ziemniaków (waga przed obraniem), 3 średnie cebule, 1 kiełbasa podwawelska, 200 g boczku w cienkich plastrach, sól, pieprz, łyżka majeranku, 2-3 łyżki mąki olej, pół łyżczki masła + bułka tarta do obsypania formy. Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę kroimy w dużą kostkę. Kiełbaskę i boczek w małą kostkę. Cebulę podsmażamy na 3-4 łyżkach oleju(...)boczkiem do zarumienienia. Z ziemniaków odsączamy nadmiar wody. Dodajemy podsmażoną cebulę, kiełbasę, boczek, dużą szczyptę soli, pieprzu, majeranek oraz mąkę. Dokładnie mieszamy. Okrągłą formę 28cm, smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy masę ziemniaczaną. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę, aż całość będzie złoto-brązowa. Smacznego
Lena Gotujeżółtka, 125 g zimnego masła, łyżeczka proszku do pieczenia, beza / piana: 150 g cukru, 3 białka, łyżeczka skrobi ziemniaczanej nadzienie: 350 g wydrylowanych wiśni, łyżka skrobi ziemniaczanej, kilka łyżeczek bułki tartej cukier puder do posypania ciasta Ciasto z wiśniami, bezą i kruszonką, przygotowanie: Przygotować ciasto: mąkę, proszek, cukier puder i pokrojone w kostkę zimne masło połączyć na kruszonkę, dodać żółtka(...)lodówce minimum 30 minut (ma być mocno zimne i twardsze). Drugą część ciasta również schłodzić w lodówce lub krócej w zamrażarce. Schłodzone ciasto na dnie blaszki posypać odrobiną bułki tartej (wchłania wilgoć z owoców). Na cieście ułożyć wiśnie wymieszane ze skrobią ziemniaczaną. Ubić pianę z białek na sztywno, a następnie stopniowo, po łyżce, dodawać cukier. Na końcu dodać skrobię
Lekcje w kuchniPulpety Mielone w Sosie Pomidorowym z Puree Ziemniaczanym i Fasolką Szparagową Składniki: Na pulpety mielone: 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1 jajko 1 bułka namoczona w mleku i odciśnięta 1 mała cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane Sól i pieprz do smaku 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka majeranku(...)umytej i obciętej z obu końców 1 łyżka masła Sól do smaku Instrukcje: Przygotowanie pulpetów mielonych: W dużej misce wymieszaj mielone mięso, jajko, odciśniętą bułkę, posiekaną cebulę, czosnek, sól, pieprz i majeranek (jeśli używasz). Formuj z masy mięsnej okrągłe pulpety. Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu. Smaż pulpety ze wszystkich
Moja Książka Kucharskapapryki i przypraw. Uwielbiam! Pyszne, syte danie jednogarnkowe. Gorąco polecam 👍 Składniki: 1 kg cebuli 0.5 kg mięsa mielonego (u mnie z karkówki) 1 jajko (do klopsików) czubata łyżka bułki tartej (do klopsików) 0.5 kg pieczarek 1/2 dużej czerwonej papryki 3 ogórki kiszone sól pieprz ziołowy ostra i słodka papryka majeranek (do klopsików) koncentrat pomidorowy Wykonanie: Mięso mielone doprawiamy(...)klasycznie: solą, pieprzem, papryką, majerankiem. Dodajemy jajko, bułkę tartą, odrobinę zimnej wody i wyrabiamy masę dokładnie. Następnie formujemy malutkie klopsiki wielkości orzecha włoskiego i smażymy na oleju, z każdej strony do zrumienienia. Cebulę kroimy w piórka, i smażymy na oleju na złoty kolor. Kiedy cebula jest podsmażona na złoty kolor, dokładamy pokrojone cienko pieczarki. Ja dorzuciłam jeszcze połowę czerwonej
Walijskie Pichceniesprawnie i dość szybko. Roladki możemy podać z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą i ulubioną surówką. Polecam! Składniki: ok 0,5 kg mielonej wołowiny 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra liść laurowy, ziele angielskie 1 cebula 10 dkg boczku wędzonego 1 marchew pół młodej cukinii 2 łyżki siekanego koperku ok pół szklanki(...)startą na tarce o dużych oczkach marchew *** *** Dokładamy startą cukinię *** *** Mieszamy i podsmażamy przez około 2 minuty *** *** Dodajemy posiekany koperek, mieszamy. Zdejmujemy z palnika *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy – do smaku *** *** Dokładamy warzywka z patelni i całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsno warzywnej formujemy zgrabne roladki *** *** Roladki obtaczamy kolejno w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy olej
Blog z Apetytempiekarnika (około 8 sztuk): 450 g piersi z kurczaka (2 filety) 1 duża papryka czerwona 1 mała cebula czerwona pół puszki kukurydzy konserwowej 2 jajka rozmiar M 5 łyżek bułki tartej (90 g) 1 czubata łyżeczka przyprawy kebab-gyros łyżka ketchupu sól i pieprz do smaku Przygotowanie Piersi z kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę. Cebulę(...)obierz i pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy. Paprykę pokrój w drobne paseczki. Do sporej miski przełóż kurczaka, cebulę, paprykę i kukurydzę. Wbij jajka, dodaj bułkę tartą i ketchup. Wsyp przyprawę kebab-gyros, dużą szczyptę soli i mniejszą pieprzu. Całość wymieszaj łyżką albo ręcznie. Z masy formuj dość spore okrągłe kotlety i układaj je na blaszce od piekarnika wyłożonej
e-PrzepisyKulinarnejeśli nie macie maszynki do mielenia, to z gotowców polecam mięso mielone "Dolina dobra". Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego mielonego (u mnie szynka) 1 duże jajko 3 łyżki bułki tartej 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 1 średnia marchewka 2 pełne łyżki prażonej cebulki 2 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki soli(...)niewielką ilość oleju, dodać warzywa i smażyć około 10 minut, często mieszając. Pod koniec smażenia dodać czosnek. Następnie zostawić do przestudzenia. Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą, przestudzone warzywa i przyprawy. Wszystko razem wymieszać, a następnie wyrobić dłonią kilka minut. Tak przygotowane mięso wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie mięso przełożyć
Agusiowe smakołykiduża, boczek wędzony parzony 6 plastrów 1 opakowanie, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, przyprawa do ryb 2 łyżeczki, szczypiorek cienki 1 pęczek, natka pietruszki 4 łodyżki, tarta bułka 3/4 szklankki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba (3-4 łyżki) Filety odmroziłam na durszlaku, woda z nich odciekła, filety na kawałeczki i do rozdrabniacza włożyć, dodać jajka(...)kawałeczki boczku wędzonego parzonego, cebulę w kawałkach i wszystko dobrze rozdrobić. Dodać mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą, posiekany szczypiorek cienki i natkę pietruszki, sól, pieprz mielony, przyprawę do ryb i wszystko dokładnie wyrobić ręką. Na dłoni rozetrzeć ciut oleju rzepakowego, łyżką nabrać porcję ryby i uformować kotlety z 23 cm grubości, układać w silikonowej 23 cm formie, delikatnie spłaszczyć każdy kotlet
W Mojej Kuchni Lubięjajko 1 cebula 2 ząbki czosnku kilka pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 4 łyżki mąki pszennej sól pieprz słodka i ostra papryka zielenina olej - do smażenia bułka tarta - do panierowania Wykonanie: Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek, pokrojone w kostkę papryki i pokrojone drobno pieczarki. Przekładamy do miseczki. Studzimy. Dodajemy poduszony widelcem twaróg, mąkę, przyprawy, jajko i zieleninę(...)Mieszamy całość. Nabieramy łyżką masę i formujemy małe kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor
Walijskie Pichcenieamerykańską kulturą kulinarną. Amerykańskie przekąski klasykami każdej imprezy Hot dogi z nachosami Nie ma chyba bardziej kultowej amerykańskiej przekąski niż hot dogi. Połączenie pysznej parówki lub kiełbaski, chrupiących bułek, aromatycznych dodatków i roztopionego sera to prawdziwa uczta dla podniebienia. Aby nadać temu daniu jeszcze więcej charakteru, warto udekorować je smakowitymi nachosami. Przepis na hot dogi z nachosami jest niezwykle prosty(...)Wystarczy przygotować bułki, parówki lub kiełbaski, a następnie uzupełnić je o takie składniki jak: Sałata lodowa Czerwona cebula Papryczki jalapeño Ulubiony sos Świeża kolendra lub natka pietruszki Starty ser mozzarella i żółty ser Całość podsmaż, aż ser się rozpuści, a następnie posyp pokruszonymi nachosami, np. z oferty sklepu crunchysnack.pl . Efekt gwarantowany – pyszne, sycące i niezwykle efektowne przekąski, które przypadną
KuchniaWeDwoje.ploferuje wiele opcji. Bocadillo vegetariano może zawierać różnorodne warzywa, takie jak grillowane papryki, bakłażan, cukinia, a także sery i oliwki. Mój przepis na Hiszpańskie Bocadillo Składniki – Bułka – Oliwa z oliwek – Szynka Jamon – Pomidory – Czarne oliwki – Pieczone papryka – Ser manchego – Bułka Przygotowanie Podsumowanie
RafalCookmięsa mielonego wieprzowego kilka ugotowanych i ostudzonych ziemniaków (2-3 sztuki) 1 jajko 1 cebula Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko i przyprawy – do smaku. Dokładnie mieszamy *** *** Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz starte na tarce ziemniaki *** *** Dodajemy(...)posiekany szczypiorek *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy formujemy kulki *** *** Kulki obtaczamy w bułce tartej *** *** W garnku lub na patelni z wysokim rantem rozgrzewamy olej i wkładamy partiami kulki *** *** Smażymy na głębokim tłuszczu, na średniej mocy palnika, do ładnego zrumienienia *** *** Podajemy z ulubionymi dodatkami *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK) Top 10 najlepszych
Blog z Apetytemchrupiącej panierce. Składniki: 3 filety z kurczaka 100g gęstego jogurtu naturalnego 2 jajka pół szklanki mąki pszennej przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra, curry 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia *** Do miski przekładamy jogurt i wbijamy jajka *** *** Dodajemy mąkę oraz przyprawy: około 1 łyżeczkę soli i curry, pół łyżeczki słodkiej papryki i pieprzu oraz(...)wielkości *** *** Mięso delikatnie rozbijamy przez folię spożywczą *** *** Rozbite mięso przekładamy do przygotowanego ciasta, delikatnie mieszamy i odstawiamy na około 1 godzinę *** *** Po tym czasie kotleciki obtaczamy kolejno w bułce tartej *** ** Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu z dwóch stron na rumiano *** *** Podajemy z ulubionymi dodatkami *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy
Blog z ApetytemOczywiście nie tylko burgerami fast foody stoją, a rynek wymaga pewnych eksperymentów. W ofercie Wimpy znajduje się tzw. Bender, czyli kawałki parówek podsmażone z cebulą, zamknięte w bułce burgerowej. Składniki: - bułka - jakieś parówki - cebula Wykonanie: Parówki kroimy na kawałki, a cebulę na plasterki. Podsmażamy razem i ładujemy do środka buły
Kryzysowa Książka KucharskaKlopsiki z fasolką po bolońsku Rewelacyjne danie jednogarnkowe, idealne na ciepłe dni. Polecam! Składniki: 500g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej) Klopsiki: 500g mielonego mięsa wieprzowego 1 czerstwa bułka namoczona w mleku 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra mąka do obtoczenia klopsików olej do smażenia Sos: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych(...)podgotowujemy prawie do miękkości – fasolka ma być dobra do jedzenia, ale nadal jędrna i lekko twardawa, nie taka rozpadająca się *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, namoczoną oraz odciśniętą bułkę i przyprawy –do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Z masy mięsnej formujemy kulki i obtaczamy je w mące *** *** Klopsiki obsmażamy z każde strony na rozgrzanym oleju
Blog z Apetytem