zrobić w większej ilości, od razu na kilka dni. Danie możemy podać z makaronem, ryżem lub z ziemniaczkami. Polecam! Składniki: Klopsiki: 500g mielonego mięsa wieprzowego 1 czerstwa bułka namoczona w mleku 1 jajko 2 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra mąka do obtoczenia klopsików olej do smażenia Sos: 10 dkg boczku wędzonego(...)pęczka natki pietruszki sól, pieprz *** Na patelni wytapiamy drobno pokrojony boczek wędzony, a gdy się zrumieni przekładamy na talerz *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, namoczoną oraz odciśniętą bułkę, przeciśnięty czosnek i przyprawy –do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Z masy mięsnej formujemy kulki i obtaczamy je w mące *** *** Klopsiki obsmażamy z każdej strony
Blog z Apetytemstożkowa 2 główki, jajka 5 sztuk "L", sól 1,5 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżeczka, przyprawa w płynie 2 łyżeczki, olej rzepakowy 2 łyżki, tarta bułka 1 szklanka, mąka pszenna 1/2 szklanki, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba Młodą kapustę stożkową (poza sezonem kupuję stożkową młodą) przekroić wzdłuż głąba, głąb musi być, by trzymać przekrojoną kapustę(...)odciekła dobrze z wody. W misce roztrzepać rózgą dokładnie jajka, sól, przyprawę w płynie, paprykę słodką, pieprz mielony, olej rzepakowy (olej trzyma lepiej panierkę) , w drugiej misce wymieszać bułkę tartą z mąką pszenną. Kapustę z durszlaka maczać w jajku, dłońmi uformować kapustę i z każdej strony w panierce obtoczyć, kłaść na gorący olej rzepakowy i na średnim ogniu (za duży
W Mojej Kuchni LubięZobacz, jak przygotować ziemniaczane kuleczki. SKŁADNIKI: 500 g ugotowanych ziemniaków 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 20 g tartego parmezanu lub ewentualnie tartego sera cheddar 2 łyżki bułki tartej 1 jajko sól, pieprz i słodka papryka do smaku (zamiast nich możesz użyć gotowej mieszanki przypraw do dań z ziemniaków) olej do smażenia WYKONANIE: Ugotowane ziemniaki zmiel na gładką(...)Jeśli więc ciasto na kuleczki po wymieszaniu jest luźne, dodaj porcjami więcej mąki. Z uzyskanej masy formuj kuleczki o średnicy około 3-3,5 cm i obtaczaj je w bułce tartej. Do garnka lub wysokiej patelni wlej olej. Powinno go być na tyle dużo, by kulki mogły w nim swobodnie pływać. Dzięki temu nie będzie potrzeby przewracania ich na drugą
Rozdomowionaszkl. mąki 1 margaryna 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1/2 szkl. cukru 2 łyżki śmietany Dodatkowo 2 kg jabłek cukier waniliowy 1/2 szkl. cukru 2 łyżki bułki tartej Przygotowanie Składniki na ciasto zagnieść, włożyć na pół godz. do lodówki. 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć blachę, ponakłuwać i wstawić do nagrzanego piekarnika(...)jabłek zetrzeć na tarce, dodać cukier waniliowy,1/2 szkl. cukru – podsmażyć, żeby jabłka się trochę rozleciały, na koniec dodać 2 łyżki bułki tartej, wymieszać. Na podpieczony spód ciasta wyłożyć uprażone jabłka, rozwałkować resztę ciasta i wstawić do piekarnika 180 st. na 45 min. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem. Autor przepisu: Agnieszka Artykuł Tradycyjny jabłecznik pochodzi z serwisu
Wasze PrzepisyProste w wykonaniu i wyraziste w smaku danie jednogarnkowe, którym spokojnie naje się cała rodzina. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Składniki: Klopsiki: 500g mielonego mięsa wieprzowego 1 czerstwa bułka namoczona w mleku 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra mąka do obtoczenia klopsików olej do smażenia Dodatkowo: 200g makaronu tagliatelle kawałek pora (ok 10 cm) pół(...)dente według przepisu na opakowaniu *** *** Pora dokładnie myjemy i kroimy w cienkie półplasterki *** *** Sery ścieramy na tarce lub drobno kroimy *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, namoczoną oraz odciśniętą bułkę i przyprawy –do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Z masy mięsnej formujemy kulki i obtaczamy je w mące *** *** Klopsiki obsmażamy z każde strony na rozgrzanym oleju
