bułki - 33926 przepisów (strona:555/2262)

Rolada serowa z indykiem i szpinakiem 77

całej paczki, ale nie dodaję całego do mięsa; jeśli masz tzw brykiety, łatwiej będzie wymierzyć odpowiednią ilość) 3 ząbki czosnku 2 łyżki suszonych pomidorów z zalewy, posiekanych 2 łyżki bułki tartej mielona papryka ostra mielony imbir sól, pieprz Jajka ubijamy przez kilka minut na puszystą masę. Pod koniec, cały czas ubijając, dodajemy majonez, a następnie starty na dużych oczkach tarki(...)Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Smażymy do odparowania. Studzimy. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy przestudzony szpinak, posiekane suszone pomidory, 2 łyżki bułki tartej oraz przyprawy: paprykę ostrą, imbir oraz sól i pieprz, mieszamy. Przygotowane nadzienie wykładamy na ciasto serowe. Dość ściśle zwijamy w roladę, owijamy w papier, na którym wcześniej piekło się

Smaki Na Talerzu
Makowiec z kremem 63

Składniki na ciasto : 20 dag mielonego maku- u mnie gotowy z torebki 6 jaj pół szklanki bułki tartej lub kaszy manny 3/4 szklanki cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem : 1 szklanka mleka 10 dag masła  1 jajko  4 łyżki mąki  3/4 szklanki cukru Przygotowanie ciasta: Zmielony mak namoczyć we wrzątku, przelać przez sito Żółtka(...)utrzeć z cukrem pudrem, białka odłożyć Dosypać mannę lub bułkę-ucierać, dodać proszek do pieczenia Ubić białka na pianę i dodać ostrożnie do całości- wymieszać Piec w temp. 180*C, do suchego patyczka Przygotowanie kremu: W mleku rozmieszać mąkę, zagotować na budyń, wcześniej dodać cukier Po przestudzeniu dodać masło, utrzeć na jednolitą masę Ciasto przekroić na pół i przełożyć kremem

Proste Potrawy
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W PANIERCE 57

zamiast tradycyjnego schabowego. Nie tylko prosty i szybki, ale jeszcze mega smaczny!  Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa sól pieprz czosnek suszony  masło klarowane - do smażenia roztrzepane jajka i bułka tarta do panierowania Wykonanie: Polędwiczki oczyszczamy ze wszystkich błon. Kroimy na plastry. Każdy rozklepujemy dłonią na płasko. Solimy, pieprzymy, posypujemy odrobiną czosnku suszonego. Panierujemy z roztrzepanych (lekko osolonych) jajkach(...)bułce tartej. Smażymy na maśle klarowanym z obu stron na złoty kolor

Walijskie Pichcenie
Krokiety trójkąty z pieczarkami i serem żółtym 66

pieczarek  1 nieduża cebula  100 g tartego sera, np. mozzarelli sól, pieprz  natka pietruszki  olej do smażenia  Panierka :  1 jajko  bułka tarta  Sposób przygotowania:  1. Składniki na naleśniki dokładnie wymieszać mikserem lub rózgą. Ciasto odstawić na 10 minut, po czym usmażyć cienkie naleśniki.  2. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce(...)naleśnik przekroić na pół. Zwinąć wg instrukcji na filmiku z tiktoka autorstwa Słodka PAnna.  5. Jajko wymieszać w głębokim talerzu. Każdy trójkącik opanierować w jajku, a potem w bułce tartej.  6. Smażyć na rumiano z obu stron.  7. Można podawać np. z keczupem.  Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Koperty schabowe z serem i pieczarkami 129

Składniki: 4 plastry schabu 200g pieczarek 1 łyżka masła 4 małe plasterki żółtego sera (u mnie ser gouda) sól, pieprz 1 duże jajko pół szklanki mąki pszennej 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia     *** Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na rumiano na maśle. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem *** *** Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą *** *** Mięso(...)zbijamy brzegi naszej kieszonki, aby nie otwierały się podczas smażenia *** *** Tak przygotowane kieszonki obtaczamy w mące *** *** Następnie obtaczamy z każdej strony w rozbełtanym jajku *** *** A potem panierujemy mięso w bułce tartej *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim mięso *** *** Kieszonki smażymy na średniej mocy palnika, z dwóch stron na ładny złoty kolor. Ważne aby nie smażyć na zbyt dużym

Blog z Apetytem
Chlebek bananowy z czekoladą 71

płaska łyżeczka sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g masła 100 g pastylek gorzkiej czekolady (lub posiekanej czekolady) Oraz: 1 dojrzały banan na wierzch masło i bułka tarta do foremki kilka kostek mlecznej czekolady kilka kostek białej czekolady około 4 łyżeczek mleka Keksówkę o wymiarach około 12x26 cm smarujemy odrobiną masła i obsypujemy bułką tartą. Masło na ciasto

Delicious Place
Zraziki mięsno-warzywne 276

możemy podać z ulubionymi dodatkami, sprawdzą się tu zarówno tłuczone ziemniaki, jak i pyzy, kasza lub kluski.     Składniki: ok 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 bułka namoczona w mleku przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra mąka do obtoczenia roladek i do zaciągnięcia sosu 1 cebula 1 niewielka marchew pół małej cukinii 2 szklanki bulionu(...)łyżka sosu sojowego liść laurowy, ziele angielskie olej do smażenia     *** Do mięsa mielonego dodajemy odciśniętą z mleka bułkę oraz przyprawy *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Następnie wbijamy jajko, dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz startą na tarce marchew i cukinie *** *** Ponownie dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę *** *** Z mięsa tworzymy średniej wielkości roladki (około 6-7 sztuk) i obtaczamy

Blog z Apetytem
Ciasto cappuccino jogurtowe – pyszny deser z nutą kawy 118

dzień, jak i święta. Składniki na ciasto Cappuccino jogurtowe: Biszkopt orzechowy: 3 jajka rozmiar L 80 g mąki arachidowej lub zmielonych orzechów 60 g cukru 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Masa jogurtowa: 1200 g jogurtu greckiego 4 jajka rozmiar L 3 opakowania budyniu waniliowego(...)obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę arachidową wymieszaną z mąką pszenną, kaszą manną, bułką tartą, solą i proszkiem do pieczenia. Miksuj tylko przez chwilę do połączenia się składników. Masę wylej na blaszkę (wymiary około: 24×24 cm), której dno jest wyłożone papierem do pieczenia

e-PrzepisyKulinarne
Co robić z dyni? 10 pomysłów na dynię 63

kaszy jaglanej, 50 g orzechów włoskich, 50 g suszonej żurawiny, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka majeranku, ½ łyżeczki tymianku, sól i pieprz do smaku, bułka tarta do obsypania formy, Wykonanie: Dynię umyj, przekrój na pół, usuń pestki i włókna. Ten rodzaj dyni możesz upiec ze skórką. Następnie wydrąż ją łyżką, oddzielając miąższ od skórki. Kaszę(...)posiekaj drobno i zeszklij na oliwie. Dodaj do nich ugotowaną kaszę jaglaną, orzechy włoskie, żurawinę, przyprawy i wydrążony miąższ dyni. Dokładnie wymieszaj. Formę do pieczenia wysmaruj oliwą i obsyp bułką tartą. Przełóż do niej masę dyniową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut. Pieczeń z dyni możesz podawać na ciepło lub na zimno. Świetnie smakuje

kuron.com.pl
DOMOWA MASA MAKOWA + FILMIK 67

maku mielonego  500 ml mleka 3/2 %  50 g masła  3 łyżki cukru 3 łyżki miodu  1 szklanka rodzynek 2 łyżki skórki pomarańczowej 3 łyżki bułki tartej  1/2 szklanka orzechów włoskich 1 olejek migdałowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej PRZYGOTOWANIE : Mak zalewamy mlekiem, dodajemy masło i zagotowujemy ciągle mieszając. Następnie przykrywamy i odkładamy na około 30 minut(...)czasie, do jeszcze ciepłego maku ( w razie konieczności trzeba go podgrzać ) dodajemy miód, bakalie, olejek i bułkę tartą. Mieszamy a na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i zagotowujemy masę. Mak mamy gotowy.   Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybowania kanału

Kulinarne Fantazje Marioli
Pomysł na obiad: zupa jarzynowo-koperkowa, ryba smażona z puree ziemniaczanym i surówka z pora i jabłka 85

garnka. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj gorącą. II. Ryba panierowana Składniki: 4 filety rybne (np. dorsz, morszczuk) Sok z połowy cytryny 1 jajko Mąka pszenna do panierowania Bułka tarta lub Panko do panierowania Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Przygotowanie: Filety rybne opłucz, osusz i skrop sokiem z cytryny. Odstaw na 10 minut. Dopraw solą(...)pieprzem, a następnie obtocz w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste. III. Puree ziemniaczane Składniki: 1kg ziemniaków 2 łyżki masła 100 ml ciepłego mleka Sól do smaku Przygotowanie: Ugotuj obrane ziemniaki w osolonej wodzie, aż będą miękkie (ok. 15 minut). Odcedź ziemniaki, dodaj masło i ciepłe

Moja Książka Kucharska
Pasztet marchewkowy z orzechami 113

Proporcje na: keksówkę Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia/gotowania: 50 min Ocena: 5.0 /5 ( 3 głos/y ) składniki 500 g marchewki 2 jajka 40 g orzechów włoskich 100 g bułki tartej 60 g oleju lub oliwy 2 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz, lubczyk, oregano przygotowanie Marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Do startej marchewki dodaj 2 jajka, posiekane(...)mniejsze kawałki orzechy włoskie, bułkę tartą, olej lub oliwę, a także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pokrojoną w kostkę cebulę. Całość wymieszaj i dopraw solą, pieprzem, lubczykiem i oregano. Możesz doprawić też innymi ulubionymi przyprawami i ziołami. Małą keksówkę (taką o długości około 21 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Marchewkową masę przełóż do formy – wyrównaj i piecz

Via Gusto
SZYBKA SZARLOTKA CYTRYNOWA Z MIGDAŁAMI 63

łyżki gęstej śmietany proszek do pieczenia 19 g skórka z 1 cytryny Masa jabłkowa jabłka kwaskowe 2 kg cynamon Blaszka 32 X 21 cm, wysmarowana tłuszczem i posypana bułką tartą. Jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Przełożyć na sitko z pieluszką i odcisnąć nadmiar soku. Ciasto. Tłuszcz wyjąć z lodówki pokroić w kostkę. Wszystkie składniki zagnieść ręcznie(...)robocie kuchennym. Podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować na placek i wyłożyć na blaszkę. Posypać bułką tartą. Odciśnięte jabłka wymieszać z cynamonem i rozłożyć na cieście. Rozwałkować drugą część ciasta, ułożyć na jabłkach. Ciasto lekko docisnąć, nakłuć widelcem, ja zrobiłam jeszcze krzyżyki. Piec w 180 C, ok. 40-45 minut. Gotowe ciasto można posypać prażonymi płatkami migdałowymi

Smaczne moje
Kurczak w panierce jogurtowo-sezamowej 116

Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 100g gęstego jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżki przyprawy do kurczaka (u mnie złocista) 1 szklanka bułki tartej 2 łyżki sezamu (u mnie biały i czarny) olej do smażenia     *** Filety z kurczaka kroimy na dość cienkie plastry *** *** Do miski przekładamy jogurt, wbijamy jajko, wsypujemy mąkę i przyprawę(...)kurczaka *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Pokrojone mięso przekładamy do marynaty, delikatnie mieszamy i odstawiamy na minimum jedną godzinę *** *** Po tm czasie bułkę tartą przesypujemy do miski, dodajemy sezam, mieszamy *** *** Kotleciki kolejno nakłuwamy na widelec, wyjmujemy z marynaty i obtaczamy w panierce *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy kotleciki z kurczaka *** *** Smażymy na średniej mocy palnika, z dwóch stron na rumiano *** *** Podajemy

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania