bułki - 33926 przepisów (strona:568/2262)

GNOCCHI Z RICOTTĄ, PARMEZANEM I TRUFLĄ 73

Świąt Bożego Narodzenia! Przygotowanie : 20 min       Chłodzenie : 30 min Gotowanie : 30 min. Porcja dla 4 osób : ● 200 g ricotty ● 60 g parmezanu ● 100 g bułki tartej ● 1 jajko ● 1 mała trufla czarna ● 40 g masła ● 2 łyżki oliwy truflowej ● 1 łyżka oliwy z oliwek ● skórka otarta z ½ cytryny bio ● 1 ząbek czosnku ● 2 gałązki tymianku(...)zetrzyj na płatki, odstaw. Przygotuj ciasto na gnocchi. W misce wymieszaj ricottę, jajko, oliwę truflową, starty parmezan, 1 łyżeczkę skórki otartej z cytryny i gałkę muszkatołową. Posól, popieprz, dodaj bułkę tartą, dobrze wymieszaj całość i wstaw na 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Podziel przygotowaną masę na 16 małych porcji, formując gnocchi. Ułóż je w żaroodpornym

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Wigilijna rybka dla dzieci 108

naprawdę szybko i łatwo. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!     Składniki: ok 350g filetów z białej ryby (u mnie dorsz) 1 jajko 2 łyżki kaszy manny (można zastąpić bułką tartą) 1 łyżka soku z cytryny pół łyżeczki soli szczypta pieprzu Panierka: 1 jajko + 2 łyżki mleka 1 szklanka płatków kukurydzianych pół szklanki mąki Dodatkowo: olej do smażenia(...)Rybę myjemy, osuszamy i bardzo drobno siekamy *** *** Przekładamy do miski, dodajemy jajko, kaszkę (lub bułkę tartą), sok z cytryny oraz przyprawy *** *** Dokładnie mieszamy *** *** Płatki kukurydziane przekładamy do malaksera *** *** Mielimy na drobno. Zamiennie płatki można włożyć do woreczka foliowego, zawiązać i potłuc tłuczkiem do mięsa *** *** Przygotowujemy 3 miseczki. Do jednej miski wsypujemy mąkę, do drugiej wbijamy jajko i roztrzepujemy z mlekiem

Blog z Apetytem
Karp w panierce czosnkowej, idealny na Wigilię 102

szczególnie że to prosty i szybki przepis składniki : 1 karp o wadze około 2kg lub 1kg fileta z karpia 4 ząbki czosnku 1/2 kostki masła 3 jajka 2 szklanki bułki tartej sól, pieprz czarny do smaku dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Karpia wypatrosz, oczyść z łusek i podziel na kawałki. Jeśli używasz filetu, masz ten krok(...)obtaczania schabowych. Masło wyjmij z lodówki żeby osiągnęło temperaturę otoczenia i zmiękło. Czosnek wyciśnij praską i wymieszaj z miękkim masłem. Kawałki karpia zanurzaj w jajku i obtaczaj w bułce tartej. Smaż na średnio rozgrzanej patelni w dość głębokim tłuszczu. Natychmiast po zdjęciu z patelni, każdą porcję smaruj cieniutką warstwą czosnkowego masła. Masło pięknie się stopi i wsiąknie w panierkę, nadając

Ogrodnik w podróży
Panierka do ryby smażonej 72

wyzwanie dla wielu osób. Jaka panierka do karpia wigilijnego? W czym obtoczyć rybę do smażenia? Tu się sprawdzi klasyczny, stary Babci przepis na smażoną rybę, mąka, jajko i domowa bułka tarta. W handlu są dostępne różne bułki i gotowe panierki, ale przecież nie o to chodzi, żeby zaśmiecać rybę byle czym. Dobra ryba, czy dobre mięso nie potrzebuje żadnych nowoczesnych

Dieta moja pasja
Roladki z karkówki z farszem a’la pizza pieczarkowa, genialny obiad 86

mała cebula 1 ząbek czosnku 4 plastry sera dowolnego rodzaju ( może być nawet topiony w plastrach ) 4 łyżki ketchupu pikantnego oregano sól, pieprz do smaku dodatkowo: masło do smażenia bułka tarta do obtoczenia 2 roztrzepane jajka olej rzepakowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczarki pokrój, cebulę także, czosnek wyciśnij praską. Podsmaż wszystko na maśle z dodatkiem soli do smaku, aż całość nabierze(...)plaster posmaruj ketchupem. Łyżka na plaster. Połóż farsz pieczarkowy i ser. Dopraw oregano, solą i pieprzem do smaku. Zawiń jak zrazy. Obtocz kolejno, najpierw w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Lekko dociskając, żeby nadać roladkom ładny kształt i mocno zlepić. Czynność powtórz dwukrotnie, to zapobiegnie wyciekom sera. Gotowe roladki schłodź w lodówce około 30 minut do godziny. Następnie usmaż

Ogrodnik w podróży
Kruchy makowiec z jabłkami 72

smalcu 1/2 szklanka cukru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany Mak: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g) 3 białka  3 łyżki bułki tartej Jabłka: 1 kg jabłek masło do obsmażenia cukier wedle uznania Sposób przygotowania: 1. Zrobić kruche ciasto: zimne tłuszcze posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i zagnieść(...)Podzielić na 3 części, schłodzić.  2. Masę makową wymieszać z bułką tartą, ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z masą makową.  3. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. W rondlu roztopić masło, dodać jabłka i smażyć do odparowania nadmiaru soku. Można posłodzić, ale nie jest to konieczne.  4. Ciasto wyłoży warstwami do blaszki wyłożonej

Kuchnia domowa Ani
Staropolskie ciasto z orzechami 72

margaryny 2 żółtka 20 dag mąki pszennej 2 łyżki zimnej wody Warstwa orzechowa: 30 dag mielonych orzechów włoskich 20 dag cukru pudru 6 jajek 2 białka 1 łyżka tartej bułki 1 niepełna szklanka rodzynek - można pominąć Sposób przygotowania: 1. Składniki na kruche ciasto zagnieść, podzielić na dwie części (wielkości 2/3 i 1/3), większą część wyłożyć na blaszkę.  2. Żółtka(...)utrzeć z cukrem pudrem, dodać zmielone orzechy. Białka ubić, dodać do masy orzechowej, a na koniec dodać bułkę tartą i rodzynki, delikatnie wymieszać.  3. Masę orzechową wyłożyć na wyłożony wcześniej spód. Drugą część kruchego ciasta rowałkować, wyłożyć na orzechy, lekko docisnąć.  4. Piec w 180*C przez około 40 minut.  Smacznego

Kuchnia domowa Ani
PIEROŻKI Z CIASTA PARZONEGO Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 79

zamrozić, po czym odgrzać w piekarniku - będą idealne!  Składniki na ciasto: (na 23 szt) 1 szkl. mleka 1 szkl. mąki łyżka masła szczypta soli Do panierowania :  jajka bułka tarta szczypta soli Na farsz: Ugotowana kapusta kiszona (wcześniej drobno pokrojona) z liściem laurowym i zielem ang. 1 cebula podsmażona na oleju wraz z  ok. 250 g drobno pokrojonych(...)ostygnięcia. Ciasto rozwałkować cienko podsypując odrobiną mąki. Wycinać kółka - ja korzystałam z kubka. Do środka nakładać łyżeczkę farszu. Zlepić jak tradycyjne pierogi. Obtoczyć w rozkłóconym jajku (lekko posolonym) i bułce tartej. Jeśli nie liczymy kalorii, możemy panierować 2x, panierka lepiej się wtedy trzyma. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia

Walijskie Pichcenie
Ryba po grecku 523

myślę że warto i to nie tylko z okazji świąt. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Rybę po grecku: 800 g filetu z morszczuka (może być mintaj, dorsz) 3 jajka bułka tarta i mąka do panierki 5 marchewek (około 600 g) 2 cebule 2 pietruszki 1/2 niedużego selera kawałek pora (około 10 cm) 5 łyżek koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe(...)proszku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ryby po grecku: Filety osuszyć, pokroić na mniejsze porcje, oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i przełożyć na talerz do przestudzenia. Cebule obrać, pokroić w półplasterki

Danka Pichci
Strucla jabłkowa: tradycyjny przepis na apfelstrudel 53

składników, które są łatwo dostępne w większości sklepów spożywczych. Składniki: 500 g ciasta filo lub ciasta strudlowego 5 dużych jabłek (najlepiej gatunku Golden Delicious) 100 g masła 100 g bułki tartej 100 g cukru 1 łyżeczka cynamonu Sok z 1 cytryny 50 g posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Oto instrukcja, jak zrobić apfelstrudel: Na początek, obierz jabłka, usuń gniazda(...)zapobiec zmianie koloru. W garnku roztop masło, a następnie dodaj pokrojone jabłka, cukier i cynamon. Smaż jabłka na średnim ogniu przez około 5-7 minut, aż zmiękną. Dodaj bułkę tartą i, jeśli lubisz, posiekane orzechy włoskie do jabłek. Całość dokładnie wymieszaj. Rozłóż arkusz ciasta strudlowego na płaskiej powierzchni i delikatnie rozciągnij go, aż będzie cienki i przezroczysty. Na środek ciasta

