przygotowania: 40 min Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki 1 sałata strzępiasta 250 g tofu naturalnego (lub wybranego mięsa) 1 jajko 1 łyżka przyprawy do kurczaka 40 g bułki tartej olej do smażenia 150 g sera cheddar (w kawałku) 2 czerwone cebule 4 pomidory 4-5 ogórków konserwowych Składniki na sos do sałatki: 140 g majonezu 70 g śmietany(...)syropu klonowego lub miodu 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki papryki wędzonej (słodkiej) sól, pieprz przygotowanie Tofu (lub mięso) pokrój w kostkę. Wymieszaj je z roztrzepanym jajkiem, a następnie z bułką tartą wymieszaną z przyprawą do kurczaka. Tak przygotowane tofu smaż na rumiany kolor na rozgrzanym oleju. Możesz również użyć frytkownicy beztłuszczowej lub piekarnika, aby upiec tofu w panierce
Via Gustoprzepisu (klik) Farsz: pół pora 250g pieczarek 1 łyżka masła najlepiej klarowanego 10dkg sera gouda 10dkg sera mozzarella w kostce sól, pieprz Panierka: pół szklanki ciasta naleśnikowego 1 szklanka bułki tartej Dodatkowo: olej do smażenia *** Przygotowujemy farsz. pora i pieczarki kroimy na małe kawałki i podsmażamy razem na maśle. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odkładamy(...)pokrojone sery żółte, mieszamy *** *** Na każdym naleśniku układamy porcje farszu *** *** Naleśniki z farszem ciasno rolujemy *** *** Rulony przekrawamy na pół *** *** Obtaczamy najpierw w pozostałym cieście naleśnikowym *** *** A następnie panierujemy w bułce tartej *** *** Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano *** *** Po zdjęciu z patelni odkładamy na kilka minut, a następnie kroimy w grube plastry *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: Imprezowe
Blog z Apetytemolej rzepakowy 4 łyżki, sól czosnkowa 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, tymianek suszony 2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna 1/2 szklanki, tarta bułka 1/2 szklanki, smalec 1/2 kostki Świeże kotlety wieprzowe schabowe bez kości, kupione każda porcja do 2,5 cm grubości, każdy kotlet rozbić tłuczkiem. Do miski dać jajka, olej rzepakowy (panierka(...)czarny i wszystko widelcem roztrzepać, dodać rozbite kotlety, dobrze je panierką natrzeć i do lodówki na 1 godzinę. Do woreczka (nie obsypuje się na blat panierka) wsypać mąkę, tartą bułkę wymieszać, w panierce obtaczać każdy kotlet. Na patelni stopić smalec, kłaść kotlety i na średnim ogniu smażyć z każdej strony na rumiano, na koniec patelnię nakryć pokrywką i dusić
W Mojej Kuchni Lubiękaszy czy ryżu, koniecznie z surówką czy sałatą choć np z marchewką z groszkiem czy buraczkami też jest pysznie! PRZEPIS PULPETY W SOSIE KURKOWYM Składniki: 400g mielonego mięsa 1 bułka kajzerka rozmoczona w mleku 4 łyżki kaszy manny 3 łyżki utartego sera żółtego sól ząbek czosnku łyżeczka oregano łyżeczka suszonej natki pietruszki sos: 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 400ml(...)bulionu 30ml oliwy 100g śmietany 12% 1 łyżka mąki 150g kurek sól pieprz Jak zrobić pulpety w sosie kurkowym: Najpierw mięso wymieszać z rozmoczoną bułką, kaszą, serem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Następnie formować małe pulpeciki, układać na talerzu i wstawić do lodówki do czasu gotowania. Potem cebulę posiekać drobno i zeszklić na oliwie. Zaraz potem kurki umyć
Dorota Smakujeok.15-20 min.). Następnie ciasto dzielimy na 8 kawałków z których formujemy kulki, które następnie spłaszczamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy np. widelca robimy wgłębienia. Uformowane bułki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min. do podrośnięcia. Pieczemy w ok. 180-190 st. C przez ok. 25-30 min. Upieczone studzimy na kratce
Domowy Smak Jedzeniapołowa sukcesu. Aby przygotować idealne jajka po florencku musisz jeszcze zadbać o odpowiednie dodatki. W tym wypadku bardzo istotny jest wybór pieczywa – najlepiej sprawdzi się maślana brioszka lub bułka. Dodaj do nich podduszony szpinak i aksamitny sos holenderski i masz idealne, weekendowe śniadanie. var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute(...)lepiej zostawić na ostatnią chwilę do zgrillowanie pieczywa i zrobienie sosu holenderskiego. Jajka po florencku Przepis na jajka po florencku Składniki na jajka po florencku 4 jajka 2 bułki maślane 1 łyżka masła świeżo mielony pieprz sól 1 łyżka octu jabłkowego Szpinak: ok. 200 g liści szpinaku 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz
okolicepalnika.plłyżka majonezu (użyłam wegańskiego majonezu) 2 łyżki ketchupu (użyłam pikantnego) 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka octu (użyłam winnego) 3 bułki (lub 6 kromek chleba) Ulubione dodatki, np: pomidor ogórek kiszony grillowana cukinia przygotowanie Tofu przekrój wzdłuż na 3 kawałki. Przyprawę BBQ wymieszaj z olejem i przygotowaną marynatą natrzyj kawałki tofu(...)beztłuszczowej lub w piekarniku. W międzyczasie przygotuj sos BBQ – majonez wymieszaj z ketchupem, wędzoną papryką, czosnkiem, ostrą papryką i octem. Przygotuj również dodatki. Aby złożyć kanapki, dwie części bułki lub chleba posmaruj sosem BBQ, a w środek włóż usmażone tofu i dodatki. Kanapki możesz również przygotować z zimnym tofu. Tak przygotowane tofu może być również świetnym sposobem na obiad
Via Gustoduszoną papryką i serem. Wyszła bardzo fajna, smaczna i kolorowa. 500 g mielonego mięsa drobiowego 1 małe jajko 1 kajzerka + mleko do namoczenia 1-2 łyżeczki musztardy opcjonalnie bułka tarta, jeśli masa jest zbyt rzadka mielona papryka słodka i ostra granulowany czosnek sól, pieprz Dodatkowo: 1 – 1,5 papryki (u mnie czerwona i pomarańczowa) 1-2 cebule(...)odstawiamy do namoczenia. Do miski dajemy mięso mielone, odciśniętą kajzerkę, jajko, musztardę oraz przyprawy. Dokładnie wyrabiamy mięsną masę. Jeśli wydaje się ona zbyt rzadka, można zagęścić ją niewielką ilością bułki tartej. Na blacie rozkładamy dwa „listki” folii spożywczej (tak by jedna część nachodziła nieco na drugą tworząc większą powierzchnię; można też wykorzystać większy płat papieru do pieczenia, owinąć
Smaki Na Talerzupyszne ;)) 2 małe szalotki lub jedna zwykła mała cebula 1 ząbek czosnek 1 łyżka masła szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz czarny do smaku 3 plastry sera topionego dodatkowo: bułka tarta do obtaczania olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ziemniaki przełóż do miski dodaj mąkę, jajko, sól i wyrób na zwartą masę. Jeśli ciasto lepi się i klei dodaj(...)żeby rozdrobnić ale nie zrobić z tego pasty. Z kulek ciasta uformuj placki, na każdym połóż plaster sera, farsz grzybowy i zroluj. Brzegi dociśnij i sklej. Następnie obtocz w bułce tartej lekko dociskając. Uważaj żeby ich nie miażdżyć. Przygotowane roladki ułóż na talerzu owiń folią i wstaw do lodówki na pół godziny. Schłodzone lepiej się usmażą i unikniesz
Ogrodnik w podróżysera (np. gouda) 1 pęczek natki pietruszki 1 duża cebula 1 łyżka masła sól, pieprz Do panierowania: 3 jajka 100 ml mleka 300 g bułki tartej olej do smażenia Przygotowanie: Jajka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy wodę i mleko. Mąkę przesiewamy, partiami dodajemy do jajek wymieszanych(...)posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Na każdy naleśnik kładziemy farsz ( 1 łyżka ), zawijamy i zanurzamy w rozkłóconym z mlekiem jajku, następnie obtaczamy bułką tartą. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano
R'n'G Kitchenpokrojonej w kostkę) 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka 2 szklanki startego sera żółtego (np. cheddar lub gouda) 1/4 szklanki startego sera parmezan 1/4 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki pestek dyni sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i przełóż do dużej miski. Ugotuj dynię(...)wymieszaj, aż się rozpuści. Do makaronu dodaj sos serowy i dynię. Wymieszaj delikatnie, aby wszystko się połączyło. Przełóż zapiekankę do żaroodpornego naczynia i posyp resztą sera żółtego, parmezanem, bułką tartą i pestkami dyni. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 20 minut, aż zapiekanka będzie rumiana i chrupiąca. Podawaj zapiekankę makaronową z dynią i serem na ciepło
Ugotowane pozamiatanekaszą pęczak oraz surówką z czerwonej kapusty . Składniki: 500 g mięsa mielonego, 300 g pieczarek, duża cebula, 200 ml śmietany 30%, 100 ml bulionu, sól, pieprz, 2-3 łyżki bułki tartej, jajko, łyżeczka masła Przygotowanie: Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na maśle przez 5-6 minut, zdejmujemy z patelni. Do mięsa mielonego(...)dodajemy dużą szczyptę soli, pieprz, jajko, bułkę tartą. Formujemy kulki - pulpety. Podsmażamy z każdej strony do zarumieniania. Zalewamy bulionem, dodajemy pieczarki z cebulą. Dusimy około 15 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Dodajemy śmietanę, mieszamy, gotujemy jeszcze przez 5 minut bez przykrycia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Lena GotujeSkładniki: 2 kg dowolnego mięsa (razem z tłustymi kawałkami i skórami) 350g wątróbki drobiowej włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por 1 cebula 1 łyżka masła 1 czerstwa bułka 3 jajka Przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżki majeranku, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka granulowanego czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka suszonego imbiru, liść laurowy, 2 kulki ziela(...)tłustymi kawałkami. Jeśli mięso jest zbyt chude można dołożyć do niego 2-3 łyżki smalcu, ponieważ pasztet może wyjść suchy *** *** Na końcu mielimy surową wątróbkę, podsmażoną cebulę i czerstwą bułkę *** *** Do masy mięsnej dodajemy pół szklanki bulionu (rosołu) w którym gotowaliśmy mięso, żółtka jaj i przyprawy *** *** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli *** *** Mięso musi być dość wyraziście doprawione
Blog z Apetytemryżu. Wyszło ciekawie i jakoś tak inaczej niż robiłam do tej pory 3 udka bez skóry i kości ulubione przyprawy (u mnie sól, pieprz, szczypta mielonej papryki) 2 jajka bułka tarta olej tarty ser cheddar Sos: 4 średniej wielkości ogórki konserwowe około 1/2 małego słoika marynowanych pieczarek 100 g majonezu kieleckiego 70 g jogurtu greckiego 20 g musztardy sarepskiej sól(...)Delikatnie rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem, szczyptą mielonej papryki słodkiej i ostrej. Jajka wybijamy na głęboki talerz, mieszamy rózgą kuchenną lub widelcem. Kotlety panierujemy w rozmąconych jajkach, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, do zarumienienia (po kilka minut z każdej strony). Gotowe „kotlety układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Na wierzchu rozprowadzamy po 1-2 łyżki
Smaki Na Talerzu