Blog z ApetytemKUPISZ MAKARONY KOPCZA ROSÓŁ Z PULPECIKAMI – WŁOSKA ZUPA ŚLUBNA PRZYGOTOWANIE: 40 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI KLOPSIKI: – 400-500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego – 1/2 szklanki bułki tartej – 1/3 szklanki tartego parmezanu – 1 jajko – 3-4 łyżki drobno posiekanej świeżej natki pietruszki – 1 łyżeczka soli – 1/2 łyżeczki pieprzu – olej lub oliwa(...)domowego rosołu lub bulionu – 1 mała cebula – 3 ząbki czosnku – sól i pieprz do smaku – świeża pietruszka do podania PRZYGOTOWANIE: KLOPSIKI: Do miski dodaj mięso, bułkę tartą, parmezan, jajko oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i z masy mięsnej przygotuj małe klopsiki mięsne. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i smaż klopsiki, aż się przyrumienią z każdej
nietylkopasta.plporcje Do przygotowania zrazów będą Ci potrzebne: 150g pieczarek, łyżeczka masła klarowanego, 2 cebule, 150g kaszy gryczanej, jajko, 2 łyżki mąki pszennej, 2-3 łyżki oleju rzepakowego, bułka tarta do obtoczenia, sól i pieprz do smaku. 1. Pieczarki oczyść i opłucz, zalej je wodą w garnku i lekko obgotuj, po czym odcedź, ale zachowaj wywar. 2. Przestudzone grzyby i cebulę(...)chłodnej kaszy dodaj jajko i stopniowo tyle mąki, aby masa dała się formować, dopraw solą i pieprzem. 6. Uformuj kotleciki z farszem grzybowym w środku, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor
Z notatnika dietetykabyć kupny lub wcześniej upieczony 6-7 bananów dojrzałych 3-4 świeże figi posiekana czekolada a jeszcze lepiej garść posiekanej drobno mieszanki studenckiej orzechów z belgijską czekoladą grubo mielona bułka tarta Jak zrobić ekspresowe ciasto bananowe: W tortownicy lub w formie na tartę układamy blat biszkoptu. Banany obieramy ze skórek i w całości układamy na biszkopcie dookoła, jeden przy drugim(...)cały biszkopt zapełniony był bananami. Figi kroimy w ćwiartki lub ósemki i układamy pomiędzy bananami. Teraz wierzch posypujemy bułką tartą i posiekaną czekoladą z orzechami. Pieczemy 45 min w 200 stopniach. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki – najlepsze następnego dnia. Artykuł Szybkie ciasto bananowe z figami i czekoladą pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie
Dorota Smakujedynię, postanowiłam dodać do nich trochę zblendowanej upieczonej dyni. To urozmaicenie zdecydowanie wyszło temu daniu na plus. Oczywiście jak są leniwe, to nie może też zabraknąć zrumienionej tartej bułki z roztopionym masłem. Natomiast, żeby podkreślić trochę jesienny klimat związany z dynią, dorzuciłam tu jeszcze cynamon. Dynia bardzo się lubi z korzennymi przyprawami w słodkich daniach, więc tutaj też nie mogło(...)być inaczej. Pierogi leniwe na blogu Na blogu znajdziesz też te klasyczne przepisy na leniwe: klasyczne leniwe pierogi leniwe pierogi z bułka i owocami Więcej inspiracji na moim Instagramie Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/ . Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło. KLIKNIJ I CZYTAJ
Kulinarne przygody Gatityczosnkiem, solą i pieprzem, a po wypełnieniu nim naleśników formowałam i obtaczałam je w panierce z mąki, jajka i panko. Panierka z panko różni się smakiem od panierki z bułki tartej i w tych krokietach sprawdza się fenomenalnie. Krokiety smażyłam na oleju, na złoty kolor z obu stron i tak przygotowane serwowałam bez dodatków, gdyż według mnie takowych nie potrzebują(...)wiedzieć robiąc krokiety z ricottą i szpinakiem. Naleśniki smażyłam na patelni do naleśników o średnicy 24-ch centymetrów. Z podanych ilości składników uzyskałam 8 sztuk naleśników. Panko zastąpić można bułką tartą. Mrożony szpinak przed usmażeniem jedynie chwilkę rozmroziłam. Wyjęłam go z zamrażalnika na około 30 minut przed smażeniem. Szpinak można całkowicie rozmrozić bądź użyć wyjętego bezpośrednio z zamrażalnika. Ten wyjęty
MeCooksszczypta soli 150 g cukru 3 łyżki oleju 160 g mąki pszennej 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: 1 łyżka masła i 2 łyżki bułki tartej Jajka rozdzielamy, do misy miksera wlewamy białka i dodajemy szczyptę soli. Miksujemy do ubicia stabilnej piany. Następnie po troszeczku dodajemy cukier i dalej miksujemy. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy(...)pieczenia i mieszamy delikatnie w jedną stronę (to podobno ważne i wolę nie sprawdzać co się stanie jeśli będziemy zmieniać kierunki mieszania). Blaszkę smarujemy masłem i obsypujemy delikatnie bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 170 ° C w opcji góra/dół. Masę wylewamy do wysmarowanej blaszki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt jest upieczony
Emskie Smakiłyżki oleju rzepakowego. Do przygotowania kotlecików będą Ci potrzebne: puszka białej fasoli, jajko, szczypta kurkumy, 1/2 łyżeczki curry, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku, tarta bułka do obtoczenia kotlecików, 2 łyżki oleju rzepakowego. 1. Warzywa i pieczarki oczyść i płucz. 2. Cukinię pokrój w zapałkę, papryki w paski, a pieczarki w plasterki. 3. Cebulę, czosnek i chili(...)dopraw sosem sojowym i pieprzem, po czym wszystko wymieszaj. 6. Fasolę osącz z zalewy, rozgnieć widelcem, wymieszaj z jajkiem i przyprawami. 7. Uformuj małe kotleciki, obtocz je w tartej bułce i usmaż na rumiano na rozgrzanym oleju. 8. Gotowe kotleciki dodaj do makaronu i posyp szczypiorkiem
Z notatnika dietetykaoczywiście ulubioną surówką. U mnie surówka włoska z tego (klik) przepisu. Polecam! Składniki: ok 500g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego 1 jajko 1 czerstwa bułka namoczona w mleku 1 cebula 2 ogórki kiszone 10dkg boczku wędzonego Przyprawy do mięsa: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, majeranek liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego 2-3 łyżki musztardy(...)czerwonego wina (wytrawnego lub pół wytrawnego) 1 szklanka bulionu 2 łyżki słodkiej śmietanki 30 lub 36% olej do smażenia *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz przyprawy do smaku *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na maśle *** *** Ogórki i boczek wędzony kroimy w kostkę *** *** Masę mięsną dzielmy na 6 części i każdą
Blog z ApetytemMASA: * białka – 5 szt * sól – 1 szczypta * cukier – 1 szkl * budyń śmietankowy bez cukru – 2 op * śmietana kwaśna 18% – 660 g * bułka tarta – 2 łyżki * śliwki – 1 kg * borówki – 250 g DODATKOWO: * budyń śmietankowy do posypania śliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do miski wkładamy mąkę i zimne masło ( starte na tarce ),mieszamy. Dodajemy proszek(...)ubijamy ze szczyptą soli, w trakcie ubijania stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy 2 budynie śmietankowe ( bez cukru ) i miksujemy chwilę do połączenia się. Dodajemy śmietany 18%, mieszamy. Upieczone ciasto posypujemy bułką tartą. Śliwki przekrawamy na pół i układamy skórką do dołu. Posypujemy budyniem śmietankowym. Wylewamy masę, rozsmarowujemy. Posypujemy borówkami. Wyciągamy ciasto z zamrażarki, ścieramy na tarce i posypujemy górę ciasta. Pieczemy
Ostra na Słodko