bułki - 33926 przepisów (strona:566/2262)

Jak zrobić mega duże kotlety schabowe 162

desce i rozbiciu. Zapraszam po przepis krok po kroku :))     Składniki na dwa kotlety: ok 12-15cm schabu w kawałku 1 szklanka mąki 2 jajka 1 szklanka bułki tartej sól, pieprz olej do smażenia     *** Schab kroimy na pół aby powstały dwa bardzo grube plastry *** *** Każdy plaster nacinamy przez środek, tak na 3/4 głębokości, uważając(...)spożywczą *** *** Cienko rozbijamy *** *** Przyprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem (możemy też dodać inne ulubione przyprawy) *** *** Kotlety obtaczamy najpierw w mące *** *** Następnie w rozbełtanych jajkach *** *** A na końcu w bułce tartej *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy na nim pierwszy kotlet *** *** Zmniejszamy moc palnika do średniej i smażymy mięso z dwóch stron na rumiano *** *** Tak samo postępujemy z drugim kotletem

Blog z Apetytem
Pomysł Na Obiad - Kotlety W Panierce Z Parmezanem Oraz Szybki Sos Pieczarkowy 66

łyżki masła sól, pieprz, natka pietruszki masło klarowane do smażenia bądź olej  ewent. 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Kotlety z indyki: 3 sznycle z indyka na panierkę potrzebujemy bułkę tartą, mąkę kukurydzianą i 2 łyżki startego parmezanu     Przygotowanie sosu pieczarkowego 1. Na tłuszczu przesmażamy cebulkę razem z czosnkiem, następnie dodajemy pokrojone pieczarki, obsypujemy je solą i pieprzem, smażymy(...)łyżeczki mąki ziemniaczanej. Kotlety z panierce 2. Kotlety rozbijamy i oprószamy dowolnymi swoimi ulubionymi przyprawami (u mnie to jest zawsze papryka słodka, czosnek, sól, pieprz oraz kurkuma) 3. Bułkę tartą mieszamy z mąką kukurydzianą i parmezanem, obtaczamy w niej i w jajku kotlety i smażymy. Podajemy z ziemniakami, kluskami lub kopytkami. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Kotlety z piersi kurczaka w air fryer 92

zmianę z tradycyjną. PRZEPIS KOTLETY Z PIERSI KURCZAKA W AIR FRYER Składniki: 500g piersi indyka sól himalajska 2 jajka 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka pieprzu 1 szkl bułki tartej olej roślinny Jak zrobić kotlety z piersi kurczaka w air fryer: Najpierw mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie mięso kroimy w plastry. Delikatnie rozbijamy mięso, by kotlety nie były(...)grube. Potem plastry mięsa oprószamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym. W kolejnym kroku kotlety obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej lekko ją dociskając do mięsa. Finalnie kotlety układamy w pojemniku air fryer i spryskujemy olejem. Włączamy pieczenie w 180 stopniach na 20 minut. W połowie czasu pieczenia kotlety przekręcamy na drugą stronę. Artykuł Kotlety z piersi kurczaka w air fryer

Dorota Smakuje
Mini hamburgerki 309

rozpłaszczyć na kotleciki wielkości bułeczek. Usmażyć na odrobinie tłuszczu z obu stron na rumiano. 2. Pod koniec smażenia na każdym kotleciku położyć plaster sera, aby się roztopił. 3. Bułki przekroić na połówki i podgrzać na patelni lub w opiekaczu do chleba. 4. Spód bułeczek posmarować musztardą. Następnie wyłożyć rukolę, usmażone mięso z serem, 2 plasterki ogórka i palsterek pomidora. Górę(...)bułki posmarować ketchupem i przykryć burgera. 5. W bułeczki wbić wykałaczki, nabić po listku bazylii i połówkę pomidorka koktajlowego do dekoracji. Artykuł Mini hamburgerki pochodzi z serwisu alledobre.pl

Alle Dobre!
KLOPSY RYBNE Z DORSZA 60

Składniki: 1 kg filetów z dorsza (ja miałam mrożone) 1 marchewka 1 pietruszka 2 średnie cebule łyżka masła sól pieprz majeranek 1 jajko 1 kajzerka olej natka koperek bułka tarta Wykonanie: Na patelni, na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojone cebule, po chwili dodajemy startą na małych oczkach marchewkę i pietruszkę. Chwilę smażymy całość. Kajzerkę namaczamy w mleku lub wodzie(...)jajko, zawartość patelni, zieleninę (koperek i natkę) oraz przyprawy: sól, pieprz i majeranek. Wyrabiamy. Wstawiamy do lodówki na około 1 h. Następnie formujemy średniej wielkości klopsiki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką

Walijskie Pichcenie
Przepis na włoskie kanapki z wołowiną 72

łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki czosnku w proszku 1 wołowa pieczeń z udźca lub łopatki około 1,4-1,8 kg 12 włoskich bułek przekrojonych na pół Instrukcje W misce wymieszaj pierwsze 7 składników. Umieść pieczeń w wolnowarze o pojemności 4,7-5,7 litra. Zalej mieszanką pepperoncini. Gotuj pod przykryciem na niskim(...)miękkie. Wyjmij pieczeń; odstaw do ostygnięcia. Zdejmij tłuszcz z soków z gotowania. Mięso rozdrabnij za pomocą dwóch widelców. Włóż wołowinę i soki z powrotem do wolnowaru; podgrzej. Podawaj na bułkach. Notes Czy można zamrozić kanapki z włoskiej wołowiny? Zamroź ostudzoną, ugotowaną mieszankę wołową w pojemnikach do zamrażania. Do użycia, rozmroź częściowo w lodówce przez noc. Podgrzewaj w rondlu, mieszając

ale Pysznie
Skrzydełka panierowane z air fryer 91

wypróbować! PRZEPIS SKRZYDEŁKA W PANIERCE Z AIR FRYER Składniki: 8 – 10 skrzydełek z kurczaka 1 szklanka jogurtu 0,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 0,5 łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli(...)ostygnięcia. Tak przygotowane skrzydełka zanurzamy w jogurcie i zostawiamy na pół godziny (lub na całą noc) do zamarynowania. W tym czasie mieszamy mąkę z przyprawami, mąka ziemniaczaną i bułką tartą Skrzydełka wyjmujemy z jogurtu i obtaczamy w panierce. Tak przygotowane skrzydełka układamy w pojemniku air fryer i spryskujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez 10 min, przekręcamy skrzydełka na drugą

Dorota Smakuje
Babka zebra z polewą czekoladową 140

łyżki kakao 200 ml wody gazowanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Polewa 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki kremówki 30% Dodatkowo tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta do obsypania formy Wykonanie Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając stopniowo, dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania szklistej masy. Kolejno(...)ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy 3 łyżki kakao a do drugiej 3 łyżki mąki. Mieszamy do połączenia. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Na przemian do formy wykładamy raz jasną, raz ciemną masę. Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia. Polewa

Alle Dobre!
Nie daj się zaskoczyć w kuchni – sprawdź, jakie typu mąki warto mieć pod ręką? 67

przygotować niemalże każde danie lub ciasto. Najczęściej jednak spotkamy w naszych kuchniach mąkę pszenną, która jest najbardziej uniwersalna i używana do wielu zastosowań, takich jak kluski, pierogi, naleśniki, ciasta, bułki, chleb. Mąka pszenna ma wiele typów np. 450, 500, 550, 650, 750, 2000, które różnią się stopniem przemiału i zawartością substancji mineralnych. Oprócz mąki pszennej często spotkamy też mąkę żytnią(...)która jest ciemniejsza i ma charakterystyczny smak. Mąka żytnia jest dobra do wypieku chleba na zakwasie, bułek, ciast i placków. Trzecim rodzajem mąki, który spotkamy coraz częściej w kuchennych szafkach, jest mąka orkiszowa, która jest uważana za zdrowszą i łatwiej strawialną od pszennej. Którą mąkę powinniśmy mieć zawsze pod ręką? To zależy głównie od tego, co lubimy piec i jeść

Marcepanowa kuchnia
Pizzerinki na bułkach 59

Trochę oszukania pizza na szybko dla małych maruderek 😊 Wykonanie - 15 minut i na talerzu. Smak - całkiem, całkiem.... Składniki: bułka, może być czerstwa, lub chleb tostowy masło koncentrat pomidorowy ulubiony ser Wykonanie: Bułkę pokroić na kromki. Posmarować cienką warstwą masła - pokryć cały wierzch. Na masło nałożyć cienką warstwę koncentratu pomidorowego. Ser - pokrojony, w plastrach, w dowolnej ilości. Zapiec 10 minut

