bułki - 33426 przepisów (strona:555/2229)

Domowe bułki 33

cukru i dwóch łyżek mleka zrobić rozczyn. Odczekać 15 minut aż powiększy swoją objętość. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Odstawić na 60 minut. Ciasto podzielić na części, uformować bułki i odstawić na 10 minut. Piec w 200 st. C góra dół przez około 15 minut. Autor przepisu: Marlena The post Domowe bułki first appeared on Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Jarskie mielone na obiad 34

zawierają zbędnych węglowodanów jak jarskie kotlety z pieczarek i ciecierzycy. Takie wegetariańskie kotlety to pyszne danie na obiad lub kolację pod warunkiem, że nie są nafaszerowane tartą bułką, która dla mnie nie wnosi żadnego smaku. Jak przyrządzić kotlety z pieczarek i ciecierzycy? Od dawna zamiast tartej bułki dodaję mąkę migdałową lub mąkę orzechową , a żeby masa się połączyła wbijam jajko

codojedzenia
Babka na mące ziemniaczanej – kuchnia podkarpacka 24

podkarpacka Składniki: 4 duże jajka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej 1 szklanka oleju 2 łyżki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz i bułka tarta do foremki Białka jajek miksujemy, a kiedy zrobią się szkliste, dodajemy po łyżce cukru. Kiedy zużyjemy cały cukier, dodajemy po jednym żółtku nie przestając miksować. Do masy jajecznej dodajemy(...)przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz olej z octem. Miksujemy do połączenia składników, po czym ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 160-170 stopni C przez około godzinę. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem lub lukrujemy.   Więcej przepisów na tradycyjne słodkości z Podkarpacia znajdziecie w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA Zapraszam

Trzeci talerz
Babka z białek 36

szczypta soli 120 g masła 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki owoców kandyzowanych 1 łyżka masła do wysmarowania blaszki 2 łyżki bułki tartej do obsypania blaszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Babki z białek: Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło przełożyć do niedużego rondla. Wstawić na gaz, podgrzewać do roztopienia masła(...)pszenną i przestudzone masło z mlekiem delikatnie mieszając szpatułką do połączenia składników. Na końcu dodać sok wyciśnięty z cytryny i owoce kandyzowane, ponownie delikatnie wymieszać. Foremkę wysmarować masłem, obsypać bułką tartą. Przełożyć przygotowane ciasto. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 50 minut (do suchego patyczka). Upieczoną babkę polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Polecam wypróbować przepis

Danka Pichci
Filety z kurczaka w orzechowej panierce 24

Idealny pomysł na urozmaicenie codziennego menu Filety z kurczaka w orzechowej panierce Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 3/4 szklanki orzechów włoskich 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 duże jajko sól pieprz Przygotowanie: Piersi z kurczaka oczyścić z błonek i kostek. Każdą pierś przekroić wzdłuż na dwa filety, w najgrubszym miejscu rozbić(...)tłuczkiem. Doprawić czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Do miseczki wbić jajko, doprawić solą i pieprzem. Rozbełtać. Do miseczki przełożyć posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą oraz bardzo drobno posiekane orzechy włoskie (można też utrzeć w moździerzu lub rozdrobnić w malakserze). Filety z kurczaka maczać w jajku, potem obtaczać w orzechowej panierce mocno dociskając. Smażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu

Oryginalny smak
Pieczeń z brokułów i selera 65

nich placki , a ostatnio przygotowałam pieczeń a la tarciuch . Świetnie sprawdziła się na kanapkach 😋 Składniki : 3 brokułowe głąby różyczki brokułu średni seler korzeniowy duży ziemniak 2 jajka 3 łyżki bułki tartej łyżka suszonych liści kolendry sól pieprz olej Seler obrać i pokroić na kawałki. Głąby obrać ze stwardniałych części. Pokroić na małe kawałki. Kawałki selera i głąbów brokułowych zalać dużą(...)brokułu. Warzywa odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Brokuły i seler zmiksować w blenderze z liśćmi kolendry. Do warzyw zetrzeć surowy ziemniak. Do masy dodać jajka, 2 łyżki oleju i bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić keksówkę do zimnego piekarnika. Włączyć opcję pieczenia góra/dół

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułeczki drożdżowe z parówkami. 56

maki pszennej szczypta soli 1 jajko 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych 250 ml mleka 1 lyzka cukru 50 g masła 1 jajko do posmarowania bułek nasiona sezamu opcjonalnie musztarda lub ketchup Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku. Wykonanie: Zrobić rozczyn: w osobnym naczyniu wymieszać drożdże z letnim mlekiem, łyżką cukru i łyżką mąki(...)dobrze sklejając końce i brzegi ciasta. Tak owinięte w ciasto parówki podzielić na sześć równych plastrów i ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Plastry układać w kształcie kwiatków. Patrz film. Bułki odstawić do ponownego wyrośnięcia na 15 – 20 minut. Utworzone w ten sposób bułeczki posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.` Piec w nagrzanym piekarniku na 180°C przez

Pani M - kuchnia smakowita
Koperty drobiowe z pieczarkami i mozzarellą 38

smaczne. Palce lizać!     Składniki: 2 duże filety z kurczaka 1 cebula 150g pieczarek 1 kulka mozzarelli w zalewie pół pęczka pietruszki sól, pieprz 1 jajko 1 szklanka bułki tartej 1 łyżka masła najlepiej klarowanego olej do smażenia     *** Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle *** *** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, smażymy *** *** Kiedy(...)Posypujemy siekaną pietruszką *** *** Mięso składamy na pół – farsz zakrywamy drugą częścią fileta *** *** Tak samo postępujemy z wszystkimi kawałkami mięsa *** *** Kieszonki obtaczamy najpierw w roztrzepanym jajku *** *** A następnie w bułce tartej *** *** Kieszonki formujemy jeszcze w dłoniach, aby dobrze zakleić brzegi *** *** Układamy na rozgrzanym oleju *** *** Smażymy na średniej mocy palnika, z dwóch stron na rumiano. Ważne aby „ogień

Blog z Apetytem
Śledzie po żydowsku 35

lodówki na kilka godzin. Tak przygotowanie śledzie podajemy z dodatkiem pieczywa. Poniżej kilka propozycji na domowe pieczywo , które będzie smacznym dodatkiem do śledzi po żydowsku. chleb z czosnkiem niedźwiedzim bułki z suszonymi pomidorami chleb bezglutenowy na zakwasie bułki na kefirze chleb pszenno-żytni na soku z ogórków kiszonych rogale śniadaniowe Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na śledzie

MeCooks
Kotleciki drobiowe w musztardowej panierce 577

dzieciom, jak i dorosłym. Polecam!     Składniki: 2-3 pojedyncze filety z kurczaka sól, pieprz 1 łyżka musztardy 1 jajko 1/3 szklanki mleka 1 szklanka mąki 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia     *** Filety przekrawamy wzdłuż na pół *** *** Mięso rozbijamy na średniej grubości plastry *** *** Filety przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Smarujemy cienką warstwą musztardy(...)można pominąć jeśli nie mamy czasu) *** *** Jajko wbijamy do miseczki i mieszamy z mlekiem *** *** Kotlety obtaczamy kolejno w mące *** *** Następnie w jajku wymieszanym z mlekiem *** *** A na końcu w bułce tartej *** *** Smażymy na rozgrzanym oleju, na średniej mocy palnika, aby nie przypaliły się z wierzchu i doszły w środku *** *** Smażymy z dwóch stron na rumiano *** *** Po zdjęciu z patelni możemy

Blog z Apetytem
Krokiety ziemniaczane z brokułem 33

inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS NA KROKIETY ZIEMNIACZANE Z BROKUŁEM Składniki: 300g ugotowanych ziemniaków 200g ugotowanego brokuła 1 jajko 1 szklanka mąki szczypta soli bułka tarta olej Jak zrobić krokiety ziemniaczane z brokułem: Zaczynamy od zmiksowania ziemniaków i brokułów na puree. Następnie do ziemniaków wbijamy jajko, dodajemy mąkę i szczyptę soli. Potem mieszamy wszystko(...)zagniatamy delikatne, miękkie ciasto ziemniaczano-brokułowe. W kolejnym kroku odrywamy kawałki ciasta i formujemy płaskie, podłużne krokieciki. Następnie krokiety obtaczamy w bułce tartej. Finalnie smażymy na oleju na złoto z obi stron. Artykuł Krokiety ziemniaczane z brokułem pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie

Dorota Smakuje
Makaron z pulpecikami w sosie carbonara 46

Szybki i nietrudny w wykonaniu przepis na obiad jednogarnkowy dla całej rodzinki.     Składniki: Pulpety: 500g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego 1 jajko 2 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra mąka do obtoczenia klopsików olej do smażenia Sos: 10 dkg boczku wędzonego 1,5 szklanki bulionu pół szklanki słodkiej śmietanki(...)Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy. Na patelni podsmażamy pokrojony w paseczki boczek, gdy się zrumieni, przekładamy go do miseczki *** *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony na mocno rumiano *** *** Całość

Blog z Apetytem
Cammembert z patelni 24

u017cdej strony do zez\u0142ocenia si\u0119 panierki.\r","Podawa\u0107 gor\u0105cy serek z \u017curawin\u0105."],"keywords":"ser,\u017curawina"} Drukuj Cammembert z patelni Składniki: serek cammembert, jajko, trochę bułki tartej, żurawina (w słoiczku) olej do smażenia Przygotowanie: Jajko rozbełtać w głębokim talerzu. Obtoczyć w nim serek cammembert. Do drugiego głębokiego talerza nasypać bułkę tartą i obtoczyć w niej serek

Bardzo Gruby Smok
De volaille drobiowe z dodatkiem 43

szerokich ser zółty też paski po 1cm. Przyprawy po łyżeczce wymieszać: -sól, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka, ostra, suszona mieszanka ziół polskich, czosnek suszony. Do panierowania- 2 jajka, bułka tarta i mąka krupczatka Olej do smażenia   Robimy! Pierś tniemy aby uzyskać 8 kawałków. Rozbijamy tłuczkiem na jak największe kotlety- najlepiej przez woreczek foliowy, szybko niszczy się struktura mięsa! Przyprawiamy(...)brzegów nakładamy nakładamy kabanosa, czosnek, na to masło i ser. Zwijamy dość ciasno roladki Opuszamy jeszcze dodatkowo czosnkiem. Każdą z roladek obtaczamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w mieszance bułki tartej z mąką krupczatką (mąka nada chrupkości) Smażymy na złoto z każdej strony. A po przekrojeniu na zimno wyglądają tak: Gdy są ciepłe roztopione masełko z czosnkiem i ser delikatnie

Latosiowydom
Islak burger aka wet burger 27

dzięki Kadiro Nurmanowi, znana raczej z kebsów, ale z miasta, z którego wspomniany pochodził, czyli Istambułu, wywodzi się też inny street food. Składniki: - jakieś burgery - przecier pomidorowy - czosnek - bułki do burgerów Wykonanie: Burgery smażymy. Czosnek wyciskamy, podsmażamy chwilę na oleju i dodajemy przecieru. Sosu nie może być za dużo. Wkładamy bułki do sosu i chwilę gotujemy, żeby trochę nasiąkły

Kryzysowa Książka Kucharska