smalcu 1/2 szklanka cukru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany Mak: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g) 3 białka 3 łyżki bułki tartej Jabłka: 1 kg jabłek masło do obsmażenia cukier wedle uznania Sposób przygotowania: 1. Zrobić kruche ciasto: zimne tłuszcze posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i zagnieść(...)Podzielić na 3 części, schłodzić. 2. Masę makową wymieszać z bułką tartą, ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z masą makową. 3. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. W rondlu roztopić masło, dodać jabłka i smażyć do odparowania nadmiaru soku. Można posłodzić, ale nie jest to konieczne. 4. Ciasto wyłoży warstwami do blaszki wyłożonej
Kuchnia domowa Animargaryny 2 żółtka 20 dag mąki pszennej 2 łyżki zimnej wody Warstwa orzechowa: 30 dag mielonych orzechów włoskich 20 dag cukru pudru 6 jajek 2 białka 1 łyżka tartej bułki 1 niepełna szklanka rodzynek - można pominąć Sposób przygotowania: 1. Składniki na kruche ciasto zagnieść, podzielić na dwie części (wielkości 2/3 i 1/3), większą część wyłożyć na blaszkę. 2. Żółtka(...)utrzeć z cukrem pudrem, dodać zmielone orzechy. Białka ubić, dodać do masy orzechowej, a na koniec dodać bułkę tartą i rodzynki, delikatnie wymieszać. 3. Masę orzechową wyłożyć na wyłożony wcześniej spód. Drugą część kruchego ciasta rowałkować, wyłożyć na orzechy, lekko docisnąć. 4. Piec w 180*C przez około 40 minut. Smacznego
Kuchnia domowa Anizamrozić, po czym odgrzać w piekarniku - będą idealne! Składniki na ciasto: (na 23 szt) 1 szkl. mleka 1 szkl. mąki łyżka masła szczypta soli Do panierowania : jajka bułka tarta szczypta soli Na farsz: Ugotowana kapusta kiszona (wcześniej drobno pokrojona) z liściem laurowym i zielem ang. 1 cebula podsmażona na oleju wraz z ok. 250 g drobno pokrojonych(...)ostygnięcia. Ciasto rozwałkować cienko podsypując odrobiną mąki. Wycinać kółka - ja korzystałam z kubka. Do środka nakładać łyżeczkę farszu. Zlepić jak tradycyjne pierogi. Obtoczyć w rozkłóconym jajku (lekko posolonym) i bułce tartej. Jeśli nie liczymy kalorii, możemy panierować 2x, panierka lepiej się wtedy trzyma. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia
Walijskie Pichceniemyślę że warto i to nie tylko z okazji świąt. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Rybę po grecku: 800 g filetu z morszczuka (może być mintaj, dorsz) 3 jajka bułka tarta i mąka do panierki 5 marchewek (około 600 g) 2 cebule 2 pietruszki 1/2 niedużego selera kawałek pora (około 10 cm) 5 łyżek koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe(...)proszku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ryby po grecku: Filety osuszyć, pokroić na mniejsze porcje, oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i przełożyć na talerz do przestudzenia. Cebule obrać, pokroić w półplasterki
Danka Pichciskładników, które są łatwo dostępne w większości sklepów spożywczych. Składniki: 500 g ciasta filo lub ciasta strudlowego 5 dużych jabłek (najlepiej gatunku Golden Delicious) 100 g masła 100 g bułki tartej 100 g cukru 1 łyżeczka cynamonu Sok z 1 cytryny 50 g posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Oto instrukcja, jak zrobić apfelstrudel: Na początek, obierz jabłka, usuń gniazda(...)zapobiec zmianie koloru. W garnku roztop masło, a następnie dodaj pokrojone jabłka, cukier i cynamon. Smaż jabłka na średnim ogniu przez około 5-7 minut, aż zmiękną. Dodaj bułkę tartą i, jeśli lubisz, posiekane orzechy włoskie do jabłek. Całość dokładnie wymieszaj. Rozłóż arkusz ciasta strudlowego na płaskiej powierzchni i delikatnie rozciągnij go, aż będzie cienki i przezroczysty. Na środek ciasta
Ania i Marcin gotująłyżki) Farsz grzybowy: 600 ml wody 100 g suszonych grzybów leśnych 100 g cebuli 2 łyżki masła 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczka mielonego pieprzu 1 listek laurowy 2 łyżki bułki tartej (10 g) Dodatkowo: woda oraz sól do ugotowania uszek Uszka z grzybami Jak zrobić uszka z grzybami. Przygotowanie farszu grzybowego. Przygotowanie uszek zaczynamy od zrobienia farszu grzybowego. Do miseczki(...)sól, listek laurowy i często mieszając smażyć na małym ogniu przez 5 minut. Kolejno, zdjąć z ognia, wystudzić wyjąć listek laurowy i posiekać. Do posiekanych z cebulą grzybów dodać bułkę tartą, wymieszać i wstawić do lodówki na 30 minut. Przygotowanie ciasta na uszka. Przygotowanie ciasta na uszka zaczynamy od przesiania mąki pszennej. Przesianą mąkę wsypać do miski, dodać olej
MeCooksmielony 1 łyżeczka, woda 4 szklanki, śmietana 12% gęsta 100 gram, mąka pszenna 2 łyżki, natka pietruszki mielona łopatka 1 kg, jajka 2 sztuki "L", cebula 1 sztuka większa, bułka do moczenia 1 sztuka, pieprz mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, sól 2 łyżeczki, mąka do obtaczania - ile potrzeba, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba Świeże pieczarki obrać(...)Wsypać kucharka, pieprz mielony, sól, wlać wodę, dodać mąkę wymieszaną ze śmietaną, mieszać rózgą do zagęszczenia sosu, na koniec wsypać posiekaną pietruszkę. Mielone mięso dokładnie wyrobić z posiekaną cebulą, bułką odciśniętą z wody, pieprzem mielonym, solą, kucharkiem, jajkami na kleistą masę. Formować okrągłe kotlety i obsypać je mąką, kłaść na gorący olej, delikatnie spłaszczyć i smażyć na rumiano z każdej
W Mojej Kuchni Lubięmąka ziemniaczana (1 łyżka) Warstwa orzechowa: jajka (5 szt.) szczypta soli cukier (3/4 szklanki) orzechy włoskie zielone (200 g) mąka pszenna (1 łyżka) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) bułka tarta (4 łyżki) Dekoracja: cukier puder (wedle uznania) Przybory: szpatułka szklanka 250 ml. mikser waga papier do pieczenia foremka 25x 35 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: Zobacz krok po kroku(...)jednym żółtka. Gdy składniki się połączą wyłączamy mikser i teraz będziemy mieszać szpatułką. W miseczce mieszamy zmielone orzechy włoskie, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i bułkę tartą. Wsypujemy do masy jajecznej w 2-3 partiach i mieszamy delikatnie. Masę orzechową przekładamy na kokosową warstwę w foremce. Wyrównujemy. Krok 5: Góra ciasta i pieczenie
RITA food channelUwielbiam takie kolorowe sałatki. Wrzucamy swoje ulubione składniki i gotowe. Moja sałatka jest bardzo sycąca i pożywna. Podałam ją z grzankami z bułki. Taką sałatkę może podać na kolację czy nawet na obiad. Sprawdzi się doskonale do śniadaniówki do pracy czy do szkoły. Bardzo polecam. Potrzebujemy: 2 garście świeżego szpinaku 10 dag sera halloumi garść jasnych winogron 2 jajka ugotowane(...)winogrona to przekrawamy je na pół, moje były malutkie. 3. Na talerzu układamy wszystkie składniki sałatki, skrapiamy ją oliwą z suszonych pomidorów i podajemy. Ja podałam z grzankami z bułki. Smacznego życzę
Izabelawkuchnimąki pszennej tortowej 13 g kakao 700-750 g masy makowej z puszki Biszkopt orzechowy: 5 jajek 2/3 szkl. cukru pudru 1 szkl. mielonych orzechów (100 g) 3 łyżki bułki tartej 2 lekko kopiaste łyżki mąki pszennej szczypta proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Czekoladowa masa budyniowa: 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 op. budyniu czekoladowego, bez cukru(...)cukrem aż do uzyskania jasnej i puszystej masy, która znacznie zwiększy swoją objętość (nawet przez około 10 minut). Wlewamy olej. Następnie dodajemy zmieszane ze sobą mielone orzechy, mąkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia, mieszamy szpatułką. Masę przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Masa budyniowa: Do dużego
Smaki Na Talerzumaki pszennej szczypta soli 1 jajko 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych 250 ml mleka 1 lyzka cukru 50 g masła 1 jajko do posmarowania bułek nasiona sezamu opcjonalnie musztarda lub ketchup Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku. Wykonanie: Zrobić rozczyn: w osobnym naczyniu wymieszać drożdże z letnim mlekiem, łyżką cukru i łyżką mąki(...)dobrze sklejając końce i brzegi ciasta. Tak owinięte w ciasto parówki podzielić na sześć równych plastrów i ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Plastry układać w kształcie kwiatków. Patrz film. Bułki odstawić do ponownego wyrośnięcia na 15 – 20 minut. Utworzone w ten sposób bułeczki posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.` Piec w nagrzanym piekarniku na 180°C przez
Pani M - kuchnia smakowitadania świetnie pasować będą ziemniaczki, kasza albo kluski i oczywiście świeża surówka. Polecam! Składniki: Klopsy: ok 500g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego 1 jajko 1 czerstwa bułka namoczona w mleku 1 cebula 2 ogórki kiszone 10dkg boczku wędzonego pół pęczka natki pietruszki Przyprawy do mięsa: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, majeranek 2-3 łyżki musztardy pół(...)Ogórki, cebulę i boczek wędzony kroimy w kostkę, a pietruszkę drobno siekamy. Wszystko przekładamy do miseczki i mieszamy razem *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz przyprawy do smaku *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Masę mięsną dzielmy na 7 części i każdą z nich kolejno rozpłaszczamy na płaski placek, który następnie smarujemy cienką warstwą musztardy *** *** Na mięsie układamy porcję
Blog z Apetytemprzygotowania: 40 min Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki 1 sałata strzępiasta 250 g tofu naturalnego (lub wybranego mięsa) 1 jajko 1 łyżka przyprawy do kurczaka 40 g bułki tartej olej do smażenia 150 g sera cheddar (w kawałku) 2 czerwone cebule 4 pomidory 4-5 ogórków konserwowych Składniki na sos do sałatki: 140 g majonezu 70 g śmietany(...)syropu klonowego lub miodu 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki papryki wędzonej (słodkiej) sól, pieprz przygotowanie Tofu (lub mięso) pokrój w kostkę. Wymieszaj je z roztrzepanym jajkiem, a następnie z bułką tartą wymieszaną z przyprawą do kurczaka. Tak przygotowane tofu smaż na rumiany kolor na rozgrzanym oleju. Możesz również użyć frytkownicy beztłuszczowej lub piekarnika, aby upiec tofu w panierce
Via Gustoprzepisu (klik) Farsz: pół pora 250g pieczarek 1 łyżka masła najlepiej klarowanego 10dkg sera gouda 10dkg sera mozzarella w kostce sól, pieprz Panierka: pół szklanki ciasta naleśnikowego 1 szklanka bułki tartej Dodatkowo: olej do smażenia *** Przygotowujemy farsz. pora i pieczarki kroimy na małe kawałki i podsmażamy razem na maśle. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odkładamy(...)pokrojone sery żółte, mieszamy *** *** Na każdym naleśniku układamy porcje farszu *** *** Naleśniki z farszem ciasno rolujemy *** *** Rulony przekrawamy na pół *** *** Obtaczamy najpierw w pozostałym cieście naleśnikowym *** *** A następnie panierujemy w bułce tartej *** *** Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano *** *** Po zdjęciu z patelni odkładamy na kilka minut, a następnie kroimy w grube plastry *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: Imprezowe
Blog z Apetytem