bułki - 33426 przepisów (strona:570/2229)

Babka budyniowa o smaku bananowym 52

mąki pszennej - 4 budynie bananowe bez cukru ( po 40g każdy)  - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka octu jabłkowego (można zastąpić sokiem z cytryny) - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy lub papier do pieczenia Wykonanie Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka miksuję z cukrem na puszystą masę (ok. 5-6 minut) do masy wlewam cienką(...)cały czas miksuję. Dodaję stopniowo mąkę przesianą z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Miksuję na wolnych obrotach do połączenia składników. Ciasto przelewam do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą keksówki. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 170 stopniach ( grzałka góra-dół ) około 40 minut, do suchego patyczka. Po przestudzeniu babkę posypuję cukrem pudrem.  Ostudzoną babkę przechowuję

Kuchnia z widokiem na ogród
Pasztet jajeczny z pieczarkami 1234

ugotowanych jajek, 4 surowe jajka, 300 g pieczarek, 60 g sera żółtego, 150 g pora (biała i jasnozielona część), duży pęczek koperku, sól, pieprz, 2 łyżki masła, 4 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na grubych oczkach, por kroimy w półplastry. Podsmażamy na maśle przez kilka minut co jakiś czas mieszając aż odparuje nadmiar wody. Ugotowane jajka kroimy(...)kostkę, dodajemy pieczarki z porem, starty ser, posiekany koperek, dwie duże szczypty soli, pieprz, bułkę tartą oraz surowe jajka. Dokładanie mieszamy. Przekładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 -55 minut. Studzimy. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby masa się dobrze ściągnęła

Lena Gotuje
Babeczki marchewkowe 49

drobno posiekanych orzechów włoskich Krem: 300 g. schłodzonego serka mascarpone 150 g. śmietankowego serka kanapkowego 40 g. cukru pudru skórka otarta z połówki cytryny Oraz: masło i bułka tarta do foremek czekoladowe jajeczka i zajączki do ozdoby Foremki na babeczki (u mnie o średnicy 8 cm. i wysokości 5,5 cm.) posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Piekarnik rozgrzej

Delicious Place
Sernik z makowymi kuleczkami 49

orkiszowej jasnej - 125 g masła - 5 łyżek cukru pudru - 1 żółtko masa makowa - 3 szklanki maku - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru - 2 jajka - 1 białko - 2 łyżki bułki tartej masa serowa - 1 kg sera białego z wiaderka lub podwójnie zmielonego - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru - 125 g masła - 5 jajek - garść ulubionych bakalii - aromat cytrynowy Przygotowanie: Na początek(...)ciasto się schładza przygotowujemy masę makową. Mak sparzamy wrzątkiem, następnie odsączamy i dwukrotnie mielimy. Mak ucieramy z cukrem i żółtkami. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do maku dodajemy bułkę tartą oraz ubite białka. Całość delikatnie mieszamy. Jedna masa gotowa, więc przygotowujemy masę serową. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy porcjami ser i cały czas miksujemy. Do masy derowej dodajemy

Zainspirowana w kuchni
Rolada z mięsa mielonego z szynką i serem 45

ząbki czosnku 1 jajko 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Dodatkowo: 100 g szynki 100 g mozzarelli (u mnie w plastrach) 200 g boczku surowego w plastrach Bułkę zalewamy wodą lub mlekiem. Odstawiamy do namoknięcia, a następnie dokładnie odciskamy. Cebulę drobno siekamy. Szklimy na niewielkiej ilości oleju. Mięso mielone umieszczamy w misce. Dodajemy odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę, przeciśnięty

Smaki Na Talerzu
Pasztet z jajek z groszkiem 46

wielkanocnym stole. 11 jaj 2 cebule 70 g startej mozzarelli sól, pieprz 100 g groszku zielonego mrożonego 1/2 papryki czerwonej 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy 1/2 szklanki bułki tartej 40 g masła, olej 1/2 łyżeczki kurkumy 150 g śmietany gęstej 18 % 9 jajek gotuję na twardo. Cebulę drobno kroję i przesmażam na oleju, dodaję groszek i chwilę duszę razem(...)Zostawiam do ostygnięcia. Ugotowane jajka obieram, ścieram na tarce jarzynowej. Dodaję cebulę z groszkiem, pokrojoną drobno paprykę, mozzarellę, śmietanę, majonez, musztardę, kurkumę, bułkę tartą, sól, pieprz, wbijam dwa jajka surowe. Całość mieszam łyżką. Masę wylewam do foremki aluminiowej wymiary 23 cm x10 cm , na wierzchu układam plastry masła. Foremki nie trzeba smarować. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni, wstawiam foremkę

wesoła kuchnia
Krokiety z mięsem 61

proszku 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżki oleju Naleśniki: 400ml mleka 200g mąki pszennej 2 jajka 30ml oleju ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru Olej do smażenia Panierka: 3 jajka Bułka tarta Krokiety z mięsem Przygotowanie: Obraną i pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę szklimy na oleju na dobrze rozgrzanej patelni. Mięso drobiowe z rosołu wraz z ugotowaną marchewką i pietruszką(...)który następnie równomiernie rozprowadzamy na naleśniku.  Boki naleśnika składamy do środka w kopertę i zawijamy w rulon tworząc krokieta. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w rozmąconym jajku, oraz w bułce tartej i smażymy na patelni na złoty kolor z każdej strony Krokiety z mięsem Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Strucla z dżemem i kruszonką Naleśniki z jabłkami, pomarańczami

Księga-Smaku
Niedrogi serzaniec – sernik 45

blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki. Tortownicę o średnicy 24 - 26 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 minut, aż ciasto lekko się przyrumieni. Masa serowa : drożdże rozetrzeć z łyżką(...)cukier. Następnie dodać skórkę cytrynową, migdały, rum z szafranem. Jeżeli masa będzie zbyt sucha dodać 1 – 2 łyżki śmietany. Jeżeli masa będzie zbyt płynna dodać 1 – 2 łyżki bułki tartej. Wszystko zależy od sera i wielkości jajek. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około godzinę. Kruche ciasto : 150 g mąki pszennej

królestwo garów
Babka kakaowa z polewą 42

naparu z 3 łyżeczek kawy naturalnej Polewa do babki kakaowej: 100 g czekolady deserowej z minimum 50% kakao 30 g masła 1 łyżeczka miodu naturalnego 4 łyżki mleka Dodatkowo: bułka tarta lub mąka do oprószenia formy mało do posmarowania formy posypka cukrowa, wiórki kokosowe lub płatki migdałowe do dekoracji Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki(...)tylko do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Zbyt długie i intensywne mieszanie sprawi, że babka po upieczeniu będzie dość twarda. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 45 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka. W formie bez komina babkę na pewno trzeba piec dłużej

Kuchcik gotuje
Babka Tiramisu 65

oleju rzepakowego 1 proszek do pieczenia (15 g) 2 płaskie łyżki kakao 2 łyżki rumu 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka masła do wysmarowania formy 2 łyżki bułki tartej do posypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Babki Tiramisu: Kawę wsypać do szklanki, zalać niewielką ilością gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka wbić(...)połączenia składników. 1/3 ciasta przełożyć do miseczki. Dodać do niego kakao, rum i przestudzoną kawę. Całość wymieszać do połączenia składników. Foremkę do babki z kominem wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Następnie wlać ciasto jasne (pozostałe 2/3), a na wierzch ciasto ciemne. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczoną

Danka Pichci
Klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym 81

świetnie komponuje się ze smakiem białej kiełbasy. Danie najlepiej smakuje podane z ugotowanymi ziemniakami. Składniki: 500 g białej, surowej kiełbasy 1 jajko 1 ząbek czosnku (opcjonalnie) 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka zimnej wody 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz mąka pszenna do obtoczenia odrobina oleju do podsmażenia Sos chrzanowy: 1 szklanka bulionu 2-3 łyżki chrzanu tartego 100 ml śmietanki(...)łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz pęczek koperku Wykonanie: Klopsiki: Kiełbasę rozcinamy i wyciągamy mięso z osłonki. Przekładamy do miski i dodajemy jajko, bułkę tartą, wodę i majeranek. Jeżeli kiełbasa jest mało przyprawiona to dodatkowo dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz.  Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie formujemy

Kuchnia MagdaLeny
Klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym 138

świetnie komponuje się ze smakiem białej kiełbasy. Danie najlepiej smakuje podane z ugotowanymi ziemniakami. Składniki: 500 g białej, surowej kiełbasy 1 jajko 1 ząbek czosnku (opcjonalnie) 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka zimnej wody 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz mąka pszenna do obtoczenia odrobina oleju do podsmażenia Sos chrzanowy: 1 szklanka bulionu 2-3 łyżki chrzanu tartego 100 ml śmietanki(...)łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz pęczek koperku Wykonanie: Klopsiki: Kiełbasę rozcinamy i wyciągamy mięso z osłonki. Przekładamy do miski i dodajemy jajko, bułkę tartą, wodę i majeranek. Jeżeli kiełbasa jest mało przyprawiona to dodatkowo dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz.  Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie formujemy

Kuchnia MagdaLeny
Pieczeń jajeczno-pieczarkowa z ryżem w sosie koperkowym 117

gotować wszystkich jajek. Dwa będą potrzebne na surowo Pieczeń jajeczno-pieczarkowa z ryżem: 3/4 szkl. ryżu 10 jajek 500 g pieczarek (u mnie brązowe) 1 cebula kilka łyżek bułki tartej mielona papryka szczypta kurkumy sól, pieprz 1 łyżka oleju Sos koperkowy: 1 łyżka masła 1 kopiasta łyżka mąki 1 i 1/4 szkl. bulionu warzywnego 3/4 szkl. śmietanki 30% szczypta gałki(...)jajka (surowe i ugotowane) oraz podsmażone z cebulą pieczarki. Doprawiamy jeszcze szczyptą kurkumy, mielonej papryki oraz solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy do masy kilka łyżek bułki tartej (u mnie około 3). Mieszankę ryżową umieszczamy w podłużnej formie tzw keksówce (można wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić masłem). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około

Smaki Na Talerzu
Babka dyniowa z kremowym serkiem 54

dyni ( gotowe albo przygotowane z upieczonej uprzednio dyni) 3/4 szklanki oleju  3 jajka 3/4 szklanki cukru POLEWA: 250 serka mascarpone 1 opakowanie białej czekolady do formy: masło i bułka tarta Wykonanie: W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, sól,  W osobnej misce zmiksować cukier z jajkami, dodać puree i olej, lekko zmiksować, dołożyć suche składniki(...)całość zmiksować na wolnych obrotach. Formę do pieczenia babki wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wylać ciasto Piec w 180 stopniach przez ok 50 minut ( do suchego patyczka). Ciasto wystudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w garnku zagrzać wodę, na garnku ustawić metalową miskę z połamaną czekoladą i czekać mieszając delikatnie aż się rozpuści), zmiksować ciepłą czekolade z serkiem mascarpone

Smaczny zeszyt
Klopsiki z cukinią 36

starty ser do posypania – użyłam mozzarelli z czosnkiem i bazylią ? 4 pomidorki koktajlowe ? 4 pomidory duże Wykonanie: ? Cukinie umyć, obciąć końce, przeciąć wzdłuż na pół i minimalnie wydrążyć. ? Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć i pokroić w drobną kostkę. ? Mięso przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z bułką, jajkiem i posiekaną natką pietruszki. ? Z mięsa uformować 16 podłużnych klopsików, obsmażyć

To co kocham