. Bardzo dokładnie wymieszaj i z powstałej masy lep małe klopsiki. Aby ułatwić sobie to zadanie, możesz nieco zwilżyć dłonie. Klopsiki układaj na blaszce wyłożonej papierem

nietylkopasta.pl
na szybko soczyste i chrupiące kotlety z kurczaka do pieczywa... 41

piersi kurczaka 3 podwójne, jajka 3 sztuki "L", olej rzepakowy 3 łyżki, czosnek niedźwiedzi suszony 2 łyżki, sól 2 łyżeczki płaskie, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka słodka 2 łyżeczki, bułka tarta 1 szklanka, mąka krupczatka 3/4 szklanki, smalec do smażenia - ile potrzeba Piersi kurczaka duże rozciąć na każdy płat na połowę, nakryć woreczkiem na desce i delikatnie rozbić tłuczkiem(...)smażeniu) , wsypać pieprz mielony, paprykę słodką, sól, czosnek niedźwiedzi suszony, widelcem wszystko dokładnie roztrzepać. Rozbite kotlety włożyć do marynaty, dobrze je wymieszać, schować do lodówki na 2 godziny. Bułkę tartą, mąkę krupczatkę wymieszać, panierować w niej kotlety z marynaty, kłaść na gorący smalec. Smażyć na rumiano na smalcu (są lepsze w smaku) na średnim ogniu z każdej strony, na koniec

W Mojej Kuchni Lubię
Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym 41

INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM Składniki: 0,5kg mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 marchewka drobno starta 1 jajko 1 łyżeczka soli pieprz 1 łyżeczka oregano 3 łyżki bułki tartej sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku 0,5 litra passaty pomidorowej sól 1 łyżeczka oregano olej Jak zrobić klopsiki z indyka w sosie pomidorowym: Do miski wrzucamy mięso, dodajemy startą(...)posiekaną w blenderze cebulę, jajko, przyprawy, bułkę tartą i startą marchewkę. Wyrabiamy masę aż wszystkie składniki dobrze połącza się. Odrywamy kawałki masy i formujemy małe klopsiki (mi wyszło 30szt), układamy na desce. Klopsiki podsmażamy krótko na patelni z niewielką ilością oleju. Drugą cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oleju. Dodajemy passatę pomidorową, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, zagotowujemy. Zmniejszamy

Dorota Smakuje
Mąka migdałowa – produkt niezastąpiony w Twojej kuchni 44

Coraz więcej konsumentów przykłada dużą wagę do zdrowego, świadomego odżywiania się i wyboru produktów najlepszej jakości. Jeśli chociaż co jakiś czas pieczesz bułki, chleby, ciasta i inne wypieki, koniecznie poznaj zalety mąki migdałowej. To wartościowy produkt, który szybko pokochasz. Na półkach sklepowych spotkać można wiele rodzajów mąk. Niektóre z nich są jednak cenniejsze od pozostałych pod względem składu i wartości(...)wszechstronne zastosowanie. Z powodzeniem możesz przygotowywać z jej wykorzystaniem: makarony – zarówno klasyczne postacie, jak i popularne w Polsce lane kluski; dania mączne – pierogi, kluski śląskie, kopytka, naleśniki; pieczywo – chleby, bułki; wypieki cukiernicze – ciasta, ciastka; zasmażki do mięs i warzyw; różnego rodzaju panierki; zagęszczacze do zup i sosów. W praktyce możesz na niej wykonać każde danie wymagające zastosowania mąki. To produkt

ProstePesto.pl
Pulpety zapiekane z młodą kapustą 48

ziemniakami a kolejnego z pieczywem. W obu wariantach smakują super. Polecam i Wam wypróbować przepis. Smacznego! Składniki Klopsiki 400 g mięsa mielonego 2 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej 1 jajko sól pieprz Kapusta 1 główka młodej kapusty 1 marchewka 1 cebula 200 g pomidorów z puszki 200 ml bulionu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżka(...)masła sól pieprz Dodatkowo 100 g tartej mozzarelli świeży koperek Wykonanie Do mięsa mielonego wbić jajko, dodać 2 łyżki bułki tartej, szczyptę soli, pieprzu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszać. Uformować kotleciki i obtoczyć w mące. Kotleciki usmażyć na rumiano z obu stron, na patelni i odrobiną tłuszczu. Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na maśle. Marchew zetrzeć

Alle Dobre!
Kociołek węgierski z pulpetami 49

pulpetami Duża porcja pysznego i kolorowego dania jednogarnkowego. Szybki i pożywny letni obiadek dla całej rodziny. Polecam!     Składniki: Pulpety: 0,5kg mielonej wieprzowiny 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 cebula Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek około pół szklanki mąki do obtoczenia pulpetów Dodatkowo: 200g pieczarek 1 średnia cukinia (u mnie pół zielonej i pół(...)smażenia       *** Pieczarki kroimy w plasterki, a cukinie i paprykę w średniej wielkości kostkę *** *** Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy do zeszklenia *** *** Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, podsmażoną cebulę i przyprawy do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy pulpety i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy klopsiki z każdej strony

Blog z Apetytem