białka 6 szt, budyń waniliowy bez cukru 2 szt, mąka ziemniaczana 1 łyżka, ekstrakt z wanilii kilka kropel, sól szczypta, dodatkowo: rabarbar 600 g, galaretka truskawkowa (sucha)1 szt, bułka tarta 1,5 łyżki, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać margarynę, żółtka, cukier i wszystko razem posiekać nożem, a następnie(...)ciasto. Podzielić na dwie części, mniejszą część włożyć do zamrażarki a większą do lodówki na 1 godzinę. Ciasto z lodówki rozwałkować na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypać bułką tartą. Rabarbar obrać, umyć, pokroić na małe kawałki, wymieszać z suchą galaretką truskawkową i wyłożyć na spód ciasta. Masa jogurtowa: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać
kulinarne odsłony patiprzede wszystkim smaczne. Na zakończenie, po wkur….sąsiadów, tłuczkiem do mięsa 🙂 zapraszam Cię mój drogi czytelniku — podglądaczu na niedzielny polski obiad. Składniki Mięso Schab Maślana Mąka Jajko Bułka tarta Smalec Masło Sól Pieprz Młoda kapusta Młoda kapusta Smalec Masło Ocet jabłkowy Sól Pieprz Mąka Purée ziemniaczane Ziemniaki Masło Mleko Sól Pieprz Gałka muszkatołowa Przygotowanie Mięso – zacznij dzień wcześniej(...)schowaj na noc, do lodówki. Po drugie rozbij mięso dość mocno. Po trzecie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i rozpuść kawałek smalcu i masła. W międzyczasie kotlety obtocz w mące, jajku, bułce tartej i ostrożnie połóż je na rozgrzaną patelnię i smaż na złoto – brązowy kolor, z dwóch stron. Kapusta Po pierwsze pokrój kapustę na małe kawałki, usuwając oczywiście twardy środek
RafalCookKrążki cebulowe to przepyszna przekąska na imprezy. Każdy je uwielbia, dlatego szybko znikają ze stołu. Składniki 2 duże cebule 2 szklanki mąki 1 łyżeczka papryki słodkiej sól woda mineralna bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie Cebule kroję na mniej więcej centymetrowe krążki i rozdzielam poszczególne pierścienie. Wkładam do miski z wodą i solą (1 łyżeczka) i do lodówki na jakieś(...)jeśli ktoś woli pikantne to ostrej, oraz wodę mineralną (daję na oko). Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Wszystko dokładnie mieszam i maczam cebulę w cieście, oraz panieruję w bułce tartej. Smażę w głębokim oleju, po wyjęciu odsączam na ręczniku papierowym. Autor przepisu: Izabela Artykuł Krążki cebulowe pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisycebuli 3 suszone pomidory w oleju 2 ząbki czosnku 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 kulka mozzarelli / 12 mini mozzarelli bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów 1/2 małej cebuli 3/4 łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki suszonej bazylii pieprz i sól do smaku(...)pół i każdą połówkę pokrój na 6 równych kwardatów. 4. Mięso podziel na 12 równych porcji. 5. W każdą porcję mięsa zawiń mozzarellę i uformuj klopsika. 6. Obtocz w bułce tartej i smaż na złoto. Sos pomidorowy: 1. Pomidory zmiksuj z cebulą, przyprawami i oliwą na gładko. 2. Przelej do rondelka i gotuj przez 10min, aż lekko zgęstnieje. Smacznego! Meatballs
Kuchnia w Słońcu Skąpanapieczenia Na budyń: 2 szklanki mleka 2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy ) 4 łyżki cukru Dodatkowo: około 25 dag truskawek mąka pszenna do posypania stolnicy 2 łyżki bułki tartej Wykonanie pysznej tarty: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto można schłodzić w lodówce. 2. Wałkowanie: Ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, wykładamy(...)tortownicy o średnicy około 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto wałkujemy tak, żeby zrobić brzegi. Nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą. 3. Budyń: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia. Budyń lekko studzimy. Następnie rozsmarowujemy go na cieście. Powinien być ciepły, ale nie gorący
Izabelawkuchnirazem zrobiłam bez podsmażania. Pulpeciki są miękkie i delikatne. Podaję składniki dla dwóch osób Składniki: 300 g. mięsa mielonego z szynki 1/2 cebuli 1 czubata łyżka bułki tartej 1 jajko 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki soli (na początek) na czubku łyżeczki pieprzu Sos: 1 szklanka bulionu 1/2 szklanki śmietanki 30 % 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej(...)pęczek koperku Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Mięso przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulkę, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli trzeba doprawić jeszcze solą i pieprzem. Formować małe pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego. Dłonie można namoczyć w wodzie wtedy mięso nie będzie się kleić. Pulpety
Agusiowe smakołykihomogenizowany lub co można zrobić na obiad z serkiem homogenizowanym, koniecznie zobacz nasz przepis na te pyszne kluseczki! Kluski z serków homogenizowanych , to oczywiście ani tradycyjne kluski leniwe z bułką tartą , ani klasyczne kluski leniwe kładzione , jednak idealnie wpisują się we współczesny trend kulinarny. Dlaczego? Po pierwsze, są bardzo szybkie w przygotowaniu, ponieważ pełen czas wykonania kluseczek wraz z ugotowaniem(...)zrobione z niego kluski wcale niekoniecznie. Dlatego kluski z serka homogenizowanego to elastyczna przyjemność, która zawsze może smakować inaczej. Wystarczy zmienić dodatek, aby dziś cieszyć się kluseczkami z przyrumienioną bułką i masełkiem, a jutro z miodem i dżemem. W każdej wersji są pyszne, podobnie jak nasze świąteczne kluski z makiem lub kluski ruskie z twarogu i mąki ziemniaczanej. Kluski
Kuchnia Na Wypasiekapustę, zachęcam do wypróbowania przepisu, smacznego! Polecam Wam także przepis na klopsiki w młodej kapuście . PRZEPIS NA KLOPSIKI ZAPIEKANE NA MŁODEJ KAPUŚCIE Składniki 400 g mięsa mielonego 2 łyżki bułki tartej 1 jajko sól pieprz 2 ząbki czosnku 1 główka młodej kapusty 1 cebula 1 marchewka 200 ml bulionu 200 g pomidorów z puszki 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki(...)papryki ostrej 100 g tartej mozzarelli kilka gałązek świeżego koperku sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do miseczki przekładamy mięso mielone, dodajemy 2 łyżki bułki tartej, wbijamy jajko, wsypujemy szczyptę soli, pieprzu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie mieszamy. Na płaski talerz przesypujemy odrobinę mąki. Z otrzymanej masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w mące i odkładamy na deskę
Przepiski.plinternecie powielany jest wielokrotnie ten sam przepis i nie jestem w stanie ocenić, kto pierwszy go spisał i opublikował. Klusz – kuchnia podkarpacka Składniki: 400 g ziemniaków 6 łyżek bułki tartej 4 łyżki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki masła 1 cebula natka pietruszki sól pieprz dodatkowo: maślanka, kefir lub kwaśne mleko Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy(...)Cebulę drobno siekamy i smażymy na łyżce masła. Jajko gotujemy i obieramy. Ziemniaki, cebulę i jajko mielimy w maszynce, dodajemy bułkę tartą, mąkę, jajko i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Krótko mieszamy i formujemy małe podłużne kluski. Zagotowujemy wodę, solimy ją lekko, dodajemy łyżkę masła i zmniejszamy ogień. Kluski wkładamy do wody, delikatnie mieszamy i wyjmujemy kiedy tylko
Trzeci talerzmięsa mielonego 1 opakowanie, pieprz mielony 1 łyżeczka, koperek posiekany 1 pęczek, papryka ostra 1łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, do pieczeni mąka pszenna 4 łyżki, olej rzepakowy do posmarowania, bułka tarta do obsypania 1 łyżka Mielone mięso dokładnie wyrobić z ugotowanym ryżem, posiekanym koperkiem i cebulą, jajkiem, przyprawą do mięsa mielonego, papryką ostrą, pieprzem mielonym, odłożyć część mięsa na pieczeń(...)miski, dodać mąkę i jeszcze raz dokładnie wyrobić. Foremka silikonowa 17 cm , posmarować olejem i obsypać tartą bułką. Mięso włożyć do foremki dociskając do dna foremki, wygładzić wierzch pieczeni. Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 45 minut, następnie na termoobiegu piec w 160C z 10 minut, dobrze pieczeń wystudzić. Pieczeń postawić górą na talerzu, zdjąć
W Mojej Kuchni Lubięswoją chrupkość i świeżość. placki z halloumi Przepis na placki z halloumi Składniki na placki z halloumi 200 g halloumi 1 niewielka cukinia 2 marchewki 3 jajka 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki łyżeczka chilli w płatkach pęczek szczypiorku sól, pieprz olej do smażenia Jak zrobić placki z halloumi Cukinię i marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie(...)halloumi zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Gdy cukinia i marchew puszczą sok, odciśnij je i dodaj do startego sera. Wymieszaj razem z cebulą i szczypiorkiem. Dodaj jajka, mąkę, bułkę tartą i pozostałe przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Odstaw masę na około 15 minut, a następnie Z masy uformuj spore placuszki, a następnie smaż
okolicepalnika.plgram Sos Worcestershire 3-5 łyżek Musztarda 1 łyżka Ketchup 1 łyżka Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Przyprawa BBQ do smaku Ser typu amerykańskiego kilka plasterków Bułki Ogórki konserwowe Sałata Przygotowanie Po pierwsze mięso wymieszaj i ugnieć z sosem, musztardą, ketchupem i przyprawami, schowaj do lodówki na kilka godzin, lub na noc. Po drugie podziel mięso(...)obsmaż kotlety z dwóch stron na złoty – brązowy kolor. Po szóste wyłącz grzanie, przykryj patelnię i pozostaw na chwilę, by ser jeszcze lepiej się rozpuścił. W międzyczasie przygotuj bułkę, sałatę i ogórki Na koniec złóż Burgera w całość i oczywiście pożeraj. Zapraszam na mój autorski program na YouTube
RafalCooksalsą z ananasa 1 kg mielonej wieprzowiny starta skórka z 1 limonki i sok z połowy 2 łyżki sosu sojowego 2 posiekane ząbki czosnku 1 strączek ostrej papryczki ½ szklanki bułki tartej lub pokruszonej świeżej kajzerki 2 jajka do posmarowania olej arachidowy albo rzepakowy SALSA 1 ananas garść posiekanej kolendry, pół pęczka szczypiorku 1 posiekana ostra papryczka, szczypta cukru trzcinowego(...)odstawić do lodówki żeby się ochłodziło i przegryzło. Przygotować kotleciki: Mięso przełożyć do miski i dodać skórkę i sok z limonki, sos sojowy, czosnek, posiekaną papryczkę, jajka i bułkę tartą. Składniki dokładnie wymieszać, najlepiej za pomocą rąk (ze względu na ostrą paprykę dobrze użyć rękawiczek) Z mięsa uformować małe kotleciki (formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, lekko spłaszczać), kotleciki
Smaczny zeszytopakowania budyniu waniliowego (w torebkach po 40 g) 100 g cukru (pół szklanki) 1 l mleka Dodatkowo: 500 g rabarbaru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki bułki tartej Przygotowanie Najpierw przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło i smalec siekamy na małe kawałki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mąkę, tłuszcze, jajko, żółtka, cukier(...)część ciasta, która była w lodówce. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut w trybie góra-dół. Następnie wyjmujemy je z piekarnika, posypujemy bułką tartą, wykładamy na nie rabarbar i budyń (może być gorący). Część ciasta, która była w zamrażalniku ścieramy na tarce o dużych oczkach i wykładamy na budyń. Blaszkę z powrotem wkładamy
e-PrzepisyKulinarneDobre, świeże pieczywo każdy uwielbia, no może poza osobami na dietach. Ale nawet osoby na keto swoje bułki mają. Dziś bułki które pracy dużo nie potrzebują, za to smakują obłędnie. Idealne do szkoły, pracy na drugie śniadanie, no idealne bo pracy z nimi minimalna ilość. Polecam gorąco i zapraszam do stołu. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie