bułki - 33426 przepisów (strona:548/2229)

Pyszny pasztet pieczarkowy (71 kcal) 165

suszonych pomidorów, idealny do pieczywa. Jego kolor może nie wygląda zachęcająco, ale jest naprawdę bardzo smaczny. 100 g pasztetu ma 71 kcal. Składniki: 800 g pieczarek 2 cebule czerstwa bułka kilka suszonych pomidorów 2 jajka łyżka oleju sól, pieprz gałka muszkatołowa kilka wiórków masła papryka ostra łyżka ziaren słonecznika Przygotowanie Pieczarki myjemy i kroimy na niezbyt drobne kawałki. Cebulę kroimy(...)półplastry. Cebulę i pieczarki smażymy na oleju, po czym przekładamy do miski. Bułkę moczymy przez chwilę w wodzie, następnie odciskamy i dodajemy do pieczarek. Składniki miksujemy (można również przed usmażeniem zetrzeć pieczarki na tarce, a cebulę drobno posiekać, wtedy obędzie się bez miksowania). Pomidory kroimy na drobne kawałki i dodajemy do zmiksowanych pieczarek. Dodajemy również jajka i przyprawy. Całość dokładnie

e-PrzepisyKulinarne
Pomarańczowa pierś z kurczaka pod kruszonką. 220

kruszonka nadaje mięsu aromatycznej chrupkości. Składniki( 4 porcje ): pierś z kurczaka - 1szt czosnek - 1ząbek sok z połowy pomarańczy sok z połowy limonki oliwa - 4łyżki sól , pieprz Składniki na " kruszonkę ": bułka tarta - 4łyżki oliwa - 3łyżki czosnek - 1ząbek świeża bazylia ( ewentualnie suszona bazylia ) - 2łyżki natka pietruszki - 2łyżki papryczka chili - 1/2szt skórka z 1/2 pomarańczy tarty parmezan - 1łyżka sól , pieprz Sposób przygotowania: Pierś(...)kurczakiem. Dodajemy oliwy i całość dokładnie ręcznie mieszamy.  Przykrywamy folią spożywczą i władamy do lodówki na minimum 2 godziny. Teraz czas na przygotowanie " kruszonki ". Do miseczki wsypujemy bułkę tartą , Dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek , drobno posiekaną natkę pietruszki i bazylię ( ewentualnie suszoną bazylię ).  Następnie dodajemy startą skórkę z połowy pomarańczy , drobno pokrojoną papryczkę chili , tarty parmezan. Całość solimy

Bazylia kontra Rozmaryn
Imprezowe chipsy cukiniowe z parmezanem. 239

przekąskę w formie chipsów. Sugeruje odrazu na imprezke  podwoić , potroić itd. składniki , bo cukiniowe chipsy z parmezanem znikają ze stołu jak  przysłowiowe " świeże bułeczki ". Składniki: cukinia - 1szt bułka tarta - 2łyżki tarty parmezan - 3-4łyżki oliwa - 4-5łyżek sól , świeżo zmielony pieprz Sposób przygotowania: Cukinie myjemy , kroimy w półcentymetrowe plasterki i wrzucamy do miski. Następnie solimy(...)pieprzymy. Do drugiej miski wsypujemy bułke tartą , starty parmezan i mieszamy. Cukinię zalewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Każdy plasterek cukini obtaczamy w bułce tartej z parmezanem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 25-30 minut do momentu aż ładnie zbrązowieją i staną się chrupkie. SMACZNEGO

Bazylia kontra Rozmaryn
Schabowy wg Magdy Gessler 241

który podczas smażenia zostanie wytopiony i nada kotletowi soczystości. Wielkość kotleta zależy tylko od nas. Składniki: 60-70 dkg schabu około 0,5 l mleka 1 cebula 1 jajko bułka tarta sól, pieprz smalec lub olej Wykonanie: mięso pokroić na 4-6 grubych plastrów. Jeśli chcesz kotleta na cały talerz pokrój mięso grubo, dokładnie rozbij, najlepiej pod folią do mleka(...)dodaj pokrojoną cebulę, sól i pieprz, następnie ułóż rozbite kotlety i mocz 2-3 godziny odsączone kotlety panieruj w jajku i bułce tartej, następnie smaż na silnie rozdgrzanym smalcu lub oleju podawaj z puree ziemniaczanym i np. młodą kapustą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dietetyczny chlebek pita 180

Ostatnio sporo czasu (który powinnam poświęcić na pisanie pracy mgr;p) spędzam buszując w internecie w poszukiwaniu ciekawych przepisów;) kto nie lubi bułki pity wypchanej po brzegi pysznymi warzywami i mięskiem? ;) to danie głownie kojarzy mi się z wakacjami, bo chyba poza tym okresem nie zdarzyło mi się jej jeść, teraz oczywiście unikam pszennych bułek, dlatego bardzo się ucieszyłam kiedy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Mleczne bułeczki 112

pieczenia mak do posypania opcjonalnie aromat maślany Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (oprócz maku mieszamy) gotowe ciasto przekładamy do silikonowych papilotek na muffinki (lub jeśli mamy formy na bułki) górę bułek posypujemy makiem pieczemy w temp. 160 stopni przez około 10-15 minut SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Otrębowe pieczywo 147

zależy od was, jakich przypraw użyjecie ;) To by było na tyle mojego wstępu, jestem nudna i nie mam nic nadzwyczajnie ciekawego do opowiedzenia;p  Składniki (na około 3 bułki): 1 jajko 1 łyżka mielonego siemienia lnianego  przysmaki.pl 2 łyżki otrębów pszennych dostępnych w sklepie  Centrum Sylwetki 2 łyżki otrębów owsianych wysoko-błonnikowych   firmy Kupiec 3 łyżki(...)odstawiamy na kilka minut, aż masa spęcznieje przekładamy ciasto do silikonowych foremek (ja użyłam takich do mini tart, możecie też spróbować z foremkami na muffinki, wtedy wyjdzie wam więcej bułek) cienka warstwa na spodzie foremek pieczemy w temp. 180 stopni, do suchego patyczka, nie podam wam konkretnego czasu bo mój gazowy piekarnik rządzi się swoimi prawami kiedy lekko wystygną wyciągamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Jogurtowe bułeczki z makiem. 147

drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 szklanka letniego mleka 500 g mąki typ 450 150 g jogurtu naturalnego 50 g roztopionego masła 1,5 łyżeczki soli 1 jajko do smarowania bułek 4 łyżki maku lub sezamu Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy ciepłe, ale nie gorące mleko. Mieszamy i na chwilę odstawiamy. Dodajemy następnie jogurt i ponownie mieszamy. Do zaczynu przesiewamy(...)ciasto pozostawiamy na godzinę w misce wysmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części i z każdej z nich formujemy bułeczki. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 min. Bułeczki nacinamy na krzyż, smarujemy jajkiem i posypujemy makiem

Miksturownik
Bułeczki drożdżowe z konfitura truskawkowa i kruszonka czyli Niedzielne Śniadanie odc.59 134

śledzą  mój  prywatny  profil na fb wiedzą co robiłam wczoraj od rana. Córcia wstała z uśmiechem na ustach o 6.45, z przeświadczeniem ze czuje zapach bułek drożdżowych...  Ja wstałam chwilę przed nią i żadnych bułek nawet w planach nie miałam...  Wielki smutek zapanował i marsowa mina zagościła na jej buzi. No to matko do dzieła

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczone kotlety mielone ze szpinakiem (106 kcal) 129

jeden kotlecik będzie miał jakieś 100 kcal. Składniki (na ok 10 sztuk): 500 g mięsa mielonego (wieprzowe) 100 g szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku jajko 3-4 łyżki bułki tartej łyżeczka masła pieprz, sól, papryka ostra, papryka wędzona Przygotowanie Masło rozpuszczamy na patelni. Wrzucamy zmrożony szpinak i smażymy aż stanie się miękki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy jeszcze(...)dwie minuty. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy szpinak, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z mięsa formujemy kotleciki wielkości mandarynki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok pół godziny

e-PrzepisyKulinarne
Drożdżówki z serem 117

górną część i przykładamy. Pokroić na równe 12 części. Każdy pasek przekręcić w ósemkę i odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Poczekać około 15 minut  aż bułki wyrosną. Piec w 180 stopniach C do zarumienia się bułek. Po wystudzeniu polać lukrem. Źródło: margarytka.blogspot.com

O kuchni z uczuciem
Serowe bułeczki ze szparagami 155

zabrania na majową wycieczkę, piknik lub po prostu do szkoły czy pracy. Są tak smaczne, że nie potrzebują już więcej dodatków. Uwaga, znikają w błyskawicznym tempie ;) Na 6 bułek 200 g mąki pszennej 4 g suszonych drożdży 125 ml ciepłej wody szczypta soli 0/5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 50 g startego sera cheddar łyżka oliwy   6 mini kulek mozzarelli

Mienta blog
Domowe ziemniaczane kulki alternatywa dla frytek 9144

uśmiech maluszków gwarantowany :) SKŁADNIKI : ok. 1 kilogram obranych ziemniaków  1 szklanka mąki pszennej  2 łyżki mąki ziemniaczanej  sól do smaku świeżo zmielony pieprz do smaku  bułka tarta do panierowania  olej do głębokiego smażenia    SPOSÓB WYKONANIA : Ziemniaki obrać, umyć. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i rozgnieść. Do przestudzonych dodać resztę składników, doprawić do smaku(...)Formować kuleczki i panierować je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Wyjąć na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe. Są bardzo proste w wykonaniu, myślę, że niejadek też na nie się skusi zwłaszcza jak je jeszcze sam przygotuję

Basia w kuchni
Pszenne bułki z serem 116

Blueberry Corner by "jagodzianka" Pyszne, chrupiące bułki posypane angielskim serem cheddar i szwajcarskim gruyère. Smakują tak dobrze, że zjecie je zanim zdążą ostygnąć. A … Przeczytaj cały artykuł Post Pszenne bułki z serem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Pszenne paluchy z serem 99

Blueberry Corner by "jagodzianka" Kolejna odsłona ulubionych bułek moich synów. Paluchy przypominają nam tradycyjne czeskie rohlíky. Ja w te smaczne bułki zawijam utarty ser. … Przeczytaj cały artykuł Post Pszenne paluchy z serem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner