Tradycyjny jabłecznik 291szkl. mąki 1 margaryna 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1/2 szkl. cukru 2 łyżki śmietany Dodatkowo 2 kg jabłek cukier waniliowy 1/2 szkl. cukru 2 łyżki bułki tartej Przygotowanie Składniki na ciasto zagnieść, włożyć na pół godz. do lodówki. 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć blachę, ponakłuwać i wstawić do nagrzanego piekarnika(...)jabłek zetrzeć na tarce, dodać cukier waniliowy,1/2 szkl. cukru – podsmażyć, żeby jabłka się trochę rozleciały, na koniec dodać 2 łyżki bułki tartej, wymieszać. Na podpieczony spód ciasta wyłożyć uprażone jabłka, rozwałkować resztę ciasta i wstawić do piekarnika 180 st. na 45 min. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem. Autor przepisu: Agnieszka Artykuł Tradycyjny jabłecznik pochodzi z serwisu
Wasze Przepisy
Makaron z klopsikami w sosie serowo-porowym 599Proste w wykonaniu i wyraziste w smaku danie jednogarnkowe, którym spokojnie naje się cała rodzina. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Składniki: Klopsiki: 500g mielonego mięsa wieprzowego 1 czerstwa bułka namoczona w mleku 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra mąka do obtoczenia klopsików olej do smażenia Dodatkowo: 200g makaronu tagliatelle kawałek pora (ok 10 cm) pół(...)dente według przepisu na opakowaniu *** *** Pora dokładnie myjemy i kroimy w cienkie półplasterki *** *** Sery ścieramy na tarce lub drobno kroimy *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, namoczoną oraz odciśniętą bułkę i przyprawy –do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Z masy mięsnej formujemy kulki i obtaczamy je w mące *** *** Klopsiki obsmażamy z każde strony na rozgrzanym oleju
Blog z Apetytem
Rosół z pulpecikami – włoska zupa ślubna 91KUPISZ MAKARONY KOPCZA ROSÓŁ Z PULPECIKAMI – WŁOSKA ZUPA ŚLUBNA PRZYGOTOWANIE: 40 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI KLOPSIKI: – 400-500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego – 1/2 szklanki bułki tartej – 1/3 szklanki tartego parmezanu – 1 jajko – 3-4 łyżki drobno posiekanej świeżej natki pietruszki – 1 łyżeczka soli – 1/2 łyżeczki pieprzu – olej lub oliwa(...)domowego rosołu lub bulionu – 1 mała cebula – 3 ząbki czosnku – sól i pieprz do smaku – świeża pietruszka do podania PRZYGOTOWANIE: KLOPSIKI: Do miski dodaj mięso, bułkę tartą, parmezan, jajko oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i z masy mięsnej przygotuj małe klopsiki mięsne. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i smaż klopsiki, aż się przyrumienią z każdej
nietylkopasta.pl
Zrazy gryczane 93porcje Do przygotowania zrazów będą Ci potrzebne: 150g pieczarek, łyżeczka masła klarowanego, 2 cebule, 150g kaszy gryczanej, jajko, 2 łyżki mąki pszennej, 2-3 łyżki oleju rzepakowego, bułka tarta do obtoczenia, sól i pieprz do smaku. 1. Pieczarki oczyść i opłucz, zalej je wodą w garnku i lekko obgotuj, po czym odcedź, ale zachowaj wywar. 2. Przestudzone grzyby i cebulę(...)chłodnej kaszy dodaj jajko i stopniowo tyle mąki, aby masa dała się formować, dopraw solą i pieprzem. 6. Uformuj kotleciki z farszem grzybowym w środku, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor
Z notatnika dietetyka
Szybkie ciasto bananowe z figami i czekoladą 125być kupny lub wcześniej upieczony 6-7 bananów dojrzałych 3-4 świeże figi posiekana czekolada a jeszcze lepiej garść posiekanej drobno mieszanki studenckiej orzechów z belgijską czekoladą grubo mielona bułka tarta Jak zrobić ekspresowe ciasto bananowe: W tortownicy lub w formie na tartę układamy blat biszkoptu. Banany obieramy ze skórek i w całości układamy na biszkopcie dookoła, jeden przy drugim(...)cały biszkopt zapełniony był bananami. Figi kroimy w ćwiartki lub ósemki i układamy pomiędzy bananami. Teraz wierzch posypujemy bułką tartą i posiekaną czekoladą z orzechami. Pieczemy 45 min w 200 stopniach. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki – najlepsze następnego dnia. Artykuł Szybkie ciasto bananowe z figami i czekoladą pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie
Dorota Smakuje
Leniwe pierogi z dynią, maslem i cynamonem 87dynię, postanowiłam dodać do nich trochę zblendowanej upieczonej dyni. To urozmaicenie zdecydowanie wyszło temu daniu na plus. Oczywiście jak są leniwe, to nie może też zabraknąć zrumienionej tartej bułki z roztopionym masłem. Natomiast, żeby podkreślić trochę jesienny klimat związany z dynią, dorzuciłam tu jeszcze cynamon. Dynia bardzo się lubi z korzennymi przyprawami w słodkich daniach, więc tutaj też nie mogło(...)być inaczej. Pierogi leniwe na blogu Na blogu znajdziesz też te klasyczne przepisy na leniwe: klasyczne leniwe pierogi leniwe pierogi z bułka i owocami Więcej inspiracji na moim Instagramie Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/ . Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło. KLIKNIJ I CZYTAJ
Kulinarne przygody Gatity
Krokiety z ricottą i szpinakiem 132czosnkiem, solą i pieprzem, a po wypełnieniu nim naleśników formowałam i obtaczałam je w panierce z mąki, jajka i panko. Panierka z panko różni się smakiem od panierki z bułki tartej i w tych krokietach sprawdza się fenomenalnie. Krokiety smażyłam na oleju, na złoty kolor z obu stron i tak przygotowane serwowałam bez dodatków, gdyż według mnie takowych nie potrzebują(...)wiedzieć robiąc krokiety z ricottą i szpinakiem. Naleśniki smażyłam na patelni do naleśników o średnicy 24-ch centymetrów. Z podanych ilości składników uzyskałam 8 sztuk naleśników. Panko zastąpić można bułką tartą. Mrożony szpinak przed usmażeniem jedynie chwilkę rozmroziłam. Wyjęłam go z zamrażalnika na około 30 minut przed smażeniem. Szpinak można całkowicie rozmrozić bądź użyć wyjętego bezpośrednio z zamrażalnika. Ten wyjęty
MeCooks
Biszkopt 93szczypta soli 150 g cukru 3 łyżki oleju 160 g mąki pszennej 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: 1 łyżka masła i 2 łyżki bułki tartej Jajka rozdzielamy, do misy miksera wlewamy białka i dodajemy szczyptę soli. Miksujemy do ubicia stabilnej piany. Następnie po troszeczku dodajemy cukier i dalej miksujemy. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy(...)pieczenia i mieszamy delikatnie w jedną stronę (to podobno ważne i wolę nie sprawdzać co się stanie jeśli będziemy zmieniać kierunki mieszania). Blaszkę smarujemy masłem i obsypujemy delikatnie bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 170 ° C w opcji góra/dół. Masę wylewamy do wysmarowanej blaszki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt jest upieczony
Emskie Smaki
Makaron z kotlecikami z fasoli 86łyżki oleju rzepakowego. Do przygotowania kotlecików będą Ci potrzebne: puszka białej fasoli, jajko, szczypta kurkumy, 1/2 łyżeczki curry, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku, tarta bułka do obtoczenia kotlecików, 2 łyżki oleju rzepakowego. 1. Warzywa i pieczarki oczyść i płucz. 2. Cukinię pokrój w zapałkę, papryki w paski, a pieczarki w plasterki. 3. Cebulę, czosnek i chili(...)dopraw sosem sojowym i pieprzem, po czym wszystko wymieszaj. 6. Fasolę osącz z zalewy, rozgnieć widelcem, wymieszaj z jajkiem i przyprawami. 7. Uformuj małe kotleciki, obtocz je w tartej bułce i usmaż na rumiano na rozgrzanym oleju. 8. Gotowe kotleciki dodaj do makaronu i posyp szczypiorkiem
Z notatnika dietetyka
Kotlety mielone jak zrazy 120oczywiście ulubioną surówką. U mnie surówka włoska z tego (klik) przepisu. Polecam! Składniki: ok 500g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego 1 jajko 1 czerstwa bułka namoczona w mleku 1 cebula 2 ogórki kiszone 10dkg boczku wędzonego Przyprawy do mięsa: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, majeranek liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego 2-3 łyżki musztardy(...)czerwonego wina (wytrawnego lub pół wytrawnego) 1 szklanka bulionu 2 łyżki słodkiej śmietanki 30 lub 36% olej do smażenia *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz przyprawy do smaku *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na maśle *** *** Ogórki i boczek wędzony kroimy w kostkę *** *** Masę mięsną dzielmy na 6 części i każdą
Blog z Apetytem
Sernik bez sera ze śliwkami 321MASA: * białka – 5 szt * sól – 1 szczypta * cukier – 1 szkl * budyń śmietankowy bez cukru – 2 op * śmietana kwaśna 18% – 660 g * bułka tarta – 2 łyżki * śliwki – 1 kg * borówki – 250 g DODATKOWO: * budyń śmietankowy do posypania śliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do miski wkładamy mąkę i zimne masło ( starte na tarce ),mieszamy. Dodajemy proszek(...)ubijamy ze szczyptą soli, w trakcie ubijania stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy 2 budynie śmietankowe ( bez cukru ) i miksujemy chwilę do połączenia się. Dodajemy śmietany 18%, mieszamy. Upieczone ciasto posypujemy bułką tartą. Śliwki przekrawamy na pół i układamy skórką do dołu. Posypujemy budyniem śmietankowym. Wylewamy masę, rozsmarowujemy. Posypujemy borówkami. Wyciągamy ciasto z zamrażarki, ścieramy na tarce i posypujemy górę ciasta. Pieczemy
Ostra na Słodko
Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? Kompletny przewodnik krok po kroku 110przygotowanym wcześniej cieście, a następnie smażyć na głębokim tłuszczu lub na patelni z niewielką ilością oleju. Panierka z ciasta naleśnikowego sprawdzi się doskonale jako alternatywa dla tradycyjnej panierki z bułki tartej czy mąki. Przepis na panierkę do smażonego kurczaka z ciasta naleśnikowego Przygotowanie panierki do smażonego kurczaka z ciasta naleśnikowego to prosty sposób na uzyskanie soczystego i chrupiącego mięsa. Potrzebujemy(...)grzybami , czyli krokiety z grzybami: farsz ze smażonych borowików , podsmażonych z cebulką, z dodatkiem soli i pieprzu. Wypełnione farszem naleśniki, odpowiednio zawijamy, a następnie obtaczamy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni. Podajemy w towarzystwie barszczu czerwonego. Przeczytaj też: jak zrobić krokiety? Wykorzystując ciasto naleśnikowe, można eksperymentować z różnymi nadzieniami i dodatkami, tworząc niepowtarzalne i smaczne
e-PrzepisyKulinarne
Smocze grzybobranie i grzybojedzenie 81Makarony i inne dania mączne z grzybami Makaron z sosem grzybowo-serowym Makaron z kurczakiem i podgrzybkami Makaron z grzybami Makaron z kurkami Kluski ziemniaczane nadziewane grzybami z serem Bułki na parze z sosem pieczarkowym Naleśniki z indykiem i pieczarkami Placki po węgiersku Pizza z grzybami leśnymi Pizza z grzybami leśnymi Gotowe kluski po rozkrojeniu Makaron z grzybami Gotowe naleśniki(...)indykiem i pieczarkami Bułki na parze podane z sosem pieczarkowym Smażenie kurczaka i grzybów Zupy grzybowe Wigilijna zupa grzybowa Zupa krem z pieczarek Zupa meksykańska z grzybami zupa krem z pieczarek Gotowa zupa grzybowa Inne wykorzystanie grzybów Jajecznica z maślakami Zapiekanki z pieczarkami i mozarellą Grzyby pasteryzowane z cebulką Sos pieczarkowy Zapiekanki z pieczarkami przygotowane do pieczenia i mozarellą Gotowy
Bardzo Gruby Smok
Kurczak z sosem mango-limonka 89Składniki: 2 filety z kurczaka (po 200 g) 2 łyżki pasty z tajskiej bazylii 2 łyżki sosu ponzu 3 łyżki mąki 1 jajko 4 łyżki bułki tartej olej do smażenia 1 dojrzałe mango 1 limonka 1 łyżka cukru palmowego pieprz 250 g makaronu chow mein 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosu(...)łyżki czarnego sezamu Przygotowanie: Filety marynujemy (najlepiej całą noc, ale na godzinkę to minimum), obtaczamy w mące, rozkłuconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Mango obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy sok z limonki, 100 ml wody, blendujemy i podgrzewamy. Wsypujemy cukier, sos redukujemy wg upodobania (chodzi gęstość
R'n'G Kitchen