przygotować niemalże każde danie lub ciasto. Najczęściej jednak spotkamy w naszych kuchniach mąkę pszenną, która jest najbardziej uniwersalna i używana do wielu zastosowań, takich jak kluski, pierogi, naleśniki, ciasta, bułki, chleb. Mąka pszenna ma wiele typów np. 450, 500, 550, 650, 750, 2000, które różnią się stopniem przemiału i zawartością substancji mineralnych. Oprócz mąki pszennej często spotkamy też mąkę żytnią(...)która jest ciemniejsza i ma charakterystyczny smak. Mąka żytnia jest dobra do wypieku chleba na zakwasie, bułek, ciast i placków. Trzecim rodzajem mąki, który spotkamy coraz częściej w kuchennych szafkach, jest mąka orkiszowa, która jest uważana za zdrowszą i łatwiej strawialną od pszennej. Którą mąkę powinniśmy mieć zawsze pod ręką? To zależy głównie od tego, co lubimy piec i jeść
Marcepanowa kuchniaTrochę oszukania pizza na szybko dla małych maruderek 😊 Wykonanie - 15 minut i na talerzu. Smak - całkiem, całkiem.... Składniki: bułka, może być czerstwa, lub chleb tostowy masło koncentrat pomidorowy ulubiony ser Wykonanie: Bułkę pokroić na kromki. Posmarować cienką warstwą masła - pokryć cały wierzch. Na masło nałożyć cienką warstwę koncentratu pomidorowego. Ser - pokrojony, w plastrach, w dowolnej ilości. Zapiec 10 minut
Ze smakiem bez glutenuTradycyjnie polski przepis na pulpety wieprzowe w sosie koperkowym. Nasze pulpeciki wyróżnia delikatne, mięciutkie i pachnące mięso bez dodatku mąki, bułki tartej i jajka. Ich smak idealnie podkręca domowy, kremowy sos ze świeżego koperku na bazie bulionu i mleka. Warto również podkreślić, że zmniejszyliśmy ilość kalorii pulpetów, nie smażąc ich wstępnie, ale gotując bezpośrednio w bulionie, a następnie dusząc(...)Kluczowe jest też z pewnością to, że w tym przepisie na sos koperkowy nie zawiera śmietany oraz zasmażki z mąki pszennej. To, w połączeniu z pulpetami, które są bez bułki i mąki, sprawia, że cały przepis jest bezglutenowy. Przepis możesz ten z powodzeniem dostosować do dań bezmlecznych oraz wegańskich. W jaki sposób? Po prostu gdy wybierzesz już wegański zamiennik mięsa
Kuchnia Na Wypasiesprawnie, a wyglądają i smakują naprawdę wybornie. Polecam! Składniki: ok 1 kg mięsa mielonego (u mnie mięso wołowe, ale można użyć wieprzowego) 2 jajka 2 łyżki bułki tartej przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra, gałka muszkatołowa + ulubione zioła ziele angielskie, liść laurowy 20dkg pieczarek 1 cebula 1 szklanka czerwonego wina – wytrawnego lub półwytrawnego 1 szklanka bulionu(...)Przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju *** *** Po przestudzeniu wszystko drobno siekamy *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą oraz przyprawy – do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Przyprawione mięso dzielimy na około 8-9 porcji. Każdą część rozpłaszczamy dłonią na płaski placek *** *** Na mięsie układamy po około 2 łyżki farszu
Blog z ApetytemSkładniki: 1 kapusta 1 kg mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo – wołowego 2 cebule 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki posiekanej zieleniny np. natka pietruszki, koperek, szczypiorek 0,5 szkl bułki tartej sól pieprz łyżeczka oregano 2 liście laurowe 5 szt ziela angielskiego 1 litr bulionu 150g koncentratu pomidorowego Jak zrobić gołąbki bez ryżu: Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, wyciąć głąb(...)osolonym wrzątku). Wystudzić. Zobacz wpis krok po kroku Jak sparzyć kapustę na gołąbki . Mięso mielone dobrze wyrobić z startą na tarce cebulą i czosnkiem, zieleniną, bułką tartą i przyprawami. Na dnie dużego garnka rozłożyć pozostałe, małe, środkowe liście kapusty, ziele angielskie i liście laurowe. W duże, sparzone liście kapusty, zawijać porcje mięsa (ok 2 łyżki), zawijać boki liści do środka