Ze smakiem bez glutenu
Pulpety wieprzowe w sosie koperkowym 68

Tradycyjnie polski przepis na pulpety wieprzowe w sosie koperkowym. Nasze pulpeciki wyróżnia delikatne, mięciutkie i pachnące mięso bez dodatku mąki, bułki tartej i jajka. Ich smak idealnie podkręca domowy, kremowy sos ze świeżego koperku na bazie bulionu i mleka. Warto również podkreślić, że zmniejszyliśmy ilość kalorii pulpetów, nie smażąc ich wstępnie, ale gotując bezpośrednio w bulionie, a następnie dusząc(...)Kluczowe jest też z pewnością to, że w tym przepisie na sos koperkowy nie zawiera śmietany oraz zasmażki z mąki pszennej. To, w połączeniu z pulpetami, które są bez bułki i mąki, sprawia, że cały przepis jest bezglutenowy. Przepis możesz ten z powodzeniem dostosować do dań bezmlecznych oraz wegańskich. W jaki sposób? Po prostu gdy wybierzesz już wegański zamiennik mięsa

Kuchnia Na Wypasie
Zraziki dworskie mielone 295

sprawnie, a wyglądają i smakują naprawdę wybornie. Polecam!     Składniki: ok 1 kg mięsa mielonego (u mnie mięso wołowe, ale można użyć wieprzowego) 2 jajka 2 łyżki bułki tartej przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra, gałka muszkatołowa + ulubione zioła ziele angielskie, liść laurowy 20dkg pieczarek 1 cebula 1 szklanka czerwonego wina – wytrawnego lub półwytrawnego 1 szklanka bulionu(...)Przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju *** *** Po przestudzeniu wszystko drobno siekamy *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą oraz przyprawy – do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Przyprawione mięso dzielimy na około 8-9 porcji. Każdą część rozpłaszczamy dłonią na płaski placek *** *** Na mięsie układamy po około 2 łyżki farszu

Blog z Apetytem
Gołąbki bez ryżu 94

Składniki: 1 kapusta 1 kg mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo – wołowego 2 cebule 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki posiekanej zieleniny np. natka pietruszki, koperek, szczypiorek 0,5 szkl bułki tartej sól pieprz łyżeczka oregano 2 liście laurowe 5 szt ziela angielskiego 1 litr bulionu 150g koncentratu pomidorowego Jak zrobić gołąbki bez ryżu: Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, wyciąć głąb(...)osolonym wrzątku). Wystudzić. Zobacz wpis krok po kroku Jak sparzyć kapustę na gołąbki . Mięso mielone dobrze wyrobić z startą na tarce cebulą i czosnkiem, zieleniną, bułką tartą i przyprawami. Na dnie dużego garnka rozłożyć pozostałe, małe, środkowe liście kapusty, ziele angielskie i liście laurowe. W duże, sparzone liście kapusty, zawijać porcje mięsa (ok 2 łyżki), zawijać boki liści do środka

Dorota Smakuje
Podkarpackie hreczanyki, czyli kotlety mielone z kaszą gryczaną 77

mięsa mielonego (szynka, łopatka) 1 niepełna szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 1 cebula  3 ząbki czosnku  2 jajka  sól, pieprz  opcjonalnie majeranek  bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Sposób przygotowania:   1. Mięso, ugotowaną kaszę, jajka, sól i pieprz umieścić w misce.  2. Cebulę posiekać, zarumienić na oleju, dodać do reszty składników. Dodać(...)również zmiażdżone ząbki czosnku.  3. Wszystko dokładnie połączyć, uformować kotlety (u mnie 10 sztuk z tych propozycji), obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron na rumiano.  4. Podawać wedle uznania.  Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pasztet z indyka. 95

boczku 100 g wątróbki drobiowej 100 g pieczarek 1 średnia cebula 3-4 grzyby suszone opcjonalnie 2 jajka 1 sucha bułka 2 liście laurowe 4 kulki ziela angieslkiego sól, pieprz do smaku 1 duża szczypta gałki muszkatołowej Instrukcje Pierś z indyka, wątróbkę oraz boczek z dodatkiem soli(...)grzybów suszonych, liścia laurowego oraz ziela bielskiego gotujemy około 40 minut. Następnie mielimy 3-krotnie lub blendujemy. Bułkę moczymy w wywarze po gotowaniu mięsa, odciskamy i również mielimy. Cebulkę drobno kroimy i przesmażamy na rumiano, mielimy i dodajemy do mięsa. Pieczarki kroimy, przesmażamy i zmielone dodajemy do mięsa. Całość doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i dużą szczyptą gałki muszkatołowej. Przekładamy

To co lubię - gotuję i polecam