bułki - 33926 przepisów (strona:552/2262)

Kotleciki sojowe 220

chętnie sprawdzam różne nowe przepisy. Ostatnio trafiłam na kotleciki sojowe i postanowiłam, że będą idealne na obiad. Przepis z "Przyślij przepis" 7/2011 (z moimi zmianami) Składniki: - woreczek soi - czerstwa bułka - cebula - 2 jajka - natka pietruszki - sól - pieprz - bułka tarta Wykonanie: 1. Soję zalewamy w garnku wodą i moczymy przez 4-5 godzin. Następnie gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie(...)Odcedzamy i studzimy. 2. Bułkę zalewamy wodą, moczymy i odciskamy. 3. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. 4. Soję, bułkę i cebulę przepuszczamy przez maszynkę, uzyskując jednolitą masę. 5. Do masy dodajemy jajko i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy i mieszamy. 6. Z masy formujemy placki. Obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. 7. Placki smażymy z obu stron

Pasja Smaku
Fasolka z bułką tartą 212

Jeden z ukochanych smaków wakacji - na te żółciutkie strączki oczekuję co roku. Najprostsze - z bułką tartą i masłem. Składniki: fasolka szparagowa masło bułka tarta Wykonanie: 1. Fasolkę obrać z włókien, odciąć końcówki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. 2. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić do niego fasolkę szparagową i posypać bułką tartą. Wymieszać. 3. Podawać jeszcze ciepłą

Pasja Smaku
Kalafior z bułką tartą 224

okresie wakacyjnym jem bardzo dużo warzyw. Kalafior z bułką tartą to często sposób na moją szybką kolację. Pyszne i proste. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat(...)family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: kalafior  4 dkg masła 2 dkg bułki tartej sól Wykonanie: Kalafior obrać z liści, opłukać, oczyścić, podzielić na różyczki. Różyczki kalafiora ugotować na parze. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić różyczki kalafiora, posypać bułką tartą. Leciutko podsmażyć starannie

Pasja Smaku
DOMOWE HAMBURGERY- ZDROWY FAST FOOD 216

Nawet największe łasuchy nie są w stanie zjeść więcej niż dwa takie hamburgery ;-) Składniki: - 1 kg mięsa wołowego - 1/2 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej - świeżo mielony pieprz + dodatkowo: - bułki kajzerki orkiszowe XXL  lub zwykłe hamburgerowe - po 1 plastrze żółtego sera na każdego hamburgera - kilka pokrojonych liści sałaty lodowej - 1-2 ogórki kiszone pokrojone w dłuższe plastry(...)Może być lekko krwiste, różowe w środku, nie będzie wtedy suche. Na każdym usmażonym kawałku mięsa układamy zaraz po zdjęciu z patelni plaster żółtego sera, wówczas lekko się obtopi. Bułki przekroić na pół. Na każdą dolną połówkę nałożyć 1 łyżkę sosu do Big Maców , Na nim ułożyć pokrojoną w paski sałatę lodową, następnie mięso wraz z serem, na nim układamy

Smaczne Zdrowe
SŁODKIE ROGALIKI MAŚLANE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 272

Moje dzieci uwielbiają mleczne zarówno bułki jak i rogale. Od kiedy nie kupujemy żadnych bułek (nie jadamy prawie wcale pszenicy) zaczęłam sama przygotowywać domowe pieczywo. Po wyśmienitych bułkach mlecznych maślanych , na prośbę mojej najmłodszej Córci powstały maślane rogaliki. I choć ja fanką takiego pieczywa nie jestem, to na takiego rogalika się skusiłam i nie żałuję bo był przepyszny. Posmarowany twardym(...)trzcinowego cukru, to nie jest pomyłka, jak już kilkakrotnie wspominałam przy innych postach, drożdże do wzrostu nie potrzebują cukru, tylko mąki, natomiast ksylitol ich wzrostu nie hamuje. Do żadnych bułek nie dodaję cukru i wszystkie super wyrastają. Tutaj jest ksylitol gdyż te rogaliki są słodkie, tak jak kupne bułki i rogale mleczne. Składniki: - 530g mąki orkiszowej (u mnie typ750

Smaczne Zdrowe
Bułki z owsianką 204

Kolejne Ezoteryczne spotkanie przy piekarniku klik z blogerami i jak zawsze jest pysznie i miło. Tym razem Małgosia  zaproponowała przepis na bułki z owsianką z bloga Gotuję, bo lubię . Bułki są rewelacyjne z chrupiącą skórką i bardzo puszyste i mięciutkie w środku. Ja zrobiłam z półtorej porcji i dodałam ziarna słonecznika. Bułki były  tak pyszne, że znikały

Ala piecze i gotuje
Mielone gniazda z jajem 203

odsłonie. Pomysł i połączenie wg mnie świetne, smak i wygląd na talerzu znakomity. Tylko przygotowanie nieco dłuższe, ale  warto. Składniki : 35 dag mięsa mielonego  5 jajek ⅔ czerstwej bułki łyżeczka posiekanego koperku + do dekoracji 1 średnia cebula bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie : Cebulę obieram i kroję w drobną kosteczkę, podsmażam na odrobinie oleju aby się tylko(...)zeszkliła. Bułkę moczę w wodzie po czym ją odciskam . Do większej misy dodaję kolejno składniki : Mięso mielone, 1 jajko, zeszkloną cebulę, odciśniętą bułkę i łyżeczkę posiekanego koperku. Wszystko mieszam ze sobą. Z gotowej masy formuję 4 spłaszczone kotlety, następnie w każdym formujemy wgłębienie aby przypominało gniazdo ( ja używam do tego łyżeczki ). Każdy z kotletów obtaczam w bułce tartej i wstępnie

Mechanik w kuchni
Pulpety z otrębami w sosie koperkowym 248

Pulpety to klasyka. Od wieków robię we wszelkich wersjach. Z wieprzowiny, drobiowe z mieszanych mięs. Podaje w sosach lub zupach. Robiłam z namoczoną bułką ( bułką tartą , kaszką manną ). Ostatnio mam ,, ciągotki" do otrębów. Nie wpływają na smak potrawy a nadają jej delikatności .A na pewno są zdrowe. Czas: 45 minut Składniki: Na pulpety: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego(...)jajko 3 łyżki otrębów żytnich 1/2 miąższu bułki ( ja daję świeżą) 1/4 szklanki mleka sól do smaku pieprz mielony do smaku maggi w płynie do smaku 1 litr wywaru warzywnego ( może być z kostki) mąka do oprószenia Na sos: 2 łyżki masła 1,5 łyżki mąki 1 szklanka wywaru z gotowania pulpetów 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 1/2 pęczka kopru

Buniabaje w kuchni
Kotlety do hamburgera 188

przyprawione , aromatyczne i ziołowe.     Składniki : * pół na pół mięso z łopatki wieprzowej i fileta z kurczaka - może być też z udek * duża cebula * jajko * 4 ząbki czosnki * bułka namoczona w wodzie * garść posiekanego oregano * 2 łyżki zimnej wody * sól , pieprz * bułka tarta  * olej rzepakowy Przygotowanie : Mielimy oba rodzaje mięsa z cebulą,czosnkiem i odciśniętą bułką . Wbijamy jajko(...)oraz dolewamy wodę. Całość przyprawiamy oregano. Dokładnie wyrabiamy i formujemy dowolne kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Można tez usmażyć bez bułki na patelni teflonowej

Magiczne Życie Marty
Zielone szparagi z masłem i bułką tartą 144

Sezon na szparagi trwa. Chociaż na targu widziałam je już dużo wcześniej. U mnie wczoraj zakupione po raz pierwszy zielone szparagi zrobiłam po prostu z bułka tartą. Skoro S zjadł do obiadu to znaczy się, że były pyszne! Składniki :  * pęczek zielonych szparagów  * 3 łyżki masła * 2 łyżki bułki tartej  Przygotowanie : Końcówki szparagów odciąć lub lekko ułamać. Wodę(...)osolić, dodać łyżeczkę cukru. Szparagi obgotować przez 15 minut, odcedzić. Na patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tartą, lekko osolić. Przesmażyć i polać szparagi. Podawać ciepłe

Magiczne Życie Marty
Zapiekanka ziemniaczana o smaku ryby 35

żółtego gouda 50 g masła 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżka tartej gałki muszkatołowej 3 jajka sól, pieprz           Dodatkowo do wysmarowania formy: masło i bułka tarta           Przygotowanie:           Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku do ich miękkości. Odcedzamy, odparowujemy i studzimy. Następnie mielimy, dodajemy starty(...)rozgrzanym maśle, odparowujemy z nadmiaru wody. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.   Makrelę obieramy ze skóry, oddzielamy mięso od ości. Dzielimy na mniejsze kawałki. Formę smarujemy tłuszczem, obsypujemy bułką tartą.   Na dno naczynia układamy pierwszą część masy ziemniaczanej. Następnie pieczarki, drugą część ziemniaków, makrelę, wierzch wieńczymy pozostałą masą serowo ziemniaczaną. Całość pieczemy około godziny w temperaturze

R'n'G Kitchen
Nie tylko na słodko – kopytka z cukinią i fasolą, które zaskoczą 54

obiad! A tymczasem zapraszam po przepis na kopytka z cukinią i fasolą – alternatywne, sycące, pełne smaku. Coraz częściej robię kopytka na słono , i choć słodka wersja z masłem, bułką i cukrem nadal ma specjalne miejsce w moim sercu, to te warzywne zaskakują nawet największych sceptyków. Serio – kopytka na słono potrafią rozkochać w sobie od pierwszego kęsa. Próbowałam kiedyś zrobić kopytka(...)warzywami, z sosami, czasem z mięsem, ale najchętniej w warzywnej oprawie. Kopytka to klasyk, który aż się prosi, żeby z nim trochę pokombinować. Tradycja tradycją, ale kopytka z bułką tartą to u mnie już trochę passé – odkąd spróbowałam podać je ze zrumienioną mąką migdałową, nie ma odwrotu. Ten smak? Cudo. Ale dziś poszłam jeszcze dalej. Zrobiłam gładką, kremową pastę

codojedzenia
Rabarbarowa pychotka 44

kruchości. Beza: 7 białek szczypta soli 300 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej ok 100 g płatków migdałowych (można pominąć) Dodatkowo:  ok 4 łyżki kaszy manny lub bułki tartej ok 500 g rabarbaru Białka ubijamy na sztywno z solą, a następnie partiami wsypujemy cukier i ubijamy aż powstanie gładka, lśniąca piana. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz płatki migdałowe(...)pół i rozwałkowujemy 2 placki, które następnie przekładamy do formy 23x33 cm.  Rabarbar myjemy kroimy na mniej więcej centymetrowe kawałki.   Ciasto posypujemy cienką warstwą kaszy lub bułki (wchłonie ona sok z rabarbaru) i na każdy z placków wykładamy rabarbar. Przykrywamy go bezą. Pieczmy w temp 160 st. C przez ok 40 minut. Jeśli macie piekarnik z termoobiegiem

Cynamonowe szczęście
PALUCHY Z MIĘSA MIELONEGO Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ 57

Składniki: 600 g mięsa mielonego (u mnie łopatka) 1 namoczona w bulionie kajzerka 1 jajko 1 cebula sól pieprz majeranek 2 ząbki czosnku bułka tarta olej/smalec do smażenia 2-3 białe kiełbasy obrane z osłonki i pokrojone na słupki  Wykonanie:  Mięso mielimy z lekko odciśniętą kajzerką i czosnkiem. Dodajemy podsmażoną na oleju cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Dodajemy(...)masę.  Na zwilżoną dłoń nakładamy łyżkę mięsa mielonego, rozpłaszczamy je nadając mu kształt prostokąta. Na środek słupek białej kiełbasy. Mięso "sklejamy" nadając kształt podłużnego palucha. Każdy panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron na oleju lub smalcu

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania