bułki - 33426 przepisów (strona:549/2229)

Bułki pełnoziarniste 141

zdecydowanie jedne ze smaczniejszych bułek, jakie udało mi się zrobić. Wyszły mięciutkie i puszyste. Podejrzewam, że to zasługa użytego po raz pierwszy robota kuchennego, który wyręczył mnie w zagniataniu ciasta i sprawił, że było ono naprawdę puszyste. :-) Swoją drogą - to, że nie trzeba ręcznie zagniatać ciasta zachęciło mnie do dalszych wypieków pieczywa. Zmodyfikowany przepis pochodzi z bloga Smak Zdrowia. 300g(...)sól. Zagniatamy na gładkie ciasto (będzie lekko się kleić), na koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło. Ponownie zagniatamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1h. 3. Formujemy bułki preferowanej wielkości (u mnie 8 dużych, ale równie dobrze może być to 16 mniejszych). Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na około 1h. 4. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około

Szefowa kuchni
Łosoś pieczony z paprykowo-serową kruszonką i warzywami 158

piekarnika. Polecam na szybki, zdrowy i smaczny posiłek. Składniki dla 4 osób: 4 filety z łososia (po ok.170g) 1 opakowanie serka kremowego grillowana papryka i oliwki - Tapas 4 łyżki bułki tartej sół i pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 2 czerwone papryki 2 żółte paparyki 2 szalotki 2 małe cukinie 4 łyżki oleju rzepakowego(...)ząbek czosnku Połowę paprykowego serka wymieszać z bułką tartą, natką i koprem. Odstawić do lodówki. Papryki i cukinie umyć i osuszyć. Papryki przeciąć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w paski. Z cukinii odciąć końcówki, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, przekroić na ćwiartki. Przygotowane warzywa przełożyć do miski. Wymieszać z olejem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Jeżeli mamy

Pełny talerz
Szybkie pszenne bułeczki na śniadanko 451

Bułeczki te robi się wyjątkowo szybko, są tanie. Poza tym jedną bułką naprawdę się najecie – są syte, mimo że niewielkich rozmiarów. Jak raz spróbujecie, nie będziecie chcieli wrócić do sklepowych nadmuchanych bułek. 50 dkg mąki (najlepiej tortowej) 300 ml ciepłej wody lub 200 ml wody i 100ml mleka pół łyżki soli 1 łyżeczka cukru 20 g drożdży Drożdże, cukier

kuchcikownia
Kryzysowe bułki (bez mleka i jajek) 112

Macie ochotę na świeże, domowe bułki, lecz wasza lodówka świeci pustkami? Nic straconego! Polecam przygotować tzw. kryzysowe bułki, ponieważ nie zawierają mleka, masła ani jajek. Idealne dla osób, które są uczulone na mleko bądź jajka.  Składniki: niepełne 2 szklanki mąki pszennej typ 450 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) sezam ziarna słonecznika

Ugotować
Drobiowe kotlety mielone 319

osób: 300 g oczyszczonej piersi z kurczaka 1 mała cebula, drobno posiekana 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 2 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki mleka 1 białko jajka bułka tarta do obtaczania 3 łyżki oleju Przyprawy: 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki kolendry mielonej 1/2 łyżeczki suszonego majeranku sól do smaku świeżo mielony pieprz do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM(...)rozdrabniaczu. Przekładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie zagniatamy. Dodajemy cebulę, czosnek, przygotowane otręby i białko jajka, ponownie wyrabiamy. Formujemy 6 kotlecików, każdy z nich obtaczamy w odrobinie bułki tartej.  2. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotleciki smażymy 3-4 minuty z każdej strony. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy jeszcze kilka minut (mi to zajęło ok 5 minut). Podajemy

My Culinary Art
Biszkopt orzechowy 155

większością tortowych kremów czy ciast.  Polecam;)  Składniki: 6 jajek 6 łyżek orzechów  3 łyżki mąki  łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek cukru  4.5 łyżki bułki tartej Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno. Do masy białkowej dodać, cukier oraz żółtka, dokładnie zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Na sam koniec(...)dodać orzechy i bułkę tartą, dokładanie wymieszać połączenia się składników. Gotową masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 30 minut bądź do tzw suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Mini burgery z patelni. Z kalifornijskim pozdrowieniem dla mięsożerców 186

wołowiny (najlepsza na burgery z 30% zawartością tłuszczu) 3 łyżeczki samych łodyg kolendry, pokrojonych na odcinki ok. 0.3-0.5 cm 1 chili jalapeno 1 jajko 3 łyżki zmielonej, suchej bułki razowej lub chleba 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku (lub suszonego i zmielonego) sól i pieprz do smaku olej do smażenia Zebrać razem wszystkie składniki. Jalapeno umyć(...)posiekać na drobne, nie większe niż 0.3 cm kawałeczki; posiekane jalapeno i łodygi kolendry podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do momentu aż zaczną wydzielać aromat. Dodać do surowego mięsa bułkę, jajko, przyprawy i smażone składniki z patelni; wyrobić na jednolitą masę, uważając żeby zbytnio nie „zbić” mięsa; doprawić do pożądanego smaku solą i pieprzem. Delikatnie uformować z mięsa

Jem więc Jestem
Ziemniaczane krokiety 354

sposób na zagospodarowanie ziemniaków pozostałych z poprzedniego obiadu.  Serdecznie polecam;) Składniki: 1 kg ziemniaków po ugotowaniu 1 jajko 200 g mąki pszennej pieprz do smaku 2 łyżeczki majeranku bułka tarta olej do smażenia  Farsz: 1 kg pieczarek 3 cebule 200 g sera żółtego typu gouda masło Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i zmielić w maszynce(...)części. Każdą z nich rozpłaszczyć na kształt koła na blacie obsypanym mąką. Na środek  każdego placka nałożyć porcję farszu. Krokiety zwinąć, obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Przełożyć na rozgrzany olej i smażyć do zrumienienia. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Mięsne kuleczki w kolorowym bigosie 140

imbiru i kurkumy oraz sól do smaku, całość wymieszać. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.  Składniki kuleczki: 1 kg mięsa mielonego szynki wieprzowej 3 jajka szklanka bułki tartej 6 łyżek wody sól pieprz imbir kurkumy słodka papryka Ponadto: olej do smażenia koper do posypania Wykonanie: Do mięsa mielonego wbić jajka, dodać bułkę tartą, wodę i wymieszać

Krakowskie smaki Ani
Pasztet domowy 184

boczku  0.4 wątróbki drobiowej 8 dużych cebul 7 jajek dwie szczypty gałki muszkatołowej pieprz do smaku  sól do smaku  smalec do obsypania foremki bułka tarta do obsypania foremki Wykonanie: Łopatkę i boczek delikatnie zagotować. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. W między czasie pokroić na mniejsze kawałki wątróbkę i gdy cebula będzie już gotowa dodać(...)cebuli i wątróbki. Dodać żółtka i wszystko razem wymieszać. Na sam koniec na sztywno ubić białka i delikatnie połączyć z masą mięsną. Foremki dość grubo wysmarować smalcem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej foremki przełożyć masę mięsną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około godzinę.  Dobrze upieczony pasztet odchodzi od ścian foremki

Krakowskie smaki Ani
Bialys 158

razowej typ 2000 4 szklanki mąki pszennej typ 650 370 gramów wody  10 gramów soli  10 gramów świeżych drożdży Farsz:  300 gramów cebuli  30 gramów bułki tartej  Wykonanie: Cebulę, obrać,bardzo drobno pokroić i wymieszać ją z bułką tartą. Przełożyć do pojemniczka i wstawić na minimum 4 godziny do lodówki.  Drożdże rozpuścić

Krakowskie smaki Ani
Bułeczki wytrawne z serem i salami 106

Drożdżowe ciasto zawsze pachnie w całym domu, uwielbiam to!. Dzięki oliwie z oliwek bułki dłużej pozostaną świeże i miękkie. Dodatki możecie sami komponować wg. uznania i gustów domowników.  Składniki na 14-15 sztuk: 60 dag mąki pszennej  5 dag świeżych drożdży 1 jajo 2 płaskie łyżeczki soli 1 szklanka ciepłego mleka 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek(...)dodatki,  przykrywamy go drugą częścią. Złożone ciasto tniemy na 2 cm plastry i rolujemy, następnie zwijamy w kształt bułeczki.  4. Formy wykładamy papierem do pieczenia, układamy przygotowane bułki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut, aby ciasto ponownie wyrosło. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia ok. 20-25 minut

Apetyczna babeczka
Bułki na jogurcie 139

Jedne z delikatniejszych bułeczek jakie robiłam. Długo zachowują swoją świeżość i wspaniale pachną jogurtem. Polecam. Przepis wzięłam z  Tej  strony Składniki na 12 dużych bułek: 500 g mąki pszennej 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki soli 7 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 14 g drożdży świeżych 200 g jogurtu (naturalnego, greckiego, itp.) 120 ml  ciepłego mleka(...)godziny. Po tym czasie uformować bułeczki, które następnie ułożyć na wyłożonej blasze papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i ponownie pozostawić do wyrośnięcia  ok. 40 minut. Gotowe bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20- 25 minut w 200 stopniach C. Po wyjęciu studzić na kratce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Szneki z glancem 130

koniec mojej przygody z tą książką, więc pewnie coraz częściej będą pojawiały się na moim blogu różne dziwne nazwy (przynajmniej dla mnie ;-) ). Gdybym miała w tej chwili powiedzieć jakie bułki są najlepsze to na pewno wskazałabym na te wspaniałe bułeczki.  Niesamowicie puszyste i delikatne. Naprawdę polecam. Przepis troszkę zmodyfikowałam gdyż autorka podaje większą ilość produktów.  Przepis na około(...)bułek: Składniki: 500 g mąki pszennej 100g cukru 100 g masła lub margaryny + 50 g do smarowania placków 2 op suszonych drożdży po 7 g ( 14 g) 250 ml mleka ( 1 szklanka) 3 jajka Sposób wykonania: 100 g masła lub margaryny rozpuścić i wystudzić. Mąkę przesiać a następnie dodać do niej cukier, jajka, ciepłe mleko, roztopione masło, drożdże i olejek

Na słodko lub wytrawnie
Bułki pszenno - orkiszowe z kiełbasą i smażoną cebulką 157

Dzisiaj odwiedził nas synek mojej siostry Michałek. Obiecałam mu, że będziemy razem piekli bułki i ciastka.  Bułeczki powstały z kilku przepisów i powiem szczerze że są naprawdę wspaniałe. Michałek robił wszystko sam pod moją kontrolą. A oto przepis na „Michałkowe” bułeczki pszenno orkiszowe z kiełbasą i prażoną cebulką: Składniki  na ok. 10 bułek: 180 g mąki orkiszowej

Na słodko lub wytrawnie