Składniki na ciasto : 20 dag mielonego maku- u mnie gotowy z torebki 6 jaj pół szklanki bułki tartej lub kaszy manny 3/4 szklanki cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem : 1 szklanka mleka 10 dag masła 1 jajko 4 łyżki mąki 3/4 szklanki cukru Przygotowanie ciasta: Zmielony mak namoczyć we wrzątku, przelać przez sito Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, białka odłożyć Dosypać mannę lub bułkę-ucierać, dodać proszek do pieczenia Ubić białka na pianę i dodać ostrożnie do całości- ... czytaj dalej...
Już w dzieciństwie mieszałam mamie w garnkach :) Bywało zabawnie. Mama posoliła zupę, ja też. Później kiedy potrafiłam już pomagać w gotowaniu, to zapał jakby mi przeszedł... Ale po założeniu rodziny, gotowanie stało się codzienną koniecznością.
I od tego czasu zaczęła się moja przygoda z "pitraszeniem". Były kulinarne wzloty i upadki.Nie wszystko się od razu udawało :( Przez te lata nazbierało się przepisów i porad kulinarnych , które ułatwiały mi odnaleźć swój smak. Te, które sprawdziły się w codziennym gotowaniu zamieszczam na blogu. W ten sposób wszyscy Ci, którzy lubią gotować proste , a zarazem łatwe w przyrządzaniu potrawy znajdą coś dla siebie. Przepisów stopniowo będzie przybywać, więc proszę często tu zaglądać.
Powodzenia
Urszula