bułki - 33926 przepisów (strona:558/2262)

Kotlety ziemniaczane z boczkiem 106

boczku (u mnie surowy) 50 g masła kilka łyżek mąki pszennej 2-3 łyżki tartego parmezanu 1 małe jajko gałka muszkatołowa majeranek sól, pieprz Dodatkowo: 1-2 jajka bułka tarta olej do smażenia Sos do podania: 2-3 łyżki majonezu kieleckiego 1 mały ogórek konserwowy 1-1,5 łyżeczki ostrej musztardy 1/2 łyżeczki białego octu winnego szczypta granulowanego czosnku szczypta(...)oraz przyprawy – szczyptę gałki muszkatołowej, majeranek oraz sól i pierz. Dokładnie mieszamy. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy z masy ziemniaczanej okrągłe kotleciki. Panierujemy je w rozmąconym jajku oraz bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoto na rozgrzanym oleju. Składniki na sos łączymy ze sobą (ogórka ścieramy na drobnych oczkach tarki

Smaki Na Talerzu
kotlety z dorsza ze słoninką i cebulką z airfryer... 56

Składniki: filety z dorsza 1 kg, słonina 15 dag, bułka tarta 6 łyżek, mąka ziemniaczana 2 łyżki, jajka 1 sztuka "L", mleko 1/4 szklanki, natka pietruszki 1/2 pęczka, cebula 1 sztuka średnia, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy do opryskania Filety oczyścić z ewentualnych ości, pokroić na kawałki i włożyć do rozdrabniacza, dodać cebulę w kawałkach, wbić(...)jajko, wlać mleko, zamknąć rozdrabniacz i wszystko zmiksować do połączenia składników, wyłożyć do miski. Wsypać do masy rybnej mąkę, tartą bułkę, natkę pietruszki posiekaną i wyrobić wszystko na zwartą masę. Formę silikonową 22 cm spryskać olejem rzepakowym, formować nie za duże kotlety i układać w formie. Kotlety w formie lekko z góry przygnieść, opryskać olejem i włożyć do kosza airfryera

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik ze śliwkami 67

łyżki więcej) 200 g śmietanki 30% 1 op. budyniu śmietankowego, bez cukru 4 jajka + 3 białka Dodatkowo: około 1-1,3 kg śliwek 3-4 łyżki bułki tartej Mąkę mieszamy z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne masło, składniki siekamy. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. W razie potrzeby, jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy kwaśnej śmietany(...)pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika do wstępnego podpieczenia (na około 10-15 minut – ja tego nie zrobiłam i trochę żałowałam). Następnie podpieczone ciasto dokładnie posypujemy bułką tartą i wykładamy upieczone śliwki. W misie miksera umieszczamy twaróg, cukier, proszek budyniowy, śmietankę oraz 4 jajka. Miksujemy do połączenia. W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno pianę z białek pozostałych

Smaki Na Talerzu
Pieczeń z dzika i indyka 48

Składniki : ok. 750 dag mięsa z dzika, chudego 500 g zmielonego mięsa z indyka 4 jajka namoczona bułka kazjerka cebula, marchew, pietruszka, pieprz, kilka ząbków czosnku, sól Przygotowanie: Mięso z dzika lekko obgotowałam z marchewką i pietruszką, po ostygnięciu mięso  pokroiłam w małe kawałki i zmieliłam wraz z warzywami   Do mielonego mięsa z indyka dodałam mięso z dzika(...)przeciśnięty czosnek i pozostałe przyprawy oraz namoczoną bułkę, wymieszałam Jajka roztrzepałam i dodałam do całości, wyrobiłam mokrą ręką Przełożyłam do foremki, piekłam ok.50 min. w piekarniku o temp

Proste Potrawy
Faszerowana pierś z indyka – pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno 62

bazą do kanapek. Składniki na faszerowaną pierś z indyka: 1 pierś indyka o wadze około 1,5 kg 250 g mięsa mielonego (z indyka) łyżka masła orzechowego 3 łyżki bułki tartej 5 suszonych pomidorów 3 łyżki oleju łyżeczka musztardy sól, pieprz czarny, papryka ostra, pieprz ziołowy, czosnek suszony Przygotowanie Mięso mielone umieść w misce. Dodaj masło orzechowe, bułkę tartą, posiekane

e-PrzepisyKulinarne
Pasztet z cukinii 170

keksówce 20x10 Składniki: 750 g. cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu środków) 1 większa cebula  1 większa marchewka  3 ząbki czosnku  4 jajka 1 szklanka bułki tartej (szklanka 240 ml.) 150 g. sera żółtego  50 g. sera feta  1,5 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki słodkiej  1/2 łyżeczki papryki ostrej  sól, pieprz(...)mieszając. Pod koniec smażenia dodać utarty na drobnych oczkach czosnek, smażyć jeszcze około pół minuty. Następnie zostawić do wystudzenia.  Cukinię odcisnąć i przełożyć do miski, dodać podsmażone warzywa, bułkę tartą, jajka, ser żółty utarty na tarce, pokruszony ser feta i przyprawy. Wszystko razem wymieszać, a następnie wyrobić dłonią.  Tak przygotowaną masę przełożyć do keksóki wyłożonej folią aluminiową

Agusiowe smakołyki
Bakłażan w panierce 69

jednak bakłażany pochodzą z mojego ogródka, a nie ze sklepu. Dzisiaj dzielę się łatwym przepisem. Wkrótce pojawią się nowe 😃 Składniki : bakłażan sól ostra papryka w proszku czosnek granulowany jajko bułka tarta olej do smażenia Bakłażana w całości piec na blasze w piekarniku nagrzanym do 210℃ przez 40 minut. Ja go piekłam równolegle z chlebem na zakwasie . Bakłażana wyjąć na talerzyk(...)nadal w całości razem z ogonkiem. Widelcem delikatnie zmiażdżyć miąższ, ale pozostawić ogonek. Bakłażana posolić oraz posypać ostrą papryką i suszonym czosnkiem. Obtoczyć bakłażana w jajku, a potem w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z surówką lub krojonymi pomidorami. ----- Podobne: turecki bὅrek ze szpinakiem zapiekanka z cukinii i papryki róże z cukinii

Weekendy w domu i ogrodzie
Wiejski garnek z klopsikami 55

syte i treściwe danie jednogarnkowe do przygotowania którego, możemy użyć ziemniaczki, które zostały nam z wczorajszego obiadu.     Składniki: 0,5kg mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa 1 cebula kilka pieczarek 1 marchew 1/4 białej kapusty(...)koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka pikantnego ketchupu ok 4-5 ugotowanych ziemniaków 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz, ostra papryka olej do smażenia     *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na rozgrzanym oleju, ze wszystkich stron na rumiano *** *** Podsmażone

Blog z Apetytem
Zapiekanka z cukinii airfryer 97

pora 5 łyżek oliwy 2 łyżki posiekanego koperku świeżego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 łyżka mieszanki ziaren sałatkowych: słonecznik, dynia, chia 3 jajka 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka ulubionej przyprawy – u mnie do tzatzyki sos czosnkowy do podania Jak zrobić zapiekankę z cukinii airfryer(...)cukinie odciskamy z soku, wrzucamy do miski. Dodajemy starte ziemniaki i marchew oraz kukurydzę, paprykę, cebule i pora, pieczarki. Dodajemy sól, pieprz, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy jajka, bułkę tartą i mąkę, ziarenka sałatkowe. Mieszamy wszystko. W misie airfryer wykładamy papier do pieczenia i wylewamy masę. Pieczemy 25-30 min w 200 stopniach. Podajemy polane sosem czosnkowym. Artykuł Zapiekanka

Dorota Smakuje
Pasztet z cukinii 140

Facebook:  MeCooks Pasztet z cukinii i warzyw Składniki na pasztet z cukinii. 300 g pomidorków koktajlowych 500 g cukinii 2 duże ząbki czosnku 200 g cebuli 40 g bułki tartej 2 łyżki oliwy z oliwek 2 jajka “M” 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczka pieprzu 1/4 łyżeczka tartej skórki z cytryny 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka(...)pieczenia, polać oliwą, wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopi Celsjusza na 40 minut. Upieczone warzywa wystudzić. Do blendera włożyć wystudzone warzywa, ciecierzycę odlaną z zalewy, jajka, bułkę tartą, przyprawy i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę na pasztet wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy, po czym lekko uderzamy foremką o blat, aby pozbyć się nadmiaru

MeCooks
Frykadelki w sosie śmietankowo-koperkowym 45

prostu podane ze świeżym pieczywkiem. Danie palce lizać!     Składniki: ok 350g mięsa mielonego 1 jajko Przyprawy do mięsa: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 1 łyżka bułki tartej 1 cebula 1 łyżka masła 50g ryżu pół szklanki mąki do obtoczenia klopsików ok 450 ml wody 1 łyżka soli ziołowej (lub sól i suszone zioła prowansalskie) ok 30ml(...)Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na łyżeczce masła. Gdy się zeszkli zdejmujemy z palnika i odkładamy do przestudzenia *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko (u mnie dwa małe), podsmażoną cebulę, bułkę tartą i przyprawy – do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Ryż gotujemy na sypko, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i dodajemy do masy mięsnej *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy formujemy średniej wielkości kulki

Blog z Apetytem
Siekane kotlety z pieczarkami i tartym ziemniakiem 61

pieczarek (około 7-8 sztuk) 150 g ziemniaków (2 średniej wielkości) 1-2 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżka majonezu kieleckiego 1-2 łyżki bułki tartej 1-2 garście tartego sera cheddar mielona papryka słodka i ostra szczypta kurkumy sól, pieprz oliwa w spreju Polędwiczki z kurczaka kroimy na bardzo cienkie kawałki. Pieczarki kroimy w kostkę(...)Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnych oczkach tarki. W misce umieszczamy mięso, pieczarki oraz ziemniaki. Dodajemy jajko, musztardę, majonez, przyprawy oraz tarty ser i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy. Rozgrzaną patelnię pryskamy oliwą w spreju i za pomocą łyżki wykładamy porcje ciasta, wyrównujemy (polecam robić mniejsze kotleciki, bo takie dużo łatwiej przewraca się na drugą stronę). Smażymy po kilka minut, na średnim

Smaki Na Talerzu
ROLADA GOŁĄBKOWA Z PIEKARNIKA 57

mała kapusta włoska 800 g mielonego mięsa  100 g ugotowanego ryżu 1 cebula  2-3 ząbki czosnku majeranek sól pieprz ziołowy 1 jajko 2 łyżki bułki tartej bulion warzywny/ew. woda zielenina  olej do podsmażenia cebuli  liść laurowy ziele angielskie Wykonanie:   Liście kapusty oddzielić. Włożyć do gorącego bulionu i blanszować 3 minuty. Następnie wyjąć je, osuszyć(...)liście nachodziły na siebie tworząc prostokąt.  Cebulę drobno pokroić. Przesmażyć wraz z czosnkiem na odrobinie oleju. Wystudzić.  Dodać do mielonego mięsa. Następnie dodać przyprawy, ugotowany ryż, jajko, bułkę tartą oraz posiekaną zieleninę (u mnie natka). Dokładnie wyrobić. Wyrobioną masę rozłożyć na liściach kapusty. Zwinąć jak roladę wzdłuż szerszego brzegu. Gdyby liście nie chciały się trzymać (zależy

Walijskie Pichcenie
Jak zrobić kotlety z kaszy? 60

łatwo można zaskoczyć swoich bliskich wyjątkowym smakiem. Składniki: 1 szklanka kaszy (np. kasza jaglana, kasza gryczana) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 pietruszka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka suszonego oregano Sól i pieprz do smaku Olej roślinny do smażenia Przygotowanie: Krok 1: Kaszę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie ugotuj(...)minut, aby smaki się połączyły. Krok 5: Przełóż zawartość garnka do dużej miski i pozostaw do ostygnięcia. Krok 6: Gdy masa z kaszy będzie wystarczająco schłodzona, dodaj jajko i bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Krok 7: Na patelni rozgrzej olej roślinny. Formuj kotlety z masy kaszowej i smaż je na patelni z obu stron, aż staną się

Żyję by jeść