Dorota Smakujemięsa mielonego (szynka, łopatka) 1 niepełna szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 jajka sól, pieprz opcjonalnie majeranek bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso, ugotowaną kaszę, jajka, sól i pieprz umieścić w misce. 2. Cebulę posiekać, zarumienić na oleju, dodać do reszty składników. Dodać(...)również zmiażdżone ząbki czosnku. 3. Wszystko dokładnie połączyć, uformować kotlety (u mnie 10 sztuk z tych propozycji), obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron na rumiano. 4. Podawać wedle uznania. Smacznego
Kuchnia domowa Aniboczku 100 g wątróbki drobiowej 100 g pieczarek 1 średnia cebula 3-4 grzyby suszone opcjonalnie 2 jajka 1 sucha bułka 2 liście laurowe 4 kulki ziela angieslkiego sól, pieprz do smaku 1 duża szczypta gałki muszkatołowej Instrukcje Pierś z indyka, wątróbkę oraz boczek z dodatkiem soli(...)grzybów suszonych, liścia laurowego oraz ziela bielskiego gotujemy około 40 minut. Następnie mielimy 3-krotnie lub blendujemy. Bułkę moczymy w wywarze po gotowaniu mięsa, odciskamy i również mielimy. Cebulkę drobno kroimy i przesmażamy na rumiano, mielimy i dodajemy do mięsa. Pieczarki kroimy, przesmażamy i zmielone dodajemy do mięsa. Całość doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i dużą szczyptą gałki muszkatołowej. Przekładamy
To co lubię - gotuję i polecamSzukasz pomysłów na potrawy z kurczakiem, zajrzyj jeszcze do: – Szaszłyki z kurczaka z suszonymi pomidorami – Kurczak w sosie pomidorowym – Makaron z kurczakiem dijon – Domowy kebab w bułce – Kurczak słodko-kwaśny – Potrawka z kurczaka ze smażoną fetą – Kurczak w czerwonym winie – Kurczak w sosie musztardowym – Kurczak w sosie dijon – Kurczak z papryką(...)papryki – 1 łyżeczka czosnku granulowanego – 1 łyżeczka pieprzu – 1 łyżeczka soli – 1 łyżeczka ostrej papryki Składniki panierka: – 6 łyżek mąki pszennej – 8 łyżek bułki tartej lub panko – 1 łyżeczka wędzonej papryki – 1 łyżeczka czosnku granulowanego – 1 łyżeczka pieprzu – 1 łyżeczka soli – 1 łyżeczka ostrej papryki Składniki
nietylkopasta.plSkładniki: 700 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 700 g mięsa mieszanego z rosołu (bez kości) 2 ugotowane marchewki 2 bułki 1 litr mleka 3,2% 1 duża cebula 5 łyżek oleju 3 jajka 1 łyżka musztardy sarepskiej 5 ząbków czosnku 1 kostka smalcu wieprzowego 5 łyżek mąki sól, pieprz Przygotowanie(...)Bułki moczymy w mleku, odciskamy i razem z mięsem i marchewkami z rosołu mielimy na średnich oczkach. Dodajemy surowe mięso mielone. Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do mięs z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wbijamy jajka, dodajemy musztardę i wyrabiamy mięso, dobrze je napowietrzając przez wyrabianie ręką. Masę do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety i obtaczamy
R'n'G Kitchensobie swoje zdanie. KROKIETY ZIEMNIACZANE Z AIR FRYER Składniki: 500g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 3 łyżki mąki 2 szczypty soli 2 szczypty czosnku granulowanego 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki bułka tarta oliwa w spreyu Jak zrobić krokiety ziemniaczane z air fryer Zaczynamy od przeciśnięcia ziemniaków przez praskę. Następnie do ziemniaków wbijamy jajko, dodajemy mąkę i przyprawy. Potem mieszamy wszystko(...)zagniatamy delikatne, miękkie ciasto ziemniaczane. W kolejnym kroku odrywamy kawałki ciasta i formujemy płaskie, podłużne krokieciki. Następnie krokiety obtaczamy w bułce tartej. Finalnie krokiety układamy w pojemniku air fryer i wierzch ich spryskujemy oliwa w spreyu. Pieczemy 10 min w 200 stopniach. Artykuł Krokiety ziemniaczane z air fryer pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie
Dorota SmakujeDzisiaj chciałabym podzielić się przepisem na pyszną zapiekankę z czerstwych bułek, czyli bread pudding. To idealne danie na śniadanie lub deser, które można przygotować z wykorzystaniem resztek starego pieczywa. W moim przypadku postanowiłam użyć szafranowych bułeczek , które trochę wyschły w zamrażalce. Ale nic to! Nie przeszkodziło mi to w stworzeniu wyjątkowego i smacznego bread pudding. Aby rozpocząć, przede wszystkim musisz(...)przygotować składniki. Potrzebujesz czerstwych bułek, które pokroisz na kawałki. Możesz użyć różnego rodzaju pieczywa – od bagietek po kajzerki . Ja polecam wykorzystać drożdżówki, które już trochę zestarzały. Ja wykorzystałam szafranowe bułeczki, które trochę mi się zeschły w zamrażalce. Często mrożę wszelkie drożdżowe wypieki, a potem o nich zapominam. Ale nie wyrzucam ich tylko przyrządzam z nich zapiekankę na słodko. Następnie
codojedzeniamięso schabowe 300 g żółty ser 450-500 g pieczarki Panierka 3 szt jajka 2,5 szklanki bułka tarta 1 szt cebula sól i pieprz Instrukcje Zaczynamy od dokładnego umycia mięsa, suszenia, a następnie delikatnego rozbicia tłuczkiem do mięsa. Każdy kawałek przyprawiamy odrobiną soli, aby uwypuklić smak. Następnie jajko ubijamy(...)pomocą widelca. Kotlety maczamy w jajku, a potem w bułce tartej, co nadaje im chrupkości. Smażymy je na rozgrzanej patelni w oleju, dbając o równomierne przyrumienienie z każdej strony. W międzyczasie, pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na grubsze kawałki, a cebulę w cienkie półksiężyce. Na patelni podsmażamy cebulę, dodając do niej pieczarki. Dusimy do miękkości. Tuż przed końcem, przyprawiamy kotlety
ale PysznieSkładniki: olej rzepakowy 7 łyżek, wołowina mielona 70 dag, przyprawa do wołowiny 1/2 opakowania, pieprz mielony 1 łyżeczka, przyprawa w płynie 2 łyżeczki, jajka 2 sztuki "M", bułka pszenna do moczenia w wodzie 1 sztuka, cebula 1 sztuka większa, mąka pszenna 3 łyżki, woda 1 litr, podgrzybki suszone 5 dag zmielone, liść laurowy 1 sztuka, ziele angielskie 2 sztuki, woda(...)sól do smaku Mielone mięso z wołowiny w misce dobrze ręką wyrobić na kleistą masę z jajkami, posiekaną cebulą, przyprawą do mięsa z wołowiny, pieprzem mielonym, przyprawą w płynie, bułką odciśniętą z wody, mąką pszenną. Do urządzenia wlać olej, zwilżonymi dłońmi formować z części mięsa nie duże kotleciki i wkładać do misy, zamknąć pokrywę, program pieczenie 160 C, 50 minut
W Mojej Kuchni LubięSKŁADNIKI : 8 pałek z kurczaka sól słodka i ostra papryka do smaku tymianek, oregano - odrobina czosnek suszony 3 łyżki ostrego ketchupu 2 jajka + trochę mleka bułka tarta 50 g masła PRZYGOTOWANIE : Umyte pałki z kurczaka przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Następnie panierujemy w rozmąconych jajkach z mlekiem i bułce tartej. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Kulinarne Fantazje Mariolimnie żółta favita) 50 g serka kanapkowego śmietankowego, typu Almette 1-2 łyżki posiekanego koperku 1 mały ząbek czosnku mielona papryka słodka i ostra pieprz Grzanki: 5 kromek bułki wrocławskiej lub bagietki typu francuskiego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki oliwy Sos: 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 1 łyżeczka(...)musztardy sól, pieprz Bułkę wrocławską lub bagietkę kroimy na plasterki, a te z kolei w kostkę. W miseczce łączymy oliwę z sosem sojowym, ziołami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszanką tę łączymy z kostkami chleba. Grzanki rumienimy na rozgrzanej patelni lub rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15 minut
Smaki Na Talerzu