Ania i Marcin gotują
Uszka z grzybami 82

łyżki) Farsz grzybowy: 600 ml wody 100 g suszonych grzybów leśnych 100 g cebuli 2 łyżki masła 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczka mielonego pieprzu 1 listek laurowy 2 łyżki bułki tartej (10 g) Dodatkowo: woda oraz sól do ugotowania uszek Uszka z grzybami Jak zrobić uszka z grzybami. Przygotowanie farszu grzybowego. Przygotowanie uszek zaczynamy od zrobienia farszu grzybowego. Do miseczki(...)sól, listek laurowy i często mieszając smażyć na małym ogniu przez 5 minut. Kolejno, zdjąć z ognia, wystudzić wyjąć listek laurowy i posiekać. Do posiekanych z cebulą grzybów dodać bułkę tartą, wymieszać i wstawić do lodówki na 30 minut. Przygotowanie ciasta na uszka. Przygotowanie ciasta na uszka zaczynamy od przesiania mąki pszennej. Przesianą mąkę wsypać do miski, dodać olej

MeCooks
w sosie pieczarkowym kotlety mielone z łopatki... 74

mielony 1 łyżeczka, woda 4 szklanki, śmietana 12% gęsta 100 gram, mąka pszenna 2 łyżki, natka pietruszki mielona łopatka 1 kg, jajka 2 sztuki "L", cebula 1 sztuka większa, bułka do moczenia 1 sztuka, pieprz mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, sól 2 łyżeczki, mąka do obtaczania - ile potrzeba, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba Świeże pieczarki obrać(...)Wsypać kucharka, pieprz mielony, sól, wlać wodę, dodać mąkę wymieszaną ze śmietaną, mieszać rózgą do zagęszczenia sosu, na koniec wsypać posiekaną pietruszkę. Mielone mięso dokładnie wyrobić z posiekaną cebulą, bułką odciśniętą z wody, pieprzem mielonym, solą, kucharkiem, jajkami na kleistą masę. Formować okrągłe kotlety i obsypać je mąką, kłaść na gorący olej, delikatnie spłaszczyć i smażyć na rumiano z każdej

W Mojej Kuchni Lubię
Orzechowo Kokosowe Ciasto z Jabłkami 71

mąka ziemniaczana (1 łyżka) Warstwa orzechowa: jajka (5 szt.) szczypta soli cukier (3/4 szklanki) orzechy włoskie zielone (200 g) mąka pszenna (1 łyżka) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) bułka tarta (4 łyżki) Dekoracja: cukier puder (wedle uznania) Przybory: szpatułka  szklanka 250 ml. mikser waga papier do pieczenia foremka 25x 35 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: Zobacz krok po kroku(...)jednym  żółtka. Gdy składniki się połączą wyłączamy mikser i teraz będziemy mieszać szpatułką.  W miseczce mieszamy zmielone orzechy włoskie, mąkę pszenną,  proszek do pieczenia i bułkę tartą.  Wsypujemy do masy jajecznej w 2-3 partiach i mieszamy delikatnie.  Masę orzechową przekładamy na kokosową warstwę w foremce. Wyrównujemy.  Krok 5: Góra ciasta i pieczenie

RITA food channel
Kolorowa sałatka ze szpinakiem, jajkiem i halloumi 60

Uwielbiam takie kolorowe sałatki. Wrzucamy swoje ulubione składniki i gotowe. Moja sałatka jest bardzo sycąca i pożywna. Podałam ją z grzankami z bułki. Taką sałatkę może podać na kolację czy nawet na obiad. Sprawdzi się doskonale do śniadaniówki do pracy czy do szkoły. Bardzo polecam. Potrzebujemy: 2 garście świeżego szpinaku 10 dag sera halloumi garść jasnych winogron 2 jajka ugotowane(...)winogrona to przekrawamy je na pół, moje były malutkie. 3. Na talerzu układamy wszystkie składniki sałatki, skrapiamy ją oliwą z suszonych pomidorów i podajemy. Ja podałam z grzankami z bułki. Smacznego życzę

Izabelawkuchni